Ruang simpanan di dapur. Bagaimana untuk membersihkan dan mempunyai semua yang anda perlukan di hujung jari anda?

Kandungan:

  1. Bagaimana untuk mengatur pesanan di dalam bilik?
  2. Perabot penyimpanan dapur
  3. Kotak gantung untuk barangan kecil
  4. Penyimpanan Dish Besar
  5. Kabinet penjuru
  6. Pantry untuk makanan
  7. Pemprosesan Makanan dan Kawasan Pembasuhan
  8. Kawasan Memasak dan Bakar

Akses mudah ke inventori adalah prinsip utama mengatur gudang di dapur. Di hujung jari anda hendaklah semua yang anda perlukan untuk memenuhi tanggungjawab memasak dan penggunaan harian anda.

Kawasan penyimpanan di dapur: bagaimana untuk mengatur pesanan di dalam bilik?

Penyimpanan adalah asas organisasi yang baik, kerana banyak faktor. Yang paling penting ialah pendekatan bersepadu untuk isu ini. Dari disiplin dan mematuhi peraturan, sentiasa memulangkan segala-galanya ke tempat mereka, untuk perancangan pembelian dengan teliti. Untuk melakukan ini, anda perlu sengaja membentuk zon di mana anda akan menyimpan perkara-perkara yang diperlukan.

Banyak masakan yang mengecewakan dengan carian berterusan dan kekacauan kekal. Walaupun sesetengah perkara mudah disembunyikan, terdapat juga produk dan aksesori dapur yang hanya mencintai keadaan huru-hara. Oleh itu, dua soalan timbul yang perlu diselesaikan:

  1. Bagaimana untuk menyusun ruang untuk menyimpan dan menyediakan dapur sedemikian rupa sehingga ia benar-benar menyumbang kepada kerja? Perkara utama adalah untuk berfikir terlebih dahulu: berapa, berapa kerap dan pada tahap apa yang anda perlukan, dan juga di mana ia lebih baik untuk meletakkannya?
  2. Apa yang harus menjadi pilihan peralatan dapur yang optimum di dalam bilik, iaitu keutamaan kelengkapan kelengkapan yang betul? Pilih kabinet: bawah, atas, sudut dan juga dengan mekanisme yang sangat berfungsi dalam bentuk laci, membolehkan anda menyesuaikan dapur dengan keperluan pengguna tertentu. Ini akan membantu memudahkan akses dan mengekalkan pesanan antara inventori dan makanan.

Apa perabotnya ada untuk menyimpan pelbagai barangan di dapur?

Organisasi yang baik meningkatkan kefungsian pedalaman, dan sangat mudah mengganggu huru hara di dapur. Oleh itu, kawasan inventori dan simpanan memerlukan penyelesaian yang dipikirkan dengan baik untuk perabot dapur moden. Pot yang besar dan penutup mereka, peralatan makan rapuh, rempah-rempah, barangan isi rumah kecil boleh disembunyikan supaya mereka tidak dapat dilihat, tetapi pada masa yang sama mudah diakses. Lagipun, kawasan penyimpanan yang berbeza di dapur sangat diperlukan untuk mengekalkan pesanan.

Penggunaan kotak gantung untuk barangan kecil

Mulakan dengan perkara yang paling kecil di dapur, seperti rempah yang disebutkan di atas. Daripada menyebarkan ramuan secara rawak, tin dan kotak yang salah atau, lebih buruk lagi, menyimpannya di dalam beg terbuka, lebih baik untuk meletakkannya dalam kaca, tin tertutup rapat. Kemudian, anda boleh meletakkan bekas di dalam penganjur di dalam laci cetek (tanpa kemungkinan tergelincir), yang dengan cepat dapat mencari rempah yang anda perlukan saat ini dan menjamin kesegarannya.

Menggunakan penganjur plastik untuk laci pelbagai saiz, anda juga boleh menganjurkan produk lain, contohnya, peralatan dapur dan alat dapur kecil, seperti pembuka botol, pisau pizza, dan sebagainya. Semua aksesori kecil akan menemui tempat mereka.

Kabinet yang luas di bawah meja untuk hidangan yang besar

Bagaimana dengan produk yang besar, seperti periuk, kuali, penggorengan, dan sebagainya? Mereka yang paling sesuai terletak di kabinet yang luas di bawah kaunter. Dan sekali lagi, seperti halnya perkara-perkara kecil, sistem laci-kotak akan menyediakan akses cepat dan mudah kepada mereka. Untuk menggunakan ruang yang optimum, patut menyesuaikan saiz kotak untuk item yang ingin anda simpan di dalamnya.

Kabinet Dapur Sudut

Kabinet sudut juga merupakan tempat yang baik untuk menyimpan peralatan dan perkakas besar. Walau bagaimanapun, dengan syarat bahawa di sini anda akan menjaga perhimpunan sistem roll-out.Perlu diberi perhatian kepada hakikat bahawa rak sistem ini sendiri sedikit dibulatkan pada titik individu, kerana dalam hal ini objek yang lebih bujur atau bulat akan sesuai.

Kabinet sudut berkebolehan mempunyai potensi penyimpanan yang besar, dengan syarat bahawa rak tradisional dengan akses yang tidak mudah diganti dengan laci penuh. Ini akan membolehkan anda menggunakan ruang sudut yang optimum secara optimum, dengan ketara meningkatkan kemudahan penggunaan. Ia cukup untuk mengeluarkan kotak untuk mempunyai akses tanpa had kepada semua kandungan.

Pertubuhan pantri berfungsi untuk makanan

Kawasan pertama di dapur untuk dijaga adalah kawasan penyimpanan. Untuk merancang dengan betul, anda perlu terlebih dahulu menilai jumlah ruang kosong dan tabiat membeli ahli keluarga, dan kemudian memilih jenis dan bilangan kabinet dan laci yang diperlukan. Adalah lebih baik menyusun sebuah dapur di dapur, dan bukannya di dalam bilik yang berasingan. Terima kasih kepada ini, anda akan mempunyai akses terus dan cepat ke makanan, gulung dan item lain yang dibungkus kering.

Pertimbangkan sistem yang mempunyai reka bentuk yang serupa dengan peti sejuk - produk boleh disimpan di pintu dan di rak yang terbuka ke hadapan. Di sebelah kabinet seperti itu, lebih baik menempatkan peti sejuk di mana anda akan menyimpan produk segar yang memerlukan penyejukan, bersama dengan beku tempat makanan dibekukan. Terima kasih kepada ini, anda sentiasa boleh mempunyai akses cepat dan mudah kepada apa-apa jenis makanan. Oleh itu, untuk menyimpan produk dalam kabinet sempit, sistem canggih digunakan yang optimum untuk kabinet dengan lebar 150 hingga 400 mm.

Tempat penyimpanan di tempat memasak dan mencuci

Sistem penyimpanan makanan perlu diletakkan tidak hanya berhampiran peti sejuk, tetapi juga di tempat memasak dan mencuci. Hidangan biasanya dimasak ke kanan atau kiri salur, dan juga di sinki itu sendiri, kerana air diperlukan untuk memasak. Apabila bekerja dengan produk makanan, jumlah sisa terbesar dihasilkan, jadi anda harus memilih sampah yang betul bersama-sama dengan bekas untuk dipisahkan. Ia bernilai menggunakan penyelesaian seperti set keranjang dimasukkan ke dalam laci. Apabila mereka bentuk zon pembasuhan anda, pastikan anda menyimpan detergen asas di bawah sink.

Tempat terbaik untuk mesin basuh pinggan adalah bersebelahan dengan wastafel dan tong sampah, serta lemari berhampiran di mana alat makan, pinggan, cawan dan gelas disimpan. Susunan ini membolehkan anda membersihkan pinggan sebelum meletakkannya di mesin basuh pinggan mangkuk, dan kemudian dengan cepat meletakkannya di dalam kabinet selepas mencuci. Sistem penyimpanan yang ideal untuk hidangan kecil adalah sistem simpanan kutleri. Dalam kes ini, plat boleh diletakkan di tempat khas di dalam kotak besar, supaya, jika perlu, berpindah ke mana-mana tempat lain.

Kawasan Baking dan Memasak: Pilihan Penyimpanan

Di kawasan memasak dan penaik, yang paling penting ialah dapur dan oven. Tambahan adalah ketuhar gelombang mikro, mesin kopi yang boleh digunakan pada countertop, tetapi juga dalam penyimpanan tertutup. Kabinet boleh dilengkapkan dengan rak tarik keluar.

Kemungkinan mencipta dapur berfungsi dan pada masa yang sama dapur yang indah di dalam bilik, baik besar dan kecil, boleh dikatakan tidak berkesudahan. Penyelesaian ergonomik dan penyimpanan canggih memastikan bahawa bukan sahaja memasak di dapur adalah menyeronokkan, tetapi juga tinggal bersama keluarga atau rakan-rakan.