Chandelier sebagai elemen hiasan

Candelier di bahagian dalam bilik tidur - hiasan berfungsi

Bagi bahagian dalam bilik tidur, candelier bukan perlawanan pencahayaan yang mudah, ia adalah elemen hiasan yang sering bertindak sebagai hiasan tunggal untuk imej bilik. Gaya moden reka bentuk ruang cenderung kepada kesederhanaan dan kesempurnaan, untuk penggunaan minimum unsur-unsur hiasan. Oleh itu, sangat kerap, candelier yang cantik, asli, mewah atau biasa tidak bertindak sebagai hiasan untuk ruang tidur. Pada pandangan pertama, mungkin kelihatan bahawa lampu pusat untuk bilik tidur tidak sukar - anda pergi ke kedai dan membeli barang yang anda sukai lebih daripada pilihan lain. Tetapi terdapat beberapa nuansa yang mempengaruhi pilihan candelier. Kami akan membincangkannya dalam penerbitan ini.

Chandelier di bahagian dalam bilik tidur

Penyelesaian pencahayaan bilik tidur yang luar biasa

Bilik tidur dalam warna pastel

Kriteria untuk memilih kandil untuk bilik tidur

Bukan sahaja keutamaan peribadi anda dalam reka bentuk peranti pencahayaan dan kemungkinan kewangan menentukan pilihan candelier, tetapi juga kriteria berikut:

 • saiz bilik dan ketinggian siling (semakin besar ruang, lebih besar kandil boleh dipilih untuk pencahayaannya, ketinggian siling mempunyai kesan langsung pada pilihan loket atau model siling lampu);
 • lokasi kawasan rekreasi - walaupun di dalam bilik kecil, anda boleh memasang kandil gantung dengan menggantung elemen hiasan jika anda melekinya di atas kaki tempat tidur, contohnya (semuanya bergantung pada bentuk bilik dan tata letaknya);
 • reka bentuk dalaman bilik tidur;
 • palet warna bilik (dalam kes ini terdapat dua pilihan untuk penyelesaian warna kandil - sama ada aksen di pedalaman dan menonjolkan latar belakang umum, atau sepadan dengan gamut ruang umum);
 • kuasa alat pencahayaan juga bergantung pada skala bilik (untuk bilik tidur yang terbaik untuk membeli candelier dengan keupayaan untuk mengawal kuasa, bahkan dua pilihan untuk menetapkan keamatan lampu akan membolehkan anda mencipta suasana bilik tidur yang diinginkan);
 • memilih candelier dengan jenis bahan dari mana ia dibuat, adalah penting untuk diingat bukan sahaja reka bentuk gaya bilik dan surat-menyurat reka bentuk lampu kepada konsep umum, tetapi juga jenis mentol yang akan digunakan untuk itu (kita akan mempertimbangkan isu ini dengan lebih terperinci di bawah);
 • kombinasi yang harmoni dengan lekapan lampu lain di dalam bilik (selalunya kandil itu tidak mencukupi untuk melengkapkan bilik tidur, terutamanya jika bilik mempunyai ruang kerja, lampu di atas meja sisi katil atau di atasnya juga sepadan dengan idea umum pelaksanaan semua peranti).

Penggantian Candelier

Candelier dengan hiasan

Model bilik tidur tinggi siling

Jenis candelier untuk bilik yang mempunyai saiz dan reka bentuk gaya yang berbeza

Sekiranya kita bercakap mengenai kaedah pemasangan candelier, maka semua alat pencahayaan jenis ini dibahagikan kepada loket (candelier penggantungan) dan siling. Dari namanya jelas bahawa lilin siling dipasang terus ke siling dan merupakan pilihan yang sangat padat untuk melengkapkan bilik dengan dimensi kecil atau dengan siling yang rendah dengan tahap pencahayaan yang diperlukan. Lampu siling boleh dibuat dalam bentuk komposisi plafond dengan mentol dan elemen hiasan terletak pada satu "asas", dilampirkan terus ke siling. Terdapat banyak pilihan untuk pelaksanaan model tersebut.

Lampu siling mewah

Pencahayaan Bilik Tidur

Dalam gaya moden

Lampu siling untuk bilik tidur

Sebuah kandil loket adalah lampu yang terbuat dari satu atau lebih warna yang dilekatkan pada tali, tali atau rantai. Ia adalah hubungan pertengahan antara permukaan siling dan elemen pencahayaan secara langsung yang membolehkan anda menyesuaikan ketinggian peranti dan penampilannya. Sebuah kandil yang ditangguhkan boleh padat, terdiri daripada satu kap lampu, atau ia boleh menjadi kompleks keseluruhan dari pelbagai unsur - imajinasi pereka dalam kes ini tidak mempunyai sempadan.

Kandil loket asli

Candelier klasik

Model tradisional

Jika kita bercakap tentang pemisahan candelier dari sudut pandangan bahan pelaksanaan, maka dalam hal ini pilihannya jauh lebih kaya. Bingkai lampu boleh dibuat dari logam, kayu, plastik, kaca dan gabungan bahan-bahan ini. Tetapi bagi pelaksanaan plafond dan elemen hiasan, sebagai tambahan kepada bahan yang disenaraikan, pelbagai pilihan boleh digunakan - kain, kertas, anggur, rotan, buluh dan juga bahan mentah untuk kitar semula. Candelier reka bentuk boleh menjadi perlawanan lampu asli yang sukar, dan bertindak sebagai objek seni.

Prestasi asal

Candelier loket yang luar biasa

Candelier dengan bingkai logam dan lampu meniru lilin adalah sama dengan lekapan lampu yang mana sejarah penampilan jenis lampu loket ini bermula - plak cahaya Zaman Pertengahan menjadikan mereka pilihan yang sangat baik untuk menghias dalaman tradisional dan unsur aksen dalam reka bentuk moden.

Kandil bingkai logam

Gaya zaman pertengahan

Gabungan yang harmonis

Dari sudut pandang prestasi gaya, yang paling popular adalah candelier klasik. Ini adalah pelbagai variasi pada tema lampu loket dengan beberapa slot untuk mentol, sering meniru lilin, dengan banyak elemen hiasan. Ia adalah alat menggantung yang banyak kita bayangkan pada perkataan "candelier". Ia tidak menghairankan bahawa selama beberapa dekad, candeliga klasik tidak kehilangan popularitinya. Gabungan optimum keindahan dan kefungsian, dilakukan dalam pelbagai hiasan dan pilihan warna untuk memenuhi keperluan pelbagai kategori pelanggan.

Model popular

Prestasi klasik

Sebuah candelier klasik boleh mengubah dalaman yang paling sederhana dan tidak bersahaja. Ia boleh menjadi satu-satunya unsur hiasan di pedalaman, sambil melaksanakan fungsi utamanya. Penting hanya untuk memilih saiz lampu yang betul, yang akan membolehkan bilik menjadi saiz sederhana yang lebih besar, dan akan kelihatan organik di dalam bilik yang luas.

Reka bentuk kontras

Untuk bilik tidur kecil

Model anggun

Salah satu jenis kandil klasik adalah model gaya bunga. Mana-mana penggunaan motif tumbuhan - daun, bunga, ranting, tunas, membolehkan anda membuat asal dan pada masa yang sama model candelier yang menarik. Candelija semacam itu boleh menjadi satu-satunya item dalaman yang menggunakan tema bunga dan bertindak sebagai aksen, atau disokong dalam unsur-unsur lain, contohnya, warna tekstil di tingkap atau tirai tempat tidur.

Candelier bunga

Motif tumbuhan

Gaya florist

Lampu dalam bentuk tunas

Candelier Art Nouveau biasanya dipanggil banyak pilihan untuk melaksanakan lampu, reka bentuk yang menentang klasik. Ia boleh menjadi reka bentuk laconic dengan warna yang paling mudah, tanpa hiasan, atau model yang rumit menggunakan bahan asal atau kaedah permohonannya. Kandil seperti itu akan kelihatan secara organik di dalam bilik tidur yang dihiasi dengan gaya moden, minimalism, kontemporari, loteng.

Gaya kontemporari

Art Nouveau

Gaya kontemporari

Satu ceruk tertentu dalam julat model candelier untuk bilik tidur diduduki oleh lampu yang dibuat dalam gaya eko. Ciri utama alat pencahayaan seperti penggunaan bahan semula jadi, tempat yang dominan di antaranya adalah kayu, dan motif semulajadi dilakukan. Candelija tersebut akan secara organik melihat bukan sahaja di bilik tidur rumah-rumah negara. Di dalam rangka perumahan bandar, ia juga mungkin untuk berjaya menyatukan lampu gaya eko asli, terutamanya kerana semakin banyak trend moden dalam bidang reka bentuk ruang kediaman berusaha menggunakan bahan-bahan yang mesra alam.

Motif semulajadi

Kandil mesra alam

Kandil kayu ringan

Gaya negara

Jenis lampu untuk lekapan moden

Mentol pijar - jenis yang paling tidak cekap setakat ini. Penggunaannya hanya dapat dijelaskan oleh cinta banyak pembeli untuk cahaya terang yang terang yang mengisi seluruh ruangan dengan kehangatan. Tetapi kecekapan yang rendah dari segi penjimatan tenaga tidak lama lagi akan membawa kepada kehilangan jenis lampu ini dari pasaran moden.Mentol seperti itu murah, tetapi, sebagai tambahan kepada penggunaan kuasa yang tinggi, mereka mempunyai kelemahan yang penting - mereka sangat panas dalam proses ini, yang boleh menyebabkan pemanasan sintetik, kertas dan unsur hiasan lain lampu.

Cahaya hangat

Lampu lilin

Lampu halogen - Cerah dan cekap dari segi penggunaan tenaga. Mentol jenis ini kini popular. Satu-satunya kelemahan elemen pencahayaan seperti cahaya sejuk. Jika anda boleh membenarkan penggunaan cahaya seperti itu untuk menerangi lorong, dapur dan ruang tamu, di dalam bilik tidur, kebanyakan kita ingin mewujudkan suasana bersantai dan rehat yang hangat, selesa. Walau bagaimanapun, lampu halogen sejuk boleh menjadi "dilembutkan" oleh bahan lampu siling candelier.

Menggantung elemen hiasan

Lampu untuk bilik tidur moden

Tiub pendarfluor - dari sudut pandangan cahaya yang dihasilkan, jenis ini serupa dengan mentol halogen. Cahaya sejuk juga mengehadkan penggunaan di ruang bilik tidur sebagai sifat lekapan terbuka, tanpa warna dan lampshades. Lampu tidak panas semasa operasi, penggunaannya boleh dilakukan di candelier yang dibuat dari bahan apa pun.

Gaya desa

Harmoni Pencahayaan

Kit harmonis

Mentol LED - juga tenaga yang cekap. Kelebihan mereka adalah bahawa mereka boleh didapati dengan pelbagai pilihan lampu. Elemen juga tidak panas semasa operasi.

Reka bentuk yang anggun

Banyak mentol lampu

Pelaksanaan ringkas

Dengan banyak unsur hiasan

Pencahayaan bilik tidur

Sudah tentu, di dalam bilik tidur candelier muncul, pertama sekali, sebagai elemen hiasan dan penampilannya sangat penting. Tetapi adalah penting untuk tidak melupakan maksud asal lampu - menyalakan ruang bilik tidur. Dan dalam kes ini, penting untuk memilih kuasa cahaya. Lagipun, semua orang tahu bahawa cahaya rendah bilik itu menghasilkan kesan soporific, dan yang kuat - menarik dan bahkan menjengkelkan. Adalah penting untuk mencari "pertengahan".

Bentuk bulat

Hiasan dalaman

Chandelier sebagai elemen hiasan

Apabila mengira keamatan lampu bilik, ia perlu mengambil kira beberapa penunjuk:

 • jenis sumber cahaya;
 • kuasa yang diisytiharkan (pakar sentiasa memberi nasihat untuk membeli alat pencahayaan dengan rizab kuasa);
 • bilangan lampu dan jenisnya;
 • bahan dari mana warna dan lampshade dibuat (jika ada);
 • lokasi warna (adakah mereka menyebarkan cahaya ke atas atau ke bawah);
 • palet warna bilik (peranan utama dimainkan oleh warna dinding).

Untuk bilik tidur klasik

Renda palsu

Penunjuk utama akan menjadi kuasa peranti pencahayaan. Dalam versi piawai, nilai ini berada dalam lingkungan antara 15 hingga 25 watt setiap 1 meter persegi ruang lantai. Tetapi dalam kes ini, terdapat beberapa nuansa. Jika dinding bilik tidur dihiasi dengan cahaya dan warna putih, maka kuasa dapat dikurangkan, kerana cahaya akan dapat dilihat dengan baik dari permukaan menegak.

Model untuk bilik tidur yang luas

Model Universal

Pelaksanaan berperingkat

Antara lain, pakar mencadangkan penggunaan di semua ruang tamu, dan bilik tidur tidak terkecuali, cahaya ambien. Ini bererti bahawa candelier dengan uplights yang terbalik akan menjadi pilihan yang ideal (walaupun harus diakui bahawa menjaga peranti sedemikian adalah sedikit lebih sukar - debu menetap dalam lampu mangkuk, kadang-kadang serangga kecil). Tetapi kesan visual untuk memperluaskan ruang, yang boleh dicapai hanya dengan menggunakan alat pencahayaan yang sesuai, patut menghabiskan sedikit masa untuk pembersihan.

Untuk bilik tidur dengan warna-warna cerah

Lokasi candelier di atas kaki

Hiasan berlapis

Skim warna kandil

Sejak zaman Soviet, ramai di antara kita sudah biasa dengan imej "standard" candelier pada masa itu - jenis penyelesaian yang sama yang diperbuat daripada plastik telus, yang dikenali sebagai "candelier kristal". Masa-masa di setiap apartmen yang anda dapat lihat tentang lekapan lampu yang sama telah lama berlalu. Pelbagai candelier di kedai-kedai moden amat menggembirakan, yang boleh mengakibatkan kekeliruan bahkan bagi pembeli yang jelas mewakili subjek pembelian. Tetapi pilihan yang luas juga merupakan peluang untuk memenuhi keperluan bahkan pelanggan yang paling menuntut.

Dalam bilik tidur klasik

Lampu bilik tidur bersaiz sederhana

Lampu gantung kristal yang rendah

Ramai elemen lut

Dari segi memilih warna perlawanan pencahayaan, terdapat dua cara yang dapat diikuti oleh tuan bilik tidur. Pilihan pertama adalah skema warna yang sepadan dengan palet umum bilik dan bersesuaian dengannya.Cara kedua adalah penyelesaian kontras yang berbeza yang membolehkan kandil bukan sahaja menonjolkan latar belakang umum, tetapi juga menjadi subjek utama hiasan dalaman. Tetapi terdapat penyelesaian "perantaraan" - pilihan kandil, asas unsur-unsur yang bahan lut (kaca, kristal dan plastik spektakuler dibuat). Peranti pencahayaan semacam itu tidak akan bertentangan dengan mana-mana unsur dalaman, tetapi tidak akan "menarik" perhatian kepada dirinya sendiri.

Chandelier untuk pedalaman moden

Imej cahaya

Sebuah kandil gelap dan hitam yang diperbuat daripada kaca atau logam akan kelihatan mewah di dalam bilik tidur dengan pedalaman yang cerah. Sudah tentu, dalam kes ini, lampu menjadi titik tumpuan bilik, penekanan utamanya. Di dalam bilik kecil, lebih baik menggunakan tempat warna gelap yang serupa sekali. Sekiranya anda perlu meningkatkan ketinggian siling secara visual, maka warna gelap, berserta versi cahaya siling dan dinding, paling baik digunakan dalam penutup lantai (hiasan atau permaidani).

Kandil gelap asal

Kandil hitam

Lampu loket gelap yang luar biasa

Dengan bingkai gelap

Candeliga hitam mewah

Jika anda memilih candelier dengan elemen hiasan warna yang berbeza, maka anda perlu menjaga kombinasi dengan item dalaman lain. Warna unsur-unsur lampu boleh diulang dalam reka bentuk tekstil bilik tidur - tirai tingkap atau tempat tidur, upholsteri perabot tambahan atau bahkan permaidani.

Lampu kandil terang dengan unsur berwarna

Prestasi warna

Bilik tidur dalam warna merah jambu

Pilihan warna yang luar biasa

Unsur hiasan berwarna