Cahaya di dalam bilik tidur: penyelesaian reka bentuk yang bergaya untuk pencahayaan bilik yang sesuai

Kandungan:

  1. Siang di seluruh dunia
  2. Organisasi cahaya tiruan
  3. Reka bentuk lampu bergaya
  4. Pemilihan Candelier
  5. Lampu sisi katil
  6. Membaca lampu
  7. Lampu lantai
  8. Spot Light - Halogens
  9. LED yang berkesan

Bilik tidur itu sinonim dengan suasana yang tenang dan intim. Ini adalah tempat di mana anda boleh berehat selepas hari yang sukar dan tidur dengan aman. Bahagian dalaman mesra dan nyaman boleh dibuat dengan mudah menggunakan perabot kerusi, tekstil dan cahaya yang sesuai. Yang terakhir adalah sangat penting, kerana pencahayaan yang sesuai akan melegakan tekanan, menjadi tenang dan membantu untuk menghadapi pagi musim sejuk.

Bilik tidur untuk mata kardinal: ciri-ciri pencahayaan semula jadi di dalam bilik

Faktor penting di dalam bilik tidur ialah bilik ini boleh menjadi tenang, jauh dari bunyi ahli keluarga yang lain dan mereka yang keluar. Jika anda mempunyai peluang, pastikan bahawa tingkap menghadap ke timur atau utara. Ini akan memberi anda lebih banyak cahaya matahari pada siang hari, dan matahari pagi akan membantu anda bangun, mengisi ruang dengan tenaga semulajadi. Sekiranya anda suka tidur lebih lama, matahari yang jatuh ke dalam bilik boleh mengganggu anda, jadi berhati-hati dengan lampu langsir. Terima kasih kepada pencahayaan buatan, anda boleh menerangi bilik rehat dengan cara yang terbaik, tanpa memperhatikan mata kardinal.

Bagaimana untuk mengatur cahaya buatan di dalam bilik tidur?

Pencahayaan boleh melakukan mukjizat sebenar. Selain mempengaruhi mood, ia dapat menyesuaikan perkadaran di pedalaman, menekankan tekstur dan warna. Semuanya sangat penting di dalam bilik tidur. Oleh kerana ia harus menjadi oase kelonggaran, pencahayaan harus tenang dan membawa persatuan yang menyenangkan. Lagipun, tidak semua pagi adalah sempurna, dan pengaturan yang indah dapat meningkatkan mood anda. Jadi bagaimana untuk menyusun cahaya di bilik tidur dengan mahir? Berikut adalah beberapa petua yang baik.

Cahaya di dalam bilik tidur: reka bentuk lampu bergaya

Keutamaan utama untuk interior bilik tidur adalah lampu loket pereka. Sebagai lampu yang nipis dan halus, ia boleh digantung, contohnya, tepat di atas katil di atas kepala kepala atau di pusat titik siling. Cahaya yang ideal harus lembut tanpa mengganggu mata. Pilihan ideal adalah lekapan ringan dengan warna kain cahaya, seperti kain atau kapas, atau dari kaca susu. Selain daripada reka bentuk lampu impian anda, berhati-hati dengan bola lampu yang memberikan cahaya yang menyenangkan. Paling penting, mereka yang cahayanya hangat dan serupa dengan warna ke siang hari.

Jika anda suka bermain dengan intensiti cahaya, beli dimmer laras. Terima kasih kepadanya, anda akan mewujudkan mood di bilik tidur yang anda mahu pada masa ini.

Cahaya di bilik tidur di siling: dekorasi kandil

Sesetengah orang memilih kandil asal. Ingat, bagaimanapun, bahawa candelier yang mengesankan hanya sesuai untuk bilik-bilik besar dan tinggi. Sekiranya bilik tidur adalah rendah dan selesa, terdapat risiko yang akan menimpanya. Lampu yang dipancarkan dari kandil boleh berarah atau tersebar. Di dalam bilik tidur, pilihan kedua, yang akan menjadikan pedalaman sama rata menyala, akan berfungsi dengan lebih baik.

Apabila memilih mentol untuk candelier, seperti dengan lampu loket, berhati-hati untuk pemilihan kuasa tertentu. Jika anda mempunyai lampu sisi tambahan, lebih baik memilih 35-40 watt lampu pijar dalam kandil dan warna hangat yang berkisar antara 2700 hingga 3200 K.

Bilik tidur adalah lampu kedua: lampu tempat tidur yang patut saya pilih?

Tidak ramai yang dapat membayangkan bilik tidur tanpa lampu sisi. Hari ini masih terdapat lampu meja yang diletakkan di atas meja sisi katil. Apabila memilih model jenis ini, ingat bahawa bahagian bawah tirai tidak lebih tinggi daripada 50 cm dari tingkat tilam. Terima kasih kepada ini, anda akan memberikan keselesaan maksimum untuk mata anda, supaya tidak menjadi letih semasa membaca petang.

Jika anda suka susunan harmoni, konsisten, letakkan dua model lampu yang sama di kedua sisi katil. Lampu 25 W dan warna cahaya neutral cukup untuk lampu malam.

Membaca lampu di bilik tidur - lampu arah

Idea lain untuk menyalakan bilik tidur bilik tidur adalah sconce dinding. Biasanya kecil dan bergaya, mereka menjadi hiasan dalaman yang bijak dan cara yang baik untuk mewujudkan suasana intim. Walaupun sconces memberikan cahaya arah, mereka sempurna melengkapkan bilik tidur. Ingat bahawa jika anda menunjuk sumber cahaya ke atas, bilik akan kelihatan lebih tinggi secara optik. Walau bagaimanapun, jika sconce bersinar, siling penglihatan semakin rendah, dan suasana romantik tinggal di pedalaman. Sconces boleh menggantikan lampu meja klasik dengan sempurna. Penyelesaian ini akan berfungsi dengan baik di dalam kawasan kecil di mana tidak ada ruang untuk katil malam di kedua-dua belah katil.

Sekiranya anda ingin menghasilkan semula mood di kawasan pedalaman, sementara pada masa yang sama menyediakan sumber cahaya berfungsi, pasangkan satu lingkaran dengan pendirian berputar. Terima kasih kepada ini, anda boleh mengawal pencahayaan secara berkala. Lampu mana yang akan kelihatan terbaik di lampu dinding? Bergantung pada pilihan anda - 25 atau 40 watt.

Lokasi cahaya di dalam bilik tidur: lampu lantai

Lampu lantai kelihatan hebat di bahagian dalaman yang luas dan luas. Kadang-kadang mereka digunakan sebagai pencahayaan tambahan, mewujudkan suasana lirikal di dalam bilik tidur, serta lampu membaca. Walau bagaimanapun, beberapa orang tahu bahawa lampu lantai dapat mengubah secara langsung perkadaran di pedalaman. Model dengan teduh telus yang menyalakan cahaya dengan baik akan menjadikan bilik lebih besar. Sebaliknya, pilihan yang memberi cahaya secara langsung ke siling akan secara visual meningkatkan pedalaman. Lampu lantai boleh berdiri di sebelah katil atau bersama dengan kerusi dan meja, jika ada, di pedalaman. Terima kasih kepada ini, anda akan mencipta sudut yang selesa, sesuai untuk membaca.

Spotlight di dalam bilik tidur: halogens

Sesetengah orang lebih suka lampu sorot halogen dan bukannya lampu siling klasik. Walau bagaimanapun, tiada apa yang pelik, pencahayaan semacam itu boleh menjadi sangat berkesan dan praktikal. Terima kasih kepada halogens, anda dapat menerangkan dengan jelas semua sudut dan sudut di pedalaman, sebagai contoh, niche di dinding, lukisan kegemaran anda atau ruang di atas dada laci. Apabila membuat keputusan untuk membeli lampu halogen, perlu diperhatikan bukan sahaja kuasa mereka, tetapi juga sudut kejadian cahaya.

Versi yang paling popular dari sudut kejadian cahaya adalah 60 darjah, yang membuat sinar itu relatif tersebar. Bagi sesetengah orang, halogens dikaitkan dengan cahaya yang sangat terang yang tidak sesuai dengan niche bilik tidur. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa dalam hal halogen, dimmers praktikal juga boleh digunakan.

Cahaya di bilik tidur pada siling yang digantung - LED yang hebat

Idea lain untuk menyalakan bilik tidur adalah jalur LED moden. LED, seperti lampu neon padat, adalah sumber cahaya penjimatan tenaga. Mereka dicirikan oleh penggunaan tenaga yang sangat rendah - dari 0.6 W hingga 0.8 W - bergantung kepada warna. Kelebihan penting jalur LED adalah keupayaan untuk mengubah intensiti cahaya, serta warna mereka. Kemudian mereka mesti dilengkapi dengan pengubah dan dikawal menggunakan pengawal RGB khas. Jenis pencahayaan ini akan kelihatan sangat menarik di bilik tidur dengan siling palsu atau jalur hiasan.

Setiap pereka yang berpengalaman tahu bahawa untuk mewujudkan suasana yang menyenangkan di dalam bilik tidur, anda perlu bermain dengan pelbagai sumber cahaya. Oleh itu, anda boleh berjaya menggabungkan kelebihan lampu loket dan model dinding, meja dan lampu halogen, candelier dan jalur LED. Terima kasih kepada keputusan sedemikian, anda akan dapat mewujudkan teater bayangan ajaib di dalam bilik anda, yang akan menambah tenaga pada waktu pagi dan emosi yang tenang di waktu petang.

Bilik tidur adalah tempat untuk berehat dan bersantai. Walaupun susunannya bergantung pada keutamaan individu masing-masing, tetapi reka bentuk pencahayaan harus selalu memberikan rasa aman dan keintiman.Galeri foto menawarkan banyak idea untuk reka bentuk bilik tidur bergaya.