Interior moden bilik kanak-kanak 2017

Bilik Kanak-kanak: 2018 Reka Bentuk Fesyen

Penyusunan bilik kanak-kanak untuk ibu bapa bukanlah satu tugas yang mudah dalam semua aspek - ia tidak mudah untuk mencari dan ergonomik mengatur zon untuk tidur dan bersantai, permainan, belajar dan kreativiti, tetapi juga menyambungkan semua komponen ini menjadi satu imej yang harmoni. Dan perkara yang paling sukar dalam kes ini adalah untuk tidak meletakkan keutamaan anda di atas keinginan kanak-kanak, tidak kira betapa tidak realistik yang mereka nampak pada pandangan pertama. Sudah tentu, terdapat (dan sentiasa berubah) fesyen untuk reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak, serta untuk semua bidang kehidupan kita. Terdapat peluang baru dalam perancangan, pengeluar bahan penamat menawarkan penyelesaian yang lebih praktikal dan selamat, pemaju perabot sedang mencari cara baru untuk mencipta model yang mesra alam, cantik dan praktikal, dan pereka menawarkan pilihan moden untuk menggabungkan semua komponen bersama di bawah slogan skema warna popular.

Interior bilik kanak-kanak moden

Mainkan kawasan di tapak semaian

Mengekalkan acara-acara yang berlaku dalam penciptaan projek-projek reka bentuk untuk bilik kanak-kanak adalah perlu untuk semua ibu bapa, kerana pembaikan atau pembinaan semula kecil di dalam bilik anak-anak mereka perlu berkembang apabila mereka semakin tua, mengubah keutamaan, aktiviti dan hobi. Pereka, pada gilirannya, memahami bahawa tidak ada orang tua yang akan memilih sebagai warna utama yang semua pakar di dunia berteriak dengan satu suara, jika anak tidak suka mana-mana warna skema warna trendi ini. Dan jika kerusi berayun sangat popular di semua bilik kanak-kanak, tetapi mereka sangat menakutkan untuk anak anda, anda tidak akan mendapatkan perabot baru. Itulah sebabnya dalam bidang mewujudkan pedalaman untuk bilik kanak-kanak, mustahil untuk bercakap tentang cadangan yang ketat pada reka bentuk atau barang kemas yang bergaya dalam perabot, bahan hiasan atau unsur hiasan.

Reka bentuk yang mudah tetapi selesa di tapak semaian

Bilik yang penuh dengan unsur untuk kanak-kanak

Hiasan yang berwarna-warni

Sementara itu, terdapat beberapa ciri yang tidak akan keluar dari gaya ketika menghias bilik untuk kanak-kanak berumur:

 • selamat dari sudut pandangan keadaan kecederaan;
 • keselamatan alam sekitar untuk manusia dan alam sekitar;
 • ergonomik semua unsur dalaman;
 • kesederhanaan dalam operasi dan pembersihan semua peserta dalam penetapan bilik kanak-kanak;
 • reka bentuk dalam tema yang dekat dengan kanak-kanak (watak-watak kegemaran cerita dongeng, kartun, impian peribadi);
 • pematuhan terhadap umur, jantina, dan kepentingan peribadi kanak-kanak.

Reka bentuk bilik bayi yang panjang dan sempit

Nurseri dengan trim salji putih

Motif Scandinavia

Palet warna kanak-kanak bukan dilema mudah

Persoalan pertama yang timbul sebelum ibu bapa sebelum permulaan perancangan pembaikan adalah "dalam warna apa yang akan kita reka bentuk bilik"? Adalah dipercayai bahawa penggunaan warna-warna piawai (biru untuk kanak-kanak lelaki dan merah jambu untuk perempuan) telah menjadi tanda rasa tidak enak. Tetapi perkara itu bukan pendapat umum dan trend fesyen. Jika puteri kecil anda suka semua warna merah jambu, jika seorang gadis remaja suka warna pastel yang halus, maka mengapa tidak memberikan anak anda kisah dongeng yang terkandung dalam biliknya sendiri? Jika budak lelaki itu dekat dengan tema marin atau hanya menyukai semua warna biru, maka palet sejuk ini, dicairkan dengan warna lain, boleh menjadi kunci untuk mewujudkan tempat yang sesuai untuk pertumbuhan dan perkembangan kesatria anda.

Kemasan cahaya dan aksen bersemangat

Zon Permainan Wigwam

Dalam bilik kanak-kanak yang luas

Pakar pewarna mengatakan bahawa anda boleh menghiasi pembibitan dalam hampir mana-mana warna, perkara utama adalah memilih warna yang betul dan mahir menggabungkannya dengan satu sama lain. Dan pada peringkat ini, ibu bapa yang telah membuat keputusan untuk membuat reka bentuk bilik untuk kanak-kanak secara bebas mungkin mengalami masalah. Kami melihat pilihan palet di Internet, kami membawa bersama-sama elemen dalam program khas, kami datang ke kedai dan memahami bahawa pada hakikatnya warna yang kami pilih mempunyai warna yang berbeza dan tidak bergabung dengan satu sama lain.Atau kami memesan bahan-bahan perabot dan hiasan di Internet dan sebenarnya kami cuba menyusun "bahan" yang tersedia.

Tempat tidur asal

Bilik yang terang dan luas

Pakar mengesyorkan supaya tidak takut menggunakan warna terang yang boleh menarik perhatian selama bertahun-tahun dan mencipta aksen yang betul. Ia hanya penting untuk menggunakan penyelesaian warna yang berwarna-warni dengan cara yang meter dan mematuhi warna semulajadi:

 • memilih hijau warna, berpegang kepada warna "paya" tepu (warna lumut, zaitun, mustard hijau, khaki);
 • jika anda memutuskan untuk menggunakannya kuning warna, kemudian memberi keutamaan kepada lemon-krim, pir, warna kuning pucat, nada oker. Kuning adalah warna yang sangat aktif, tidak disyorkan untuk menggunakannya dalam jumlah besar dari sudut pandangan untuk mewujudkan latar belakang emosi tertentu untuk kanak-kanak itu;
 • merah dan oren warna adalah mengenai kumpulan warna aktif yang sama yang perlu digunakan dengan meter dan berhati-hati. Tiada masalah dengan warna lobak merah dan burgundy, nada terracotta;
 • ramai gadis suka merah jambu, tetapi warna merah ini mempunyai banyak variasi - warna pastel yang hangat boleh membuat latar belakang sempurna untuk sebarang perabot dan hiasan;
 • semua warna biru warna milik palet sejuk (seperti kebanyakan sayur-sayuran), jadi anda perlu berhati-hati dengan mereka yang mempunyai bilik yang menghadap ke sebelah utara bangunan dan mempunyai cahaya semula jadi yang rendah.

Kertas dinding yang berwarna-warni untuk tapak semaian

Reka bentuk asal dengan tahap yang berbeza.

Kanak-kanak dengan geometri luar biasa

Kesederhanaan dan kesederhanaan, kepraktisan dan kemudahan penggunaan semua elemen dalaman, keselesaan dan kesenangan, dicapai dengan jumlah minimum perabot dan hiasan - ini adalah motif utama yang menjadi ciri reka bentuk premis dalam gaya Scandinavia. Sekiranya anda suka "minimalism yang selesa" yang menakluk semua negara Eropah Utara, maka reka bentuk bilik untuk kanak-kanak boleh menjadi pilihan yang berjaya untuk menterjemahkan idea anda mengenai kecantikan dan kepraktisan. Dalam hampir 100% kes hiasan bilik dalam gaya Scandinavia, warna putih digunakan untuk hiasan dinding. Sebuah bilik kecil dengan tingkap kecil (piawai) yang paling kerap memerlukan hanya skema warna cahaya. Nada putih bukan sahaja dapat membantu membuat peningkatan visual dalam jumlah bilik, tetapi juga menyumbang kepada penyebaran cahaya semula jadi, akan menjadi latar belakang sempurna untuk sebarang perabot dan aksesori.

Interior dalaman semulajadi

Palet warna tenang

Imej salji putih dari bilik

Bilik tidur anak-anak Attic

Gaya Scandinavia dengan cita rasa hiasan salji putih sesuai untuk menghiasi bilik untuk anak hiperaktif, yang warna-warna terang dapat mendorong lebih banyak kegiatan dan bahkan beberapa serangan. Bilik yang cerah kelihatan agak sejuk, oleh itu para pakar mengesyorkan menggunakan kayu untuk memperkenalkan bukan sahaja aksen warna, tetapi juga untuk menaikkan tahap watak pedalaman. Tempat tidur atau sistem penyimpanan, meja tulis atau kuda untuk lukisan, diperbuat daripada kayu ringan, akan menjadi tambahan yang selamat dan harmoni kepada reka bentuk bilik yang mudah dari sudut pandang kompilasi, tetapi selesa dari segi perasaan emosi.

Hiasan dan perabot salji putih

Reka bentuk yang mudah dan praktikal

Gaya skandinavia

Susun atur luar biasa

Kaedah reka bentuk seperti menggunakan dinding aksen tidak kehilangan populariti. Di dalam bilik yang terang, salah satu permukaan menegak dihiasi dengan warna terang atau gelap. Baru-baru ini, kanvas magnet tipis telah menjadi paling meluas, di mana anda boleh menarik dengan krayon, melampirkan lukisan, kraf dan menyatakan kebolehan kreatif anda dalam pelbagai cara. Penggunaan kertas dinding foto tidak kehilangan populariti. Percetakan foto dengan watak kegemaran anda, landskap yang hebat, peta dunia atau langit berbintang - apa-apa pilihan yang dekat dengan tema minat anak anda akan menjadi hiasan dalaman dan membawa kepelbagaian warna kepada imej cahaya bilik.

Peta dunia sebagai aksen

Lembaga lukisan magnetik

Aksen gelap

Dinding magnet hitam

Hiasan bilik bayi yang luar biasa

Bilik untuk bayi baru lahir

Secara bersejarah, bilik bayi dihiasi dengan warna-warna lembut dan pastel. Dan ada beberapa sebab untuk ini. Pada mulanya, kanak-kanak itu tidak akan melihat keadaan itu, tetapi hanya menangkap perasaan ibu bapa dan bertindak balas terhadapnya.Oleh itu, kita dengan selamat boleh mengatakan bahawa suasana damai dicipta untuk ibu-ibu dan bapa. Pada masa akan datang, kanak-kanak itu memerlukan aksen yang terang untuk memfokuskan visi dan hiasan dindingnya, mainan dan unsur hiasan akan kelihatan hebat pada latar cahaya dan neutral.

Reka bentuk bilik untuk bayi baru lahir

Bilik bayi loteng

Kontra Interior

Warna pastel

Menggunakan kaedah permukaan aksen, anda boleh mula dari bilik untuk bayi. Mana-mana penyimpangan warna dari palet cahaya akan menarik, dan menekankan geometri bilik. Pakar mengesyorkan memilih warna yang tenang biru, hijau gelap, mustard, kelabu dan juga warna coklat susu. Berhati-hati dengan variasi warna merah, oren dan kuning yang sangat terang.

Dinding aksen

Skim warna sejuk

Cetakan kertas dinding asal

Kemasan kelabu

Di dalam bilik untuk bayi yang baru lahir, sangat penting untuk menggunakan bahan-bahan yang mesra alam. Ia bukan sahaja mengenai kemasan bahan dan bahan mentah yang perabotnya dibuat, tetapi juga reka bentuk tekstil bilik. Selimut, langsir, permaidani, upholsteri perabot dan semua yang kanak-kanak yang belum mempunyai masa untuk belajar bagaimana membangunkan perlindungan terhadap alergen harus selamat untuk disentuh. Penggunaan kain kapas, linen dan variasi bulu halus akan membantu mewujudkan bukan sahaja cantik, tetapi juga reka bentuk tekstil yang benar-benar selamat dari bilik untuk pemilik kecil.

Skim warna asal

Kemasan geometri

Bilik berwarna pastel

Aksen terang di tapak semaian yang terang

Bahagian dalam bilik untuk bayi baru lahir semudah mungkin. Cahaya dan panas (tetapi tidak panas) premis perlu memasukkan hanya perabot dan aksesori yang paling diperlukan. Bilik itu perlu "bernafas", dan tidak "mati lemas" dari banyak barang, hiasan, tekstil dalaman. Buaian, dada laci dengan meja yang berubah-ubah dan kerusi berlengan (yang terbaik dari semua, "kerusi goyang") untuk ibu bapa adalah set yang optimum dari peserta utama dalam hiasan bilik untuk bayi. Sudah tentu, ia perlu untuk menjaga pencahayaan tiruan yang berkualiti tinggi. Ia tidak akan berfungsi dengan lampu lilin tengah, sekurang-kurangnya satu lagi punca cahaya dalam zon pembongkaran diperlukan.

Hiasan minimalis

Hiasan bilik untuk bayi baru lahir

Tompok berwarna pada latar belakang cahaya

Bilik dalaman untuk seorang wanita kecil

Apabila membentuk pedalaman di dalam bilik untuk seorang gadis, pereka juga mencadangkan menggunakan motif kebebasan dan keselesaan, tetapi dengan kecenderungan dalam tema gadis dan menggunakan warna kegemaran mereka sebagai aksen kecil. Anda boleh menggunakan gaya Skandinavia yang sama sebagai asas, tetapi bukan butiran warna kelabu, biru dan kelabu yang gelap, menggunakan warna merah jambu, ungu, biru atau warna ungu untuk menonjolkan elemen dalaman.

Ruang dalaman kanak-kanak perempuan

Hiasan berwarna-warni pada latar belakang putih

Motif klasik di tapak semaian

Dalam reka bentuk bilik untuk gadis itu, para pakar mengesyorkan memberi perhatian khusus kepada tekstil. Menghias dan memberi hiasan adalah yang paling mudah dan paling praktikal. Tetapi ia adalah kain, kualiti, warna dan teksturnya yang menetapkan nada untuk ciri bilik, menunjukkan kecanggihan dan keanggunan tuan rumah kecilnya. Sudah tentu fesyen ruffles dan renda tidak akan hilang. Permohonan dosis mereka akan membantu untuk mencipta imej yang mudah dan segar di dalam bilik. Tetapi pada musim baru, para pereka mencadangkan memberi perhatian kepada pelbagai variasi mewah - baldu, velor dengan panjang longgokan yang berlainan boleh menjadi kunci untuk mencipta pedalaman girlish yang sukar, dan imej bilik di mana kemewahan diraja dirasakan.

Aksen mewah

Penekanan pada tekstil

Warna hijau dan mustard yang menyenangkan

Trend moden dalam reka bentuk bilik untuk seorang gadis kecil dikaitkan dengan lokasi cahaya (paling sering putih) perabot pada latar belakang pastel. Ia boleh menjadi hampir semua warna kuning muda, merah jambu, pudar cahaya, berwarna ungu. Gabungan merah jambu pucat dengan melange kelabu juga popular. Imej itu ternyata menjadi baik dan mulia.

Imej udara dari bilik untuk seorang wanita

Bilik dengan dinding merah jambu

Semua warna merah jambu

Dinding aksen yang terang

Reka bentuk bilik untuk lelaki

Bergantung pada usia anak lelaki, ibu bapa mempunyai tugas yang berbeza dalam pengedaran ruang bilik kanak-kanak. Untuk kanak-kanak prasekolah, perlu meninggalkan lebih banyak ruang percuma untuk permainan dan kreativiti, sukan. Dalam tempoh persediaan untuk sekolah dan untuk kajian lanjut, adalah perlu untuk memperuntukkan zon untuk menganjurkan tempat kerja.Ciri-ciri bilik lelaki itu adalah selama bertahun-tahun (mungkin sehingga pemergiannya dari rumah ayahnya), perlu mempunyai ruang kosong yang cukup untuk pendidikan jasmani. Pemasangan bar mendatar (beg meninju, cincin bola keranjang) dan peranti lain akan membantu menyelesaikan masalah mengarahkan tenaga bergelora seorang lelaki kecil.

Bilik ruang untuk budak lelaki

Bilik lelaki dengan teleskop

Salah satu trend dalam reka bentuk premis untuk kanak-kanak adalah penggunaan panel dinding lembut. Dengan kemunculan penyelesaian tekstur hypoallergenic yang mudah dijaga, mewujudkan dinding lembut telah menjadi cabaran. Untuk upholsteri sebahagian permukaan menegak, fabrik dari koleksi velor paling kerap digunakan; winterizer sintetik selamat atau variasi berfungsi sebagai pengisi lembut. Biasanya, hiasan dinding sedemikian digunakan di kawasan tidur.

Dinding lembut

Dinding lembut di atas sofa

Dinding terang dan lembut

Jika kita bercakap tentang reka bentuk tematik bilik untuk seorang budak lelaki, maka fesyen untuk watak kartun, cerita dongeng dan komik sentiasa berubah. Tetapi dalam aliran aliran kegemaran yang berterusan terdapat topik yang relevan selama bertahun-tahun. Jika kanak-kanak terlibat secara aktif dalam sukan, maka anda boleh "mengalahkan" tema ini semasa reka bentuk - kertas dinding plot, percetakan foto 3D pada kanvas untuk salah satu dinding, reka bentuk tekstil dermaga atau tingkap dengan cara yang sesuai - tidak ada yang mustahil, kerana pengeluar moden menggembirakan kami dengan pelbagai koleksi objek bahan dalaman dan hiasan.

Reka bentuk tematik

Reka bentuk bilik kontras untuk dua orang

Ruang

Satu lagi tema sepanjang masa untuk menghiasi bilik lelaki adalah perjalanan laut. Tidak perlu menggunakan warna biru secara aktif untuk menghias bilik atau menghiasi tempat tidur dengan tekstil di jalur biru dan putih (kecuali jika anak itu sendiri meminta anda). Gambar-gambar sauh dan roda stereng, rumah api dan perahu layar di atas katil adalah sentuhan berwarna-warni dalam mewujudkan reka bentuk tematik. Untuk hiasan dinding, anda boleh memilih warna biru terang yang neutral atau mengurung diri anda untuk merekabentuk menggunakan kertas dinding dengan cetakan bukan berwarna-warni pada tema marin. Dalam sebarang kes, suhu warna bilik akan menjadi agak sejuk. Barang-barang perabot atau pun selesai kayu akan membantu "memanaskan" gambar asli; corak semulajadi selalu membawa kehangatan pada setiap suasana.

Reka Bentuk Nautikal

Bilik dalam nada biru

Idea moden untuk menghias bilik remaja

Mewujudkan reka bentuk bilik untuk seorang remaja, adalah perlu untuk menguraikan keutamaan. Tidak ada keperluan bagi pelajar dewasa untuk memperuntukkan ruang kosong untuk permainan, tetapi kawasan ruang kerja semakin meningkat, "diperkuat" oleh sistem storan untuk meletakkan buku dan pelbagai bekalan pejabat. Di samping itu, untuk organisma yang semakin meningkat, lebih banyak ruang diperlukan untuk menganjurkan zon rehat dan tidur - tempat tidur bersaiz penuh, tempat tidur dewasa menggantikan katil bayi. Perubahan di bilik remaja tidak dapat dielakkan, seolah-olah ibu bapa tidak mahu menyimpan pembaikan dan penyesuaian semula.

Bilik dalaman untuk remaja

Bilik yang luas untuk seorang remaja

Tema sukan

Di dalam bilik kecil seorang remaja

Klasik moden di bilik remaja

Teknik reka bentuk untuk meniru tiruan, yang popular di musim ini dan akan datang, jarang digunakan di bilik untuk kanak-kanak prasekolah. Tetapi di dalam bilik di mana remaja itu hidup, ia boleh menjadi hiasan sebenar hiasan. Di satu pihak, motif perindustrian membawa dinamisme ke kawasan pedalaman, di sisi lain, warna terracotta mencipta latar belakang yang menenangkan kerana asal-usul di bawah naungan. Kebiasaannya, jubin dinding atau kerja keras yang asli digunakan sebagai penamat permukaan aksen, tetapi dengan cahaya semulajadi yang mencukupi, terakota dies juga boleh digunakan sebagai bahan utama untuk hiasan dinding.

Tiruan bata

Selesai bata

Adalah tidak biasa bagi remaja untuk membeli katil loteng, memetik hakikat bahawa anak itu tidak lagi berminat dalam proses tidur tertidur di ketinggian tertentu dari lantai. Tetapi dalam ruang kecil, katil yang dibangkitkan di atas lantai mungkin satu-satunya jalan keluar dan membantu rasional mengedarkan ruang.Sama ada ia adalah platform dengan sistem storan terbina dalam atau katil loteng besar dengan bekas, penyangkut dan peralatan lain untuk almari pakaian, kasut, peralatan sukan dan buku yang diletakkan di bawahnya terpulang kepada anda.

Reka bentuk bilik tidur kecil

Katil loteng

Bilik untuk dua kanak-kanak - peruntukan ruang

Di dalam bilik di mana dua kanak-kanak akan berehat, belajar, bermain dan terlibat dalam kreativiti, pengedaran ruang yang cekap dan pengezonan mahir menjadi keutamaan dalam senarai tugas yang diperlukan. Adalah penting bukan sahaja untuk mencari peluang untuk ergonomically mengatur semua segmen berfungsi, tetapi untuk mewujudkan persekitaran di mana setiap kanak-kanak akan mempunyai sudutnya sendiri, tempat pengasingannya sendiri, sistem simpanan sendiri dan kawasan kerja.

Bilik untuk dua kanak-kanak

Reka bentuk terang untuk ruang bersama

Reka bentuk yang luar biasa di tapak semaian

Potongan perabot yang paling biasa di dalam bilik untuk dua kanak-kanak ialah katil. Tata letak keseluruhan bilik bergantung pada lokasi mereka. Dalam kes ini, lokasi katil bergantung kepada perbezaan umur dan jantina anak-anak, hubungan mereka. Dalam sesetengah kes, katil yang dipasang secara selari dan dipisahkan hanya dengan meja sisi katil atau dada kecil laci akan menjadi pilihan yang sangat baik. Dalam keadaan lain, katil harus ditetapkan sejauh mungkin (sejauh saiz bilik membenarkan) dari satu sama lain. Apa sahaja keputusan yang anda buat, anda perlu melengkapkan sumber cahaya tiruan atau sistem penyimpanan kecil pada setiap tempat tidur.

Di dalam bilik tidur dengan dinding biru

Warna pastel untuk bilik bersama

Gabungan warna asal

Bilik salji putih untuk dua orang

Bilik untuk dua bayi baru lahir

Di dalam bilik kecil, satu-satunya pilihan yang mungkin untuk lokasi katil penuh untuk dua kanak-kanak adalah pemasangan katil dua tingkat. Ia tidak perlu dibincangkan tentang berapa banyak ruang yang berguna untuk menyimpan reka bentuk tersebut. Terutama apabila anda menganggap bahawa hampir semua model moden dilengkapi dengan sistem penyimpanan di bahagian bawah dermaga atau di bawah tangga tangga menuju ke tingkat atas. Struktur keseluruhannya agak besar dan tidak dapat dielakkan menjadi pusat tumpuan di mana-mana bahagian di mana perabot rumah lain dibina. Oleh itu, para pereka mencadangkan memilih kayu ringan atau dicat di dalam katil ranjang neutral, warna pastel (paling kerap putih).

Katil berlantai salji

Pembinaan dua peringkat asal

Tidur dalam dua tahap

Dalaman yang sejuk

Peruntukan ruang

Tetapi di dalam bilik untuk dua kanak-kanak, kanak-kanak sekolah, perlu menjaga bukan sahaja memasang katil yang selesa dan sistem penyimpanan yang luas, tetapi juga mengatur ruang kerja untuk setiap kanak-kanak. Untuk menjimatkan ruang, pereka menyarankan penggunaan konsol (dipasang di dinding) sebagai alternatif kepada meja besar. Segmen fungsi pengezonan di bilik untuk dua kanak-kanak mungkin bukan sahaja dengan perabot, tetapi juga dengan penggunaan warna. Satu contoh yang baik ialah projek reka bentuk dalam gambar berikut.

Perabot dan zon warna

Tidur dan tempat kerja untuk dua orang

Gaya Scandinavia untuk bilik bersama