Tumbuhan konifer dalam landskap

Tumbuhan konifer dalam landskap

Pada pendaftaran taman hiasan asal di laman web ini rumah negara Lebih keutamaan diberikan kepada konifer dan pokok renek. Ini disebabkan fakta bahawa evergreen mengekalkan kesegaran dan penampilan yang menarik sepanjang tahun, memberi landskap sebagai "sorotan" khas. Mahkota tumbuhan ini mudah dipotong dan membentuk pelbagai komposisi figur dari itu. Selain fungsi dekoratif, konifer mempunyai sifat penyembuhan: mereka mengisi udara dengan aroma khusus dan tidak menentu.

Reka bentuk landskap, apabila menggunakan evergreens, adalah penting untuk mempertimbangkan pertumbuhan mereka, bentuk dedaunan, dan palet warna untuk mengelakkan monotoni plot. Pokok renek dan semak-semak menambah warna dan warna baru ke landskap, mewujudkan suasana refleksi yang hangat, agak hebat dan berfilsafat taman hiasan.

Ephedra sempurna menggabungkan dengan semua bahan bangunan hiasan, buatan dan semulajadi:

Berbagai bentuk mahkota pokok konifer dan spesies semak membolehkan anda membuat komposisi landskap asli yang mana anda boleh menggunakan unsur-unsur semula jadi dan tiruan hiasan landskap. Arca, kolam kecil, blok batu atau tunggul tua yang besar terhadap latar belakang pokok-pokok malar dan pokok renek akan mewujudkan ensemble taman asal dan menekankan sifat semula jadi.

Patung beruang

Komposisi batu gelap volumetrik terhadap latar belakang pokok rapuh, misalnya, cypress atau thuja biasa, kelihatan sangat mengagumkan:

Kebakaran di tengah

Dengan menggunakan serambi di kawasan landskap yang kecil, anda boleh membuat taman mini dalam gaya bahasa Inggeris atau Perancis. Untuk melakukan ini, adalah penting untuk mencipta pelbagai bentuk geometri tumbuhan yang akan harmoni dalam landskap. Bentuk semulajadi tumbuhan semak dengan kombinasi bentuk kerucut atau kolar dari cypress atau thuja dalam reka bentuk landskap akan mewujudkan suasana taman Inggeris atau Perancis:

Tumbuhan semak yang bergantian dengan penanaman pokok hijau akan kelihatan sangat asli, yang akan membantu mengekalkan penampilan yang menarik di laman web ini pada musim yang berlainan, walaupun ketika inflorescence dan daun jatuh:

Sebuah hutan dalam miniatur, di mana konifer bertambah baik dengan tumbuh-tumbuhan spesies lain, adalah satu lagi cara reka bentuk landskap yang luar biasa. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk menanam evergreens di dalam tiang, menukar warna dan warna gelap jarum, mahkota bulat dan piramida. Ini akan menekankan irama yang unik reka bentuk:

Konifer yang tinggi (merapikan, larch, cedar) dengan mahkota berdaun besar menghasilkan bayangan yang baik. Oleh itu, jika tapak mempunyai kawasan kecil, lebih baik menanamnya di dekat pagar:

Banyak jenis thuja dan Cypress, kerana bentuknya dan mahkota yang agak padat, boleh melakukan fungsi lindung nilai:

atau untuk merangka lorong-lorong taman:

Jika tapak terletak di lereng, penyelesaian yang paling praktikal dan asli adalah untuk merekabentuknya dalam bentuk lata teras yang terletak di tier. Di peringkat yang lebih rendah, anda boleh mengatur semak juniper atau pain kerdil. Semenuk yang telah dipotong dengan sempurna dengan kombinasi tumbuhan lain akan menjadi hiasan sempurna teres.

Menyembur semak dari jenis juniper (Viltoni atau Repanda), yang diselaraskan dengan semak-semak keriting dan menenun yang lain, memberi gambaran tentang kekacauan artistik dan rusuhan alam semula jadi. Pada masa yang sama mereka berkhidmat sebagai pengukuhan yang baik dari cerun:

Pinggir Evergreen

Untuk mengatur teres yang selesa - teres - anda boleh menggunakan kontena berkebun dengan conifers. Jenis hiasan ini sangat mudah, praktikal dan sangat diperlukan untuk kawasan kecil:

Jadual pusingan

Patios yang terletak di beberapa tiang teres kelihatan hebat. Dalam perwujudan ini, konifer dapat membezakan antara zon-zon ini: di tingkat atas, adalah yang terbaik untuk mengatur pokok-pokok yang tinggi, dan pada peringkat bawah - spesies kerdil thuja atau semak-semak yang menjalar:

Kerusi Kolam

Conifers boleh digunakan sebagai elemen utama landskap atau pelengkap asli. Adalah penting untuk mengetahui bahawa semua konifer tidak bertolak ansur dengan kemerosotan kelembapan di tanah, jadi tanah liat dan tanah berat perlu dicampur dengan pasir dan dilengkapi dengan saliran yang baik. Juga, evergreen perlu disenyawakan dengan jenis pemupukan khusus untuk tumbuh-tumbuhan tersebut. Penjagaan yang betul akan memberikan kehidupan yang panjang kepada tumbuh-tumbuhan konifer dan rupa taman hiasan yang menarik.