Mungkin tiada siapa yang akan berpendapat bahawa dapur boleh dipanggil jantung rumah. Sudut keselesaan rumah ini sering menjadi tempat perhimpunan untuk semua isi rumah, tetamu yang tidak sengaja dikunjungi di sini, komunikasi dengan keluarga dan kawan-kawan berlaku di sini. Oleh itu, suasana dapur perlu hangat dan selesa, dan pembaikan bilik ini menjadi peristiwa yang penting dan bertanggungjawab. Terutamanya jika dihasilkan pembaikan dapur lakukan sendiri.

Agar pembaikan berlaku dalam masa yang singkat dan tanpa pergolakan emosi yang teruk, adalah wajar memerhati urutan tertentu tindakan apabila melaksanakannya. Sesetengah mata boleh diabaikan, tetapi pakar tidak mengesyorkan mengubah pesanan mereka.

Bagaimana untuk membuat pembaikan dapur DIY

1. Melukis projek reka bentuk dapur. Melaksanakan pembaikan tanpa pelan pra-rancangan mengancam banyak masalah dan bayaran berlebihan. Belanjawan akan membolehkan anda menyesuaikan pembaikan ke dalam rangka kerja kewangan tertentu dan mengetahui dengan tepat apa yang anda boleh mengira pada akhirnya.

Anda boleh membuat sendiri projek reka bentuk atau pesanan dari pereka profesional. Dalam kes yang kedua, mengikut kehendak anda, mereka akan menyediakan beberapa pilihan untuk projek itu, dari mana anda boleh memilih yang paling sesuai untuk diri anda. Pada peringkat ini, anda harus mempertimbangkan skema warna dapur anda, susunan perabot di dalamnya, reka bentuk gaya, lampu, dan sebagainya. Anda boleh membuat kosmetik atau pembaikan besar, atau anda boleh merancang semula premis yang tidak diiktiraf.

2. Membongkar kemasan lama dan membersihkan ruang. Setelah membuat keputusan mengenai reka bentuk, perlu sepenuhnya membebaskan dapur dari perabot dan perkakas rumah. Inilah masanya apabila anda boleh menyingkirkan semua perkara yang tidak perlu, kabinet dan peralatan lama. Kemudian lakukan pembongkaran selesai dari dinding, lantai dan siling.

3. Kerja paip. Tahap yang sangat penting untuk membaiki dapur dengan tangan anda sendiri. Terutamanya jika peralatan paip memerlukan penggantian lengkap. Paip boleh dipasang sebagai dekat dengan dinding yang mungkin, atau tersembunyi di dalamnya. Adalah lebih baik untuk menggantikan bateri cast-iron dengan pembinaan aluminium moden atau dengan convectors.

Pipa boleh dibuat dari bahan berikut: polipropilena, plastik logam, tembaga. Setiap bahan ini mempunyai kelebihannya:

 • paip polipropilena tidak memerlukan pemasangan gasket dan manset, mempunyai kekonduksian haba yang rendah, tidak tertakluk kepada kakisan, dan juga mempunyai harga yang berpatutan. Ia dipasang menggunakan mesin kimpalan;
 • Paip yang diperbuat daripada logam-plastik juga tidak terdedah kepada kakisan, mempunyai struktur tegar, pemindahan haba yang rendah. Pemasangan mereka sangat sukar dan memerlukan sebilangan besar komponen;
 • saluran paip tembaga mempunyai kadar ketahanan tertinggi, dengan suhu yang sangat rendah dan sangat tinggi, ketahanan terhadap ubah bentuk dan faktor luaran yang lain. Di samping itu, tembaga mempunyai sifat antibakteria. Kelemahan paip tembaga adalah harga yang tinggi.

4. Kerja elektrik. Apabila menggantikan pendawaian, pertimbangkan ketepuan dapur dengan pelbagai peralatan elektrik. Adalah lebih mustahak untuk meletakkan talian kuasa berasingan dengan jumlah cawangan yang mencukupi. Pencahayaan, kecuali yang utama, harus ditambah dengan lampu sorot untuk menerangi semua kawasan yang diperlukan di dapur. Sekiranya penggantian sepenuhnya pendawaian atau pemasangan peralatan gas dilakukan, maka lebih baik menghubungi profesional.

5. Penggantian tingkap. Jika terdapat keperluan untuk menggantikan tingkap, maka anda perlu memutuskan bagaimana anda melihatnya - plastik atau kayu.Plastik lebih tahan lama, tahan kepada suhu ekstrem dan faktor agresif yang lain, tidak memerlukan penjagaan tambahan. Di samping itu, profil PVC digabungkan dengan tingkap bergilir dua memberikan haba yang sangat baik dan penebat bunyi. Tingkap kayu berkualiti tinggi lebih mesra alam, semula jadi dan "bernafas", tetapi mereka juga lebih mahal.

Apabila menggantikan tingkap, fikirkan semua pilihan untuk menyiarkan bilik, dan tetapkan tali pinggang sebagai mudah mungkin untuk digunakan.

6. pemasangan pintu. Pada budi bicara anda, anda boleh melengkapkan dapur dengan pintu atau membuat gerbang. Pintu juga plastik atau kayu. Plastik yang lebih tahan terhadap faktor luaran: mereka tidak kering, tidak berubah, lebih kedap udara, tahan kelembapan, dan mempunyai penebat bunyi dan haba yang tinggi. Harga pintu plastik juga sangat berpatutan. Benar, dari segi keunikan dan keselamatan alam sekitar, mereka sangat rendah diri dengan kayu, dan teknologi terkini memungkinkan untuk memproses kayu sedemikian rupa untuk memaksimumkan ciri-ciri operasinya.

Gerbang boleh dibuat dari drywall atau frill yang terbuat dari kayu - semuanya bergantung pada seberapa baik unsur ini sesuai dengan interior keseluruhan.

7. Penjajaran dinding. Pembaikan dapur buat-diri melibatkan pilihan dua cara untuk mengukur dinding: menggunakan drywall atau plastering. Setiap kaedah mempunyai kebaikan dan keburukannya:

 • pemasangan drywall agak mudah dan tidak mengambil banyak masa, ia membolehkan anda untuk menyembunyikan titisan permukaan yang besar dan membuat dinding halus homogen. The minus drywall akan menjadi pengurangan yang ketara dalam bidang bilik, di samping itu, dinding drywall adalah berongga dan echoless;
 • apabila meratakan dinding dengan plaster, anda akan mengelakkan jurang yang tidak perlu di antara dinding dan penamat, anda akan mendapat permukaan yang monolitik, walaupun. Benar, hiasan dinding dengan bahan-bahan tersebut tidak praktikal di dalam bilik dengan perbezaan permukaan permukaan yang besar disebabkan oleh kerumitan proses dan kos bahan yang tinggi.

8. Reka bentuk "apron". Di dapur anda tidak boleh melakukannya tanpa ia - ia berfungsi sebagai perlindungan dan hiasan ruang antara permukaan kerja. Kaedah tradisional menyelesaikan "apron" adalah:

 • plastik dan panel MDF. Pilihan paling banyak untuk pembaikan dapur DIY. Jika anda memilih skema warna yang betul pada panel, anda akan mendapat salutan yang sangat praktikal yang mudah dipasang dan mudah dijaga. Sendi-sendi antara plat ditutup dengan sudut khas;
 • jubin Versi yang lebih tahan lama dan bersih dari "apron" selesai. Benar, memakan masa untuk memasang dan memerlukan kos kewangan yang besar;
 • batu buatan atau mozek adalah pilihan yang tidak remeh untuk merancang dapur. Eksklusif tetapi mahal. Menempatkan bahan-bahan ini adalah yang terbaik untuk profesional.

Jika anda menginginkan penyelesaian yang lebih asli, anda boleh memilih "apron" yang terbuat dari kaca atau cermin.

Hiasan dinding

Hiasan dinding adalah peluang yang baik untuk meluahkan imaginasi anda.

Pilihan yang paling mudah ialahlukisan. Skim mudah tetapi tidak terhad. Dinding boleh dicat dengan merata atau kombinasi yang tidak dapat diramalkan beberapa warna boleh dilakukan. Anda juga boleh menggambarkan hiasan asal di dinding. Cat berkilat lebih mudah dibasuh, tetapi jika terdapat ketidaksempurnaan di permukaan, ia akan menekankannya. Lebih baik memilih lapisan matte atau separa matte untuk dapur.

Pembaikan dapur do-it-yourself selalunya lengkap tanpa hiasan dindingkertas dinding. Pilihan mereka adalah berbeza. Untuk dapur, kertas dinding vinil atau bukan tenunan lebih baik. Mereka mudah dibersihkan, sangat tahan lama dan melindungi dinding dari habuk, kotoran, gris, sinaran UV dan kelembapan. Kertas dinding bukan tenun juga sangat mesra alam, dinding yang ditutupi dengan mereka melepaskan udara dan "bernafas". Pilihan lain adalah cullet.Sebagai tambahan kepada sifat-sifat di atas, mereka juga mempunyai ketahanan api yang tinggi dan dapat menambah dinding.

Cara yang lebih mahal untuk menghiasi dinding di dapur ialahmelepa. Stucco boleh menjadi struktur atau bertekstur, itu adalah peluang yang baik untuk mencipta karya seni yang sebenarnya di dapur anda.

Baiklah danjubin seramik. Warnanya sangat pelbagai, dan penjagaannya sangat mudah. Meletakkan jubin di dinding akan mengambil banyak masa, tetapi salutan, jika dikehendaki, akan berkhidmat untuk anda selama beberapa dekad.

Hiasan siling

Terdapat juga beberapa pilihan, tetapi keperluan utama untuk siling di dapur adalah ketahanan terhadap kelembapan yang tinggi dan kemudahan penyelenggaraan. Bahan-bahan berikut digunakan untuk menyelesaikan separuh semasa:

 • jubin polistirena - pilihan bajet untuk pembaikan siling. Sangat mudah untuk memasang, tidak mengurangkan ketinggian bilik, tahan kelembapan, tahan lama. Jubin itu mempunyai beberapa kelemahan - ia tidak selamat dan tidak dapat dilihat oleh alam sekitar;
 • cat - ia boleh digunakan untuk plaster, konkrit atau batu bata. Cat mengering dengan cepat, dan kos siling lukisan adalah rendah. Salutan ini tidak boleh dipanggil tahan lama, ia memerlukan pengemaskinian dan penjagaan yang berterusan;
 • drywall - Ia mempunyai banyak kelebihan: pengendalian mudah dan pemasangan, rintangan kebakaran, penebat bunyi, menghilangkan siling dan menyembunyikan pendawaian untuk pencahayaan tempat. Kelemahan lapisan ini adalah penurunan ketinggian bilik;
 • siling rak digantung - juga menyembunyikan di bawah ketidaksempurnaan permukaan dan pelbagai komunikasi. Kebersihan, tahan kelembapan dan suhu yang melampau, tahan api dan mempunyai penebat bunyi yang baik. Kelemahan siling sedemikian adalah perubahan dalam ketinggian bilik, serta pembongkaran sukar;
 • siling regangan - tahan kelembapan, bersahaja untuk menjaga, tahan lama, menyembunyikan semua kecacatan dan komunikasi permukaan. Tahan banjir jiran dari atas. Kelemahan salutan termasuk kos yang tinggi, risiko kerosakan mekanikal, serta keperluan pemasangan oleh para profesional.

Ia juga mungkin pelaksanaan pelbagai pilihan untuk siling pelbagai peringkat.

Jantina

Mereka mesti sejajar dengan baik. Adapun penutup lantai di dapur, terdapat beberapa pilihan yang mungkin:

 • laminate flooring - Menarik pengguna dengan harga bersahaja, harga berpatutan dan gaya mudah. Salutan tahan kerosakan, mudah dibersihkan dan tidak takut dengan kesan. Ia hanya perlu memilih bahan yang berkualiti tinggi, kelembapan-bukti, dan apabila meletakkan penggunaan substrat kalis bunyi;
 • parket - Salutan eksklusif untuk dapur. Sangat menuntut perhatian, serta penjagaan. Tidak dapat menahan faktor seperti lemak, mekanikal dan kesan haba;
 • linoleum. Kelebihan utamanya ialah rintangan kelembapan, rintangan haus tinggi dan kemudahan penyelenggaraan;
 • lantai gabus - Salutan yang sangat hangat, menyenangkan, selesa, mesra alam. Tidak takut debu, kotoran, kulat, acuan, kelembapan, dll. faktor luaran. Ia tidak bertolak ansur dengan kimia agresif dan pembersihan mekanikal.
 • jubin - Pilihan terbaik untuk menyelesaikan lantai di dapur. Bahan ini tahan kelembapan, tahan lama, mudah dijaga, mempunyai pelbagai tekstur dan warna. Di bawah jubin, disyorkan untuk menyambungkan lantai yang hangat.

Perabot dapur

Satu set dapur boleh dibuat untuk membuat pesanan atau membeli versi standard, secara beransur-ansur dipamerkan di pasaran perabot moden. Skema warna alat dengar tidak terbatas. Perkakas rumah tangga di dapur juga dipilih mengikut permintaan pemilik dan boleh disesuaikan dengan prestasi gaya mana-mana bilik. Perabot dapur adalah satu perkara yang penting dalam organisasi yang betul dari seluruh bilik. Sudah tentu ia semua bergantung kepada kawasan bilik, tetapi mengetahui beberapa helah, bahkan dapur terkecil boleh dilengkapi dengan selesa. Mari lihat video yang ditawarkan pasaran moden:

Pembaikan dapur do-it-yourself sering memerlukan banyak pelaburan dan masa kewangan. Sangat penting untuk mendekatinya secara bertanggungjawab dan berfikir dengan teliti melalui semua perkara kecil. Tetapi apabila proses ini selesai, anda dapat menikmati kehidupan sepenuhnya - kerana kemudahan memasak, keselesaan penerimaannya, serta peluang untuk mempunyai sudut untuk bersantai dengan keluarga dan rakan-rakan akan sepenuhnya melunaskan usaha anda.

Penyertaan yang sama:
4 jawapannya