Bilik di bawah bumbung

Gaya Mediterranean di pedalaman bilik tidur

Kepentingan senegara kita dalam bidang reka bentuk ini cukup dijelaskan dan difahami. Iklim Rusia yang keras, yang dicirikan oleh tempoh musim panas yang pendek, kekurangan haba dan cahaya matahari, walaupun pada musim panas tidak selalu memberikan peluang untuk berehat dan berehat dengan selesa.

Bahagian dalam bilik tidur di dalam rumah

Bilik tidur yang bergayaKeadaan ini boleh dengan mudah diperbetulkan menggunakan unsur-unsur gaya Mediterranean di pedalaman, yang datang kepada kita dari budaya negara-negara Mediterranean seperti Itali, Sepanyol dan Greece. Negeri-negeri Timur juga memainkan peranan dalam pembentukan gaya ini, menjadikannya sebahagian besar sihir dan misteri.

Bedside ditapis

Hari ini kami cadangkan anda mempertimbangkan beberapa idea untuk bahagian dalam bilik tidur. Apabila menghiasi premis itu, kelebihan utama arah Mediterranean digunakan.

Pertama sekali, ia patut menjelaskan apa ciri-ciri membezakan gaya Mediterranean dari semua trend reka bentuk yang lain.

Gaya Mediterranean di pedalaman

Kad trump utama gaya Mediterranean:

1. Memungkinkan untuk memberi bilik yang tidak selesa dan menarik untuk melihat lebih selesa.
Penggunaan teknik-teknik tertentu membolehkan penduduk di kawasan utara dan penduduk pangsapuri bandar terletak di bahagian rendang rumah untuk merasakan semua daya tarikan dan keindahan lintang selatan, untuk menikmati kesan harian cahaya dan panas semulajadi.

Dalaman bilik tidur yang terang

Fakta tidak dapat dipertikaikan: Kekurangan cahaya matahari berterusan dan ketiadaan emosi positif menyebabkan seseorang ketidakselesaan psikologi dan kemurungan, yang membawa kepada keadaan keletihan kronik.

Tingkap besar di dalam rumah

2. Warna dan warna yang digunakan dalam reka bentuk premis kediaman tidak menyebabkan keganasan dan kerengsaan, menyumbang kepada suasana hati yang baik. Selalunya, warna semulajadi digunakan, yang berkaitan dengan laut, matahari, pasir hangat dan penyesuaian pada malam musim panas - krim, jingga, krim putih, teracotta, batu bata, pistachio dan warna abu-abu yang hangat.

Warna pastel di dalam bilik tidur

Fakta tidak dapat dipertikaikan: Telah lama terbukti bahawa skema warna dapat mempengaruhi keadaan emosional seseorang. Oleh itu, adalah penting untuk mempertimbangkan pengaruh warna primer apabila menghiasi bilik-bilik yang memainkan peranan penting.

Dinding putih di dalam bilik tidur

3. Pemilik rumah akan mempunyai peluang untuk merangkumi unsur-unsur kepraktisan dan keselesaan di pedalaman. Terdapat penjelasan mudah untuk ini: apabila mengatur premis di gaya selatan, bahan yang paling mudah, perabot biasa dan sejumlah aksesori yang terhad digunakan.

Siling asal di dalam rumah

Fakta tidak dapat dipertikaikan: penggunaan bahan-bahan yang murah, kekurangan hiasan mewah dan pembelian perabot praktikal akan mengurangkan kos menghias bilik. Ini adalah alternatif yang layak bagi mereka yang bermimpi dalaman yang menarik, tetapi kekurangan wang.

Bilik tidur yang luas di dalam rumah

Apa yang membentuk gaya Mediterranean? Mata apa yang perlu dipertimbangkan untuk mewujudkan kawasan pedalaman yang benar-benar selatan?

Pertama sekali, anda perlu memikirkan tentang memilih bahan untuk menghiasi bilik tidur. Gaya Mediterranean membolehkan penggunaan bahan bijak dan teknologi mudah.

Loteng gaya Mediterranean

Bahan dinding

Sering kali, permukaan dinding ditutup dengan kapur biasa atau cat dari tempat yang sama.

Bilik dengan dinding kuning

Ubin jubin kelihatan baik dalam pelbagai variasi - kedua-duanya dalam bentuk panel kecil, dan sebagai hiasan seluruh dinding. Ubin mungkin berbeza mengikut warna atau saiz.

Ubin indah di dinding

Apabila menghiasi dinding bilik tidur, plaster hiasan atau tekstur bertekstur meniru pelbagai bahan sering digunakan.

Plester dinding bertekstur

Kerja keras semula jadi juga kelihatan hebat di pedalaman bilik tidur. Perlu diingat bahawa kawasan elemen hiasan yang dibuat dari bata tidak boleh terlalu besar.

Pemandangan indah dari tingkap

Sebagai bahan untuk reka bentuk beberapa kawasan, seperti kepala katil, batu semulajadi warna yang disenyapkan adalah sangat sesuai.

Dalaman bilik tidur yang indah

Satu lagi pilihan untuk menggunakan batu semulajadi adalah untuk reka bentuk perapian. Atribut penting ini, melambangkan perumah keluarga, tidak perlu nyata. Perapian tiruan tidak kelihatan lebih teruk lagi.

Perapian di dalam bilik tidur

Kadang-kadang bukan sahaja kawasan tumpuan, tetapi juga kawasan di sekelilingnya dipangkas dengan batu alam. Teknik ini meningkatkan kesan hiasan, mewujudkan rasa selatan lembut di dalam bilik.

Candelier besar di bilik tidur

Di negara-negara Mediterranean, bahan-bahan semula jadi seperti batu semula jadi dan kayu telah lama digunakan sebagai bahan mentah utama untuk lantai.

Warna halus

Walau bagaimanapun, kini pereka sering menggunakan pelbagai jenis lamina dan jubin, meniru batu semula jadi.

Selalunya, siling-siling dalam bilik tidur sedemikian dibuat dengan mudah - permukaan yang rata rata dicat putih.

Katil putih yang sempurna

Siling dengan balok siling hiasan sangat biasa.

Rasuk kayu sebagai hiasan

Struktur yang digantung sedemikian boleh menduduki kedua-dua permukaan siling dan bahagian tertentu bilik.

Siling kayu semula jadi

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, siling diberi bentuk pelbagai peringkat dan dihiasi dengan perhiasan yang indah.

Lantai asal

Pilihan perabot dan aksesori

Untuk bilik yang dihiasi dengan gaya selatan, perabot kayu yang sederhana, kebanyakannya berjongkok mencari (katil besar, bangku, peti laci dan meja), paling sesuai. Perkara yang sangat berguna akan ditenun dari rotan dan anggur.

Langsir terang di dalam bilik tidur

Bilik tidur ini tidak sepatutnya mempunyai perabot yang terlalu banyak. Dalam pedalaman seperti itu, dada besar lama, yang secara serentak melakukan fungsi hiasan dan bertanggungjawab untuk menyimpan benda-benda kecil, akan sangat sesuai.

Dada antik di dalam bilik tidur

Lekapan lampu

Dalam gaya Mediterranean, pencahayaan tidak diberikan banyak kepentingan, kerana cahaya matahari sempurna masuk ke dalam rumah, dan panjang cahaya siang di kawasan selatan agak panjang.

Bilik tidur dengan rasa oriental

Selalunya, bilik diterangi dengan lampu besar yang digantung di bahagian tengah bilik, dan beberapa lampu. Alat pancaran terbina dalam digunakan jarang digunakan.

Gaya Selatan di pedalaman

Pemilihan tekstil dan lantai

Apabila menghias bilik tidur selatan, elemen gaya negara sering digunakan:
- tekstil ringan yang diperbuat daripada bahan semula jadi;
- gambar dan patung mudah;
- produk hiasan rotan.

Wickerwork di kawasan pedalaman

Untuk lantai, bahan longgokan yang rendah dipilih. Kain, pistol dan tikar nip digunakan secara meluas di pedalaman Mediterranean.

Bangku besar di dalam rumah

Lantai Shaggy sangat jarang berlaku.

Salji putih dalaman

Idea utama untuk dalaman bilik tidur

Bilik terletak di sebelah selatan bangunan

Ciri khas bilik-bilik tersebut adalah tingkap-tingkap besar, yang menduduki sebahagian besar bilik tidur. Pembukaan tetingkap dimensi menarik dengan sempurna menyampaikan cahaya matahari dan udara segar, mengisi bilik dengan kesegaran.

Tingkap besar di sebuah rumah di negara ini

Dengan pilihan ini, anda harus memberi perhatian yang besar kepada pandangan dari tingkap. Adalah indah jika terdapat pemandangan gunung atau laut di luar rumah. Bagaimanapun, sebarang kehijauan di luar tingkap akan kelihatan baik - sama ada hutan atau taman kecil.

Pemandangan bilik tidur bergaya selatan

Pembukaan tingkap yang menghadap ke sisi cerah sering ditutup oleh bidai besar. Anda boleh melindungi diri anda dari cahaya dari dalam menggunakan langsir gelongsor ringan.

Bahagian sebelah sisi rumah

Bilik terletak di sebelah utara bangunan

Premis sedemikian pada mulanya melaksanakan fungsi perlindungan - mereka melindungi penghuninya dari panas terik. Ini, pada gilirannya, meninggalkan jejak tertentu pada penampilan mereka.

Bahagian bayangan rumah

Sebagai peraturan, tidak ada balkoni dan keluar ke halaman. Pembukaan tetingkap kecil menyerupai kelemahan digunakan. Untuk perlindungan maksimum, penutup tebal dan tirai yang diperbuat daripada bahan semula jadi digunakan untuk mencegah penembusan cahaya matahari.

Bilik tidur yang terang di sebuah rumah persendirian

Terima kasih kepada pencahayaan yang redup dan udara yang sejuk, bilik tidur ini mempunyai semua keadaan untuk istirahat petang dan malam yang penuh.

Kecanggihan Oriental

Bilik penjuru

Bilik tidur, tingkap yang terletak di bahagian yang berlainan bangunan, adalah bilik yang cukup berfungsi. Ini biasanya bilik yang cukup cerah dan mempunyai pengudaraan yang baik. Walau bagaimanapun, ia tidak terlalu panas di sini, dan anda boleh bersembunyi dari matahari terbakar. Cubalah langsir pada tingkap.

Bilik penjuru di rumah

Dan bagi mereka yang menginginkan kesegaran, kelapangan dan kebebasan, bilik tidur dengan tingkap yang belum selesai lebih sesuai. Bilik tidur ini mudah bernafas dan tidur hebat. Dan jika laut terbentang di luar tingkap, maka tidak ada tempat yang lebih baik untuk berehat.

Bilik dengan pemandangan laut

Bilik dengan akses ke balkoni

Bilik tidur yang dilengkapi dengan balkoni atau loggia, mempunyai daya tarikan istimewa, kerana pemilik rumah berpeluang menikmati persekitaran tanpa meninggalkan rumah.

Keluar dari balkoni dari bilik tidur

Terima kasih kepada bilik tambahan, ruangan seperti nampaknya lebih luas. Kesan ini sangat dipertingkatkan jika putih dipilih sebagai warna utama bilik tidur.

Tirai asal di dalam bilik tidur

Bilik-bilik di bawah bumbung adalah sesuatu yang istimewa, menarik, menyedihkan. Siling paling kerap diperbuat daripada kayu semulajadi, dicat dengan coklat ekspresif.

Kadang-kadang balok kayu melakukan fungsi hiasan secara eksklusif, melengkapkan imej yang dicipta sesuatu yang ringan dan lapang.

Bentuk bumbung di bilik tidur loteng boleh menjadi apa-apa, namun, paling kerap, terdapat overlappings dalam bentuk segi tiga tetap.

Pilihan ini hanya tersedia kepada pemilik rumah pinggir bandar yang bilik tidurnya terletak di tingkat bawah bangunan. Membuka pintu berganda membuka rasa kebebasan tanpa had.

Pohon di pedalaman bilik tidur

Bagi pemilik rumah dengan akses ke laut, mereka boleh dikejutkan. Terima kasih kepada tingkap-tingkap yang besar di atas dinding dan pintu yang luas, di rumah-rumah seperti ini anda merasakan perpaduan dengan alam semula jadi, yang pada masa kita sangat jarang berlaku.

Akses ke laut

Keluar dari bilik tidur ke taman biasa juga kelihatan agak eksotik, memandangkan dalam iklim Rusia, bilik-bilik seperti itu jarang berlaku.

Tekstil di dalam bilik tidur

Gaya Mediterranean bukan hanya pesona negara-negara Mediterranean, tetapi juga keaslian negara-negara timur, berkat arahan reka bentuk ini memperoleh ciri-ciri yang lebih jelas dan ekspresif.

 

Di sini anda boleh mencari banyak lukisan dan lukisan dinding yang menggambarkan kehidupan para dewa. Tema timur terus melukis pada perabot dan tekstil.

Rasuk gelap di pedalaman

Rasa Oriental di pedalaman bilik tidur dapat nyata dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, dalam bentuk aksesori hiasan dengan corak bunga (bantal, cadar, langsir dan permaidani).

Motif Oriental di pedalaman

Elemen arah timur boleh hadir di dalam bilik dalam bentuk yang sedikit berbeza, sebagai contoh, mencari paparan dalam bentuk bukaan tetingkap.

Tingkap Arcuate

Silau solar di dinding dan siling, udara laut segar, pukulan lembut angin pantai ... Semua ini adalah gaya Mediterranean. Dengan pedalaman sedemikian, perasaan musim panas tidak akan meninggalkan anda walaupun pada hari-hari musim sejuk yang buruk!