Berputar putih dan kayu

Bilik mandi kecil - reka bentuk 2019

Di kebanyakan pangsapuri standard di negara kita, bilik mandi adalah lebih sederhana di kawasan. Pada 3.5-4 meter persegi, perlu meletakkan paip dengan aksesori, sistem penyimpanan, dan dalam sesetengah kes walaupun mesin basuh. Dengan semua ini, penting untuk mencipta bukan hanya bilik fungsional, tetapi juga suasana yang estetik dan selesa, di mana anda boleh berehat pada akhir hari kerja dan mengecas dengan nada pada awal seterusnya. Tugas ini tidak mudah, tetapi boleh dilakukan. Selama bertahun-tahun bekerja dengan ruang utiliti kecil, para pereka telah memperoleh banyak pengalaman dalam mencipta reka bentuk bilik rasional. Jika tidak ada kemungkinan untuk meningkatkan jumlah secara fizikal, ia bermakna bahawa ia perlu menyediakan sekurang-kurangnya pengembangan visual ruang dengan bantuan teknik reka bentuk yang berkesan. Contoh-contoh kaedah reka bentuk sedemikian, serta skema susunatur yang berkesan untuk paip di dalam bilik mandi kecil, boleh didapati dalam pemilihan 100 projek reka bentuk moden, praktikal dan luar bilik mandi yang menarik.

Reka bentuk moden untuk bilik mandi yang kecil

Reka bentuk kontras daripada tab mandi kecil

Pedalaman yang terang di dalam bilik mandi yang kecil

Sebelum meneruskan pembaikan

Semakin kecil ruang, persiapan yang lebih berhati-hati harus dibuat untuk reka bentuknya. Pereka bentuk disokong untuk perancangan keseluruhan - benar-benar semua unsur dalaman dipilih - dari paip air untuk aksesori seperti hidangan sabun dan rak tuala. Persediaan terperinci untuk pembaikan akan membantu anda bukan sahaja menahan konsep umum, tanpa kehilangan apa-apa perkara kecil, tetapi juga menjimatkan masa dan wang. Oleh itu, faktor-faktor berikut akan mempengaruhi pilihan reka bentuk bilik mandi kecil, susun atur lokasi paip:

  • bentuk bilik (dalam pangsapuri standard, hampir semua bilik mandi mempunyai susun atur yang sama, di rumah atau pangsapuri persendirian selepas pembangunan semula - pilihan mungkin);
  • laluan saluran komunikasi (dengan pengecualian yang jarang berlaku, sistem kejuruteraan apa saja di bilik mandi boleh dipindahkan untuk kemudahan paip);
  • lokasi pintu, kehadiran tingkap (gantung pintu agar tidak dibuka di dalam bilik mandi, tetapi ke koridor, bilik tidur atau lorong);
  • kemungkinan memasang sistem pengalihudaraan terpaksa (sebagai peraturan, tidak ada masalah dengan item ini di pangsapuri dengan modifikasi yang paling pelbagai).

 

Palam yang terbina dalam

Elemen Reka Bentuk Berbeza

Selesai Mosaic

Ia juga perlu untuk berfikir terlebih dahulu dari model paip yang akan anda pasang di bilik mandi, kerana bukan sahaja tata letak bilik, tetapi juga penampilannya bergantung pada ukuran dan reka bentuknya. Pengeluar moden mempunyai pelbagai pilihan model tab mandi, pancuran, tenggelam dan tandas pelbagai bentuk dan saiz - pemilik yang mempunyai saiz dompet boleh mencari pilihan yang sesuai untuk bilik mandi.

Layout di dalam bilik kecil

Permukaan cahaya

Aksen gelap

Sinki dua kali

Memutuskan gaya reka bentuk bilik mandi. Malangnya, terdapat beberapa pilihan untuk mencipta reka bentuk eksklusif yang asli dalam bilik dengan keluasan 3.5 meter persegi M. Pereka bentuk mengesyorkan berpegang teguh kepada gaya moden yang menumpukan kepada minimalisme. Reka bentuk yang ringkas dan ringkas dengan sedikit hiasan, satu set ketat perkakas kebersihan, tanpa sistem simpanan yang besar adalah pilihan terbaik untuk menghias bilik mandi yang kecil.

Gaya kontemporari

Jubin Subway

Sistem penyimpanan kontras

Warna semulajadi

Apron yang berwarna-warni

 

Skim warna untuk bilik mandi kecil

Orang Russia, yang biasa dengan keperluan untuk mereka bentuk premis utilitarian kecil (dan yang lain jarang sekali dijumpai di pangsapuri yang dibina pada abad yang lalu), menyedari bahawa warna cahaya akan membantu untuk merancang bilik mandi yang sederhana dalam saiz, bukan hanya menambah cahaya dan kesegaran ke pedalaman, tetapi juga mengembangkan ruang secara visual .Bagi kebanyakan kita, warna putih adalah simbol kemurnian dan kesegaran, yang sangat diperlukan di dalam bilik untuk prosedur air dan kebersihan.

Imej putih salji

Bilik mandi yang terang

Salji putih selesai

Tetapi anda tidak boleh pergi dalam kitaran pada permukaan cahaya hanya kerana bilik mandi mempunyai saiz yang sederhana. Aksen warna juga perlu untuk menyelamatkan semua ahli isi rumah dari persatuan yang berterusan dengan wad hospital atau bilik operasi, yang sememangnya bersih dan steril, tetapi benar-benar tidak selesa. Tetapi bilik mandi, tidak kira berapa kecil, dirancang bukan sahaja untuk melaksanakan fungsi asas menyediakan peluang untuk prosedur air, tetapi juga untuk berehat. Dalam keluarga besar, bilik mandi sering menjadi satu-satunya tempat untuk privasi. Setuju bahawa ruang semacam itu mesti direka dengan penjagaan istimewa. Oleh itu, bagaimana anda mempelbagaikan warna cahaya (yang tentunya akan berlaku dalam reka bentuk bilik kecil)?

Aksen yang terang

Simpanan Aksen

Jubin kayu tiruan

Penekanan pada apron

Banyaknya permukaan putih selalu mencipta suasana yang agak sejuk di dalam bilik. Pereka bentuk mengesyorkan "mencairkan" nada salji putih dengan mengintegrasikan permukaan kayu. Ia boleh menjadi fasad sistem penyimpanan (selalunya laci-laci kecil di bawah tenggelam, kurang kerap - tergantung kabinet dan rak terbuka), tiruan kayu pada jubin seramik, yang digunakan untuk menyelesaikan lantai atau menghiasi apron di atas bilik mandi, tenggelam.

Berputar putih dan kayu

Integrasi kayu

Permukaan kayu

Bawah Gelap - Top Light

Malah di dalam bilik yang sangat kecil adalah mustahil untuk melaksanakan semua permukaan putih. Lantai mesti dilakukan sekurang-kurangnya 2-3 nada lebih gelap. Ini adalah perlu untuk mencipta yang baik, dari sudut pandangan keadaan emosi, gambar pedalaman. Jika lantai dibuat dalam nada cahaya, seperti dinding dan siling bilik mandi, ia mewujudkan perasaan kekurangan bentuk di dalam bilik, seseorang secara literal "meninggalkan tanah di bawah kakinya". Anda boleh menggunakan tiruan kayu atau batu, memilih jubin dengan perhiasan yang berwarna-warni atau dalam versi biasa, tetapi tidak ringan

Lantai berwarna-warni

Selesai asal

Lantai gelap

Lantai kontras

Perhiasan yang berlainan

Jubin lantai Motley

 

Di samping putih, terdapat banyak kemungkinan warna untuk menghasilkan cahaya, penamat yang tenang yang tidak akan membebankan imej bilik kecil dan membantu mewujudkan suasana santai. Semua warna pastel sesuai sebagai asas untuk hiasan dinding di bilik mandi kecil. Nada berwarna terang, antara lain, membantu mewujudkan suasana yang hangat dan santai. Di samping itu, terhadap latar belakang dinding kuning air, paip salji putih kelihatan lebih hebat. Kontras boleh dibawa ke dalam imej yang lebih ringan dengan warna gelap untuk lantai atau sistem penyimpanan.

Pipa salji putih

Reka bentuk beige

Coklat coklat

 

Palet warna hangat

Palet coklat lebah

Cahaya kuning

Gabungan warna semula jadi

Warna berlainan warna kelabu boleh digunakan untuk menghiasi bilik mandi yang kecil. Pada latar belakang kelabu, bukan sahaja putih paip kelihatan hebat. Tetapi bersinar aksesori bilik mandi krom - pelbagai pemegang, faucets, faucets. Nada kelabu muda boleh diambil sebagai asas, dan dengan bantuan warna yang lebih gelap, lebih mendalam - menekankan geometri bilik atau menyerlahkan satu atau kawasan fungsi lain.

Mewujudkan Gabungan

Reka bentuk kelabu gelap

Warna cahaya kelabu

Warna kelabu untuk aksen

Semua warna kelabu

Bukan sahaja dengan memilih warna untuk menyelesaikan permukaan utama, anda boleh mempengaruhi persepsi visual bilik, saiz dan sempadannya. Sisipan warna kecil, pelbagai tepi, lokasi cetakan di jubin - dengan bantuan pelbagai teknik reka bentuk, anda boleh mencapai kesan positif untuk mencipta imej yang selesa dari bilik mandi yang kecil. Sebagai contoh, lokasi sempadan sempit atau memasukkan warna tidak di tengah-tengah bilik, tetapi sedikit lebih tinggi, akan meningkatkan secara visual ketinggian bilik.

Tab mandi di belakang tirai

Peningkatan ketinggian visual

Mandi di belakang kaca

Bolehkah ada teknik reka bentuk seperti di dalam bilik mandi kecil seperti dinding aksen yang diserlahkan dengan warna tepu? Pereka sebulat suara menjawab bahawa ya. Sebuah bilik mandi bersaiz standard dan bilik berbentuk tidak tetap boleh mendapat manfaat dari kehadiran penamat yang berwarna-warni di salah satu permukaan. Ia tidak akan secara visual mengurangkan ruang, tetapi menekankan bentuk ruang utilitarian.Selalunya, untuk reka bentuk gelap yang terang atau kontras, kawasan pancuran dipilih, tetapi anda juga boleh menggunakan dinding di belakang bilik mandi atau sink dengan cermin sebagai permukaan aksen.

Dinding aksen yang terang

Nada mozaik yang berwarna-warni

Warna untuk mandi

Selesai asal

Ubin Percetakan

Reka bentuk terang

Jubin terang

Pipa untuk bilik mandi yang sederhana

Pengeluar moden memberi tumpuan kepada keperluan pelanggan. Permintaan untuk model padat peranti paip tidak terjejas, walaupun peningkatan kualiti hidup, peningkatan kemungkinan ruang utilitarian dalam pangsapuri dan rumah persendirian. Beri perhatian kepada model gantung paip - tandas dan tenggelam. Mereka dibina ke dalam relung yang dibuat khas untuk mereka, di mana anda boleh menyembunyikan semua sistem kejuruteraan. Model konsol akan membantu untuk menyimpan sentimeter yang sangat diperlukan bagi ruang kecil yang boleh digunakan. Belum lagi sisi estetika masalah itu, kerana tandas atau tenggelam yang tergantung di dinding tanpa paip apa pun, adalah satu penyelesaian yang sangat baik untuk imej bilik mandi moden dan bergaya.

Gantung paip

Kemasukan terang

Pipa asal

Penekanan pada dinding

Pipa dan aksesori

 

Paip konsol

Jika bilik mandi anda adalah bilik yang tidak teratur atau kelihatan seperti segi empat tepat yang sangat panjang, yang menentang latar belakang kawasan kecil menjadi pilihan yang sangat bermasalah untuk hiasan, maka hanya kabin mandi padat yang dapat menyelamatkan ruang yang berguna. Dalam barisan pengeluar moden terdapat model dengan saiz palet 70x70 dan 80x80. Hidrofon bersaiz sederhana seperti ini disepadukan dengan berkesan ke dalam niche (atau menduduki keseluruhan lebar bilik mandi kecil), tetapi pada masa yang sama ia memenuhi fungsi utama mereka dengan sempurna.

Bilik mandi dengan pancuran mandian

Kemasan yang luar biasa

Selesai marmar

Menggantung sink

Jika kabin mandi sebagai alternatif untuk mandi bukanlah pilihan untuk keluarga anda, maka perlu untuk membina kelengkapan paip terbesar di bilik utiliti di seluruh lebar bilik. Dalam kes ini, anda perlu memilih model yang paling hampir dengan saiz bilik, tanpa mengira keutamaan peribadi anda dan juga pertumbuhan isi rumah. Dalam ruang kecil, sering diperlukan untuk mengorbankan keselesaan separa untuk susun atur lekapan paip yang betul.

Mandi dan pancuran mandian 2 dalam 1

Di belakang kaunter kaca

Untuk lebar bilik mandi

Jubin putih

Selesai Kayu

Jika dalam keluarga anda terdapat orang-orang yang suka berendam di dalam bilik mandi dan mereka yang lebih suka kesan menyegarkan mandi kontras, maka ia perlu untuk melengkapkan mandi dengan unsur-unsur tambahan. Untuk dapat mandi tanpa halangan semasa berdiri di bilik mandi, tidak banyak diperlukan - pemegang untuk penyiraman yang murah boleh dipasang pada dinding dan partisi kaca yang melindungi ruang bilik mandi di luar pancuran tanpa dadakan. Pemisahan kaca tidak menimbang imej bilik mandi, tetapi pada masa yang sama pasti melindunginya dari percikan air di seluruh ruang.

Bilik air kelabu

Cahaya, warna dan cermin

Hiasan siling asal

Hiasan dan pencahayaan di ruang kecil

Untuk ruang kecil, cahaya adalah salah satu unsur yang paling penting dalam mewujudkan imej pedalaman. Dia adalah pembantu utama dalam hal peningkatan visual dalam jumlah bilik. Mencerminkan dari cermin, permukaan berkilat dan kaca, cahaya merebak ke seluruh jumlah yang disediakan bagi sebuah bilik utiliti kecil. Itulah sebabnya satu lampu siling tidak akan cukup. Pencahayaan tempat di sekitar perimeter siling, penerangan cermin, penggunaan lampu jalur atau gabungan lampu dengan reka bentuk dan pengubahsuaian yang berbeza - walaupun dalam ruang kecil, pilihan mungkin.

Lampu di bilik mandi yang kecil

Sorotan

Pencahayaan Mirror

Lampu untuk pengembangan visual

Cermin yang dinyatakan lebih daripada sekali boleh dikaitkan dengan unsur-unsur fungsi dan hiasan dalaman. Tidak ada satu bilik mandi yang boleh dilakukan tanpa cermin, dan dalam ruang kecil ia tidak hanya menjadi sarana untuk mencerminkan objek, tetapi juga berfungsi sebagai pengembang visual dari jumlah bilik. Jika bukan cermin biasa di atas sinki anda memasang kain cermin yang besar, mungkin menduduki seluruh lebar bilik, sempadan bilik mandi sedemikian akan dihilangkan secara literal. Belum lagi banyak refleksi cahaya buatan.

Cermin untuk meningkatkan jumlah bilik

Cermin permukaan

Peningkatan visual dalam ketinggian bilik

Batu buatan dan cermin

Di permukaan cermin, yang sering berfungsi bukan sahaja sebagai unsur reflektif di atas sinki, tetapi juga sebagai apron, anda boleh mengebor lubang untuk memasang lekapan atau mengeluarkan sistem komunikasi untuk memasang pengadun. Untuk keghairahan di sekeliling perimeter panel cermin atau di bahagian bawah, anda boleh menetapkan lampu latar.

Cermin bercahaya

Panel Mirror

Reka bentuk kontras

Jika anda memutuskan untuk menggunakan sistem penyimpanan berengsel di atas sink, anda boleh membeli peti besi dengan pintu cermin. Akibatnya, anda akan mendapat item dalaman pelbagai fungsi - sistem storan, permukaan cermin untuk mencerminkan cahaya dan peningkatan visual jumlah bilik mandi, dan elemen reka bentuk asal. Fasad cermin boleh lancar atau mempunyai kelengkapan. Adalah penting untuk memahami bahawa di pintu yang lancar, tanpa pemegang, cap jari akan kekal.

Refleksi cahaya

Kabinet dinding dengan cermin

Pintu kabinet cermin

Fasad cermin

Untuk menghias di bilik mandi yang kecil, seringkali hanya ada ruang yang tinggal. Untuk mengelakkan pemecahan imej bilik menjadi bahagian kecil, pereka tidak mengesyorkan bukan sahaja tidak terlibat dalam hiasan dalaman, tetapi juga untuk meminimumkan semua aksesori dan unsur dalaman tambahan. Walau bagaimanapun, kami sentiasa berpeluang untuk menambah warna, keaslian dan hanya pelbagai kepada imej yang cerah dan sering membosankan bilik dengan bantuan barangan isi rumah, tanpa mandi yang tidak boleh dilakukan - tuala terang atau langsir mandi. Permaidani di hadapan sink atau tab mandi, set aksesori mandian, pelbagai dispenser dan pemegang.

Cetakan aksen

Tempat terang pada latar belakang cahaya

Hiasan bilik mandi

Pendekatan yang tidak biasa untuk mereka bentuk

Barang-barang dalaman seperti dekoratif seperti kran, kepala pancuran, paip, rel tuala yang dipanaskan, pemegang kertas, tuala, pelbagai dispenser juga boleh berfungsi sebagai elemen hiasan. Reka bentuk asal atau bahan prestasi yang luar biasa (salutan permukaan) tidak hanya akan mempelbagaikan bahkan pedalaman yang paling remeh, tetapi juga akan meningkatkan derajat keunikan dari desain sebuah bilik mandi kecil.

Aksesori dengan permukaan emas

Tambahan gelap

Bath di belakang tirai

Aksesori bilik mandi gelap

Dalam keadaan simpanan yang teruk, penyimpanan yang cekap menjadi keutamaan dalam organisasi bilik mandi. Adalah penting untuk mengedarkan barangan isi rumah yang diperlukan dan aksesori mandian ke dalam jumlah minimum sistem penyimpanan. Mereka juga digunakan untuk memisahkan sisipan untuk laci, dan penyangkut tersembunyi, cangkuk dan alat lain, yang mana terdapat banyak kedai moden paip dan aksesori untuk bilik mandi.

Sistem storan

Penyimpanan yang cekap

Rak di atas tandas