Dapur gaya konstruktivisme: projek terbaik dalam sebilangan besar foto

Kandungan:

  1. Apakah konstruktivisme?
  2. Spesifikasi gaya
  3. Lantai dapur
  4. Perabot
  5. Pencahayaan
  6. Warna dan hiasan
  7. Hiasan tetingkap
  8. Reka bentuk yang bergaya

Sekiranya anda seorang penyokong geometri yang jelas, anda pastinya akan mempertimbangkan dapur gaya konstruktivis. Arah ini didasarkan pada fungsi dan kemudahan. Constructivism akan merayu kepada orang yang berfikir teknikal, kerana kawasan pedalaman itu dibezakan oleh ketiadaan barang tambahan. Ketat dan kesederhanaan menggabungkan dengan sempurna di sini.

Apakah gaya konstruktivisme?

Gaya konstruktivisme telah menjadi nafas baru bagi orang Soviet. Ia mula terbentuk pada 20-30an abad ke-20. Ia adalah tempoh yang diketahui oleh rejim politik yang keras, krisis di negara ini dan suasana awam yang tidak stabil. Gaya Constructivist adalah cara terbaik untuk mengaturkan perumahan untuk orang-orang zaman itu. Ia mudah diatur, terutamanya untuk proletariat, berdasarkan pemikiran politik umum.

Konstruktivisme mula muncul dalam semua bidang kehidupan: kesusasteraan, reka bentuk dalaman, kehidupan seharian dan grafik. Kilang-kilang, kelab, kilang dan bangunan awam lain dihidupkan semula di Kesatuan Soviet. Di Barat, idea-idea ini juga berkembang, tetapi paling sering di bidang bangunan dan premis swasta. Hari ini, konstruktivisme kembali ke fesyen, terutamanya dalaman.

Kekhususan gaya konstruktivisme di dapur

Kekhususan gaya adalah pemuliaan bentuk mudah dan tujuan khusus mereka. Prasyarat adalah penolakan unsur-unsur yang dimaksudkan untuk hiasan dalaman. Dapur harus berfungsi dan selesa, jangan bebankan dengan pelbagai atribut yang tidak perlu. Oleh itu, tinggal di rumah lebih mudah, anda tidak akan terganggu oleh barang-barang yang tidak perlu. Permukaan dinding di dapur perlu dibuat besar dan lancar, pemprosesan mereka dijalankan menggunakan marmar atau granit. Anda juga boleh menggunakan panel kayu, cat atau bahagian logam. Jika anda melihat reka bentuk dapur pada tahun 1930-an, anda akan melihat apa yang mereka lakukan dengan blok kaca pepejal.

Secara umum, konstruktivisme masih popular, tetapi apabila merancang dan melaksanakannya, anda perlu mengingati kawasan apartmen dan bilangan orang yang tinggal di dalamnya. Trend ini boleh digunakan untuk merancang dapur kecil, kerana konstruktivisme menekankan keunikan dan kepraktisan mereka. Segitiga, dataran, bulatan, rombus, garisan - geometri kembali ke pedalaman dengan cara yang besar.

Fesyen untuk angka geometri telah berjaya di tahun 1960-an. Pada masa itu, melodi harfiah dan pop art memerintah di peringkat tertinggi. Sekarang, para pereka telah menambah sedikit gaya, mengikuti prinsip yang kurang, lebih baik. Walaupun terdapat sekatan tertentu, kini semakin banyak orang berusaha untuk menghiasi permukaan yang indah dengan angka geometri.

Bagaimana untuk menghias lantai dengan gaya konstruktivisme?

Ciri utama lantai gaya konstruktivisme ialah pembahagian ke dalam zon berfungsi yang berbeza, iaitu penutup lantai untuk ruang tamu, bilik tidur, dapur, lorong dan bilik mandi - yang paling kerap ini adalah bahan yang berbeza. Untuk dapur, gunakan jubin yang tidak takut kelembapan, tetapi anda juga boleh meletakkan linoleum, lamina, dan lain-lain. Jika anda menggunakan linoleum, maka jangan takut menggunakan hiasan yang berbeza.

Perabot di dapur dalam gaya konstruktivisme?

Sekiranya kita bercakap tentang elemen hiasan ini, maka kita boleh mengatakan bahawa adalah dianjurkan untuk menetapkan jumlah minimum perabot. Dapur kecil yang ditetapkan dalam minimalism adalah mungkin, sifat dalaman pedalaman yang rata di dapur, laci pelbagai fungsi.

Sudut dan bentuk rhombik

Bentuk geometri perabot dan aksesori kelihatan hebat di pedalaman minimalis.Pereka tidak takut untuk menggabungkan warna-warna yang sengit dengan warna yang diredam, tetapi cuba untuk membuat neutralitas mendominasi di kawasan pedalaman. Penekanan yang intensif hanya perlu menambah watak kepada susunan konstruktivisme. Ini mungkin disebabkan oleh geometri yang suka ruang dan kesucian bentuk.

Pencahayaan dapur

Sumber cahaya haruslah kecil, hampir dengan siling yang mungkin. Sebagai lampu sementara, anda boleh menggunakan lampu dinding. Pereka hari ini lebih suka memperkenalkan cahaya tersembunyi ke dapur gaya konstruktivis.

Warna dan corak apa yang paling kerap digunakan?

Ciri-ciri utama gaya adalah garis lurus, dataran dan bulatan. Untuk membuat dalaman yang benar-benar layak, anda perlu bekerja keras dalam reka bentuk aspek, perspektif dan skema warna. Shades sepatutnya menjadi neutral yang mungkin.

Bagaimana untuk membuat tingkap?

Oleh kerana tujuan utama adalah pencahayaan, tingkap harus besar dan bebas dari siling ke lantai. Jangan gunakan langsir besar, reben dan hiasan lain, kerana tirai lebih sesuai. Biarkan tingkap dibuka sepenuhnya. Pada masa kini, fasad, tirai dan skrin Jepun dalam gaya minimalis telah menjadi sangat popular, yang juga sesuai untuk konstruktivisme.

Reka bentuk dapur yang bergaya dengan gaya konstruktivisme

Hiasan haruslah sekecil mungkin. Anda boleh menggunakan lukisan modular, ukiran kecil, panel pelbagai bahan, lukisan dinding dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, pilihannya hendaklah terhad kepada sedikit, tanpa menggunakan beberapa pilihan sekaligus untuk menghias dapur. Constructivism suka kesopanan, jadi jangan percubaan dengan kepelbagaian, tetapi pertimbangkan cita rasa peribadi.

Constructivism adalah reka bentuk dapur moden yang dekat dengan minimalisme. Bilik sedemikian boleh menjadi belanjawan sepenuhnya, kerana perabotnya harus sangat mudah, dan kekurangan aksesori tambahan membolehkan anda menyimpan lebih banyak lagi. Jika anda seorang penyokong kesederhanaan dan fungsi, maka pertimbangkan bahagian dalam dapur dalam gaya konstruktivisme, yang tentunya tidak akan menimbulkan masalah.