Ruang tamu hitam - reka bentuk dan reka bentuk reka bentuk mewah

Kandungan:

  1. Hiasan ruang tamu berwarna hitam
  2. Skim warna siling
  3. Bagaimana untuk memilih perabot?

Ruang tamu dianggap sebagai salah satu bilik yang paling penting di seluruh bilik. Di sinilah tuan rumah bertemu tetamu, merayakan semua cuti penting dan menghabiskan masa bersama keluarga mereka. Oleh itu, reka bentuknya sentiasa diberikan perhatian khusus. Bilik-bilik yang hidup dalam warna hitam menjadi semakin popular. Ini adalah penyelesaian yang tidak standard, yang pastinya tidak sesuai untuk semua orang. Tetapi pada masa yang sama, pilihan ini kelihatan bergaya, hebat dan pastinya tidak akan disedari oleh tetamu anda.

Ciri-ciri reka bentuk ruang tamu berwarna hitam

Walaupun fakta bahawa tidak semua orang akan menyukai penyelesaian ini, pereka semakin menggunakan hitam dalam reka bentuk. Hakikatnya adalah unik, beragam dan selalu memberikan keanggunan reka bentuk. Di samping itu, ia sering digabungkan dengan warna lain. Terima kasih kepada ini, warna hitam kelihatan mulia dan menjadi hiasan sebenar setiap bilik.

Pakar berpengalaman mengesyorkan mengelakkan gabungan hitam dengan coklat, hijau atau ungu. Jika tidak, ruang tamu boleh menjadi agak suram dan bahkan tidak bermaya. Pada masa yang sama, nada-nada ini mungkin sesuai dengan aksen kecil dalam bentuk hiasan. Tetapi jika anda menggantikannya dengan nada yang lebih ringan, seperti kopi, kapur atau lavender, maka ruangan itu akan kelihatan berbeza. Bagi warna cerah, seperti merah, oren atau kuning, dalam kes ini, mereka tidak sesuai. Kerana gabungan ini agresif dan jarang sesuai untuk pedalaman.

Seperti yang anda tahu, hitam mempunyai beberapa warna dan setiap satunya menghasilkan kesan yang berbeza dalam reka bentuk ruang tamu. Juga, persepsi visual terhadap bilik itu juga dipengaruhi oleh teksturnya. Ia boleh menjadi legap, berkilat, varnis, cermin, baldu. Semua pilihan ini kelihatan cantik dengan cara mereka sendiri.

Selalunya, dinding di dalam bilik dihiasi dengan kertas dinding. Tetapi jika anda menggunakannya dalam warna hitam, terdapat risiko untuk membuat ruang tamu yang suram dan gelap. Untuk mengelakkan ini, adalah perlu untuk berfikir dengan teliti semua butiran. Penyelesaian yang hebat boleh menjadi kertas dinding hitam dengan aksen cahaya atau, sebaliknya, kertas dinding yang ringan dengan corak hitam. Sering kali, pereka menawarkan untuk memberi perhatian kepada kertas dinding dengan lukisan fantasi yang kelihatan tidak kurang menarik. Antara pilihan neutral yang banyak disukai adalah reka bentuk monokrom bilik. Disebabkan ini, bilik itu lebih serius. Dipercayai bahawa untuk memberikan tekstur dinding anda perlu menggunakan kertas dinding gelap dengan corak cembung. Untuk memanjangkan visual dinding bilik yang sesuai dengan jalur menegak. Dan untuk membuat ruang tamu sedikit lebih luas, dapatkan kertas dinding dengan garis mendatar.

Juga, untuk hiasan dinding, cat berkilat sering digunakan. Dalam kes ini, ia adalah sejenis reflektor, supaya bilik menjadi spektakuler. Tetapi dalam kes ini, menurut pereka, hanya dinding utama harus ditutup dengan hitam. Dia akan menjadi sejenis aksen. Ia harus digabungkan dengan perabot dalam warna gelap dan pelbagai butiran hiasan dalam warna yang berbeza. Ia boleh menjadi emas, perak atau putih. Baki tembok yang terbaik dicat dalam warna cahaya yang sesuai.

Ruang tamu hitam: skema warna untuk siling

Membuat salah satu dinding ruang tamu hitam untuk ramai sudah menjadi eksperimen yang sangat berani. Oleh itu, adalah adat untuk membuat penyelesaian standard untuk siling dalam bentuk putih. Terima kasih kepada kombinasi ini, bilik kelihatan ringkas, tidak terlalu banyak dengan butiran warna. Tetapi bagi mereka yang memilih untuk bereksperimen dengan pedalaman dan tidak takut dengan penyelesaian yang tidak biasa, kami mencadangkan untuk mengatur siling hitam dengan tekstur berkilat.Sudah tentu, dalam kes ini, penting untuk menggunakan aksen ringan supaya ruang tamu tidak menjadi terlalu gelap. Nampak gabungan hebat lantai hitam dan siling. Pada masa yang sama, kertas dinding di dinding mestilah hitam dan putih untuk melengkapkan bahagian dalaman keseluruhan sebanyak mungkin.

Penting dalam hal ini adalah pencahayaan yang terpilih dari bilik. Semakin banyak cahaya di ruang tamu, semakin hangatnya. Dalam kes ini, peranan utama dimainkan oleh lampu di siling, jadi ia mesti difikirkan dengan berhati-hati, dengan mengambil kira semua idea dalaman. Juga perhatikan bahawa cahaya mungkin berada di dinding.

Bagaimana untuk memilih perabot untuk ruang tamu hitam?

Sudah tentu, dalam reka bentuk dalaman ia amat penting bukan sahaja untuk memilih reka bentuk untuk dinding, tetapi juga untuk membeli perabot yang sesuai. Kesan bahawa ruang tamu akan menghasilkan hitam sebahagian besarnya bergantung kepada lokasinya. Pereka berpendapat bahawa jika hanya satu dinding gelap, maka perabot harus terletak di seberang. Ini adalah apa yang akan mewujudkan keseimbangan dalam bilik yang berani, atipikal.

Juga, sering dinding gelap digabungkan dengan perabot dalam warna yang sama. Tetapi dalam kes ini, bahagian lain dari bilik perlu dibezakan supaya ruang tamu tidak terlalu suram. Keputusan sedemikian segar, menarik dan pasti akan memberi keaslian kepada setiap rumah. Sama popularnya adalah penggunaan perabot dengan warna yang berbeza berbanding dinding dan lantai. Ini memberi ruang tamu yang bergaya dan menjadikannya sangat cantik.

Perlu diperhatikan bahawa pereka sering menggabungkan trend baru dan lama di pedalaman. Sebagai contoh, di ruang tamu yang luas warna hitam, objek klasik bersama-sama dengan peralatan teknikal moden boleh kelihatan agak baik. Gabungan ini sentiasa sesuai tanpa mengira saiz bilik. Pada masa yang sama, lebih baik untuk tidak membeli perabot dalam warna-warna terang di ruang tamu kecil. Dalam kes ini, ia akan menjadi oversaturated dengan butiran. Yang umumnya menyumbang kepada pengurangan visual bilik.

Walaupun hitam adalah warna klasik, ia boleh menghasilkan kesan yang sama sekali berbeza dalam dunia reka bentuk dalaman. Menggunakannya untuk tujuan yang dimaksudkan, anda akan mendapat ruang tamu yang bergaya dan elegan. Dengan melakukan kesilapan yang biasa, dia boleh menjadi ketat, suram, atau bahkan megah. Oleh itu, sebelum memulakan kerja, perlu memahami semua kehalusan dan nuansa reka bentuk. Hanya dalam kes ini boleh hasil yang baik dapat dicapai.