Pencahayaan bilik tidur

Membuat pencahayaan yang betul di bilik tidur

Isu pencahayaan perlu dipertimbangkan terlebih dahulu dalam prosesnya hiasan bilik tidurkerana pada peringkat ini ia akan mudah untuk meletakkan kabel yang diperlukan di dinding, serta untuk melekap lekapan di kawasan yang diperlukan dan membawa komunikasi untuk lampu siling. Titik ini mesti diambil kira, kerana secara radikal memulihkan keseluruhan sistem pencahayaan selepas baik pulih utama akan menjadi lebih sukar. Dalam hal ini, reka bentuk lampu difikirkan di tempat pertama.

Reka bentuk asli yang berkesan dari bilik tidur dan pencahayaanLampu kristal yang indah di dalam bilik tidurBahagian dalaman bilik tidur hitam dan putih dengan lampu bercampurLampu loket miniatur di dalam bilik tidurPencahayaan dinding spektakuler di dalam bilik tidurPilihan lampu terbina dalam di dalam bilik tidur

Lampu bilik tidur am

Jika anda membuat keputusan untuk menjalankan pencahayaan umum di dalam bilik tidur, maka dalam apa jua keadaan ia tidak sepatutnya cerah, ia tidak sepatutnya menjadi candelier besar dengan mentol lampu yang kuat, memukul dengan tajam di mata. Lampu menuangkan dari siling bilik tidur hendaklah disebarkan dan lembut. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan cahaya yang sesat. Yang paling mudah ialah melindungi sumber cahaya dengan lampu lampau dan topi yang berbeza.

Bukan lampu loket terang untuk lampu bilik tidur umumPelbagai bola loket untuk lampu bilik tidur umum yang tersebarLampu loket untuk pencahayaan bilik tidur umum

Walau bagaimanapun, penerimaan siling bercahaya kelihatan lebih menarik, iaitu lampu halogen atau pendarfluor yang tersembunyi di belakang kaca berwarna. Dan anda boleh meletakkan unsur-unsur pencahayaan di atas filem lenturan siling regangan - cahaya itu bukan sahaja akan menjadi lembut, tetapi juga meningkatkan kuar langit. Idea untuk mewujudkan langit berbintang juga sangat menarik untuk bilik tidur. Lagipun, melihat bintang-bintang yang berkilauan, walaupun bukan yang sebenar, adalah kenikmatan sebenar yang menggalakkan kelonggaran dan melamun, yang bermaksud tidur dengan cepat. Dan teknik ini adalah: di belakang siling regangan terdapat serat optik tersembunyi yang, dengan bantuan penapis cahaya, mula berkilau dan bersinar dengan cara yang berbeza, kadang-kadang redup atau terlalu terang, menghasilkan kesan langit yang berbintang.

Dengan cara ini, dengan cahaya tersembunyi anda boleh mencuba dengan baik. Untuk melakukan ini, letakkan lampu neon di bawah siling dan bersembunyi di belakang tebing dinding atau di belakang bukit. Oleh itu, kesan siling yang mengoyak dinding dicipta.

Kesan merobek dinding siling dengan lampu tersembunyiSatu varian pencahayaan tersembunyi yang asal di dalam bilik tidur

Dan anda boleh memasang beberapa sumber cahaya di lantai untuk membuat lampu belakang dan mendapatkan kesan merobek dinding dari lantai, serta perasaan melonjak dan tanpa berat
Dan akhirnya, dengan bantuan lampu biasa yang mudah digabungkan atau disebarkan cahaya, ia juga mungkin untuk menyusun pencahayaan yang sesuai untuk bilik tidur. Dan tidak perlu lampu siling mesti dipasang di tengah-tengah bilik. Sebagai contoh, lampu dengan cahaya ke atas boleh diletakkan dengan sempurna di atas katil.

Lampu asli digantung di atas katil dari dua belah pihak

Isu pencahayaan tempatan

Sumber lampu tempatan boleh didapati di setiap bilik tidur, dan mereka mempunyai banyak fungsi. Yang paling umum ialah lampu tempatan yang terletak di kepala katil. Ia boleh menjadi lampu meja dengan lampu malam, serta sconce dinding, lampu lantai dan pelbagai objek hiasan terbina dalam, seperti tingkap kaca berwarna dan lukisan yang diterangi.
Sumber cahaya tempatan harus berada pada jarak 1.3 meter dari lantai. Dalam hal ini, lampu lantai dianggap sebagai lampu pencahayaan yang paling mudah untuk bilik tidur.

Lampu pada kurungan bergerak dengan kaki fleksibel juga merupakan pilihan yang baik untuk sumber cahaya tempatan, terutamanya jika bilik tidur tidak dimaksudkan untuk satu orang, tetapi, misalnya, untuk pasangan atau untuk kanak-kanak yang berumur berbeza. Sumber cahaya semacam itu boleh sentiasa condong ke ketinggian yang diingini, sebagai contoh, dekat dengan diri anda untuk membaca buku, supaya tidak mengganggu orang lain daripada tidur.
Mentol yang dipasang di cermin atau di atas meja berpakaian juga akan berfungsi sebagai sumber cahaya tempatan.

Kita tidak sepatutnya melupakan lampu meja tradisional di tepi katil, yang mampu memberikan cahaya yang mencukupi untuk dibaca.Di samping itu, hari ini reka bentuk mereka adalah sangat luar biasa, yang membolehkan anda memilih model yang tepat untuk pedalaman apa-apa gaya. Klasik selalu menjadi yang paling popular, sebagai contoh, lampu meja dengan hiasan lampu kicik pada pendirian logam atau seramik. Atau lampu samping tempat tidur yang terbuat dari kristal - hanya bagus untuk gaya klasik. Untuk gaya moden, terdapat juga banyak model kaki berlapis krom dengan lebih ringkas bentuk lampshades.

Lampu meja untuk dalaman bilik tidur modenLampu meja untuk bahagian dalam bilik tidur putihLampu meja untuk bilik tidur klasik yang terang Lampu meja untuk bilik tidur dengan gaya moden
Bagi mereka yang tidak mempunyai meja tepi katil di bilik tidur, anda boleh mengesyorkan lampu dinding yang dipasang di sisi katil dengan kurungan. Mereka juga cukup untuk membaca cahaya, dan reka bentuk siling terkenal dengan pilihan yang sangat besar untuk setiap rasa dan pedalaman. Dengan cara ini, lampu lantai dipasang di dinding untuk bilik tidur sangat popular sekarang - penyelesaian reka bentuk yang sangat asli.

Lampu lantai dinding yang selesa untuk bilik tidur

Lampu hiasan di dalam bilik tidur

Untuk mewujudkan suasana yang selesa dan selesa, anda boleh menyerlahkan apa sahaja yang anda suka, termasuk niche, lajur atau elemen lain yang ada, menggunakan kaedah pencahayaan tersembunyi atau pencahayaan kawasan yang berlainan.

Lampu Sorot Sorotan

Lampu latar almari pakaian dengan pintu kaca lut sinar sangat mengagumkan. Antara lain, ia juga mudah. Lampu latar boleh dibina dari atas atau dari sisi, dan kadang-kadang dari bawah. Oleh itu, almari pakaian biasa berubah menjadi lampu untuk bilik tidur. Dan anda boleh memasang lampu belakang di cermin yang terletak di casement, terutamanya jika tiada sumber cahaya lain yang berdekatan. Anda boleh menggunakan lampu sorot kecil, lampu LED, slot, atau satu lampu berputar berhampiran cermin untuk melakukan ini.

Lukisan, diterangi di luar dan di dalam, kelihatan luar biasa hebat. Terdapat panel kaca dan tingkap kaca berwarna dicat dengan warna-warna istimewa yang bersinar di dalam gelap.

Gambar yang diterangi dari luar
Untuk memberikan drama, sebagai contoh, lampu LED digunakan, yang boleh menyerlahkan kedua-dua siling dan elemen lain dalam pedalaman. Teknik ini sering digunakan: mereka membina ceruk hiasan di kepala katil, selepas itu mereka menerangi dengan LED yang memberikan cahaya lembut. Kesannya mengagumkan, 100% menambah keselesaan dan kehangatan ke bilik.

Cerita hiasan yang bercahaya di kepala katil
Lampu siling hiasan juga tersembunyi di sebalik tingkap kaca berwarna siling atau dalam kanvas terbentang dalam struktur yang dibuat dari drywall, yang memberikan kecanggihan dalaman dan keasliannya. By the way, tingkap kaca berwarna yang diterangi pada siling di bilik tidur cukup mampu menjadi aksen terang di seluruh bilik.