Interior dapur kecil: reka bentuk pintar bilik kecil dalam 100 foto

Kandungan:

  1. Reka bentuk yang menarik
  2. Dalaman di Khrushchev
  3. Bentuk asas dan elemen
  4. Warna apa yang hendak dipilih?
  5. Idea fesyen
  6. Gaya yang berbeza

Dapur kecil di bilik yang berasingan atau ruang tamu terbuka boleh menjadi masalah dalam reka bentuk dalaman. Ia tidak mudah untuk menggabungkan fungsi dapur dengan estetika apabila reka bentuk mempunyai kawasan yang kecil. Dapur kecil tidak boleh mengehadkan imaginasi anda. Lihat bagaimana untuk melengkapkan bahagian dalam sebuah bilik kecil di dalam rumah? Apa susunan dapur akan berfungsi dan apa perabot, warna dan aksesori yang boleh dipilih?

Reka bentuk dalaman dapur kecil

Dapur kecil memerlukan reka bentuk yang baik. Fungsi adalah perkara yang penting di sini. Cara yang baik untuk meningkatkan ruang memasak kecil adalah menghubungkannya ke ruang tamu. Reka bentuk dapur harus bermula dengan tata letak. Di dapur kecil, anda perlu memilih perabot yang mempunyai beberapa fungsi. Semenanjung akan mengatasi dengan sempurna susunan bilik. Dibuktikan bahawa ia adalah penyelesaian yang sangat baik untuk kawasan kecil. Ia membolehkan anda membuat sebahagian besar permukaan sebuah bilik kecil, mengambil sedikit ruang, jadi anda boleh memasak dengan mudah dan makan bersama-sama. Sebaliknya, ruang di bawah semenanjung akan berguna untuk menyimpan pernak-pernik dapur dan memasang saluran keluar.

Bahagian dapur kecil di Khrushchev: cara untuk meningkatkan kawasan yang boleh digunakan

Dapur kecil tidak akan kelihatan sempit jika anda memilih fasad yang cerah. Mengikut prinsip reka bentuk dapur, kawasan yang kecil patut diterangi. Untuk perabot, pilih lancar, countertop cahaya yang akan mencerminkan cahaya. Ingatlah bahawa pandangan terakhir dapur kecil ditentukan oleh aksesori dan aksesori, serta pencahayaan yang dirancang dengan baik. Rak yang disusun dalam beberapa baris (mereka tidak sepatutnya dalam) sesuai untuk pencahayaan (contohnya, menggunakan lampu pendarfluor). Penyelesaian ini sangat berkesan dalam mewujudkan ilusi kedalaman di dapur kecil. Apabila mengatur sebuah bilik kecil, ia adalah bernilai bereksperimen dengan lukisan dinding, kerana ia adalah penyelesaian yang sangat bergaya hari ini. Objek atau tumbuhan berskala besar, serta gambar yang mewakili pandangan perspektif, secara optik akan membesarkan bahkan pedalaman yang paling terhad dan mewujudkan kesan tiga dimensi dalam dapur.

Dapur yang selesa - bentuk dan elemen asas

Dapur yang selesa sangat penting untuk memasak untuk menjadi kenikmatan nyata. Mula di kaunter dapur. Di sini anda mesti memutuskan jenis alat dengar mana yang hendak dipilih. Bergantung kepada pilihan peribadi anda, anda boleh memilih alat dengar dengan bahagian atas borang "U" atau "L". Adalah berfaedah untuk mendapatkan nasihat pakar. Lebih penting lagi ialah segitiga kerja yang dipanggil, iaitu kombinasi peti sejuk, tenggelam dan dapur. Mereka bertanggungjawab untuk gabungan tindakan yang perlu dilakukan semasa memasak. Adalah penting bahawa ketiga-tiga elemen peralatan dapur tidak terlalu jauh. Panjang total seperti segi tiga kerja tidak boleh melebihi 7 meter.

Warna apa yang harus saya pilih untuk bahagian dalam dapur kecil?

Anda boleh mencuba dengan warna dinding di dapur. Mereka lebih mudah mengecat daripada menggantikan perabot. Oleh itu, anda boleh dengan cepat dan murah mengubah bahagian dalam dapur. Sebagai contoh, sebatang sapuan berus cukup untuk menjadikannya minimalis, selesa, dan gembira. Sememangnya, warna dinding sepadan dengan warna perabot dapur. Palet gelap akan memberikan perabot ringan lebih bersinar, mewujudkan kontras elegan. Sebaliknya, warna cahaya akan menerangi dapur, memberikannya cahaya. Fikirkan kesan yang paling penting kepada anda. Dapur tidak semestinya cerah, cerah atau putih. Bagaimana dengan unsur gelap di kawasan kecil?

Dapur putih vs hitam

Dapur putih adalah klasik yang sebenar. Sudah tentu, mereka boleh berbeza: dari salji putih hingga kelabu atau kelawar muda. Ramai pengguna lebih suka putih kerana ia mencerminkan cahaya, yang tidak pernah mencukupi semasa memasak. Terutama pemilik dapur kecil tahu ini. Jika anda mempunyai lebih banyak ruang bebas, yang juga dinyalakan dengan baik, maka anda mampu membeli extravaganza bergaya - dapur hitam. Ini adalah langkah yang berani, tetapi difikirkan dengan baik, ia dapat memberikan kesan yang luar biasa, terutama dengan kombinasi pokok dengan tekstur yang menarik.

Idea untuk bahagian dalam dapur kecil

Sekiranya anda mempunyai ruang kecil untuk dapur, anda boleh mempertimbangkan dua pilihan.

  • Pertama, anda boleh memilih dapur modular kecil dengan reka bentuk telus, di mana perabot, dinding dan lantai akan menjadi warna yang sama. Walau bagaimanapun, di sini, perlu diingat bahawa dalam kabinet terletak bersebelahan dengan peralatan terbina dalam boleh membebani dapur kecil.
  • Kedua, dapur kecil. Pereka kini menawarkan perabot pelbagai fungsi dengan penyelesaian hebat yang direka untuk menghasilkan ruang tambahan. Dapur kecil perlu berfungsi. Fikirkan pintu gelangsar yang tidak akan memenuhi ruang yang berguna dalam bilik. Letakkan perabot di atas kaki atau roda. Segera, jenis kesesakan akan hilang secara optikal, walaupun kabinet diatur secara berturut-turut.

Laci sebagai elemen penting di bahagian dalam dapur kecil

Kelebihan kotak adalah bahawa anda mempunyai akses cepat dan mudah kepada benda yang disimpan di dalamnya. Tidak perlu bergerak yang pertama untuk pergi ke depan. Pada masa ini, terdapat banyak laci moden yang boleh menahan sehingga 30 kg. Ia semua bergantung kepada bahan dan sistem pelekap mereka. Krat besi adalah yang paling tahan lama. Bagi saiz laci dapur, anda boleh menemui reka bentuk di pasaran dengan ketinggian minimum satu laci sehingga 30 cm dan seterusnya, anda boleh memilih laci jenis kargo, ketinggian maksimum yang boleh mencapai 2.20 m. Bagi lebar, ada praktikal tiada sekatan .

Dapur kecil: gaya dalaman

Dapur adalah pusat keluarga, dan penting bahawa atmosfera sempurna dan gaya yang dipilih adalah sesuai. Gaya apa yang paling sering dipilih untuk dapur?

Masakan desa

Tirai langsir, warna krim, periuk tembaga dan papan ukiran adalah hiasan dapur desa. Gaya negara dicirikan terutamanya oleh keselesaan dan, sememangnya, dengan menggunakan kayu yang murah hati. Setiap terperinci adalah penting, sebagai contoh, adalah bernilai memilih kerusi kayu dengan hati diukir di belakang, dan anda akan segera mewujudkan suasana yang nyaman dan bersahaja.

Dapur moden

Harapan untuk masakan moden adalah berbeza dari yang ada pada datuk nenek kami. Imej bilik ini dibangunkan selama bertahun-tahun sehingga menjadi jantung sebenar rumah. Pada masa ini, masakan moden adalah ruang terbuka dengan pulau yang telah begitu popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Terima kasih kepada mereka, seseorang boleh memasak, dan yang lain menonton. Dapur moden dicirikan oleh pemeliharaan dalam hiasan bentuk mudah perabot. Apabila ia datang kepada perkakas rumah, teknologi terkini adalah asas.

Masakan eklektik

Jika anda tergolong dalam orang yang suka kecerahan, maka anda boleh memilih dapur dalam gaya eklektik. Satu-satunya sekatan dalam mengatur bilik sedemikian adalah batas imaginasi anda. Beri dapur rusuhan warna, tekstur, bahan dan motif. Ingat bahawa warna dinding lebih mudah berubah daripada fasad perabot untuk penyimpanan, jadi mungkin anda perlu memikirkannya pada masa akan datang ketika memilih. Semakin berwarna, lebih baik. Satu-satunya peraturan: anda mesti benar-benar menikmati dalaman yang dicipta.

Masakan Scandinavia

Gaya Scandinavia dicirikan oleh gabungan putih dengan pelbagai kelabu. Reka bentuk geometri menguasai, sering menggunakan kayu semulajadi.Anda tidak akan menemui kombinasi warna yang berani di sini, tetapi anda boleh menambah aksen yang halus menggunakan langsir cahaya atau elemen hiasan kecil.

Bahagian dapur kecil agak berbeza. Pertimbangkan galeri foto yang pasti akan memberi inspirasi kepada anda untuk reka bentuk yang indah di pangsapuri anda.