Lantai dapur: petua untuk memilih penutup yang paling sesuai untuk anda

Kandungan:

 1. Mana yang patut?
 2. Batu semulajadi
 3. Pokok
 4. Laminate flooring
 5. Jubin Porcelain
 6. Jubin seramik
 7. Bata
 8. Konkrit
 9. 3 D lantai
 10. Vinyl
 11. Bahan-bahan baru
 12. Cork
 13. Lantai di ruang tamu dapur
 14. Pemetik warna
 15. Dapur kecil

Lantai dapur mesti tahan terhadap air dan kerosakan mekanikal, dan juga mudah dijaga bersih. Lihatlah bahan lantai di dapur moden, yang paling sering dipilih untuk bilik-bilik hiasan.

Tingkat apa yang harus di dapur?

Lantai di dapur, terutama di rumah yang sering dimasak, banyak digunakan. Dan ini membawa kepada tumpahan air, susu atau mentega, serta kejatuhan kulit, pisau berat atau pasu, memecahkan telur atau gelas. Oleh itu, jantina ideal mestilah:

 • mudah dicuci;
 • tahan terhadap kotoran, calar dan kerosakan.

Ia juga akan menjadi baik jika lantai di dapur menyenangkan untuk kaki. Pilihan bahan penamat untuk bahagian bilik ini sangat besar, jadi keputusan itu memerlukan pertimbangan. Perlu mempertimbangkan apa yang lebih penting untuk anda: pertimbangan praktikal atau estetik? Atau mungkin anda boleh menyambung satu ke yang lain? Semak gambaran keseluruhan pelbagai bahan. Lihat apa kelemahan dan kelebihan masing-masing. Memilih lantai dapur adalah penyelesaian selama bertahun-tahun.

Dua elemen utama menentukan lantai untuk dipilih untuk dapur:

 • yang pertama adalah ketahanan, kemudahan penjagaan;
 • kedua, penting untuk mengintegrasikannya menjadi reka bentuk dalaman holistik.

Lantai di dapur harus praktikal, tetapi juga menghias bilik.

Lantai batu semula jadi di dapur: gambar idea-idea yang indah

Batu semulajadi boleh berbentuk marmar, slates, batu kapur, batu pasir atau travertine, tetapi mereka semua memerlukan lebih banyak perlindungan lantai tahan lama untuk berkhidmat selama bertahun-tahun. Dari sudut pandangan kekuatan, granit akan menjadi batu yang paling ideal untuk lantai dapur, kerana ia:

 • mempunyai rintangan mekanik yang sangat tinggi, termasuk lelasan;
 • tidak sensitif terhadap kelembapan, suhu tinggi;
 • boleh digunakan di bilik dengan penggunaan intensif;
 • tahan kimia.

Walaupun warna dan corak yang ada tidak menyenangkan semua orang, kebanyakan jenis baka ini dicirikan oleh cahaya sejuk dan berat, granit mempunyai naungan yang sama sekali berbeza daripada, contohnya, marmar, batu pasir atau travertine, yang menawarkan warna yang lebih hangat. Bagaimanapun, granit mempunyai corak yang unik, unik dan menarik, tetapi ia bergantung kepada rasa individu.

Oleh kerana ini adalah bahan semulajadi, setiap pilihan berbeza, oleh itu ia akan menjadi unik. Bahan ini sangat baik kerana ia adalah calar dan tahan tahan. Sesetengah jenis mempunyai struktur kasar berombak dan terdedah kepada pencemaran, mereka boleh menghilangkan dan menyerap lemak. Kebanyakan batu memerlukan penghamilan. Setiap batu untuk lantai mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Kelebihan:

 • semulajadi;
 • mewah;
 • sangat berkesan.

Kelemahan:

 • sejuk dan berat;
 • keperluan impregnation;
 • sayang.

Adalah jelas bahawa anda perlu mempunyai belanjawan yang jauh lebih besar berbanding jumlah yang diperlukan untuk membeli jubin, tetapi, pada akhirnya, batu adalah gaya dan keanggunan yang tidak dapat dinafikan. Penjagaan batu adalah mudah, anda hanya perlu menggunakan produk pembersih untuk bahan ini.

Oleh kerana ini adalah bahan semulajadi, setiap batu (walaupun jenis yang sama) adalah berbeza, maka lantai akan menjadi unik. Lantai semacam itu digunakan selama bertahun-tahun (terutamanya granit), kerana batu tersebut tahan terhadap goresan dan kerosakan. Sesetengah jenis, bagaimanapun, mempunyai struktur berliang, kasar dan terdedah kepada pencemaran, mereka boleh menghilangkan dan menyerap lemak. Kebanyakan batu memerlukan penghamilan.

Lantai kayu di dapur

Lantai kayu di dapur tidak pernah keluar dari fesyen, tetapi boleh digunakan di tempat ini di rumah, kerana ruangan itu terdedah kepada percikan kuat, noda, kesan objek jatuh? Ya, tetapi anda harus memilih rawatan yang tepat dan memastikan keselamatan. Bagaimana jika kita mempunyai papan lama atau parket yang rosak?

Lantai kayu pasti akan hangat dan bukan hanya secara visual, tetapi juga secara fizikal, untuk sentuhan. Kayu juga mempunyai penebat bunyi yang baik, kelihatan paling semula jadi dari semua jenis lantai. Susunan lantai kayu membawa tanda-tanda keselesaan. Di dapur, anda boleh menumpahkan sesuatu di atas lantai, objek tajam akan jatuh, jadi permukaan mesti tahan terhadap kelembapan dan kerosakan mekanikal.

Ia disyorkan untuk menggunakan spesies pokok eksotik yang lebih keras dan kurang lembap, kerana ia mempunyai kadar penyusutan yang rendah, ini akan menjadi jati, iroko, merbau, doussi atau spesies daun spesifik yang asal, contohnya, oak, abu, larch. Spesis eksotik mengandungi sejumlah besar tanin dalam minyak resin, yang mempunyai kesan positif, sebagai contoh, pada penentangan terhadap kulat.

Kelebihan:

 • memanaskan dan membuang kawasan pedalaman;
 • lantai itu hangat dan menyenangkan untuk disentuh;
 • abadi, elegan dan tahan lama;
 • ia boleh dikemas kini.

Kelemahan:

 • harga yang tinggi;
 • menuntut gaya.

Lantai kayu di bahagian dalam lembap memerlukan penjagaan yang cukup, jadi ia mesti dilincirkan dengan minyak atau varnis, tetapi pilihan pertama adalah lebih baik untuk memaruhkan kayu, menembusi jauh ke liang-liangnya.

Sekiranya berlaku kemusnahan, hanya bahagian permukaan lantai minyak yang boleh dibaiki, supaya tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara kepingan permukaan. Dalam versi varnis, di sini anda perlu membersihkan dan melapisi seluruh lantai dengan penyelesaian untuk menjadikannya sempurna. Minyak, lilin atau lain-lain penyediaan khusus dapat menekankan corak dan struktur pokok, sementara lantai akan mengambil rupa yang sangat alami. Varnish berkilat akan memberi lantai bersinar, kerana ia mencerminkan sehingga 90% cahaya. Semi-gloss varnis juga merupakan pilihan yang baik. Jika anda ingin menekankan corak kayu, anda boleh menggunakan varnis yang "tidak dapat dilihat", lantai akan kelihatan lembap. Satu-satunya kelemahan lantai berminyak adalah keperluan untuk penggunaan tampal sistematik dan impregnasi menyeluruh tahunan. Tetapi permukaan wax memerlukan lebih banyak perhatian, dalam hal ini versi varnished mempunyai kelebihan penjagaan.

Laminate di atas lantai dapur

Laminate flooring akan menjadi penyelesaian termurah, tetapi bukan yang paling praktikal. Tiruan hampir sempurna dari struktur kayu dan corak, pelbagai warna dan corak yang menggalakkan pelanggan moden untuk membeli panel berlapis. Sekiranya anda telah memutuskannya sebagai bahan untuk lantai, pastikan permukaan pegun rata, tanpa lubang dan bulges yang mana sendi panel boleh ubah. Laminate mesti mempunyai kelas memakai sekurang-kurangnya AC4. Sukar untuk merosakkan lantai dengan apa-apa yang tajam, dalam hal ini ia akan lebih baik daripada kayu yang paling sukar. Kelemahan lamina adalah sensitiviti tinggi terhadap kelembapan, yang boleh menyebabkan kenaikan pada sendi disebabkan pembengkakan lapisan MDF yang tidak dapat dipulihkan. Walaupun terdapat panel khas yang lebih mahal di pasaran dengan pita anjal / gasket di sendi, ini sedikit sebanyak menghalang penembusan air, tetapi tidak sepenuhnya, kerana penamat ini adalah lantai terapung. Ingatlah bahawa lantai lamina tidak akan menjadi tahan lama dan tidak sensitif terhadap kelembapan sebagai permukaan seperti batu permata porselin berlapis atau batu semula jadi.

Jubin porselin untuk lantai dapur

Jubin porselin adalah bahan dengan:

 • penyerapan air yang rendah;
 • rintangan lelasan yang sangat tinggi;
 • konfrontasi ke pelbagai tempat;
 • membersihkan dengan detergen standard;
 • kerosakan bermasalah ke permukaan dengan objek keras dan berat.

Stoneware porselin yang digilap adalah sama seperti kaca, tetapi ia mempunyai penyerapan air yang lebih tinggi, yang menjadikannya mudah untuk mencemarkannya, contohnya, dengan kopi, wain, jus buah atau dakwat, walaupun ia boleh dibersihkan dengan penghilang noda khas, tetapi ia agak menyusahkan. Jika digilap, ia boleh hilang selama bertahun-tahun di tempat yang lebih dieksploitasi, tetapi ia pasti mempunyai pesona tersendiri, dicirikan oleh warna yang lebih sengit. Stoneware porselin yang digilap kelihatan lebih semula jadi, tetapi kerana microporositynya, ia memerlukan impregnasi segera selepas meletakkan.

Jubin porselin berbeza dengan terakota atau klinker. Jubin-jubin ini, berbanding dengan seramik keras, haus dengan cepat dan pecah lebih mudah. Terdapat juga bahan semulajadi dan teknikal yang dipanggil gres. Ia mempunyai semua kelebihan jubin berlapis, kecuali nilai estetik, kerana ia mempunyai bahagian yang sedikit berbeza dari komponen. Komposisi bahan termasuk tanah liat berkualiti tinggi, yang mempengaruhi kepelbagaian estetika dan warna. Anda dapat melihat grit semulajadi di atas teres atau tangga, walaupun beberapa koleksi jubin dapat menyesuaikan dengan interior dapur, tetapi dalam gaya yang sangat minimalis, hampir pertapa. Jubin seramik di lantai bilik memasak adalah pilihan yang paling biasa.

Gres adalah jenis jubin seramik yang sangat keras. Ia boleh digilap, ia kelihatan hebat, tetapi tidak tahan terhadap kotoran dan kotoran yang masuk ke dalam mikropores, jadi ia perlu direndam. Jubin yang dipanggil gelas glazed tidak memerlukan impregnation, kerana ia tidak noda dan tidak menyerap kelembapan. Malangnya, akibatnya, sebagai contoh, memukul atau menjatuhkan objek berat, sekeping boleh pecah. Anda boleh memilih dari pelbagai jenis permukaan, termasuk digilap, satin, lappato. Gres idealnya akan meniru bahan semula jadi seperti kayu atau granit.

Jubin seramik untuk dapur di atas lantai

Jubin seramik untuk dapur di lantai sangat popular dan dihasilkan dalam saiz, reka bentuk dan warna yang tak terhitung jumlahnya. Semua orang akan dengan mudah memilih pilihan yang sesuai dengan gaya dapur dan rasa. Dalam reka bentuk moden, jubin berkilat homogen dengan saiz 60 x 60 cm sesuai, pedesaan - matte dengan tepi yang tidak rata, sedikit seperti batu. Sebaliknya, jubin kayu akan menjadikan pedalaman lebih selesa. Anda boleh dengan mudah mencari jubin dengan harga yang sesuai.

Kelebihan:

 • tahan kerosakan, lelasan;
 • mudah dibersihkan;
 • boleh mencari pilihan yang murah dan menyenangkan;
 • Ia kelihatan cantik dan elegan;
 • Terdapat banyak corak dan warna di pasaran.

Kelemahan:

 • lantai keras dan sejuk, jadi anda harus mempertimbangkan pemanasan;
 • jika objek berat jatuh, ia mungkin rosak;
 • bahan yang digilap sangat licin, terutamanya basah.

Reka bentuk lantai dapur - bata

Lantai bata adalah penyelesaian yang agak jarang tetapi sangat menarik. Memberi kawasan pedalaman kelihatan agak lama dan pedesaan. Ia berfungsi dengan baik di rumah negara yang bergaya atau di sebuah apartmen di sebuah rumah lama. Beberapa orang hari ini memutuskan untuk memasang lantai seperti di rumah yang baru dibina, tetapi jika anda membeli sebuah rumah dengan penamat ini, jangan ubahnya untuk yang lain.

Kelebihan:

 • sangat hiasan dan asli;
 • tahan lama.

Kelemahan:

 • batu besar;
 • lantai bata berat;
 • tidak sangat tahan terhadap kotoran kerana ia mempunyai permukaan yang tidak rata.

Lantai dapur - konkrit

Lantai konkrit digabungkan dengan interior minimalis dengan kawasan berlapis besar, serta dengan reka bentuk perindustrian dan loteng. Permukaan konkrit yang licin secara optik meningkatkan ruang dan menyediakan latar belakang neutral yang sangat baik untuk perabot dan aksesori dapur. Mereka bercampur dengan sempurna dengan mana-mana pokok. Dengan bantuan cat khas anda boleh melukis lantai sedemikian secara keseluruhan atau mengikut lukisan menggunakan templat.

Kelebihan:

 • penyelesaian yang agak murah;
 • lantai tahan lama, tahan lelasan dan retak;
 • mudah dibersihkan (tiada jurang), bebas penyelenggaraan.

Kelemahan:

 • sejuk dan keras, oleh itu, disarankan untuk memasang pemanasan;
 • pemasangan mengambil banyak masa.

3 D lantai - dapur dengan reka bentuk resin bergaya

Resin menawarkan pilihan penginapan yang sangat baik. Ia membolehkan anda untuk mendapatkan permukaan licin yang besar tanpa sendi, menjadikan bilik kelihatan lebih besar. Anda boleh memilih dari pelbagai warna (resin boleh dicat). Lantai tersebut dipenuhi dengan gloss, mat atau separuh gloss.

Kelebihan:

 • tidak berat untuk dipasang;
 • tidak ada ruang, jadi mudah untuk tetap bersih;
 • hangat menyentuh.

Kelemahan:

 • estetika;
 • memerlukan penyediaan substrat yang profesional dan sesuai.

Lantai resin mendapati banyak kegunaan di kemudahan perindustrian, bangunan awam, dan juga di rumah persendirian. Lantai 3D dicipta terima kasih kepada bahan ini. Lantai hiasan adalah penyelesaian yang akan membolehkan anda melengkapkan kawasan kediaman yang unik dan asli. Lantai resin diperkayakan 3D adalah penyelesaian berfungsi. Temui aplikasi dan faedah lantai resin tiga dimensi.

Lantai resin digunakan secara meluas kerana kemudahan penggunaan dan daya tarikan visual apabila ia datang ke hartanah hiasan. Bergantung kepada jenis, terdapat banyak pilihan. Lantai resin memenuhi kepentingan pelabur kerana ciri-ciri, ketahanan dan kekuatan yang baik, serta penampilan estetik. Lantai epoksi 3D boleh mempunyai warna dan tekstur yang berbeza. Mereka membolehkan anda menghasilkan kedua-dua pilihan matte dan berkilat. Lantai 3D sesuai untuk bilik mandi atau dapur, kurang kerap digunakan di bilik kediaman atau bilik lain.

Jenis lantai resin

Lantai diperbuat daripada pelbagai jenis resin. Epoxies adalah salah satu yang paling biasa digunakan. Lantai hiasan yang berwarna-warni boleh dibuat dengan epoksi. Permukaan akan mempunyai rintangan lelasan tinggi dan lekatan yang baik ke pangkalan. Ia adalah secara kimia stabil dan mudah dibersihkan.

Lantai resin poliuretana adalah jenis lain. Ia mempunyai petunjuk kekuatan yang sangat baik, ketahanan terhadap lelasan dan bahan kimia. Oleh kerana kekurangan kepekaan terhadap cahaya, lantai resin poliuretana juga boleh digunakan di luar, contohnya, pada permukaan tangga luar atau teres.

Terdapat juga sekumpulan lantai industri di mana resin diperkaya dengan pelbagai komponen untuk meningkatkan ketahanan terhadap tekanan mekanikal. Kumpulan ini termasuk lantai poliuretana-simen, yang bertujuan untuk digunakan di bangunan dengan beban haba, kimia dan mekanikal yang sangat tinggi. Lantai untuk kegunaan perindustrian juga diperbuat daripada resin dalam kombinasi dengan agregat kuarza. Mereka digunakan di tempat-tempat yang mempunyai lalu lintas yang berat. Lantai resin juga diperbuat daripada resin poliester dan metakrilik, yang mempunyai ketahanan kimia yang baik.

Dapur Vinyl Flooring

Fleksibel dan mudah untuk memasang lantai vinil membolehkan anda dengan cepat menjalankan metamorfosis di dalam. Dan apabila anda letih, mudah melepaskan lapisan seperti itu sendiri, tanpa mengambil banyak masa. Harga sebanding dengan panel berlapis, tetapi tidak memberikan kesan "mengetuk" yang tidak menyenangkan. Lantai vinil generasi baru juga sempurna meniru bahan semula jadi seperti kayu, seramik dan batu. Pelbagai reka bentuk hampir tidak terhad, jadi salutan mudah untuk dipilih mengikut gaya dalaman anda.

Kelebihan:

 • boleh diletakkan di atas lantai lama;
 • hangat dan menyenangkan kepada kaki;
 • salutan kalis air dan bukan slip;
 • bahan murah.

Kelemahan:

 • tidak sangat tahan terhadap calar dan luka;
 • tidak semua orang suka rupa "plastik".

Lantai dapur: yang lebih baik dari bahan baru?

EcoMalta - penyelesaian kuarza. Bahan utama adalah kuarza, mineral dan agregat lain.Penyelesaian ini menjadi kering dan padat, sangat tahan terhadap perubahan suhu, lelasan, dan kerosakan mekanikal. Ia juga kelembapan tahan, lantai yang boleh dibasuh yang tidak pudar. Terima kasih kepada fleksibiliti yang tinggi, anda boleh mendapatkan beberapa puluh meter permukaan yang berterusan, licin. Permukaan semacam itu memberikan bahagian dalamnya sedikit lembap, rupa perindustrian, tetapi tidak seperti bahan yang mengandungi simen, ia hangat dan menyenangkan untuk disentuh. Walau bagaimanapun, ia boleh dikaitkan dengan lantai ekologi, kerana ia tidak mengandungi simen, kapur, plaster, resin epoksi. Pengencer adalah air, kerana ia tidak menyebabkan alahan, tidak meningkatkan pengeluaran CO2 dan tidak mengeringkan udara di dalamnya. EcoMalta mempunyai ketebalan 2-3 mm dan juga boleh digunakan untuk pemanasan bawah lantai.

Laminam - kuarza sintered. Ia hanya terdiri daripada kuarza dan air, jadi ia adalah 100% semulajadi. Terima kasih kepada teknologi khas, campuran itu tertakluk kepada suhu yang sangat tinggi dan tekanan tinggi, mewujudkan bahan yang sangat keras. Papan dibuat dalam format 324 x 162 cm dan 300 x 100 cm Mereka mempunyai prestasi yang lebih baik daripada batu semula jadi, kerana ia tahan lama, tahan kerosakan mekanikal, suhu tinggi dan pewarnaan (contohnya, asid buah, wain). Bahan tidak terputus dan tidak berubah rupanya selama bertahun-tahun.

Pemanasan bawah lantai di dapur - gabus

Cork adalah semula jadi dan mesra alam. Ia betul-betul menyerap termal (sebanding dengan polistirena dan bulu mineral) dan secara akustik. Bahan ini fleksibel, kerana ia memberi tekanan, tetapi dengan cepat kembali ke keadaan terdahulu. Ia mudah dipasang kerana ia mempunyai bentuk jubin atau panel. Dapur perlu ditutup dengan lapisan kelembapan bukti kelembapan. Gabus hangat ke sentuhan dan elektrostatik, kerana ia tidak menarik debu, oleh itu ia selamat untuk penghidap alergi. Bahan ini tahan terhadap acuan dan cendawan. Dalam hubungan dengan kebakaran, ia menyala dengan kesukaran dan perlahan-lahan. Bahagian dalaman yang dipenuhi gabus kelihatan lebih selesa, dan yang paling penting - hangat.

Kelebihan:

 • lantai itu hangat dan menyenangkan untuk kaki kosong;
 • lembut, fleksibel dan tidak tergelincir;
 • meningkatkan akustik dalaman.

Kelemahan:

 • memerlukan gaya yang teliti;
 • tidak semua orang suka tekstur kasar dari gabus.

Lantai di ruang tamu dapur

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, lantai semakin dipenuhi dengan satu bahan di seluruh permukaan sebuah rumah atau apartmen. Oleh itu, anda secara optik boleh meningkatkan ruang dan membuat susunan yang konsisten. Kesan visual yang sangat menarik dapat dicapai apabila, selepas menyeberangi ambang dari paras lorong, anda melihat lantai di bilik lain, termasuk dapur, dipenuhi dengan bahan yang sama. Ini jenis koordinasi gaya memberikan dalaman ungkapan yang harmoni.

Sesetengah pereka tidak bersetuju dengan menggunakan bahan yang sama di atas lantai di semua bilik, jadi jika dapur digabungkan dengan ruang tamu, maka patut dipertimbangkan kemungkinan lapisan permukaan dengan bahan-bahan yang berlainan di ruang ini, terutama jika anda ingin dapur dan ruang tamu untuk membentuk tandem yang menarik. Ini adalah penyelesaian yang sangat umum yang membolehkan anda membuat ruang hidup yang bergaya dan bergaya.

Warna lantai dapur

Lantai di dapur sepadan dengan warna pedalaman, serta harmoni dengan bilik-bilik lain. Oleh itu, penyelesaian yang baik dan semakin banyak digunakan terletak di seluruh rumah atau apartmen dengan satu bahan. Apabila memilih warna, ingatlah bahawa lantai dapur harus serba boleh dan cukup abadi untuk kelihatan baik apabila menukar perabot atau aksesori, dan, walaupun tempoh penggunaannya, ia tetap berpuas hati dengan keindahan yang sempurna.

Lantai putih di dapur

Ia mungkin kelihatan bahawa lantai putih tidak akan berfungsi di dapur, namun, kerana impregnation yang betul, ia dapat dilindungi dari kotoran atau kotoran lain. Terima kasih kepada beberapa lapisan menggunakan teknologi UV, lantai akan memenuhi kriteria yang berkualiti tinggi. Adalah sangat penting bahawa lapisan varnis tidak mencipta kesan tiruan pada papan, kerana struktur semula jadi dari oak menonjol dari bawahnya.Oleh itu, lantai putih adalah praktikal dan cantik.

Lantai yang terang di dapur

Lantai dapur yang cerah bukan hanya putih. Anda juga boleh memilih papan yang disalut dengan minyak yang jelas atau sedikit berwarna atau varnis. Banyak tawaran yang menarik boleh didapati di galeri foto. Orang-orang yang lebih suka lantai dapur yang cerah, yang gembira dengan keabsahannya, pasti akan menyukai papan seperti: madu, vanila, champagne, glade, dll.

Lantai kelabu di dapur

Kini, kelabu sangat popular di pedalaman. Hari ini anda boleh memilih warna dalam beberapa warna. Antaranya ialah papan: mutiara putih dan kelabu. Lantai kelabu sangat sesuai di dapur dengan perabot putih dan coklat.

Dapur lantai gelap

Subfloor adalah lebih daripada penyelesaian untuk orang berani yang suka aksen warna terang di pedalaman. Ia akan kelihatan sangat baik terhadap latar belakang cahaya dalam bentuk dinding, perabot dan peralatan lain. Oleh itu, anda tidak akan membebani bilik, tetapi meningkatkan kualiti visualnya.

Lantai hitam dan putih di dapur

Anda tidak boleh memilih satu warna di lantai dapur? Mungkin dalam hal ini anda akan menyukai gagasan menggabungkan papan putih dan hitam yang diatur, misalnya, dalam reka bentuk herringbone Perancis, Hungary atau tradisional. Kaedah meletakkan lantai di pokok Krismas sekali lagi sangat bergaya sekarang, dan ia kelihatan bergaya. Ia boleh digunakan dalam kedua-dua dalaman moden dan tradisional. Lantai semacam ini akan memberikan kelas dalaman dan keanggunan di pedalaman. Pertimbangkan papan penjara yang menawarkan kemungkinan yang hampir tidak terhad ketika datang ke bahagian dalaman dapur yang sempurna.

Lantai dapur di sebuah pangsapuri kecil

Terdapat banyak cara untuk optik mengembangkan sebuah apartmen kecil - anda boleh melakukannya dengan susun atur dinding dan lampu yang betul, serta dengan pilihan pintar perabot dan aksesori hiasan. Apabila mereka bentuk ruang dalaman dengan kawasan kecil, anda juga perlu memberi perhatian kepada reka bentuk lantai. Apakah jenis permukaan yang paling sesuai untuk pangsapuri kecil dan apakah helah apa yang akan membantu anda dalam peningkatan optik di angkasa?

Lantai adalah salah satu permukaan paling penting di dalam rumah - sebagai tambahan kepada dinding dan siling, mereka menduduki kawasan besar pangsapuri. Oleh kerana itu, penampilan mereka sangat dipengaruhi oleh unsur-unsur lain di pedalaman, yang merupakan faktor yang sangat penting dalam susunan sebuah apartmen kecil.

Lantai di dapur kecil: cerah, berkilat, seragam

Untuk sebuah pangsapuri kecil, lebih baik memilih lantai ringan - mencerminkan, dan yang paling penting seragam. Warna cahaya optik meningkatkan pedalaman dan juga mencerminkan sinaran semula jadi dan tiruan pada permukaan berkilat. Sebuah pangsapuri kecil juga akan mendapat lebih banyak ruang jika ia mempunyai lantai yang sama di semua kawasan. Sebaiknya, permukaan harus dibuat dari kayu ringan (bic, abu, ek atau akasia) atau dari spesies eksotik (hevea, tauari, bambu ringan), serta panel berlapis. Lantai boleh dibuat dari terracotta terang, berkilat, serta resin. Apabila memilih stoneware porselin, pilih jubin format yang besar (60 × 60 cm atau 90 × 30 cm). Yang kurang ketara sendi bahan di dapur, yang lebih halus, yang bermaksud lantai kelihatan lebih.

Trik Optik

Menggunakan lantai yang betul, anda juga boleh menukar bahagian pedalaman. Peralihan jalur cahaya dan gelap semakin pendek dan secara optik memperluas dapur sempit dan panjang. Sebaliknya, unsur hiasan yang berirama berirama (contohnya, jubin seramik) meningkatkan ruang tanpa mengubah bahagian pedalaman. Anda membuat bilik terlalu pendek dengan meletakkan unsur-unsur yang sama selari dengan dinding yang lebih pendek.

Apabila memilih lantai dapur, perlu diingat bahawa ia akan berfungsi dalam konteks bahan dan permukaan lain. Jadi apa yang perlu dilakukan? Adakah terdapat bahan terlarang? Adalah bernilai risiko, kerana banyak jenis kemasan yang dibenarkan. Anda boleh memilih strategi berdasarkan penciptaan kontras, menggabungkan kayu dengan jubin seramik, lantai konkrit dengan batu, pelbagai tekstur dan corak antara satu sama lain.