U berbentuk dapur: peraturan untuk mengatur ruang yang berfungsi dan indah

Kandungan:

  1. Faedahnya
  2. Peraturan perkiraan
  3. Dapur dengan ruang tamu
  4. Dengan pulau itu
  5. Dengan kaunter bar
  6. Dapur kecil
  7. Dapur dengan tingkap

Terdapat banyak idea untuk dapur berbentuk U. Ia tidak semestinya menjadi struktur yang biasanya tertutup. Alternatif yang menarik ialah semenanjung atau bar, yang akan menggantikan dinding ketiga dan memisahkan dapur dari ruang tamu. Berikut adalah contoh set dapur yang menggunakan perabot tersebut.

U berbentuk dapur: kelebihan

Universal, sangat laras dan mudah - ini dapur yang direka mengikut pelan huruf P. Dalam pilihan ini, sambungan yang sangat baik antara zon dan kawasan berguna yang digunakan sepenuhnya sering diperolehi. Dan bagaimana saya boleh menguruskan dapur berbentuk U? Apa yang perlu saya cari semasa menganjurkan? Ketahui di bawah.

Pelan berbentuk U adalah cara kedua yang paling popular untuk melengkapkan dapur di sebuah rumah moden. Dapur bentuk ini tidak lebih daripada barisan kabinet selari, bersambung dengan serenjang dengan jalur tengah, yang biasanya lebih pendek. Pengaturan ini berfungsi hebat bukan sahaja di bilik besar, tetapi, bertentangan dengan penampilan, kecil, ruang yang sangat terbatas. Ini terbukti dengan pelbagai reka bentuk dapur dan peranti yang akan anda dapati di galeri foto artikel ini. Pertimbangkan bagaimana dapur yang luas dan luas di rumah besar, serta set kecil di pangsapuri beberapa puluhan meter. Ketahui mengenai prinsip susunan dapur dapur yang sesuai.

U berbentuk dapur: aturan susunan

Bentuk U akan berfungsi dengan baik di dapur segi empat tepat, dan pada sisi yang sama - dalam persegi. Jenis pertama boleh menjadi lebih sempit, jadi di sini anda perlu berhati-hati untuk mengekalkan jarak yang betul antara baris selari countertops. Ia tidak boleh kurang daripada 90 cm, walaupun jarak paling optimum sekurang-kurangnya 120 cm.

Pada permulaan sebelah kiri dapur, letakkan peti sejuk dan mengatur pantri. Kemudian pelan zon memasak dan pasangkan sinki di bahagian terpendek dari puncak kerja serenjang. Kabinet yang terletak di sebelah ruang tamu boleh menjadi sama ada kaunter bar atau kaunter meja.

Prosedur yang sangat popular di dapur itu ialah meletakkan tenggelam di bawah tingkap. Untuk mengekalkan ergonomik yang betul, ia sepatutnya meletakkan peti sejuk dan dapur di barisan sisi kabinet. Walau bagaimanapun, pastikan untuk memisahkan peranti dalam keadaan ini dengan permukaan kerja dengan panjang minimum 40 cm. Jika dapur anda tidak terlalu besar, buang kabinet dinding gantung yang kekok. Gunakan rak sebagai gantinya. Dalam susunan ini, anda pasti mempunyai kabinet yang lebih rendah untuk organisasi dan simpanan yang baik. Kabinet penjuru di mana anda boleh menggunakan bakul gelongsor membolehkan anda memaksimumkan penggunaan ruang.

Reka bentuk dapur berbentuk U terbuka ke ruang tamu

Surat P akan berfungsi bukan sahaja di dapur tertutup, tetapi juga di tempat terbuka. Dalam keadaan ini, anda boleh menggunakan salah satu rak kabinet untuk membuat lengan yang bergaya. Anda juga boleh merawat unit dapur seperti sekeping mini yang memisahkan ruang tamu dari dapur - anda boleh meletakkan rak buku yang terang atau TV di kaunter. Kemudian jangan lupa mematuhi prinsip segitiga kerja emas. Oleh itu, pada awal jalan pembinaan kiri, letakkan peti sejuk dan sediakan pantri. Seterusnya, merancang kawasan memasak dan letakkan tenggelam dalam bahagian terpendek dari meja sisi tegak lurus. Kabinet yang terletak di sebelah ruang tamu boleh menjadi sama ada kaunter bar atau kaunter meja.

Pulau dapur berbentuk U

Pulau dapur kelihatan hebat di dapur besar.Pertama, ia adalah aksen yang sangat selesa yang membolehkan anda meningkatkan permukaan kerja. Kedua, penyelesaian ini memberikan setiap pandangan yang menarik. Apabila merancang pulau di dapur anda, jangan lupa untuk menyesuaikan ketinggiannya sehingga mudah untuk duduk di kerusi (kira-kira 110 cm tinggi). Juga perhatikan jarak antara pulau dan almari - sekurang-kurangnya 90 cm.

Bagi gaya pulau, di sini anda mempunyai kebebasan pilihan. Pengeluar menawarkan kedua-dua struktur terbuka dan sepenuhnya dibina, berkat yang anda boleh dengan mudah menyesuaikannya dengan gaya dalaman dipasang di apartmen. Apabila memilih item ini untuk dapur, ingat, bagaimanapun, adalah baik untuk menggunakannya untuk lokasi storan berfungsi. Oleh itu, ia sepatutnya mempunyai banyak laci dan kabinet untuk menempatkan bufet dapur. Hari ini, pelanggan semakin memilih pulau pelbagai fungsi. Jenis pembinaan ini, sebagai contoh, sinki terbina dalam atau dapur. Jika anda juga mahukan pulau yang sama di dapur anda, anda perlu memikirkannya apabila menghias sebuah apartmen atau membina sebuah rumah, dengan baik merancang semua pemasangan (pendawaian elektrik, paip, sistem pengudaraan).

U berbentuk dapur dengan bar sarapan

Di dapur besar, jika anda tidak memilih sebuah pulau, anda boleh meletakkan sebuah bar. Ia ringan, elegan dan sangat laras untuk pedalaman. Pengawal bar akan sangat berguna di rumah atau pangsapuri di mana anda mahu dapur hidup terbuka. Untuk mempelbagaikan susunan ini, perlu menggantung lampu yang menarik di atas meja.

Dapur berbentuk U kecil

Untuk dapur kecil, meja boleh menjadi kelanjutan kabinet. Maka lebih baik memilih model persegi atau segi empat tepat yang lebih kecil. Dalam bilik-bilik yang sangat kecil kadang-kadang mustahil untuk meletakkan meja. Dalam keadaan ini, gantikannya dengan lipatan atas dilekatkan pada dinding atau kabinet dalam bentuk kaunter bar.

U berbentuk dapur dengan tingkap

Dapur dengan tingkap dalam varian set berbentuk U kelihatan sangat menarik. Gaya di mana bilik disusun boleh, misalnya, bergaya Scandinavia, moden atau klasik. Perabot dapur dengan watak klasik digabungkan dengan penyelesaian moden yang memudahkan penyimpanan dan organisasi perkakas dapur. Kombinasi bahan penamat - lantai mozek, dapur kerja dapur dan dinding yang dipenuhi dengan jubin seramik meniru bata juga mengagumkan.

Susunan dapur berdasarkan huruf P adalah penyelesaian yang sangat praktis, karena itu adalah yang terbaik ketika mempersiapkan hidangan untuk sekelompok besar orang. Susunan ini membolehkan anda mencipta jumlah ruang penyimpanan yang diperlukan dan banyak permukaan kerja. Apabila mereka bentuk dapur berbentuk U, anda tidak perlu mempunyai banyak ruang. Lihat sendiri dengan melihat foto.