Dapur langsung: reka bentuk dalaman mengikut nasihat pereka dalam idea foto

Kandungan:

 1. Apakah ciri itu?
 2. Peraturan Pemasangan
 3. Kelebihan dan kekurangan
 4. Dapur kecil
 5. Ruang tertutup dan terbuka
 6. Pangsapuri studio
 7. Niche Kitchen
 8. Susun atur sempit
 9. Reka bentuk yang bergaya
 10. Idea terbaik
 11. Gaya moden
 12. Negara
 13. Kedalaman dan ketinggian yang diperlukan oleh kabinet
 14. Cara yang mungkin untuk membuka kabinet

Merancang dapur adalah salah satu tugas yang paling sukar dihadapi mereka yang ingin membuat pembaikan praktikal dan moden di apartmen mereka. Profesional yang merancang dalaman memberi bilik ini banyak masa, jadi anda pasti akan mendengar nasihat mereka, yang akan anda dapati dalam artikel ini. Ini akan menjadi dapur langsung, yang agak popular hari ini.

Dapur langsung: apa yang istimewa?

Pemilik pangsapuri dan rumah sering tidak tahu apa yang mereka inginkan dan apa yang mereka perlukan. Contohnya, tidak mudah mengubah tabiat lama anda. Jika anda mempunyai satu perabot, peti sejuk, mesin basuh pinggan mangkuk dan juga laci pinggan mangkuk, sukar untuk melepaskannya. Atau mungkin patut dicuba? Pertimbangkan dapur langsung - ini adalah pilihan yang hebat untuk bilik yang mempunyai parameter yang berbeza.

Ramai orang berfikir bahawa jika sepuluh tahun peti sejuk telah berdiri di sebelah dapur gas, maka ini harus ditinggalkan. Tidak ada yang lebih salah, kerana keadaan ini tidak selesa. Oleh itu, anda harus segera menyingkirkan penginapan tersebut dan pada kesempatan pertama untuk melengkapkan dapur sesuai dengan prinsip ergonomik.

Semuanya, bagaimanapun, bergantung pada apa ruangan yang anda miliki. Jika anda berurusan dengan wilayah yang berkadar dan besar, maka tidak akan ada masalah. Anda mempunyai banyak ruang untuk bergerak, dan hasilnya hanya bergantung pada keutamaan peribadi, yang unit dapur dipilih. Sekiranya anda mempunyai dapur kecil, sempit dan panjang, lebih baik meletakkan perabot dan perkakas di sepanjang satu dinding. Walaupun ramai orang takut keputusan seperti ini, ketakutan ini hanya timbul daripada susunan kabinet, rak dan kelengkapan yang tidak lengkap. Dengan berhati-hati memikirkan penempatan semua unsur-unsur ini akan membuat dapur langsung sangat selesa untuk pengguna.

Peraturan untuk memasang dapur langsung

Pada masa ini, peraturan yang paling popular yang harus diikuti ketika meletakkan dapur di salah satu dinding adalah prinsip garis pemprosesan. Semua unsur perlu dibentangkan sedemikian rupa untuk memudahkan memasak. Anda harus bermula dengan peti sejuk. Di sebelahnya anda perlu meletakkan meja atas tanpa peralatan (microwave, pembakar roti, mesin kopi, dll.). Ini akan membolehkan anda memasak hidangan yang memerlukan pemprosesan lebih lanjut. Ruang bebas ini juga sesuai untuk menyediakan makanan pagi atau makanan ringan yang tidak memerlukan pemprosesan lanjut.

Walau bagaimanapun, jika langkah penyediaan lebih lanjut diperlukan, sink adalah elemen seterusnya dalam barisan pengeluaran untuk dapur. Di dalamnya anda akan mencuci semua produk atau hanya bilas mereka. Anda boleh mengupas sayur-sayuran, buah-buahan, daging, ikan dan memindahkan ke kilang seterusnya, di mana anda boleh memotong atau membentuk kepakaran anda sendiri. Kemudian waktunya datang untuk memasak, bakar atau goreng - yang bermaksud menyediakan zat rawatan haba. Lebih baik jika ada hud knalpot yang kuat di atas dapur, kerana peredaran udara di sini tidak begitu kuat. Setelah mengambil hidangan di luar oven, akhirnya sudah tiba masanya untuk menyampaikannya. Sudah tentu, tidak lama lagi, kerana anda perlu mempunyai tempat untuk dipindahkan ke piring. Untuk melakukan ini, anda memerlukan countertop yang lain.

Nampaknya hanya countertop hadir di dapur langsung, sudah tentu, ini benar, tetapi anda harus ingat bahawa mereka juga rak atau, sebagai contoh, panel yang meliputi mesin basuh pinggan mangkuk. Ia juga bernilai memilih kabinet gantung. Mereka mempunyai lebar yang sama dan mengisi dengan cepat.

Fungsi adalah ciri penting dapur langsung.

Prinsip yang harus diikuti ketika mengatur dapur langsung adalah aturan garis teknologi. Semua peralatan mesti dirancang agar kerja di dapur cepat dan mudah. Jadi, masukkan peti sejuk pada mulanya. Kemudian letakkan meja dapur, diikuti dengan sink, meja balik sekali lagi, dan kemudian dapur. Susunan ini membolehkan anda memasak dengan mudah tanpa gerak isyarat yang tidak diperlukan.

Apakah sempadan antara dinding dengan dan tanpa perabot harus di dapur?

Batasan optimum di sini ialah 190 sentimeter - dari dinding dengan alat dengar ke dinding tanpa perabot. Sekiranya dapur melebihi jarak yang ditetapkan, maka anda boleh meletakkan perabot dan peralatan di dua sisi bertentangan. Jika, malangnya, kurang, maka jarak mungkin terlalu kecil, dan penggunaan dinding dapur tidak mungkin.

Kelebihan dan keburukan dapur langsung

Dapur langsung mempunyai banyak kelebihan. Jika bilik dibuka ke ruang tamu, anda boleh melakukan kerja dapur dan mengambil bahagian dalam keluarga dan kehidupan sosial. Dengan dapur tertutup, pemiliknya terpencil. Perabot dan perkakas rumah boleh diletakkan di dapur di satu dinding, tanpa kehilangan fungsi atau estetika bilik. Pengilang perabot dapur meyakinkan ini dengan contoh koleksi terkini.

Walau bagaimanapun, ia tidak dapat dinafikan bahawa perumahan satu baris dengan banyak kelebihannya juga mempunyai beberapa kelemahan. Dapur terbuka memerlukan pembersihan berterusan. Anda tidak mampu untuk meninggalkan hidangan kotor di atas meja atau di sinki. Di samping itu, ketuhar dan dapur facade sering dibasuh dengan gris. Ia juga bukan penyelesaian yang baik untuk orang yang memerlukan banyak ruang penyimpanan. Oleh itu, kadang-kadang penyelesaian yang lebih baik mungkin dapur dapur setengah terbuka, yaitu, dalam bentuk G atau P, meliputi beberapa bidang headset

Dapur langsung kecil

Dapur langsung sesuai untuk pangsapuri kecil. Perabot untuk satu dinding paling sesuai. Lihat berapa baik unit dapur kelihatan. Pemasangan perabot memerlukan lebih banyak perhatian. Dapur langsung berturut-turut biasanya dipilih oleh orang-orang yang membina semula pangsapuri mereka untuk kali pertama, yang sebahagian besarnya disebabkan oleh keperluan untuk menjimatkan ruang. Terutama apabila dapur panjang dan sempit, sering memilih susun atur satu baris. Adalah penting bahawa di pedalaman anda boleh bergerak dengan bebas atau duduk di meja, dan juga supaya segala-galanya berada di tangan semasa memasak. Oleh itu, lokasi peralatan yang betul dalam perumahan satu talian adalah kritikal.

Mula mengatur dapur kecil dengan mengukurnya dan menyediakan rancangan untuk alat dengar. Perabot yang terletak berturut-turut di sepanjang dinding, adalah penyelesaian yang memudahkan penggunaan dan kebebasan pergerakan di pedalaman. Dapur langsung juga membolehkan anda memaksimumkan penggunaan ruang yang tersedia, sebagai contoh, untuk sebuah meja kecil. Penyelesaian ini juga disyorkan untuk dapur mana-mana.

Tawaran pengilang termasuk perabot dalam bentuk moden, warna dan gaya. Kabinet dan laci praktikal membolehkan anda mengatur peralatan dapur, hidangan dan barang-barang kecil. Facades berwarna-warni dari kabinet, permukaan matte atau lacquered dan pemegang hiasan memberikan suasana dalaman yang selesa. Anda juga boleh memilih lebih banyak perabot minimalis tanpa mengendalikan, dengan bentuk yang mudah dan ekonomik. Paling penting, bingkai bergaya tersedia pada pelbagai harga. Contohnya, mereka boleh menelan kos sebanyak sepeda atau kereta berkualiti.

Dapur kecil: pelan yang baik

Apabila mengatur kabinet dan peralatan rumah tangga di dapur kecil secara berturut-turut, adalah wajar memerhatikan perintah itu: peti sejuk, tenggelam, dapur.Susunan tenggelam di tengah menyediakan akses mudah ke air semasa pembersihan awal produk dan pada masa penyediaan. Semua peralatan di dapur kecil harus dipisahkan oleh meja dapur. Panjang minimum meja di antara peti sejuk dan sinki dan di kedua-dua belah ketuhar adalah 40 cm Setiap dapur kecil sepatutnya mempunyai meja kira-kira sekurang-kurangnya 80 cm panjang. Tenggelam dan dapur biasanya dipisahkan di dapur langsung. Di kawasan yang terhad, dapur juga boleh diletakkan di antara peti sejuk dan sink.

Nota: apabila memasang kabinet di sudut, baik untuk menggunakan bar spacer di antara sisinya dan dinding, supaya pintu dan laci lebih mudah dibuka.

Sehingga baru-baru ini, dapur langsung ditemui hanya di dalam kawasan kecil. Hari ini anda juga boleh mencari set dapur di dinding yang sama di bilik-bilik besar. Tidak menghairankan, dapur single-row adalah trend yang sangat popular.

Pilihan dapur langsung di bilik tertutup dan terbuka

Memasang dapur langsung adalah penyelesaian yang mudah dan praktikal. Semua kabinet dan peralatan berada dalam barisan yang sama. Jika dinding cukup lama, tidak akan ada masalah dengan penempatan semua peralatan, dan akan ada banyak kabinet. Sekiranya dinding anda tidak terlalu panjang, anda perlu memikirkan kabinet atas yang tinggi untuk mendapatkan semula ruang yang hilang.

Di dapur terbuka

Dapur langsung adalah penyelesaian yang sangat baik untuk pedalaman di mana bilik memasak disambungkan ke ruang tamu. Di kawasan hari terbuka, dapur harus menjadi satu. Oleh itu, perabot harus dipilih untuk gaya ruang tamu, serta melakukan fungsi perwakilan. Ruang antara dapur dan ruang tamu boleh dibahagikan dengan cara yang berbeza atau dibiarkan kosong sepenuhnya.

Di dapur tertutup

Perabot dapur di satu dinding bukan hanya penyelesaian untuk dapur terbuka. Ideal untuk bilik-bilik kecil di mana ia adalah sukar untuk memilih jenis perabot yang berbeza. Anda boleh, sebagai contoh, menggunakan ruang bebas sebagai tempat makan.

Pangsapuri studio: dapur langsung dengan ruang tamu

Perumahan satu baris tidak boleh menjadi keperluan kerana ruang kecil. Lihat bagaimana indah dan berfungsi secara melengkapi dapur. Ruang tamu dan kawasan dapur gabungan adalah penyelesaian yang sangat popular di pangsapuri dan rumah moden. Ini berfungsi terutamanya apabila ruang terhad. Fungsi dapur dalam kes ini adalah aplikasi, lokasi yang menjadi sangat penting, kerana ia mempengaruhi penerimaan seluruh kawasan hari.

Reka bentuk baris tunggal sesuai untuk dapur kecil. Perabot untuk satu dinding mengambil sedikit ruang, dan ia juga paling mudah untuk dikomersialkan dengan ruang yang lain, kerana ia kurang jelas dengan gaya minimalis, dan warna-warna cerah ruang tamu dapat sangat harmoni dengan alat dengar.

Dapur langsung tidak sama sekali kompromi hanya untuk bahagian dalaman yang kecil. Ini, di atas semua, pilihan yang baik untuk menggabungkan dapur dengan ruang tamu. Kabinet dan laci yang dibina ke dalam satu dinding berfungsi sebagai dada laci. Set juga mempunyai tempat kerja yang selesa untuk memasak. Penyelesaian yang popular dan bergaya juga merupakan gabungan sudut dapur satu-baris dengan pulau yang luas, di mana anda boleh memindahkan ruang kerja, dan membina seluruh dinding dengan kabinet dan perkakas rumah. Kemudian anda perlu ingat bahawa gaya dapur perlu berjalan lancar dengan reka bentuk ruang tamu.

Dapur langsung di niche

Dapur langsung boleh dibenamkan dalam rehat di dinding, membolehkan perabot mengambil lebih sedikit ruang. Penyelesaian yang menarik adalah perabot untuk satu dinding, diintegrasikan dengan pintu berengsel, yang, jika perlu, dapat menutup permukaan kerja.

Perumahan baris tunggal juga merupakan penyelesaian yang sangat praktikal. Lokasi semua peralatan, laci dan permukaan kerja dalam satu baris menyediakan kemudahan menggunakan dapur tanpa keperluan untuk perjalanan panjang antara perabot yang terletak di bawah dinding yang berbeza.Perlu memilih model dengan kabinet atas yang diarahkan ke siling. Kemudian anda akan menggunakan maksimum ruang yang tersedia, dan peralatan yang jarang digunakan tidak akan melumpuhkan ruang di atas meja kerja dapur.

Langsung dapur sempit

Perabot dan perkakas rumah boleh dipasang di dapur di satu dinding, tanpa kehilangan fungsi atau estetika bilik. Pengilang perabot dapur meyakinkan ini, menunjukkan koleksi terbaru. Ruang sempit dapur tidak membenarkan anda membuat susun atur kabinet dapur yang kompleks. Set kepala terus kekal. Malah di dapur sempit anda boleh menyesuaikan semua yang anda perlukan sambil mengekalkan susun atur ergonomik dan reka bentuk yang bergaya.

Alat dengar moden membolehkan anda membuat dapur yang sempurna, yang akan direka sesuai dengan prinsip bidang kerja, dan untuk ini ia mempunyai segala-galanya yang impian nyonya rumah:

 • kotak lebar;
 • sinki selesa;
 • mesin basuh pinggan mangkuk;
 • microwave.

Dapur langsung yang dibangunkan secara optimum oleh pakar adalah cara terbaik untuk cepat mengatur zon berfungsi untuk menyediakan dan memakan makanan.

Reka bentuk bergaya dapur langsung

Dalam set dapur siap dibuat banyak duet warna yang boleh sepadan dengan pedalaman dalam apa jua gaya. Kayu yang dicat, seperti pir, oak, pain atau wenge, berasal dari koleksi hiasan terkini, yang dapat dijumpai dengan berjaya oleh pengeluar lantai atau perabot bilik, sehingga anda dapat dengan mudah membuat interior terkoordinasi, dan dapur akan terlihat seperti yang dibuat khusus. Satu cara untuk mengatur dapur langsung adalah memasang dua kabinet besar dengan peralatan terbina dalam pada dua hujung dengan niche dengan puncak kerja di antara mereka. Dapur di satu dinding membolehkan anda mengatur tempat untuk sudut makan yang selesa. Ia boleh, contohnya, memisahkan kawasan dapur dari ruang tamu.

Dapur dinding ke siling langsung ke siling

Sekiranya anda mahu dapur berada di dinding yang sama dengan menggunakan ruang maksima, anda patut memilih penyelesaian, XL, iaitu, set di bawah siling. Ini boleh menjadi satu barisan kabinet tinggi yang tinggi atau dua baris kabinet yang lebih rendah daripada kedalaman yang berbeza. Dapur yang meregangkan ke siling itu sendiri adalah hit sebenar. Ia kelihatan hebat dan membolehkan anda memaksimumkan penggunaan ruang yang ada.

Dapur langsung yang terbaik

Dapur langsung adalah penyelesaian yang mudah untuk kedua-dua kawasan besar dan kecil. Dalam kes yang terakhir, ia berfungsi dengan baik, kerana ketiadaan dinding yang memisahkan dapur menciptakan kesan ruang yang lebih besar. Lihat idea inspirasi untuk dapur langsung.

Sehingga baru-baru ini, dapur kecil hanya dikaitkan dengan studio atau pangsapuri kecil di blok itu. Hari ini, walaupun di pangsapuri besar, perabot jenis ini juga kelihatan hebat. Ini membolehkan anda menggunakan ruang yang lebih baik, mengatur gaya yang sesuai di seluruh kawasan. Jika dapur kecil dan sempit, dan dinding yang memisahkannya dari bilik seterusnya tidak boleh digunakan, maka perobohannya akan menjadi penyelesaian terbaik. Oleh itu, dapur dan ruang tamu akan mewujudkan satu bahagian dalaman dengan perkadaran terbaik untuk digunakan. Dapur langsung juga merupakan penyelesaian yang digunakan di studio.

Dapur langsung moden

Dapur langsung moden terdiri daripada banyak unsur, warna dan tekstur dinding, jenis dan saiz kabinet, jenis bahan dari mana set dibuat. Bagaimanapun, walaupun semua ini terdapat di dapur, ia tidak akan menjadi ruang dalam gaya moden jika ia tidak teratur. Bilik memerlukan usaha daripada orang yang tahu bagaimana memilih semua elemen ini dan sambungkannya dengan betul. Selalunya, dapur seperti ini dicirikan oleh kesederhanaan bentuk, warna-warna yang ekonomik, peralatan praktikal dan berfungsi.

Masakan moden boleh dilihat sekilas. Apabila memasuki ruangan seperti itu, salah satu ciri pertama yang dapat anda perhatikan adalah minimalism, dinyatakan dalam warna-warna yang ekonomik, jadi semuanya berada dalam satu nada warna atau dua atau tiga set yang berbeza.Ia juga merupakan kesederhanaan bentuk, yang ditunjukkan dalam perabot, bahan yang digunakan, serta rupa peralatan dapur dan aksesori. Terdapat perintah di dapur moden, kerana segala sesuatu menumpu dan mempunyai tempatnya, oleh itu, apabila anda memasuki ruangnya, anda merasa ketertiban dan keharmonisan.

Fungsi dalam dapur moden langsung

Sebuah dapur moden harus berfungsi, iaitu, di mana segala sesuatu berada di tangan, di mana peralatan memudahkan penyediaan hidangan, serta pembersihan selepasnya. Pemilihan dan pengaturan perabot dan semua peralatan rumah dirancang dengan rapi dan direka untuk meningkatkan keselesaan orang menggunakan dapur. Atas sebab ini, di dapur langsung moden, anda boleh dengan mudah mencari tiga kawasan yang berkaitan dengan tindakan yang dilakukan di wilayah mereka:

 • Tempat memasak - terdapat dapur, meja, hidangan yang disediakan, ketuhar, microwave, rak yang mudah dengan rempah-rempah dan aksesori yang paling perlu (mixer, sudu besar, sudu, dan lain-lain);
 • zon basuh - di sini, sudah ada sink dan mesin basuh pinggan mangkuk, harus ada tempat untuk mengeringkan piring, laci dengan alat pemotong, pemotong dan aksesori lain;
 • Kemudahan penyimpanan - kabinet dan rak dengan periuk, perkakas, produk yang diperlukan untuk memasak (tepung, gula, garam, dll.), serta pengisar dan peralatan lain, aksesori.

Pereka mendakwa bahawa dalam dapur yang paling berfungsi, zon ini membentuk segitiga. Di samping itu, ia dipercayai bahawa kerja-kerja dapur perlu selagi mungkin, kerana ia memberikan keselesaan dan praktikal dapur langsung.

Pencahayaan

Pencahayaan sangat penting di dapur langsung, tetapi dalam keadaan moden ia tidak boleh digantikan. Oleh itu, pereka sentiasa berhati-hati untuk menerangi permukaan kerja, meja dan kawasan individu. Untuk tujuan ini, pelbagai jenis lampu digunakan:

 • tradisional
 • halogen;
 • tidak berpikiran;
 • titik.

Lampu muncul di sekitar tepi, di dalam kabinet, di dinding dan di siling. Mereka melakukan bukan sahaja bantuan, tetapi juga fungsi hiasan.

Dapur langsung gaya negara

Masakan pedas masih popular. Pesona sentimental, suasana hati, kehangatan dan rujukan kepada tradisi bermakna orang cenderung memilih peranti sedemikian untuk apartmen atau rumah mereka. Pertimbangkan peraturan dan keperluan dapur sedemikian.

Untuk dianggap desa, dapur mesti memenuhi beberapa syarat. Pertama sekali, ia dilengkapi dengan perabot dan perkakas dari bahan semula jadi, kayu, bata, batu, seramik, tenun, renda. Sebahagian besar item yang terdapat dalam masakan pedesaan sesuai dengan gaya ini. Ini, sebagai contoh, hidangan tanah liat atau seramik, kuali tembaga, sudu kayu, tirai renda, taplak meja dan tuala, kain linen. Anda boleh menemui tingkap kaca berwarna, galeri, ledakan dekoratif, hiasan rakyat. Sesetengah item direka khas untuk kelihatan asli. Masakan pedesaan moden mungkin kelihatan seperti gambar di bawah.

Aksesori yang berkaitan

Masakan gaya negara boleh tergolong dalam rantau yang berlainan, berbeza dengan hiasan perabot khas, sulaman bergaya atau hiasan, tetapi apa yang menghubungkan mereka adalah lebih penting. Dan unsur-unsur seperti yang terdapat dalam setiap spesies ini adalah tambahan praktikal dan tidak praktikal. Ini adalah pelbagai jenis bekas hiasan, tin berwarna dan bakul rotan. Mereka diletakkan di atas rak, pada tingkap dan cornice, digantung di dinding. Anda boleh menambah gambar keluarga lama, lukisan dan lanskap, jam tangan, pelekat dinding berpola.

Ketinggian dan kedalaman kabinet di dapur langsung

Cara terbaik untuk memilih jenis kabinet ialah menganalisis apa yang paling banyak dimiliki oleh dapur anda: dari makanan kering ke periuk dan peralatan memasak. Jika anda mempunyai banyak peralatan makan, pisau, dan alat lain, anda perlu merancang lebih banyak laci. Dengan beberapa kendi, botol atau, sebagai contoh, termos, mungkin anda hanya perlu satu rak yang tinggi.Sebilangan besar cawan, sebaliknya, sesuai dengan selesa tidak terlalu tinggi, menjadikan anda lebih banyak menggunakan ruang di dalam almari. Jika anda menggunakan pelbagai jenis tepung, lebih baik untuk meletakkannya, sebagai contoh, di rak, dan koleksi minyak akan sesuai dengan selesa dalam bakul kecil kabinet kargo.

Kedalaman Kabinet Standard:

 • berdiri - 60 cm;
 • tergantung - 30 cm.

Ketinggian kabinet standard:

 • berdiri - 80-87.5 cm;
 • tergantung - 80 cm.

Nota! Ketinggian kabinet bergantung pada tahap di mana anda ingin meletakkan meja. Apabila memasang dapur, lebih baik menyesuaikan diri dengan pertumbuhan peribadi, iaitu, beberapa sentimeter di bawah tahap di mana siku berada ketika anda berdiri tegak.

Ingatlah bahawa apabila memilih ketinggian kabinet berdiri, anda harus mengambil kira ketebalan meja-meja yang akan dibentangkan pada mereka. Jarak minimum yang disyorkan antara bahagian atas dan bawah kabinet tergantung ialah 45 cm.

Pilihan untuk kabinet pembukaan di dapur langsung

Penampilan dan fungsi perabot dapur bergantung kepada jenis pintu dan pembukaannya. Menolak pintu berengsel tradisional, anda mendapat banyak ruang, dan kekurangan mengendalikan akan menjadikan seluruh imej moden.

Jenis kabinet pembukaan:

 • Pintu adalah penyelesaian tradisional dan paling biasa. Terdapat banyak jenis engsel di pasaran yang memudahkan penggunaan kabinet. Apabila memilih mereka, perhatikan kapasiti beban. Ia akan menjadi yang terbaik dengan mekanisme brek bersepadu, berkat yang anda boleh mengelakkan pembantasan pintu yang berterusan.
 • Tilt - iaitu, membuka. Ia sesuai untuk mengatur dapur kecil, menjimatkan ruang. Sama seperti engsel tradisional, mereka memerlukan fasad yang sempit, di mana pintu boleh menjadi sangat luas. Ini penting untuk bentuk keseluruhan dapur, kerana panel kabinet tidak akan membentuk bentuk menegak, tetapi mendatar.
 • Gelongsor - di dapur sempit, kabinet yang lebih rendah dapat dilengkapi dengan pintu geser yang tidak terbuka ke depan, sehingga Anda tidak akan mengalami masalah dengan pergerakan di ruang kecil ini.
 • Blinds - penyelesaian ini juga sesuai untuk dapur kecil di mana setiap sentimeter adalah penting. Mereka membenarkan anda membuka hanya sebahagian daripada kabinet, biasanya yang paling rendah.
 • Folding - jenis pintu ini boleh melipat separuh atau bahkan menjadi akordeon. Ini adalah satu lagi penyelesaian yang berguna untuk dapur kecil, contohnya, di bangunan pangsapuri. Engsel dan panduan berkualiti tinggi akan memberi kesan positif kepada kemudahan penggunaan.
 • Laci adalah penyelesaian yang sangat mudah dalam kabinet yang terletak di bawah meja. Apabila memilih peti mel dengan bukaan penuh, anda akan mempunyai akses mudah ke semua kandungan.
 • Pembukaan tanpa pegangan - ia juga bernilai menyebutkan sistem pembukaan kabinet yang semakin biasa, walaupun termasuk klik sedikit pada tepi percuma pintu. Mekanisme khas menolak pintu terbuka dan boleh dibuka lebar.

Kawasan sampah

Ingatlah untuk meninggalkan ruang yang cukup untuk sampah. Apabila menyusun dapur langsung yang besar, tidak sukar untuk mencari tempat yang sesuai - anda boleh memperuntukkan lebih banyak ruang dalam kabinet di bawah sink atau meletakkannya di luar. Di dapur kecil, sebaliknya, tong sampah ditarik yang terdiri daripada tiga bakul kecil atau bekas yang disusun di atas satu sama lain dengan pembukaan untuk mengangkat ke atas jika pemisahan sampah adalah penyelesaian yang baik akan menjadi penyelesaian yang baik. Keputusan awal adalah untuk meletakkan lubang di meja masuk yang membawa ke dalam tong di bawahnya. Keputusan ini akan menjadikan masakan lebih mudah, tetapi mungkin akan meningkatkan usaha dan kebersihan.

Organisasi dapur adalah tugas yang sukar. Akhirnya, kita bercakap tentang salah satu bilik yang paling penting di rumah, kerana hampir setiap ibu rumah menghabiskan banyak masa memasak dan makan di dapur, jadi susunannya yang menyenangkan dan menyenangkan sangat penting. Apabila melaksanakan idea untuk dapur langsung di apartmen atau rumah yang baru dibekalkan, anda mesti mempertimbangkan banyak faktor yang berbeza, dan yang paling penting ialah jumlah ahli keluarga dan tabiat peribadi.Pertimbangkan banyak idea untuk mewujudkan bilik yang indah dengan set dapur di satu dinding. Pilih pilihan terbaik bagi diri anda untuk melaksanakan di rumah anda sendiri. Dapur langsung moden atau tradisional akan menyenangkan mata dan memenuhi fungsi mereka.