Masakan gaya Rococo: hiasan dalaman istana di dalam gambar

Kandungan:

 1. Sejarah kejadian
 2. Ciri-ciri dapur
 3. Barang kemas dan kain
 4. Perabot

Sesetengah orang berfikir bahawa gaya Rococo adalah peringkat akhir atau tertinggi Baroque. Penghakiman itu salah, kerana Rococo diciptakan bertentangan dengan pandangan dunia Baroque, dan juga mewakili dunia bentuk dan hiasan yang sama sekali terpisah. Walau bagaimanapun, trend ini tanpa syarat merupakan kombinasi kemewahan dan kemegahan. Jika anda ingin mencipta dapur gaya rococo, pastikan anda memahami ciri utama pergerakan retro ini.

Kisah gaya Rococo

Arah Rocoko, yang merupakan gaya dan pendekatan kreatif, dilahirkan sebagai akibat dari fakta bahawa orang ramai tidak terlalu banyak bayang-bayang estetika Baroque seperti jumlah nilai dan fenomena yang diwujudkan olehnya. Rococo muncul di Perancis pada akhir pemerintahan Louis XIV. The Sun King mengalihkan halamannya ke dalam sebuah teater besar, di mana para penghuni berkhidmat sebagai pelakon, dan wakil-wakil dalaman Versailles adalah pemandangan. Apabila pemerintahan raja absolutis ini mula runtuh, dan pedalaman di istana diraja telah dipakai oleh kecemerlangannya yang keras, para seniman dan para ahli istana sendiri berusaha mencari rangka kerja estetik yang baru.

Kabupaten Orleans Philip menjadi dorongan kreatif, yang, setelah kematian Louis XIV, memerintah Prancis selama lapan tahun. Kemudian harta itu berpindah ke Paris, yang dengan sendirinya menyebabkan pergerakan besar di kalangan pengilang perabot dan penghias. Fesyen baru ini telah berkembang semasa pemerintahan raja seterusnya, jadi Rococo Perancis dikenali sebagai gaya Louis XV.

Nama Rococo berasal dari perhiasan yang disebut rocaille - motif hiasan asimetris yang, disebabkan oleh lengkungan melengkung dan pinggir yang tidak rata, menyerupai gelombang laut. Rocaille digunakan sebagai elemen hiasan hiasan, tetapi juga diperhatikan dalam corak kaki perabot, bentuk panel, kelengkapan, dll.

Ciri-ciri gaya dapur rococo: gambar dalaman moden

Interior gaya Rococo dicirikan oleh watak biasa, sekurang-kurangnya menentang gaya Baroque. Unit arkitek (pilasters, lajur atau arked di sekeliling dinding), yang sebelum ini digunakan di bilik-bilik perwakilan bukan sahaja istana, tetapi juga rumah-rumah mewah dan rumah-rumah burghers, memberi laluan kepada papan gypsum, kadang-kadang berbentuk tidak teratur.

Pereka gaya Rococo juga bersemangat untuk menggunakan stuko, kadangkala dicat atau dililitkan. Dinding sering dicat dalam warna-warna pastel dalam kombinasi dengan putih, ditutup dengan kain dengan corak bunga atau terpaku dengan kertas dinding yang sama.

Reka bentuk dapur gaya Rococo: hiasan dan kain

Gaya Rococo juga menggunakan panel yang dipakai, kadang-kadang dengan permadani yang elegan di bahagian atas. Permaidani ini biasanya menggambarkan adegan genre dalam gaya Rococo: hiburan di taman, mesyuarat taman dan keseronokan mahkamah lain. Penyelesaian yang sangat baik akan menjadi imej kehijauan dan haiwan. Motif bunga seperti karangan bunga, garland atau karangan pasu dalam pasu sering digunakan dalam bahagian barok. Satu elemen hiasan dalaman, termasuk perabot, anda boleh memilih gaya oriental, sebagai contoh, hiasan Cina.

Interior Rococo dicirikan oleh kelemahan tarikan kepada simetri. Penjagaan untuk harmoni dan keseimbangan komposisi telah dilakukan, tetapi pengaturan yang tegas, ketat secara keseluruhannya telah dielakkan. Unsur-unsur utama reka bentuk dalaman diletakkan secara tetap, perabot yang indah terletak lebih bebas. Penjagaan untuk keanggunan yang dilakukan, rupa canggih ditemui. Rococo sebagai sikap kreatif dicatat bukan sahaja dalam hiasan dalaman, tetapi juga dalam fungsinya.

Perabot dapur bergaya Rococo

Gaya Rococo amat mempengaruhi penampilan perabotnya.Reka bentuk dicirikan oleh bentuk bersepadu di mana elemen individu, contohnya, laci dada dengan kaki, depan perabot dengan sisi, digabungkan menjadi satu keseluruhan. Struktur perabot yang boleh dilihat dianggap sebagai tanda kesopanan.

Veneers yang menarik biasanya digunakan sebagai bahan untuk membuat perabot Rococo. Dalam versi paling mahal:

 • rosewood;
 • mahoni;
 • kayu hitam atau rose.

Kelihatan baik:

 • oak;
 • kacang;
 • plum;
 • Cherry

Spesies yang berbeza sering digabungkan bersama untuk mewujudkan perkiraan yang berkesan. Pada masa yang sama, barang-barang gaya rococo dihiasi dengan ukiran, seperti meja dan kerusi, popular. Perabot zaman ini biasanya mempunyai garis bergelombang dan motif bunga.

Perhiasan rococo juga kembali pada akhir abad kesembilan belas dalam gaya eklektik, tetapi, sebagai peraturan, bukannya pesawat cembung-celah, ia digabungkan dengan pesawat lurus yang hanya dilengkapi dengan garis bergelombang corak. Contohnya ialah kabinet eklektik Jerman atau perabot padu padu.

Di mana anda boleh mencari perabot rococo? Pastikan untuk melawat pasar loak di mana anda boleh dengan mudah mencari pakaian, kerusi, meja atau aksesori hiasan yang penuh dengan kemewahan masa lalu. Hari ini terdapat sejumlah besar pembuat perabot dan tukang jahit yang akan bersetuju untuk merealisasikan mana-mana imaginasi anda. Sekiranya anda ingin melengkapkan dapur bergaya rococo, ia tidak sukar, tetapi anda harus ingat bahawa lebih baik menggunakan bahan mahal dan perhatikan konsep umum supaya pedalaman kelihatan sangat kaya. Lihat contoh reka bentuk di galeri foto untuk beberapa idea yang berguna.