Reka bentuk kertas dinding untuk bilik tidur moden

Wallpaper untuk bilik tidur: yang terbaru pada tahun 2019

Dalam reka bentuk bilik tidur, pemilik diberi kebebasan penuh tindakan - bilik ini mempunyai iklim mikro yang luar biasa, tiada kesan berbahaya pada permukaannya, suhu dan kelembapan di dalam bilik adalah sederhana. Dan bilik tidur paling kerap tersembunyi dari mata yang tajam. Akibatnya, pilihan bahan penamat untuk ruang tidur muncul sepenuhnya - yang menjadikannya lebih sukar untuk memilih warna dan penyelesaian bertekstur di antara pelbagai pilihan yang luar biasa. Dan jika kita mengambil kira bahawa pereka berada pada amaran dan menawarkan kepada kita semua variasi baru kombinasi warna, tiruan pelbagai permukaan dan juga komponen inovatif untuk meningkatkan sifat-sifat teknologi bahan, pilihan menjadi dilema yang sukar. Kami berharap bahawa pemilihan projek reka bentuk bilik tidur yang berbeza dari pelbagai saiz dan pilihan reka bentuk gaya akan membantu anda mencari inspirasi untuk pembaikan atau perubahan dalam bilik tidur anda sendiri.

Neo-klasik dalam bilik tidur bilik tidur

Bilik tidur 2018 - ciri-ciri pilihan kertas dinding mengikut komposisi

Oleh itu, kesedaran bahawa terdapat hampir tiada sekatan terhadap pilihan bahan penamat untuk bilik tidur yang membawa kita untuk mengenali jenis utama kertas dinding yang boleh digunakan untuk hiasan dinding (dan dalam sesetengah kes - siling). Terdapat praktikal tiada kesan berbahaya di dinding bilik tidur, yang bermaksud bahawa anda boleh memilih lukisan kategori harga terendah dan menjimatkan pembaikan atau sebaliknya, jangan menyimpan wang untuk menyelesaikan impian anda. Ia semua bergantung kepada keupayaan kewangan anda dan pemahaman tentang hasil akhir pembaikan bilik tidur. Tetapi untuk mengetahui tentang keupayaan teknologi pelbagai jenis kertas dinding diperlukan.

Reka bentuk bilik tidur moden

Pedalaman terang

Kertas dinding kertas

Kelebihan yang jelas dari kanvas kertas termasuk yang berikut:

 • kos rendah;
 • pelbagai skim warna, cetakan;
 • kemudahan melekat;
 • keramahan alam sekitar bahan (keupayaan untuk "bernafas").

Reka bentuk yang selesa

Di dalam bilik tidur selama dua

Tetapi terdapat kekurangan yang cukup dalam kertas dinding kertas:

 • kekuatan rendah dan rintangan haus;
 • kemungkinan pembakaran yang agak laju corak di bawah pengaruh cahaya matahari langsung;
 • ketidakupayaan untuk membuang pencemaran;
 • kerapuhan am.

Bilik tidur kelabu

Warna Neutral

Cetakan asal

Tetapi secara umum, kita boleh mengatakan bahawa kertas dinding kertas, jika ia patut digunakan untuk hiasan dinding, berada di dalam bilik tidur. Penampilan yang menarik dan keupayaan untuk melepaskan udara dalam kes ini boleh mengatasi kekuatan rendah lukisan, terutamanya jika anda tidak mempunyai apa-apa terhadap perubahan hiasan dalam 2-3 tahun.

Bilik tidur beige

Wallpaper dan cetakan untuk bilik tidur

Persekitaran neutral

Bukan tenun (kertas dinding bukan tenunan)

Kertas dinding bukan tenunan mewakili kain dari serat selulosa dan bahan polimer. Kekuatan tinggi dan rintangan haus membawa jenis kertas dinding ini ke tempat pertama untuk digunakan sebagai bahan penamat di dalam bilik dengan iklim yang berbeza. Sebaliknya, semua kertas dinding bukan tenunan dibahagikan dengan jenis lukisan gambar di permukaan - dengan aplikasi langsung dan lapisan polimer.

Dinding aksen di belakang kepala katil

Reka bentuk terang

Reka bentuk bilik tidur yang luas

Kain dengan aplikasi langsung mewakili asas bukan tenunan dengan corak yang digunakan secara langsung kepadanya. Mengikut kelemahannya, bahan penamat seperti kertas dinding kertas sama, walaupun ia mempunyai pangkalan yang lebih padat. Pangkalan padat membolehkan anda menyembunyikan penyelewengan kecil di permukaan dinding atau siling, melekat lukisan tersebut juga lebih mudah - anda hanya boleh gam dinding dengan lem.

Warna yang halus

Penekanan pada tidur

Wallpaper untuk dinding dan siling

Dengan lapisan polimer, lukisan itu tidak digunakan untuk sokongan bukan tenunan, tetapi kepada lapisan vinil yang menutupnya. Lapisan polimer semacam itu mungkin licin atau berbuih, embossing dan saringan sutra. Akibatnya, anda boleh mendapatkan lukisan dengan tiruan yang berbeza - dari kayu ke batu.Kertas dinding vinil pada bukan tenunan adalah salah satu jenis bahan hiasan yang paling popular digunakan untuk pelbagai jenis bilik (bilik tidur tidak terkecuali). Kekuatan yang tinggi dan rintangan haus, kemungkinan pembersihan basah dan juga penggunaan produk pembersihan, ketahanan dan ketahanan terhadap pudar di matahari, pelbagai warna dan keupayaan untuk mensimulasikan pelbagai permukaan - semua kelebihan ini membawa jenis kertas dinding ini ke bahagian atas senarai bahan-bahan penamat yang paling dibeli.

Reka bentuk bilik tidur kecil

Cetakan kertas dinding yang menarik

Reka bentuk bilik tidur gadis

Tetapi apabila memilih kertas dinding vinil dengan sokongan bukan tenunan, adalah penting untuk memahami bahawa lukisan tersebut tidak membolehkan udara melepasi (jika tidak, ia tidak mungkin untuk membersihkannya dengan kaedah basah). Sesetengah bahan mampu melepaskan bahan toksik. Adalah perlu untuk memilih pengeluar dengan teliti, bertindak mengikut GOST atau mengikut piawaian antarabangsa.

Semua warna kelabu

Pemilihan cetak tidak boleh dilakukan

Warna semulajadi

Kertas dinding tekstil

Wallpaper tekstil kelihatan hebat dan boleh mengubah ruang apa pun, malah reka bentuk dalaman yang paling biasa. Memandangkan ciri-ciri kain kain, dan mereka tidak boleh dibersihkan dengan cara yang basah dan produk kimia digunakan, di dalam bilik tidur bahawa penggunaannya menjadi paling sesuai. Bahan ramah mesra alam sekitar, keselamatan manusia dan persekitaran, juga bertindak sebagai hujah untuk penggunaan kertas dinding tekstil di bilik asrama.

Kertas dinding tekstil

Kertas dinding kapas

Wallpaper tekstil adalah kertas atau kain bukan tenunan, di mana benang atau kain digunakan. Bahan ini boleh dibuat dari linen atau kapas (sering digunakan dalam gaya moden merancang bilik tidur), boleh menjadi velor, kain kain atau kain beludru (digunakan dalam jenis klasik gaya pedalaman).

Membuat niche untuk katil

Bilik tidur dengan kertas dinding gelap

Wallpaper tekstil tidak murah (terutamanya berbanding dengan kanvas kertas), tetapi eksklusif reka bentuk dan penampilan hiasan bilik tidur yang luar biasa melebihi kelemahan ini. Di samping itu, fabrik tekstil mempunyai ciri kalis bunyi dan penebat haba yang sangat baik.

Aksen yang terang

Kertas bercetak di pelbagai asas

Populariti penggunaan kertas dinding foto untuk bilik tidur yang menghias tidak lulus dari musim ke musim. Merekabentuk dinding aksen (ini adalah cara yang paling biasa untuk menggunakan percetakan foto di kawasan pedalaman) dengan landskap yang sangat realistik, imej abstrak atau potret foto keluarga yang besar - ini bermakna mewujudkan reka bentuk ruang yang unik, kerana imej boleh menjadi apa-apa.

Imej asal

Cetakan bunga berskala besar

Kertas bercetak kertas untuk bilik tidur

Kertas fotokopi murah biasanya dibuat dari gentian kaca, yang mempunyai lapisan pelekat khas. Tetapi baru-baru ini, asas buluh atau kulit, gabus atau getah mesra alam semakin banyak digunakan. Sudah tentu, kanvas sedemikian akan mahal, tetapi untuk bilik tidur, di mana kita menghabiskan sepertiga dari kehidupan kita, keselamatan dari segi peruntukan bahan berbahaya dari bahan penamat menjadi lebih tinggi daripada yang lain.

Tiruan asal

Reka bentuk kepala katil yang terang

Wallpaper dengan tiruan

Jenis wallpaper lain

Sebagai tambahan kepada jenis kertas dinding yang popular, terdapat juga yang hanya muncul di rak-rak kedai Russia atau telah dijual untuk waktu yang lama, tetapi dibeli setakat ini oleh kalangan pelanggan yang sempit:

 • kertas dinding cecair dengan pelbagai jenis tekstur, aditif dan inklusi (dari rhinestones kecil ke zarah-zarah berwarna);
 • kain gentian kaca untuk lukisan atau dengan pewarnaan yang sudah digunakan.

Bentuk luar biasa

Pelaksanaan ringkas

Reka bentuk yang ketat

Komitmen gaya moden untuk penggunaan semua petunjuk semulajadi kepada penggunaan lukisan yang aktif, yang digunakan sebagai elemen bertekstur:

 • cengkerang terkecil;
 • zarah jerami;
 • batu kecil;
 • tuang kayu, ranting, habuk papan.

Tempat tidur yang luar biasa

Reka bentuk cahaya

Warna dan tekstur: idea semasa

Telah lama terbukti bahawa warna yang berbeza boleh memberi kesan yang berbeza terhadap keadaan mental dan fizikal kita. Tidak hairan terapi warna digunakan secara aktif di seluruh dunia. Memandangkan fakta bahawa kita menghabiskan sepertiga dari masa kita dalam mimpi, adalah penting untuk mencipta di dalam bilik di mana kita perlu tidur dan bangun suasana yang paling sesuai untuk ini.Sudah tentu, kita masing-masing mempunyai pendapat sendiri tentang bagaimana bilik tidur yang ideal perlu dilihat - penting bagi seseorang untuk tidur dalam suasana yang tenang, sementara yang lain memerlukan nada warna tertentu selepas bangun.

Skim warna neutral

Selesai pastel

Gaya skandinavia

Faktor-faktor berikut akan mempengaruhi pilihan skema warna untuk hiasan dinding dengan dinding di bilik tidur:

 • saiz bilik (jelas bahawa untuk ruang kecil lebih baik menggunakan warna cahaya secara eksklusif);
 • tahap pencahayaan semulajadi dan lokasi bilik relatif kepada mata kardinal (untuk bilik gelap yang terletak di sebelah utara bangunan, lebih baik untuk memilih palet hangat warna cahaya, untuk bilik kebanyakannya dibanjiri dengan sinar matahari, anda juga boleh memilih skim warna yang sejuk);
 • gaya reka bentuk dalaman dan skema warna perabot utama (katil dan sistem simpanan);
 • Apabila memilih warna kertas dinding, penting untuk mempertimbangkan skema warna untuk kain tingkap. Jika kertas dinding adalah monophonik, maka ia akan dapat menggunakan kain dengan corak dan sebaliknya - mencetak "memerlukan" penggunaan tekstil untuk tingkap tanpa corak.

Warna kelabu dan warnanya

Palet warna sejuk

Cetakan grafik

Kertas dinding kosong

Hiasan dinding pepejal adalah cara yang sebenarnya untuk membuat dalaman yang ringkas dan minimalis minimalis. Memandangkan trend musim baru-baru ini, keinginan untuk kesederhanaan dan penolakan mewah akan menjadi trend untuk masa yang lama untuk datang. Kertas dinding kosong adalah latar belakang yang sempurna untuk menyerlahkan item dalaman bilik tidur utama - memalsukan dengan reka bentuk tekstilnya.

Dinding dalam kelabu gelap.

Bilik tidur beige muda

Pakar mewarna mengesyorkan memilih warna semulajadi cahaya untuk dekorasi bilik tidur - semua separuh warna kuning air, coklat, kelabu, zaitun, pistachio. Latar belakang neutral hiasan dinding akan memberi kesan positif terhadap jiwa kita, mewujudkan perhentian tenang, menenangkan bilik untuk tidur dan bersantai.

Kertas dinding kosong

Hiasan dinding satu nada

Kanvas dengan gambar

Di kediaman Rusia, terdapat tradisi lama menggunakan kertas dinding dengan corak dan tidak ada trend fesyen yang boleh menyerupai banyak pemilik rumah dan apartmen untuk membeli bahan-bahan kemasan warna pepejal untuk bilik tidur mereka sendiri. Walaupun ada trend, Rusia yang paling sering membeli wallpaper dengan motif bunga. Corak bunga yang ringan dapat menenangkan hati anda, memberikan mata anda berehat selepas kerja keras, menetapkannya untuk beristirahat dan tidur, dan juga memberikan nota kesegaran, kehangatan musim semi dan ringan ke bahagian dalam bilik tidur.

Gaya kontemporari

Cetakan bunga

Di dalam bilik tidur dengan dua katil

Kertas dinding bunga

Tetapi kebanyakan pereka menyokong penggunaan cetakan geometri dan abstrak untuk mereka yang ingin menggunakan kertas dinding dengan corak hiasan dinding bilik tidur. Sekiranya anda merancang untuk menutup semua dinding dengan cetakan, lebih baik untuk memilih pilihan bijak tanpa kombinasi berwarna-warni dan kontras. Untuk reka bentuk dinding aksen terletak di belakang kepala katil, anda boleh tinggal di cetakan yang lebih cerah, lebih asli, terutama jika saiz bilik membenarkan.

Cetakan geometri

Bentuk dan garis mudah.

Motley corak geometri

Menggunakan kertas dinding untuk menghiasi bilik tidur anda: pilihan gabungan

Salah satu yang paling popular (untuk banyak musim berturut-turut) pilihan untuk menggabungkan kertas dinding dalam hiasan bilik tidur adalah untuk menyerlahkan dinding aksen. Selalunya, dinding di belakang kepala katil menjadi permukaannya - hasilnya, perabot yang paling penting untuk bilik tidur kelihatan terang, tetapi prestasi yang paling menarik juga tidak akan menghalang anda daripada tertidur, kerana dinding tidak dapat dilihat oleh seseorang yang tertidur di atas katil.

Kertas dinding terang untuk loghat

Permukaan aksen

Tertutup dalaman

Reka bentuk untuk bilik tidur bersaiz sederhana

Jika anda hanya mencuba diri sendiri dalam bidang mencipta reka bentuk dalaman, maka para pakar mengesyorkan memilih kertas dinding untuk hiasan utama dan dinding aksen dari satu koleksi - tidak akan ada risiko percanggahan dalam warna atau tekstur. Tetapi seseorang tidak boleh mengharapkan keunikan dari gabungan itu. Pemilik rumah yang agak berani tidak mengambil kira pilihan untuk menggabungkan kertas dinding pada dinding aksen dengan bahan penamat lain: lukisan, menggunakan kertas dinding cecair atau plaster hiasan dan juga panel dinding.

Bersama-sama dengan dinding putih

Aksen untuk bilik kecil

Hiasan dinding dalam nada kelabu

Bunga pada latar belakang gelap

Tetapi penekanan dengan warna, corak atau tekstur boleh dibuat tidak di seluruh dinding bilik tidur, tetapi hanya niche di mana kepala tempat tidur terletak.Teknik reka bentuk ini kelihatan sangat mengesankan walaupun di dalam bilik kecil, mewujudkan suasana tertentu di pedalaman. Dan ini boleh dicapai dengan kos yang rendah.

Wallpaper untuk niche

Kombinasi asal

Pendekatan kreatif

Digabungkan dengan cermin

Ia lebih sukar untuk membuat gabungan bahan penamat dalam permukaan yang sama. Sebagai contoh, di bilik tidur anda boleh membuat apron dari panel dinding di bahagian bawah permukaan menegak, dan menghiasi bahagian atasnya dengan kertas dinding. Reka bentuk adalah berkaitan dengan pangsapuri dan rumah dengan kanak-kanak kecil dan haiwan peliharaan - di bahagian atas dinding anda boleh menggunakan wallpaper mahal dengan selamat.

Gabungan asal

Panel dinding dan kertas dinding