Lukisan dinding

"Apakah kesukaran dalam lukisan dinding? Ambil roller atau malas dan sebagainya. Siapa yang membaca artikel ini sama sekali? " Itulah yang paling ramai pendatang baru untuk membaiki kes-kes berfikir dan sering ragu-ragu mengenai artikel "asas" itu. Tetapi dengan sia-sia, kerana tanpa pengalaman dan pengetahuan, untuk cat dinding dengan cat berasaskan air atau berasaskan minyak tanpa meniup atau merosakkan kertas dinding, dan bahkan kali pertama ... tentang yang semuanya, hampir mustahil. Jangan mengabaikan nasihat, kerana pengetahuan adalah kuasa, dan dalam kes kita, ia juga menjimatkan wang, masa dan saraf. Untuk memulakan, mari tahu apa jenis cat yang wujud dan mana yang lebih baik untuk permukaan anda.

Cat dinding dan jenisnya

Setiap tahun semakin ramai orang menghiasi pangsapuri mereka menggunakan cat dan varnis. Ini adalah disebabkan oleh pelbagai pilihannya yang memuaskan pelanggan yang paling menuntut dan menuntut. Anda juga perlu memberi perhatian kepada fakta bahawa lukisan dinding mungkin salah satu cara paling murah untuk mengubah pedalaman. Ia tidak memerlukan banyak masa dan usaha, dan yang paling penting, ia membolehkan anda dengan cepat menukar warna dan tekstur. Cat moden membolehkan anda menyimpan bilik dalam kebersihan dan kesegaran yang bersih, untuk menghasilkan pembersihan basah pada permukaan yang dicat. Skema warna mempunyai pelbagai warna, ia juga dapat memuaskan pelanggan yang menuntut dan pelbagai jenis tekstur. Terdapat beberapa pelapis, yang disebabkan oleh sifat mereka boleh digunakan untuk kertas dinding, sambil mewujudkan gabungan yang tidak dapat dilupakan gaya dan arah.

Di dunia moden, pengeluar cat telah menghasilkan pelbagai jenisnya, yang membolehkan sesiapa sahaja membuat dalaman mereka yang tidak dapat dilupakan. Cat disediakan untuk kegunaan dalaman dan luaran. Di samping itu, mereka juga boleh diklasifikasikan oleh bahan pembentuk filem ke dalam:

 1. cat minyak (dibuat berdasarkan minyak pengeringan);
 2. cat enamel (dibuat berdasarkan varnis);
 3. cat pelekat (dibuat berdasarkan larutan akueus beberapa polimer organik);
 4. cat berasaskan air (dibuat berdasarkan penyebaran polimer akueus).

Kami akan mempertimbangkan setiap jenis cat secara berasingan.

Minyak
Cat minyak

Lebih baru-baru inicat minyak adalah yang paling popular cat dan varnis. Sebabnya adalah kekurangan alternatif. Dia telah dicat segala-galanya: lantai, tingkap, pintu, dinding. Selepas kerja yang berhasil, saya terpaksa menunggu lama sehingga permukaan kering. Dan kemudian, selepas beberapa tahun, proses lukisan perlu diulang lagi. Yang dipersalahkan untuk pencapaian udara yang lemah. Ringkasnya, permukaan yang dicat tidak bernafas dan tidak membiarkan udara melalui, yang akhirnya menyebabkan keretakan dan penumpahan bahan.

Semakin banyak, cat ini digunakan ketika melukis permukaan logam. Dalam kehidupan sehari-hari, tidak mungkin untuk menemuinya sekarang, kerana ia mengeluarkan bau khusus yang berterusan yang boleh membahayakan kesihatan manusia. Di samping itu, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mereka lebih suka bahan yang lebih mesra alam apabila memperbaiki permukaan dalaman, tetapi cat minyak tidak kehilangan populariti mereka ... Mereka dibuat berdasarkan minyak pengeringan buatan dan semula jadi. Ia dianggap sebagai salah satu cat yang paling tahan lama dan varnis. Mereka padat parut dan siap untuk digunakan. Secara tebal parut sebelum aplikasi dibiakkan dalam perkadaran yang diperlukan. Minyak pengeringan, yang merupakan sebahagian daripadanya, boleh menjadi bunga matahari, flaxseed dan hemp. Yang pertama menyediakan pengeringan lebih cepat berbanding dengan yang berikutnya.Selaras dengan GOST, gred minyak cat berikut dihasilkan:

 1. MA-021 - pada minyak pengeringan semulajadi.
 2. MA-025 - pada minyak pengeringan gabungan.
 3. GF-023 - pada minyak pengeringan glyphthalic.
 4. PF-024 - pada minyak pengeringan pentaphthalic.
Enamel
Cat enamel di kawasan pedalaman

Cat enamel adalah cat berdasarkan varnis. Mereka boleh diwakili oleh enamel alkyd, enamel nitro, poliuretana, perchlorovinyl, melamin dan cat lain. Boleh didapati dalam bekas khas selepas pembukaan yang sedia untuk digunakan. Membersihkan dalam masa 24 jam. Ia disimpan dan sesuai digunakan dalam tempoh satu tahun selepas pembuatan. Sesuai untuk dinding lukisan, logam dan permukaan lain. Datang dengan penyelesaian khas. Untuk mencapai kesan cat yang terbaik, permukaan harus mempunyai kekasaran, yang akan memberikan kawasan paling besar hubungan dengan komponen cat.

Gam
Cat gam

Komponen utama cat gam adalah gam. Di samping itu, ia termasuk penyelesaian berair daripada eter selulosa, kanji, alkohol polyvinyl, kasein. Dalam penyediaannya, tiga bekas digunakan. Yang pertama adalah untuk kapur. Mereka meletakkannya di dalamnya dan mengisi dengan air panas. Nisbah jumlah kapur kepada jumlah air harus seperti 2 hingga 1. Larutan ini dapat bertahan sekitar dua jam. Pewarna diletakkan dalam bekas kedua. Ia juga dicairkan kepada ketumpatan doh dan menguli sehingga jisim homogen terbentuk. Dalam bekas yang terakhir, air bubur disediakan setiap baldi 0.6 kg. gam. Campuran yang terhasil dari bekas pertama dan kedua bercampur. Ujian dibuat untuk ketumpatan bahan terbentuk. Untuk melakukan ini, ambil sebatang kayu dengan permukaan yang telah dirawat. Ia diletakkan dalam campuran yang dihasilkan. Sekiranya ia dicat secara merata dan tidak terdapat jurang yang tidak dicat, maka ia dianggap bahawa warna mempunyai ketumpatan biasa. Sekiranya warna tersebut menjadi cair, kapur dan pewarna ditambahkan kepadanya. Jika terlalu tebal, maka sedikit air ditambah.

Warna yang dihasilkan digunakan pada dinding, papan lapis atau permukaan datar lain untuk memeriksa warna jisim yang dihasilkan. Mereka membiarkannya kering dan hanya selepas itu mereka mula mengecat dinding utama.

Langkah terakhir ialah mencampurkan warna dengan komponen pelekat. Sekiranya gam sangat tebal, terdapat risiko menumpahkan cat pada masa akan datang. Jika tidak, mungkin untuk mengubah skema warna cat di bawah pengaruh keadaan persekitaran luaran. Oleh itu, tindak balas kualitatif terhadap gabungan komponen cat yang betul adalah penebalan pertama, selepas pencairannya. Selain itu, ia mesti mengalir ke bawah berus atau melekat di jet. Ia dilarang keras untuk mengeringkan permukaan dicat dalam draf.

Emulsi air

Dalam cat berasaskan air, elemen utama adalah air, manakala ia mencairkan daripada melarutkan komponen dalam campuran. Selepas permohonan ke permukaan dicat, air akan menguap. Ia sesuai untuk lukisan kebanyakan permukaan kecuali logam, kerana ia menyebabkan kakisan pramatang pada mereka. Proses pengelupasan tidak ciri cat dalam pelbagai ini. Ia kering dengan cepat. Ia tidak menyebabkan reaksi alahan, tidak berbahaya kepada manusia dan haiwan. Tidak merosakkan alam sekitar. Tidak ada masalah, di mana-mana menembusi bau tertentu. Ia mempunyai pelbagai warna berkat warna pewarna. Pencampuran mereka membolehkan anda mencipta warna-warna yang berbeza dan ketepuan, terima kasih kepada ini, anda boleh membuat ruang dalaman yang berbeza dan kontras di mana-mana bilik. Sebagai peraturan, cat dijual dalam warna putih standard. Apabila membelinya, seorang pakar kedai akan membantu anda memilih skema warna yang betul dengan bantuan lakaran siap untuk cat. Proses memohonnya ke dinding tidak memerlukan banyak usaha dan masa, dan alat yang digunakan mudah dibersihkan di dalam air.Tetapi bersama-sama dengan semua kelebihannya, minus yang signifikan ialah ia boleh digunakan untuk permukaan dicat hanya pada suhu udara +5 darjah. Jika tidak, kesan yang diingini tidak akan dicapai dan perlu mengulang semula kerja semula.

Sebelum mengecat dinding ...

Salah satu elemen yang paling penting dalam pembaikan ialah hiasan dinding. Untuk mula melekat atau melukis mereka, ia sering diperlukan untuk menyediakan permukaan kerja, tidak melupakan bilik yang akan dicat. Kemunculan premis ini bergantung pada kualiti karya-karya ini.

Ia mestilah disediakan untuk melukis agar tidak mengotorkan objek dan permukaan yang tidak boleh dicat. Untuk mencapai matlamat ini, anda mesti melakukan langkah-langkah berikut:

 1. perabot dan peralatan. Sekiranya mungkin, semua akan dikemukakan. Sekiranya kesukaran timbul dengan pergerakan atau pengangkutan, maka ia hanya bergerak ke pusat bilik atau bilik di mana pembaikan akan dijalankan, dan ditutup dengan filem;
 2. permaidani. Dalam kemungkinan pengangkutan atau pemindahan, ia akan digulung dan dibawa ke bilik lain; Dengan ketiadaan kemungkinan sedemikian, ia ditutup dengan filem;
 3. laminate flooring, parket ditutup dengan filem atau akhbar;
 4. semua benda luaran dikeluarkan dari dinding, termasuk alat pencahayaan dan elemen hiasan;
 5. panel dan suis dikeluarkan;
 6. semua tempat yang tidak akan dicat disegel dengan pita pelekat.

Kemunculan tembok yang sangat sempurna bergantung pada ketelitian dan kesempurnaan kerja persiapan yang dilakukan. Jika tidak, anda perlu mengulang semula semuanya lagi. Sehubungan dengan ini, perhatian khusus diberikan kepada penyediaan dinding.

Tidak memerlukan penyediaan cat hiasan permukaan dicat dengan teliti. Dan ia akan menjadi paling mudah untuk menggunakannya. Ia tergolong dalam jenis baru cat moden. Sesuai untuk dinding dalam keadaan miskin. Sebelum lukisan, pastikan permukaannya kering, bersih dan mempunyai kapasiti galas yang baik. Juga pastikan permukaan yang dicat tidak mempunyai retak, lekukan atau penyelewengan lain. Mari kita perhatikan lebih terperinci.

Dinding boleh dibahagikan kepada dua jenis:

 1. dinding baru.
 2. dinding di bilik lama, lama yang ditugaskan.

Kes pertama adalah yang paling menguntungkan. Kerana kebanyakan kebimbangan telah dilakukan. Ia hanya perlu dempuldan kemudian pasir permukaan diperlakukan dengan kertas pasir. Kemudian dinding harus dibasuh dengan kain lembap dan dibiarkan kering. Pada akhir kerja primer, selaras dengan ciri-ciri fungsional bilik.

Pendekatan kedua digunakan untuk bukan premis baru. Untuk memulakan, anda perlu mengeluarkan dari dinding semua yang kekal dari kawasan yang lalu. Kemudian basuh permukaan kerja dengan baik, kerana lukisan itu akan mendedahkan semua kelemahan, termasuk retakan kecil. Jika permukaan yang dihasilkan mempunyai penyelewengan, maka ia harus dihapuskan. Permukaan yang rata dan licin sentiasa menyenangkan mata. Jika tidak, apabila tidak ada keinginan untuk mengukur dinding, hiasan cat struktur. Alternatifnya mungkin plaster hiasan.

Dinding serat bungkus, panel gypsum dan plaster gipsum harus terlebih dahulu dilakukan dengan berus dan berus rata. Jika tidak, permukaan akan menyerap cat terlalu banyak. Adalah lebih baik untuk menutupi permukaan logam dan tempat-tempat lain yang mempunyai kelemahan kakisan dengan cat penebat (dengan kata lain tahan terhadap air). Satu perkara penting! Semasa operasi, bilik hendaklah bebas daripada draf, dan suhu tidak boleh jatuh di bawah 18 darjah.

Jika sekali permukaan telah dicat, maka ia sepatutnya keluarkan bahan sisa. Pertama anda perlu menentukan jenis cat yang dinding dicat. Jika anda menggosok permukaan yang dicat, maka alkyd atau minyak akan jatuh, dan penyebaran air akan kekal. Untuk mengeluarkan cat, gunakan spatula, kertas pasir dan berus logam.

Sekiranya permukaan dinding telah disisipkan dengan kertas dinding, maka mereka residu dikeluarkan dengan spatula. Jika mereka masih tidak pergi, gunakan air atau cecair lain untuk mengeluarkan kertas dinding dari dinding.

Sekiranya permukaan kerja tidak mencukupi, kami cadangkan menggunakan gipsum plaster. Ia digunakan dengan baik, sesuai untuk digunakan oleh kedua-dua profesional dan pereka baru. Selepas pemakaian, permukaannya disamakan dengan dempul yang sesuai.

Sekiranya kecacatan dinding adalah penting, terdapat beberapa cara untuk menyelaraskannya. Yang pertama adalah selongsong eternit. Pilihan ini sesuai untuk kes-kes terutamanya yang teruk, kerana ia bukan sahaja memudahkan proses, tetapi juga menjimatkan wang. Pilihan kedua lebih tradisional - melepa. Kaedah ini sesuai untuk permukaan "kelengkungan purata". Cat mempunyai keupayaan untuk menekankan sebarang kecacatan dan kecacatan, jadi sebelum melukis dinding, penting untuk menyelaraskannya dengan berhati-hati. Selepas kerja yang berkualiti pada penyediaan dinding, anda perlu pergi ke proses terus mengecat dinding.

Lukisan dinding yang betul: arahan langkah demi langkah

1. Pertama, adalah perlu untuk mewarnai semua sudut dalaman dan luaran, sementara itu perlu bermula dari sisi tingkap.

2. Seterusnya, ambil berus dan cat permukaan yang tidak boleh dicat dengan roller (sudut, papan, bateri, dan sebagainya). Dengan cara ini, skirting lantai terbaik dicat dengan cat enamel (varnis), dan bateri - tahan panas khusus.

3. Untuk mendapatkan permukaan yang dicat seragam, kami mengesyorkan untuk menjalankan roller di atas cat atau papan cat untuk mengeluarkan cat berlebihan.

4. Seterusnya, kita mula melukis permukaan yang besar. Untuk melakukan ini, lebih baik menggunakan roller. Untuk hasil yang terbaik, kami mengesyorkan memohon cat dalam pergerakan progresif dari atas ke bawah, kemudian dari kiri ke kanan dan sekali lagi dari atas ke bawah. Itulah teknologi keseluruhan lukisan dinding.

Kesimpulannya

Malah, lukisan dinding dengan tangan anda sendiri adalah tugas yang mudah dan sesiapa sahaja, bahkan tuan yang paling tidak berpengalaman, boleh mengatasinya. Tetapi setiap jenis cat mempunyai ciri-ciri unik, kelebihan dan kekurangannya. Kami akan cuba memperkenalkan anda kepada semua nuansa topik yang kelihatan seperti ini. Untuk melakukan ini, pautan yang berkaitan akan (atau telah diletakkan) di bahagian atas halaman.

Setiap hari laman web ini berkembang dan dari semasa ke semasa kami akan cuba untuk menampung sepenuhnya semua isu yang anda minati. Tinggalkan komen mengenai keinginan, keutamaan atau kekurangan tapak, ini sangat penting bagi kami.

Penyertaan yang sama:
warna kelabu dalam hiasan dinding
plaster venetian
Dinding zaitun
Dinding putih - cahaya dan bersih
Penjajaran dinding bilik
Kami menghias dinding di dapur
isine dinding di ruang tamu
jubin untuk bilik mandi kecil
Panel dinding di pedalaman
Pilihan dinding ruang depan
Lukisan dinding di bilik mandi
Bilik mural dinding
Mozek kaca di pedalaman
plaster struktur
Stucco Grafito: foto dan contoh
Serbuk batu
Stucco antik
Pemilihan jubin seramik
Bersedia untuk wallpapering
Cork wallpaper di pedalaman
Jenis jubin seramik
Blok kaca di ruang tamu
batu hiasan di pedalaman
Jenis plaster hiasan
Selesai bilik mandi
0 jawapannya