Ruang tamu kelabu: banyak pilihan reka bentuk bergaya dalam foto

Kandungan:

  1. Pilihan warna dalam ruang tamu kelabu
  2. Dinding kelabu
  3. Peraturan Pemilihan Perabot
  4. Aksen yang bergaya

Baru-baru ini, yang paling relevan adalah warna putih di pedalaman dan ramai yang sentiasa berusaha untuk minimalisme. Tetapi masih, reka bentuk seperti itu dapat bosan dengan cepat. Tetapi perkara utama di rumah adalah merasakan suasana keselesaan dan kebahagiaan. Oleh itu, pereka masih menawarkan untuk mencairkan pedalaman dengan cat lain. Hari ini kita akan bercakap mengenai reka bentuk ruang tamu dengan kelabu.

Pilihan warna dalam ruang tamu kelabu

Malah, kelabu adalah salah satu yang paling serba boleh untuk pedalaman. Selain hakikat bahawa ia sendiri kelihatan cantik, seringkali ia berfungsi sebagai kesatuan untuk aksen warna yang berbeza. Dalam kes ini, dia yang akan menekankan kecerahan mereka dan secara keseluruhannya akan memberikan harmoni dan gaya bilik.

Mungkin penyelesaian yang paling popular untuk ruang tamu adalah gabungan warna putih dan kelabu. Tetapi lebih baik memilih warna putih klasik, tetapi sedikit lebih hangat. Sebagai contoh, naungan susu atau krim akan mendedahkan kecantikan dan keanggunan warna kelabu jauh lebih baik. Nada hitam sering ditambah kepada gabungan ini sebagai aksen. Ia menambah kehebatan bilik dan bergaya.

Bagi warna-warna cerah, kami mengesyorkan melihat dengan lebih dekat skema warna kelabu-biru. Pedalaman seperti itu tidak akan pernah bosan, dan juga kelihatan segar, cerah dalam cahaya apa pun. Oleh itu, ia sangat sering dipilih untuk bilik-bilik yang tidak terletak di sebelah cerah. Kuning juga kelihatan hebat di pedalaman. Selalunya ia cerah, cerah dan berfungsi sebagai aksen sebenar di mana-mana bilik. Adalah lebih baik untuk menggunakannya dalam kuantiti yang terbatas supaya tidak membebankan reka bentuk. Dalam kes ini, ia boleh menjadi langsir kuning, pasu, bingkai foto, bantal hiasan atau poster di dinding. Kadang-kadang di bawah naungan ini membentuk salah satu dinding. Tetapi perlu diingat bahawa warna kuning tidak seharusnya terlalu terang.

Sedikit kurang kerap ruang tamu kelabu boleh dilihat dengan aksen merah atau ungu. Masalahnya ialah mereka cukup terang dan agresif. Jumlah yang berlebihan dari bahagian tersebut boleh menyebabkan kemarahan dan kerengsaan dari masa ke masa tanpa sebab. Oleh itu, dalam hal ini, sangat penting untuk berunding dengan perancang untuk memilih jumlah item yang optimal untuk menghias ruang tamu.

Pedalaman kelihatan cantik dengan reka bentuk kelabu monokrom. Dengan menggabungkan warna yang berbeza warna yang sama, bilik kelihatan lebih bergaya dan tidak biasa. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang suka pilihan ini, lebih baik untuk mendapatkan nasihat dari seorang pereka. Lagipun, sangat penting bahawa ruang tamu tidak menjadi terlalu gelap dan suram, tetapi tetap nyaman untuk semua ahli keluarga.

Dan, tentu saja, seperti mana dalam skema warna di pedalaman, hijau akan sesuai. Ia membantu untuk berehat, tenang selepas hari yang sukar dan secara amnya menyumbang kepada emosi positif. Pereka merancang membeli tumbuh-tumbuhan dalam bentuk bunga atau pokok kelapa kecil. Mereka terbaik melengkapi bahagian dalam ruang tamu dengan kelabu.

Dinding kelabu di ruang tamu

Dinding yang menutupi kelabu sangat praktikal. Mereka praktikal tidak membakar dan tidak tercemar. Tetapi dalam banyak aspek, ia bergantung pada kualiti kertas dinding atau cat yang dipilih. Dalam kes ini, naungan juga penting. Sebagai contoh, kelabu muda akan menjadi yang paling mudah dicairkan, tetapi ia menjadikan mana-mana bilik lebih luas. Ini adalah penyelesaian yang baik untuk bilik kecil atau bagi mereka yang tidak berada di sebelah cerah.

Warna kelabu sering kali bukan satu-satunya dalam reka bentuk dinding ruang tamu. Ia terutamanya digabungkan dengan warna putih, yang menjadikan bilik lebih menarik. Tetapi jika anda tidak boleh memilih pilihan terbaik, kami mengesyorkan menggunakan peraturan sejagat.Pertama, menilai cahaya ruang tamu. Sekiranya ia cukup terang, maka anda boleh menyekat diri anda hanya untuk warna kelabu. Kedua, perlu diingat bahawa dinding dalam mana-mana perlu lebih ringan daripada lantai. Sebaliknya, siling mesti lebih ringan daripada dinding. Bagi perabot, ia akan kelihatan paling harmoni dengan syarat ia lebih gelap daripada dinding, tetapi pada masa yang sama lebih ringan daripada lantai. Ini adalah peraturan sejagat yang akan membantu membuat pilihan yang tepat walaupun untuk pemula.

Peraturan untuk memilih perabot untuk ruang tamu kelabu

Jika tidak ada masalah dengan reka bentuk dinding dan dengan pilihan gaya bilik secara keseluruhan, pemilihan perabot menyebabkan banyak kekeliruan. Pertama sekali, ia melibatkan skema warna. Untuk bermula, kami perhatikan bahawa ruang tamu kelabu kelihatan hebat dalam perabot nada. Disebabkan ini, pedalaman kelihatan bergaya, tetapi pada masa yang sama dihalang. Ini membolehkan anda bereksperimen dalam semua cara dengan maklumat lain.

Mereka yang suka kombinasi warna yang berbeza harus membeli perabot putih atau hitam. Setiap pilihan yang dibentangkan mempunyai kesan yang sama sekali berbeza terhadap penampilan keseluruhan ruang tamu. Oleh itu, sebelum membeli mana-mana, fikirkan dengan cermat bagaimana anda mahu melihat bilik ini.

Untuk membuat dalaman yang cerah, lebih baik membeli perabot yang sesuai. Contohnya, sofa merah pastinya sesuai. Tetapi bersiaplah untuk fakta bahawa dia akan menarik perhatian di tempat pertama. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai sofa berwarna kuning atau biru.

Ruang tamu kelabu: aksen bergaya

Sudah tentu, persepsi visual ruang tamu bergantung pada warna dinding dan perabot. Tetapi jangan diskaun pelbagai objek hiasan. Sebagai contoh, lukisan, patung, bantal lembut, pasu dengan bunga atau buah-buahan kadang-kadang tidak memberi kesan kepada penampilan keseluruhan bilik. Sekiranya anda tidak menyukai produk tersebut, lihatlah langsir berwarna atau langsir. Lampu kecil dan bentuk jam asli juga hiasan bergaya untuk ruang tamu.

Terdapat banyak pilihan reka bentuk yang berbeza untuk ruang tamu. Setiap daripada mereka menarik dan menarik dengan cara tersendiri. Tetapi sebelum membuat pilihan, kami mengesyorkan agar anda dengan teliti mempertimbangkan semua keinginan dan keinginan anda. Oleh kerana pembaikan sebahagian besar dilakukan selama beberapa tahun, segala-galanya harus memenuhi jangkaan anda sebanyak mungkin.