Walaupun bilik tidur adalah tempat yang "bukan awam" di apartmen, yang mana tetamu tidak melihat, di mana kanak-kanak tidak bermain dan seluruh keluarga tidak berkumpul, banyak perhatian diberikan kepada pembaikannya. Di dalam bilik ini, kita menghabiskan satu pertiga daripada kehidupan kita, masuk ke dalamnya apabila kita mahu privasi, yang bermaksud bahawa mereka sentiasa cuba untuk meletakkan semua idea yang paling mendalam dan impian yang paling tidak dapat dirasai ke pedalaman bilik ini. Dan ternyata itu pembaikan bilik tidur Buat sendiri bukan sahaja menjadi peluang yang hebat untuk penjimatan kewangan, tetapi juga untuk mewujudkan suasana yang unik dan unik di dalam bilik, yang mencerminkan keperibadian pemiliknya.

Pembaikan bilik tidur DIY: arahan langkah demi langkah

1. Melukis projek reka bentuk.

Ia mesti mencerminkan bagaimana anda ingin melihat bilik tidur anda apabila selesai pembaikan. Lakaran boleh dibuat di atas kertas atau, jika boleh, gunakan program komputer khas. Apabila memilih reka bentuk, adalah perlu untuk mengambil kira saiz bilik dan mengosongkan ruang ruang dengan betul. Secara tradisinya, bilik tidur dilengkapi secara berasingan dari semua bilik apartmen lain. Tetapi jika anda mahu, anda juga boleh menguruskan bilik persalinan atau tempat kerja di dalam bilik. Semua butiran ini difikirkan dengan teliti tepat pada peringkat reka bentuk.

2. Penyediaan anggaran untuk pembaikan.

Sebaik sahaja anda telah membuat keputusan mengenai reka bentuk bilik, senarai bahan yang diperlukan untuk kerja itu disusun dan pembaikan dibentuk. Pakar rekaan boleh menyumbang kepada pemilihan bahan penamat, atau isu ini diputuskan oleh pemilik apartmen, perkara utama adalah untuk mengekalkan nisbah harga yang berkualiti tinggi dan berpatutan semasa pembaikan premis.

3. Penyediaan tempat kerja.

Sebelum anda mula membaiki bilik tidur dengan tangan anda sendiri, anda perlu mengeluarkan semua perabot dari bilik, keluarkan candelier, soket, suis. Jika ia tidak dirancang untuk menukar tingkap dan pintu, mereka dilindungi dari calar dan debu dengan menutupi dengan filem khas.

4. Memecahkan lapisan lama.

Kini sudah tiba masanya untuk memulakan pelapis lama: kertas dindingkapur cat, jubinlantai. Pembongkaran adalah prosedur yang sangat panjang yang memerlukan sedikit kemahiran dan perhatian. Jangan lupa juga keluarkan papan skirting dan sills.

5. Pembangunan semula premis dan penggantian unsur strukturnya.

Pembaikan boleh bermula dengan pembangunan semula bilik, yang menyediakan perobohan atau pembentukan sekatan. Di samping itu, membaiki bilik tidur dengan tangan anda sendiri boleh termasuk jenis kerja seperti menggantikan radiator, memasang sistem penyaman udara, menjalankan kerja-kerja elektrik, menggantikan tingkap dan pintu.

Bilik tidur, seperti tidak ada bilik lain, perlu disiapkan dengan bahan-bahan mesra alam yang selamat untuk kesihatan manusia. Oleh itu, apabila memilih bahan untuk tingkap, ia perlu dipertimbangkan bahawa plastik, tidak seperti kayu, tidak "bernafas" dan boleh menyebabkan reaksi alahan pada orang. Sebaliknya, haba yang tinggi dan penebat bunyi bilik disediakan dengan baik oleh tingkap plastik, yang, selain itu, tidak memerlukan penjagaan khas.

Bagi pintu, mereka di dalam bilik tidur tidak banyak halangan bagi orang yang tidak dikenali sebagai elemen melindungi bilik dari bunyi dan bau yang melampau, dan oleh itu adalah perlu untuk mendekati masalah memilih pintu dengan perhatian dan tanggungjawab maksimum.

Siling di bilik tidur

Siling adalah butiran yang agak ketara di dalam bilik tidur, dan selalunya ia dilakukan dalam salah satu daripada tiga pilihan:

Mengisi tuan yang tidak berpengalaman selalu sangat sukar, kerana prosedur ini sangat rumit dan memakan waktu.

Siling dinding kering dengan kemahiran tertentu boleh dilakukan sendiri. Kelebihan pembinaan drywall adalah jelas, kerana ia adalah:

  1. perbezaan permukaan tahap;
  2. sembunyikan semua komunikasi;
  3. sesuai untuk pencahayaan mana-mana;
  4. sesuai untuk mewujudkan siling pelbagai peringkat apa-apa kerumitan.

Siling regangan juga dianggap sama popular, yang juga menyembunyikan semua kelemahan permukaan siling, dan di samping itu, melindungi bilik dari teluk oleh jiran dari atas dan mempunyai pelbagai pilihan tekstur dan warna. Siling regangan boleh dipasang dalam pelbagai peringkat pilihan yang akan membawa nota keunikan dan keunikan ke bilik.

Perhatian khusus diberikan kepada warna siling di dalam bilik tidur. Pilihannya bergantung pada saiz premis yang diperbaiki, dan pada gaya yang dipilih. Warna gelap warna secara visual mengurangkan ruang, warna cahaya meningkat. Glossy serta siling pelbagai warna tidak disyorkan untuk dipasang di bilik tidur, yang mengalih perhatian dan tidak menyumbang kepada kelonggaran. Warna yang dipilih harus tenang dan tidak mengganggu, tetapi jika anda ingin menyertakan warna tepu di pedalaman, lebih baik untuk melakukan ini dalam bentuk aksen warna kecil di tengah.

Hiasan dinding di dalam bilik tidur

Pembaikan bilik tidur sendiri tidak boleh dilakukan tanpa hiasan dinding. Pertama sekali, mereka perlu diselaraskan, dan untuk ini terdapat dua pilihan untuk dipilih:

Setiap kaedah mempunyai kebaikan dan keburukannya. Oleh itu, penggunaan drywall adalah pilihan yang mudah dan menjimatkan masa. Drywall dapat menyembunyikan tetesan permukaan yang agak besar di bawahnya dan mencipta permukaan yang sempurna licin. Kelemahan bahan ini akan berkurang di dalam kawasan bilik dan dinding berongga yang luar biasa.

Melepa adalah prosedur yang lebih rumit dan memakan masa dan kewangan yang mahal. Di samping itu, ia tidak sesuai untuk bilik-bilik dengan perbezaan permukaan yang besar. Kelebihan kaedah ini ialah pemeliharaan kawasan yang berguna di dalam bilik.

Kemasan dinding di dalam bilik tidur sering digunakankertas dindingatauplaster hiasan. Memandangkan bahawa untuk apa-apa bilik adalah perlu untuk menggunakan bahan semulajadi sahaja, kertas kertas akan menjadi pilihan yang sangat baik untuknya. Mereka agak murah, tetapi mereka bukan cara yang tahan lama untuk menghiasi dinding. Bagi mereka yang kreatif dalam mewujudkan dalaman, kertas bukan tenunan untuk lukisan sesuai. Mereka mesra alam, mereka melepasi udara dengan baik, mereka juga boleh dicat semula jika anda mahu menukar warna dan gaya bilik. Kertas tekstil kelihatan sangat asli di dalam bilik tidur - bahan tahan lama yang memberikan banyak warna dan struktur yang besar dan menyediakan penebat bunyi yang sangat baik di dalam bilik. Kertas dinding vinil di dalam bilik tidur tidak digalakkan.

Cara hiasan dinding yang lebih mahal akan digunakan sebagai plaster hiasan. Dengan itu, anda boleh membuat keseluruhan karya seni di bilik tidur anda dan pastikan reka bentuk bilik anda akan menjadi luar biasa dan unik.

Untuk menghiasi dinding di dalam bilik tidur, para pakar mengesyorkan penggunaan warna warna yang menenangkan - biru, hijau muda, kelabu mutiara, cahaya merah jambu, dan sebagainya.

Secara umum, hiasan dinding di bilik tidur hanya terhad oleh imaginasi pemilik. Anda boleh mencari pilihan lain yang menarik untuk menghias bilik.di sini.

Lantai bilik tidur

Lantai bilik tidur sepatutnya tidak menjadi sejuk. Dan jika boleh, pemasangan sistem "lantai panas"Akan menjadi penyelesaian terbaik untuk masalah ini. Malah, apa-apa bahan untuk rasa pemilik premis itu boleh digunakan sebagai lantai di dalam bilik tidur:

  • laminate flooring- Bahan yang sangat berpatutan yang boleh dengan mudah diletakkan dengan tangan anda sendiri.Salutan tidak memerlukan penjagaan khas, bagaimanapun, apabila memasang di bawahnya, disyorkan untuk menggunakan substrat kalis bunyi;
  • parket- bahan yang agak mahal, sangat muram dan menuntut untuk dijaga;
  • linoleum - Ia terkenal dengan rintangan haus dan bersahaja;
  • lantai gabus - lapisan sentuhan yang sangat menyenangkan, hangat, selesa dan mesra alam. Tidak bertolak ansur dengan kaedah pembersihan yang agresif;
  • lantai pukal - sebagai rupa yang sangat menarik dan moden. Membolehkan anda untuk mendapatkan permukaan rata dengan keupayaan untuk menggunakan corak 3D.

Satu rahsia - jika bilik tidur kecil, maka parket atau lamina yang dibentangkan secara menyerong akan membuat bilik kelihatan lebih tebal.

Pembaikan bilik tidur sendiri-sendiri berakhir dengan perabot

Menyediakan bilik tidur dengan perabot tidak kurang penting daripada pembaikan itu sendiri. Ia difikirkan terlebih dahulu, di peringkat merancang bilik. Hari ini, kedai perabot menawarkan pelbagai pilihan perabot bilik tidur. Anda boleh memilih item dalaman secara individu, perkara utama adalah untuk memastikan gabungan sempurna mereka antara satu sama lain. Pilihan biasanya bermula dengan katil, seluruh perabot dipilih dengan bersamaan dengannya.

Pembaikan bilik tidur DIY berakhir dengan pemilihan tekstil - langsir, langsir, seprei, bungkus, bantal hiasan.

Penyertaan yang sama:
0 jawapannya