Dapur dalam gaya Art Deco: pilihan untuk reka bentuk, hiasan dan hiasan

Kandungan:

 1. Kisah gaya
 2. Warna dan aksesori
 3. Apakah bahan yang sesuai?
 4. Perabot
 5. Ruang tamu dapur
 6. Dapur dengan ruang makan

Art Deco adalah gaya yang sangat konsisten. Ia dicipta selepas tempoh Art Nouveau. Ini adalah sejenis tindak balas terhadap kekurangan disiplin spatial yang memerintah dalam dalaman moden. Dalam gaya art deco, ia patut menghiasi seluruh rumah atau apartmen jika anda seorang peminat filem blockbuster "The Great Gatsby" dengan Leonardo DiCaprio dalam peranan tajuk. Kemasan mewah dan glamor akan mengisi setiap bilik. Walaupun mengatur ruang tamu atau bilik tidur agak mudah, merancang dapur ke arah ini boleh mencabar. Artikel ini akan membantu anda memahami bagaimana untuk melakukan ini.

Kebangkitan art deco

Penghias dalaman gila mengenai pengaturan hebat yang serupa dengan yang dibentangkan dalam filem The Great Gatsby. Lantai parket bertapis, selesai marmar dan lampu kaca berwarna adalah salah satu ciri khas gaya hiasan yang dilahirkan pada tahun 1920-an di bawah nama Art Deco. Dan walaupun sejarahnya kembali hampir seratus tahun, ini masih menjadi trend yang stylists kembali dengan keseronokan, memilih, sebagai contoh, untuk melengkapkan dapur.

Kursus ini bukan sahaja meliputi seni mengatur ruang, tetapi juga seni bina, grafik dan lukisan. Art Deco berasal dari Perancis dan dengan cepat mendapat populariti di negara-negara Eropah yang lain, mencapai Amerika. Walaupun ia adalah gaya yang sangat canggih dan menarik, ia menghargai bentuk geometri dan ergonomi. Adalah menarik bahawa bentuk klasik dilengkapi dengan perhiasan etnik, kerana terdapat banyak aksen Afrika, Aztec, Mesir atau Yunani. Art Deco adalah berani dan menarik. Dia suka kontras warna, kebolehulangan corak, gloss spektakuler dan bahan eksklusif. Oleh itu, dapur perlu konsisten, tetapi dengan sentuhan.

Ciri-ciri reka bentuk dapur dalam gaya Art Deco: warna dan aksesori

Dapur art deco harus disempurnakan dengan terperinci terkecil. Lantai akan kelihatan lebih baik dengan lantai parket berlapis yang berkilat, jubin marmar yang elegan atau mosaik hitam dan putih. Lukisan lantai dalam bentuk berlian, bintang atau simbol ciri yang menyerupai matahari terbit akan dihargai. Dinding, kain dan aksesori harus dicat dengan warna seperti:

 • putih
 • hitam
 • kelabu
 • beige.

Sudah tentu, anda boleh mencairkan palet warna tersenyum ini dengan memperkenalkan, contohnya, unsur-unsur dalam warna merah gelap. Menyediakan dapur gaya art deco termasuk aksesori bergaya:

 • sejambak bunga eksotik dalam pasu sfera;
 • lampu dinding kaca berwarna;
 • Pembiakan seni halus.

Gaya Art Deco di bahagian dalam dapur - menggunakan hanya bahan terbaik

Art Deco membenci kompromi. Reka bentuk dalaman yang diilhami olehnya harus mengandungi hanya bahan terbaik. Di masa lalu, perabot seni deco dibuat dari jenis kayu paling mulia:

 • oak;
 • walnut;
 • mahoni;
 • rosewood;
 • kayu hitam.

Perabot bersisik juga sangat popular. Peralatan yang dikekalkan dalam trend art deco klasik, tidak mempunyai perhiasan cembung. Hiasan terbesar mereka adalah permukaan varnished dengan kontur butiran yang hebat. Mereka sering disokong oleh gading atau ibu mutiara. Kerusi dan kerusi dipenuhi dengan kulit, seringkali sangat eksotik, seperti ular atau buaya.

Dapur Art Deco: gambar perabot yang sepadan

Dapur art deco tidak boleh dilakukan tanpa perabot padu berat selesai. Yang terbaik adalah mereka yang mempunyai bentuk bulat, dengan jelas mendedahkan permukaan papan lapis.Anda boleh membeli papan tepi mahoni dengan garis yang diselaraskan, meja bulat rosewood dan satu set kerusi hitam dengan kaki melengkung.

Peminat aksesori bergaya juga boleh memilih kerusi logam chrome yang dipangkas dalam kulit mulia. Dapur di gaya Art Deco bukan hanya keanggunan, tetapi di atas semua fungsi. Pengaturan tahun 1920-an dan 1930-an adalah berdasarkan kepada idea kabinet mudah yang terletak berdekatan antara satu sama lain dan ditutup dengan meja. Perlu memberi penekanan terhadap bentuk cubistik mereka dan hiasan yang teliti.

Art Deco Kitchen-Living Room

Gaya art deco adalah harmoni, tetapi, paradoks, ia mempunyai banyak kontras. Dia suka kombinasi hitam dan putih, menghargai perabot yang disempurnakan dengan garis lurus. Cleverly menggabungkan fungsi dengan keanggunan canggih. Oleh itu, ruang tamu dapur dalam gaya art deco adalah hiasan yang indah. Salah satu ciri adalah lampiran kepada geometri, terutamanya bujur, berbentuk segi tiga. Ruang tamu dapur sesuai dengan keindahan ini, dengan menggunakan pembulatan untuk memberikan ruang dalaman yang unik. Terutamanya pulau dapur yang menarik, menggembirakan dengan bentuknya yang luar biasa. Bukan sahaja bentuk bulat, tetapi juga hiasan fasad kabinet, serta warna klasik yang elegan tergolong dalam spontan seni deco.

Geometri dan hiasan

Di dapur-ruang tamu, anda sering boleh melihat bentuk geometrik, jadi ciri-ciri seni deco, yang diberi watak moden. Kabinet modular dalam bentuk kiub disusun dengan cara yang menarik antara satu sama lain, mewujudkan badan-badan geometri. Corak di lantai sangat menarik.

Permainan kontras

Penggunaan hitam dan putih juga menentukan gaya art deco. Pasangan warna ini digabungkan dengan kedalaman dan intensiti pokok coklat, yang memberikan kesan hebat. Di sini mereka bermain dengan pelbagai permukaan: dari kabinet putih cemerlang, melalui serpihan hitam, halus di tengah, hingga jubin di dinding meniru marmer. Dapur yang diatur dengan cara ini kelihatan elegan dan elegan.

Ruang tamu dapur dalam warna-warna bergaya

Art Deco juga gaya khusus di mana hiasan diterapkan secara sederhana, tetapi mencipta kesan yang bergaya. Di dalam bilik anda boleh meletakkan banyak elemen hiasan. Terutamanya memaparkan kes memancarkan keanggunan canggih berkat warna asal mereka dan pemegang hiasan.

Art Deco Dining Area Kitchen

Malah lebih mengesankan adalah dapur gaya art deco yang digabungkan dengan ruang makan. Dalam apa-apa ruang, anda boleh memperkenalkan lebih banyak unsur yang tergolong ke arah ini. Perabot makan hiasan, seperti meja dengan kaki dan kerusi yang diukir dengan punggung asli, berjalan lancar dengan unit dapur. Jangan lupa tentang lantai mewah yang diperbuat daripada batu semula jadi.

Gaya seni deco dalam seni dan reka bentuk, yang mula berkembang dalam tempoh interwarn, masih mempunyai bulatan peminat yang luas. Matlamat utamanya pada masa itu adalah untuk membezakan tradisi, dia menjadi simbol kekayaan dan kecanggihan, dicirikan oleh warna dalam, bentuk geometrik dan perhiasan hiasan. Menguruskan masakan bergaya di rumah anda dalam gaya art deco hari ini, menggunakan idea dari galeri foto.