Niche di dalam bilik tidur: pilihan reka bentuk dalam idea-idea yang popular

Kandungan:

 1. Hiasan bilik tidur kontemporari
 2. Jenis Niches
 3. Contoh buih poliuretana
 4. Untuk katil
 5. Untuk kabinet
 6. Pilihan warna dan kemasan
 7. Pencahayaan

Interior boleh diatur dalam pelbagai cara. Reka bentuk moden bilik menawarkan banyak idea untuk membantu anda menubuhkan bilik tidur anda. Dalam galeri foto artikel ini, anda akan mendapati banyak penyelesaian asal dengan reka bentuk yang tersendiri. Salah seorang daripada mereka adalah niche di bilik tidur, yang membantu dengan cara yang tidak konvensional untuk mengatur ruang.

Bilik tidur niche: foto dalaman dalam reka bentuk moden

Tempat ceruk adalah hiasan hias di dinding bentuk geometri. Sebaik sahaja mereka digunakan untuk meletakkan pelbagai jenis patung dan objek hiasan di dalamnya, sebagai contoh, dengan aksen agama. Pada masa kini, relung mempunyai fungsi hiasan, mereka boleh menjadi tempat yang menarik untuk bunga atau perkara kecil yang selesa. Reles di dinding akan kelihatan hebat dengan latar belakang susunan yang indah. Mereka akan membantu anda merancang bilik tidur anda mengikut kanon klasik keindahan dan menjadikannya nada elegan. Ini adalah elemen hiasan yang cukup besar.

Jenis Niches

Dengan tujuan mereka, relung dibahagikan kepada hiasan dan berfungsi. Dalam bentuk pertama, objek, gambar keluarga, pasu, hidangan hiasan paling sering diletakkan. Kelebihan terbesar niche seperti itu adalah keupayaan untuk menukar hiasan. Sebagai contoh, vas yang dipaparkan adalah bosan dengan anda, jadi anda boleh menggantikannya dengan sesuatu yang lain pada bila-bila masa. Dengan reka bentuk, anda boleh meletakkan apa-apa dalam niche: objek kecil, plastik dan kaca, porselin, walaupun buku dan mainan.

Untuk item yang besar, seperti katil, almari, niche yang sesuai di tingkat lantai, iaitu berfungsi. Seperti pendalaman pedalaman boleh terletak di bilik tidur. Pereka membuat kesimpulan bahawa sesetengah lubang sedemikian di dinding harus ditambah dengan unsur-unsur lain, contohnya, ceruk yang lebih kecil berdekatan atau siling pelbagai peringkat.

Niche pegun adalah satu rehat bebas di dinding. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat beberapa elemen sedemikian yang terletak pada jarak tertentu antara satu sama lain. Niche tersebut mestilah selaras dengan jenis hiasan dan hiasan bilik tidur.

Niche di bawah bilik tidur diperbuat daripada busa poliuretana

Di samping nilai estetika, niche boleh digunakan secara rasional. Mereka sering diperbuat daripada bahan yang sangat ringan, tahan-tahan - buih poliuretana. Niche boleh mengisi jurang dengan menghiasnya dengan indah. Niche hias yang kemas sesuai untuk lukisan dalam warna yang berbeza. Mereka mudah dipasang, jadi anda boleh melakukannya sendiri. Teknologi pengeluaran inovatif bermaksud bahawa ceruk diperbuat daripada busa poliuretana dilindungi dari kelembapan, jadi ia boleh dipasang walaupun di dalam bilik mandi.

Niche di bilik tidur untuk katil

Niches fungsional adalah kesimpulan yang direka untuk objek besar. Mereka boleh meletakkan rak buku, TV, pelbagai peralatan, malah katil. Oleh itu, ia akan lebih selesa untuk tidur, merasa di ruang berpagar. Dalam niche seperti itu, cahaya atmosfer sering dipasang.

Hampir setiap kecacatan dalam susun atur bilik boleh menjadi kelebihan. Malah lebam yang aneh dan menonjolkan sebatian konkrit bertetulang, yang, lebih-lebih lagi, tidak biasa di pangsapuri gaya lama, di tangan seorang pereka yang baik dapat berubah menjadi elemen hiasan elegan. Kepingan pelbagai bentuk dan saiz tidak hanya bergaya, tetapi juga praktikal untuk digunakan di bilik tidur untuk katil.

Kabinet niche di dalam bilik tidur

Niches moden jauh mendahului penyok primitif di dinding beberapa dekad yang lalu, direka hanya untuk meletakkan bunga buatan dalam pasu.Pada masa ini, istilah "niche" merujuk kepada ruang intim yang harmoni yang merangkumi penyelesaian warna individu dan sistem pencahayaan yang bijak. Anda mesti menentukan bentuk niche yang terbaik untuk pedalaman anda. Sebagai contoh, ceruk mendatar akan kelihatan hebat di dinding dengan tapak kaki, dan yang menegak sesuai untuk kabinet.

Niche di bawah bilik tidur: pilihan warna dan kemasan

Terdapat dua cara untuk menyelesaikan warna khusus - ini adalah kontras atau pemilihan warna yang harmoni dengan gamut umum. Dalam warna "pastel" niche pastel atau sangat terang kelihatan hebat. Tidak disyorkan untuk melukis lubang di dalam warna gelap, kerana mereka kelihatan seperti lubang hitam.

Niches drywall di bilik tidur dan bahan lain

Secara teorinya, relung boleh diletakkan di mana-mana dinding, tetapi diketahui bahawa mereka lebih mudah membuat dalam partition plesterboard daripada dinding bata atau konkrit.

Untuk menekankan bentuk dinding tempat ceruk dihiasi, anda boleh menggabungkan bahan yang berbeza. Selalunya untuk penggunaan hiasan niche:

 • drywall;
 • plaster hiasan;
 • batu buatan atau semulajadi;
 • kaca;
 • pokok;
 • bata;
 • logam

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa batu hiasan dan batu bata lebih sesuai untuk tempat awam (ruang tamu, ruang makan, perpustakaan), manakala ruang peribadi dalam bentuk bilik tidur, direka dengan cara ini, boleh kelihatan suram dan kasar. Tetapi semuanya bergantung kepada gaya, jadi di loteng niche boleh ditinggalkan tanpa hiasan, terutama apabila ia diatur dalam dinding batu.

Reka bentuk bilik tidur dengan niche: pilihan lampu

Pengagihan yang tepat dan intensiti pencahayaan di bilik tidur memberikan iklim yang dikehendaki. Pencahayaan secara optik boleh membesarkan bilik, memberikan suasana yang selesa, atau membawa keanggunan dan kelas ke pedalaman. Nikel lampu membolehkan anda meletakkan lampu dengan cara yang paling menarik. Mereka boleh dipasang di dinding dan di bawah siling palsu. Pertimbangkan kemudahan lampu untuk bilik tidur dalam pelbagai gaya dan bentuk, terima kasih untuk anda dengan mudah memilih model yang sesuai.

Tempat gerak lampu adalah cara yang baik untuk membuat pedalaman yang elegan dan aksen elemen tertentu bilik. Terdapat relung dengan relung segiempat tepat dan separuh bulatan. Anda boleh meletakkan sebarang item di dalamnya jika anda ingin menyerlahkannya di pedalaman anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dalam kerja-kerja penamat, anda perlu mengundang pakar untuk kerja yang agak sukar ini. Jika anda ingin mencipta niche yang bukan sahaja menghiasi pedalaman, tetapi juga menjadi elemen yang sangat diperlukan dan fungsi bilik tidur, tidak cukup untuk mengambil profil logam dari drywall dan memotong lubang bentuk tertentu. Memasang niche, seperti apa-apa penyelesaian pembinaan lain, memerlukan pengiraan yang betul, adalah sangat penting untuk mengambil kira semua jarak yang diperlukan pada mulanya, untuk mengira jumlah bahan penamat sehingga setelah selesai kerja, anda tidak akan mendapat kerutan di dinding di mana tidak ada yang ditempatkan.