Perlindungan tapak

Kaleidoskop idea untuk landskap tapak

Landskap plot peribadi atau halaman peribadi bukan hanya keupayaan untuk mengubah wilayah di sekitar rumah, ia adalah seni yang sebenar untuk mencipta kecantikan dan keharmonian "I" anda dengan alam sekitar. Hanya pada pandangan pertama segala-galanya mudah - ditanam beberapa pokok yang berbuah di laman web ini, berhampiran pintu masuk beberapa semak, memecahkan katil bunga dan menutup ruang yang lain dengan rumput. Tetapi apa yang perlu dilakukan jika senario sedemikian tidak memenuhi keperluan estetik anda. Jika dalam impian anda, anda melihat sebuah pondok musim panas yang baik atau rumah belakang kecil, di mana anda boleh berehat di tempat tidur buaian di udara segar atau makan bersama dengan seluruh keluarga di gazebo yang nyaman, atau mungkin membaca buku berhampiran kolam kecil?

Reka bentuk landskap

Halaman yang kemas

Bagaimana untuk melengkapkan wilayah berhampiran rumah negara atau pemilikan rumah persendirian, supaya pemilik akan senang melihat buah-buahan kerja mereka, dan ada sesuatu yang mengejutkan tetamu dengan? Kami berharap pemilihan projek reka bentuk landskap menarik yang dibuat untuk plot saiz dan bentuk yang paling berlainan, lokasi teritorial dan tujuan praktikal akan membantu anda mendapatkan inspirasi di kebun "kebun" di plot anda sendiri.

Dikelilingi oleh kehijauan

Kami merancang reka bentuk wilayah berhampiran rumah

Selepas bandar yang berdebu dan bising, ia sangat menyenangkan untuk terjun ke oasis kehijauan dan kesegaran, yang terletak di belakang rumah anda sendiri dari rumah persendirian atau pergi ke pondok pada hujung minggu dan menjunam ke dalam dunia yang sangat dekat dengan alam semula jadi. Tetapi dalam mana-mana, ia perlu untuk bekerja keras untuk mewujudkan bukan sahaja ruang hijau, berbunga, tetapi juga tempat yang praktikal untuk berehat bersama seluruh keluarga dan di dalam syarikat kawan-kawan dan kenalan.

Tempat berehat di perapian

Sebelum anda memulakan perancangan landskap di wilayah anda, anda perlu bekerja di atas kertas atau dalam program perancang khas:

  • nyatakan saiz dan bentuk plot yang tepat;
  • tanda pada pelan sudah bangunan sedia ada (rumah, garaj dan banyak lagi);
  • tandakan bangunan-bangunan yang anda ingin bina (meletakkan segala-galanya di atas pelan itu - dari rumah anjing ke gazebo), walaupun kelihatannya bangunannya kecil dan sentiasa ada ruang untuknya, lebih baik untuk mengambil kira segala-galanya dengan segera, selalu ada ruang yang cukup, adalah;
  • bahagikan keseluruhan laman web ke dalam segmen - kotak, di mana satu atau elemen reka bentuk lain akan ditempatkan (jadi lebih mudah bagi anda untuk menyebarkan semua unsur lanskap secara merata, terutama jika laman tersebut besar);
  • tandakan semua tumbuhan saka yang sudah tumbuh di tapak dan merancang penanaman yang baru (ingat jarak antara pokok dan relatif kepada bangunan dan struktur);
  • tandakan pelan lokasi sistem kejuruteraan (pengairan dan bekalan air kolam, air pancut dan cascades, pencahayaan), mungkin pada tahap ini anda memerlukan perundingan pakar.

Palet hijau salji putih

Seterusnya, perlu menjalankan "peninjauan padang" - untuk mengetahui ciri-ciri tanah dan aliran air bawah tanah (jika ada), untuk mengenal pasti tempat-tempat genangan air dan untuk menjalankan saliran jika perlu. Ia juga perlu untuk menentukan tahap tanah berbukit dan mengetahui sama ada anda mahu mengukur tanah atau meninggalkan landskap asli kawasan persendirian.

Di kampung

Memilih palet warna untuk reka bentuk landskap

Reka bentuk landskap warna yang dipilih dengan sempurna, mampu mengubah dan membuat unik walaupun projek yang paling mudah dan murah. Tetapi untuk penampilan rumah musim panas atau taman anda yang harmoni, anda perlu mengambil kira warna gamut unsur, yang secara senyap-senyap boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut:

Unsur-unsur landskap semulajadi. Ini adalah pokok renek, pokok dan tumbuhan lain, gundukan dan batu, kolam dan jalan yang dicipta oleh alam semulajadi itu sendiri.Segala sesuatu yang anda memutuskan untuk meninggalkan untuk membuat reka bentuk landskap anda lebih semula jadi akan menjejaskan palet warna wilayah. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa warna semula jadi akan berubah dengan mengambil kira masa tahun dan iklim tertentu wilayah lokasi anda.

Semak berbunga

Objek seni bina. Inilah, pertama sekali, bangunan utama rumah dan lampirannya - garaj, anjung, teres, rumah mandi, rumah hijau. Serta jambatan, gazebos, awning dan bangunan lain. Fasad bangunan dan unsur-unsur semua bangunan harus dalam gabungan warna harmoni. Ini tidak bermakna bahawa ia perlu cat semua bangunan dalam satu warna. Mungkin beberapa struktur di laman web anda ditakdirkan untuk menjadi titik aksen, menonjolkan latar belakang umum dan menganggap peranan titik fokus. Tetapi lebih kerap daripada tidak, ia adalah rumah yang menjadi tumpuan pusat di mana keseluruhan konsep reka bentuk kawasan setempat dibina.

Terhadap latar belakang bangunan utama

Objek landskap sosial dan hiasan. Kumpulan ini termasuk semua penanaman, kolam, taman batu dan katil bunga yang dicipta oleh tangan pereka atau pemilik tapak. Dalam kes ini, kemungkinan memanipulasi warna dan halftone tidak berkesudahan, dengan bantuan tumbuh-tumbuhan berbunga, anda boleh mencipta permaidani berwarna-warni yang unik yang akan mengubah keseluruhan musim panas (biasanya dari April hingga Oktober di negara kita). Akhirnya, anda boleh menggunakan lorong-lorong secara keseluruhan dari evergreens untuk memastikan kekuasaan warna yang konsisten di taman atau belakang rumah anda.

Terhadap lindung nilai

Elemen reka bentuk laman web lain. Ini termasuk laluan taman dan alasan, lantai dan platform, patung, buaian dan buaian. Semua unsur ini meninggalkan tanda mereka dalam gamut umum wilayah berhampiran negara atau rumah persendirian anda. Dalam hal mewujudkan suasana reka bentuk landskap tertentu, ia adalah palet warna yang memainkan peranan penting. Dengan menggunakan kombinasi warna, anda boleh menanggalkan ketidaksempurnaan wilayah, meningkatkan ruang secara visual atau memberikan bentuk tertentu, tanpa mengambil tindakan drastik.

Rumput yang rata

Kawasan rekreasi dengan barbeku atau perapian

Sebilangan besar senegara kami, yang telah menjadi pemilik rumah musim panas yang gembira atau memutuskan untuk memperbaiki halaman rumah persendirian, membuat keputusan, pertama sekali, untuk menganjurkan tempat untuk memasak barbeku dan barbeku. Bagi sesetengah orang, sudah cukup untuk membina barbeku dan meletakkan beberapa kerusi taman, untuk yang lain anda memerlukan kanopi modal dengan kumpulan makan di dekat komplek jalan dan zon lembut yang terdiri daripada kerusi dan sofa taman. Berapa banyak pemilik rumah persendirian - begitu banyak pendapat. Tetapi kami yakin bahawa dari pilihan yang dicadangkan untuk mengatur tempat untuk berehat memasak dengan api, anda boleh mencari projek yang memberi inspirasi.

Perapian dan dapur

Peralatan barbeku boleh dipasang di bawah kanopi di atas lantai kayu. Tetapi untuk brazier atau kompor Rusia, seksyen yang berasingan diperlukan, sebaiknya di tapak diturap batu bata atau batu klinker. Untuk kemudahan proses memasak yang terbakar, di sebelah panggangan barbeku, lebih baik meletakkan beberapa kerusi dan meja kecil. Pilihan bahan untuk perabot taman kini hebat - plastik, kayu, rotan, logam, dan gabungannya. Perabot plastik adalah yang paling murah. Tetapi juga praktikal. Produk-produk Wicker yang diperbuat daripada rotan semulajadi kelihatan sangat dihormati dan bahkan meriah, tetapi harga mereka tinggi. Berdasarkan keupayaan kewangan anda dan kekerapan yang dirancang penggunaan perabot untuk perhimpunan luar.

Tempat berehat di tempat perapian

Kawasan pusingan dengan perapian

Walaupun di halaman kecil, anda boleh ringkas, tetapi pada masa yang sama dengan selamat meletakkan sifat-sifat yang diperlukan untuk memasak dengan api. Adalah lebih logik untuk meletakkan kumpulan makan kecil di sini supaya anda boleh makan di udara segar, setelah merasai hidangan yang dimasak.

Barbeku dan Kawasan BBQ

Kawasan ketuhar dan ruang makan

Sekiranya kita bercakap mengenai perapian terbuka, maka, sebagai peraturan, ia dilakukan dalam bentuk bulat. Reka bentuk yang logik di kawasan rekreasi berhampirannya sekali lagi merupakan lingkaran.Bentuk kawasan rekreasi yang harmoni dan padat bukan sahaja memenuhi fungsi yang diberikan kepadanya, tetapi juga dapat menghiasi sebarang plot peribadi atau halaman peribadi.

Sekitar api terbuka

Kerajaan batu

Platform pusingan

Struktur modal dapur taman di bawah kanopi dan perapian jalan bersebelahan memerlukan banyak usaha dan pelaburan finansial. Tetapi kos projek sedemikian cepat dilunaskan, memandangkan seberapa kerap semua orang mahu memasak dan menyerap makanan di udara segar.

Kemudahan modal

Makan luaran

Anda tidak boleh melepaskan peluang yang baik untuk makan bersama seluruh keluarga di jalanan atau mengadakan pesta makan malam di tempat terbuka. Selain itu, ini tidak memerlukan banyak usaha. Sudah tentu, adalah perlu untuk membeli kumpulan makan untuk jalan (memilih cahaya, tetapi pilihan yang tahan lama untuk meja, kerusi atau kerusi berlengan, lebih baik untuk mengambil lipatan atau mudah untuk memasang satu ke satu jika anda meletakkannya secara menegak). Akan lebih mudah bagi anda jika ruang makan anda cukup mudah alih, kerana untuk musim sejuk atau hanya dalam cuaca buruk anda perlu mengeluarkan perabot di bawah kanopi atau membawanya ke dalam bilik.

Kumpulan makan tengah hari

Meja makan tengah hari

Lebih baik memasang meja dan kerusi untuk makan di udara di atas batu beraspal atau platform jubin lain. Oleh itu, anda boleh menyediakan kestabilan yang mencukupi untuk perabot dan pada masa yang sama mencegah perabot taman logam, sebagai contoh, dari mendalam ke dalam tanah.

Tempat makan di atas platform batu

Di bawah kanopi

Jika anda memilih meja dengan lubang untuk memasang payung (terdapat cukup model seperti di kalangan perabot taman), anda boleh memberi keluarga anda peluang untuk makan di dalam penghormatan yang cerah di jalanan.

Meja makan di bawah payung

Juga, payung untuk perlindungan matahari boleh dipasang seperti yang diperlukan dan bersebelahan dengan meja makan. Tetapi ingatlah bahan berat untuk kestabilan struktur semasa angin.

Perabot rotan

Kanopi yang sangat indah kelihatan, rangkanya diperbuat daripada kayu, dan peranan awning dilakukan dengan memanjat tumbuhan. Mana-mana makanan di meja sedemikian akan menjadi lebih enak dari persekitaran yang romantis dan menyenangkan yang dicipta oleh manusia bersama alam semula jadi.

Makan Air

Laluan taman dan rumput

Ia adalah kombinasi dari laluan taman dengan rumput (jika terdapat satu di laman web anda) yang membentuk lukisan reka bentuk landskap. Laluan bukan sahaja memberikan pergerakan bebas di seluruh kawasan halaman atau plot peribadi anda, tetapi juga membentuk segmen tertentu dalam landskap.

Jalan raya dan rumput

Laluan taman

Laluan pejalan kaki kayu

Langkah-langkah

Sesetengah orang menyukai geometri yang jelas di lokasi trek, untuk orang lain lebih menyenangkan untuk menonton dan berjalan di sepanjang jalan batu penggulungan yang mengembara pelbagai objek landskap tapak. Laluan boleh diturap dari pelbagai bahan - membuka batu, batu, klinker atau bata biasa, batu kerikil halus dan kerikil hiasan. Jejak dari bahan gabungan kelihatan cantik dan praktikal. Sebagai contoh, anda meletakkan kepingan batu besar di sepanjang laluan jalan taman, dan menutup ruang di sekelilingnya dengan kerikil halus.

Di pintu masuk ke halaman

Trek lurus

Staggered

Cara lain untuk membuat asal, tetapi pada masa yang sama jalan yang berfungsi dengan baik adalah untuk mengisi ruang di sekitar papak konkrit dengan batu kecil. Terhadap latar belakang rumput hijau, sempurna dipotong, jalan itu kelihatan menarik, mewujudkan suasana yang teratur dan harmoni di wilayah bersebelahan.

Unsur rumput dan segi empat tepat

Berdekatan rumah

Pada masa ini, anda boleh dengan mudah membeli rumput siap untuk laman web anda, ia akan dibawa masuk dan merebak di wilayah anda dengan pelarasan individu kepada lengkung bentuknya. Tetapi anda boleh bertindak "cara lama" dan menyemai tempat yang dibersihkan di bawah rumput, tunggu anak benih dan potong, bergantung pada pilihan anda. Tetapi dalam kes ini, adalah penting untuk mengatakan dengan segera bahawa tiada siapa yang boleh mencapai ketumpatan benih yang ideal pada kali pertama, anda perlu menanam rumput di tempat botak dan menjejaki pertumbuhan baru. Walau apa pun, anda perlu menyiram rumput tepat pada masanya (memikirkan sistem pengairan terlebih dahulu) dan pemotongan biasa (pemotong rumput juga boleh disewa, tetapi pembelian unit taman lebih rasional dan lebih menguntungkan).

Rumput yang tepat dipotong

Garisan licin

Di kampung

Apabila tidak terdapat sempadan di antara rumput dan penanaman luas di dalam katil bunga, suasana yang sangat harmoni dan semula jadi dicipta di halaman atau di tapak. Di dalam jubah hijau perayaan halaman anda akan menyenangkan mata, dan memberi pemilik peluang untuk berehat dari struktur konkrit dan kaca bandar besar.

Kerajaan hijau

Reka bentuk semulajadi

Untuk menjadikan suasana pondok musim panas atau halaman kecil lebih harmoni, gunakan air di mana-mana manifestasi. Kolam, kolam kecil atau hanya mangkuk air yang terus mengalir adalah ideal untuk mewujudkan persekitaran yang menenangkan dan santai.

Kolam di laman web ini

Tidak ada reka bentuk landskap tunggal yang lengkap tanpa penggunaan kolam semula jadi atau buatan, dan orang Asia banyak tahu tentang mewujudkan suasana yang aman dan seimbang.

Keharmonian air, bumi dan batu

Air dan api

Apa yang lebih baik daripada mempunyai peluang pada hari musim panas untuk terjun ke perairan yang sejuk di kolam renang yang terletak di kawasan tempatan? Sudah tentu, untuk organisasi kolam di tapaknya adalah perlu untuk melibatkan pakar-pakar dan juga peralatan pembinaan yang berat. Tetapi semua kos (masa, usaha, tenaga dan sumber kewangan) akan dibayarkan dengan peluang yang luar biasa untuk memiliki reservoir mini anda sendiri di taman atau di halaman rumah persendirian.

Kolam belakang

Kolam kecil

Mempunyai peluang untuk berehat di pangkuan alam, saya ingin melakukannya dengan keselesaan maksimum - di bawah naungan pokok atau keranjang, dengan sofa lembut atau kerusi berlengan. Anda boleh melengkapkan platform sedemikian sama ada di dek atau platform kayu dan pada batu berturap atau platform konkrit.

Di bawah naungan pokok

Kawasan lembut yang luas

Jika kita bercakap mengenai perabot kerusi untuk penggunaan luar, lebih praktikal untuk menggunakan rotan atau perabot rotan lain dengan kerusi dan belakang lembut yang boleh dibuka. Biasanya tekstil upholstery bantal tersebut mudah dibersihkan dengan span lembap atau penutupnya boleh dilepas dan boleh dibasuh di mesin basuh.

Kawasan lembut sebuah halaman kecil

Perabot rotan dengan bantal

Bagaimana untuk melengkapkan plot kecil atau belakang rumah kecil

Jika anda sangat terhad di kawasan tapak, maka perlu terlebih dahulu untuk mengutamakan dan memutuskan apa yang paling penting bagi anda - untuk dapat berehat di bawah naungan pokok, makan malam dengan seluruh keluarga di udara terbuka, atau mengaturkan barbeku dan kawasan barbeku. Atau mungkin anda memerlukan tempat untuk bermain atau kemungkinan berjalan haiwan peliharaan?

Halaman belakang kecil

Tidak kira bagaimana anda memperuntukkan segmen rekreasi luar yang penting kepada anda, anda tidak boleh melakukan tanpa memijak wilayah anda. Untuk mencerahkan rupa pagar yang membosankan, tumbuh-tumbuhan memanjat tumbuhan atau pokok-pokok kecil di dekatnya untuk mewujudkan suasana semulajadi. Dalam suasana sedemikian, anda boleh melupakan bandar yang bising di luar halaman rumah anda sekurang-kurangnya beberapa waktu.

Pagar hijau

Lindung nilai

Tetapi bagaimana jika halaman belakang anda hanyalah sebidang tanah yang anda pindahkan ke lantai kayu? Atau anda tidak mempunyai halaman belakang, tetapi ada ruang kosong di atas bumbung. Terdapat jalan keluar dari mana-mana keadaan. Beberapa imej projek reka bentuk berikut untuk mengatur segmen mini untuk rekreasi luar adalah bukti tentang perkara ini.

Di atas dek kayu

Swing sofa

Di atas bumbung

Sudut asal untuk berehat

Berhampiran teras