Penjajaran dinding bilik

Penjajaran dinding bilik

Hampir selalu pembaikan di sebuah apartmen baru bermula dengan acara seperti meratakan dinding. Malangnya, geometri permukaan mereka dalam kebanyakan kes adalah jauh dari ideal, dan untuk membawa sebuah apartmen ke dalam bentuk yang sesuai, perlu terlebih dahulu untuk menyelesaikan masalah ini.

Teknologi penjajaran dinding bukan masalah besar. Untuk melakukan ini, anda mesti mempunyai pengalaman yang minimum dalam pembinaan dan pembaikan, serta alatan dan bahan yang sesuai. Terdapat beberapa kaedah untuk menyelesaikan masalah ini, yang pertama adalah melepa dan yang kedua adalah pelapis eternit permukaan dinding. Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan, jadi patut dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

Melepa dinding

Kelemahan utama pelepasan adalah kerumitan proses, kehadiran kemahiran mandatori di kawasan ini, sejumlah besar habuk dan kotoran yang akan berlaku semasa kerja. Kelebihan - dinding dengan permukaan halus yang sempurna, yang memerlukan pembaikan selepas waktu yang cukup lama.

Apa yang anda perlukan untuk bekerja? Tugas utama adalah membersihkan dinding lapisan plaster lamajika ia berada dalam stok. Kemudian permukaannya dibasuh dari habuk dan kotoran yang mematuhi dan ditutup primer. Proses ini sangat penting kerana lebih baik kerja persiapan dilakukan, semakin mudah proses selanjutnya.

Alat dan bahan:

 • Pengadun pembinaan
 • Tangki untuk campuran campuran plaster
 • Rumah Api
 • Saiz peraturan dari 1.5 hingga 2m
 • Terbakar
 • Tahap bangunan
 • Campurkan plaster dalam jumlah yang diperlukan

Mengira jumlah campuran yang betul agak mudah. Berdasarkan data purata, untuk memohon lapisan tebal 2 cm pada 1 meter persegi permukaan, anda memerlukan kira-kira 16 kg campuran bangunan. Tetapi anda harus membeli bahan tersebut dengan margin, terutama jika terdapat kelemahan yang signifikan. Dalam kes ini, ketebalan plaster boleh mencapai 4-5 cm.

Penggunaan suar

Pertama sekali, benang-benang diregangkan secara mendatar di dinding, kira-kira pada jarak 0.5 hingga 3 cm dari permukaan, ini bergantung pada kelengkungan yang ada. Perlawanan benang dibuat pada paku yang dipalu di sudut.

Seterusnya, anda boleh meletakkan suar. Mereka mudah dipasang. Untuk ini, rumah api mesti tergelincir di bawah benang dan dipasang secara menegak dengan dempul atau dowel.

Rumah api dipasang pada jarak antara satu sama lain tidak kurang daripada satu meter dan setengah. Lebih kurang elemen-elemen ini dipasang, semakin mudah ia menjadi dempul. Tetapi jika mereka terlalu jarang berada, maka prosesnya agak sukar, kerana penggunaan campuran antara suar adalah satu operasi teknologi dan dilakukan dalam satu perjalanan.

Puttying

Campuran pra-siap digunakan pada permukaan menggunakan sudu khas, dan kemudian perataannya dilakukan oleh peraturan. Melepa dilakukan secara berperingkat-peringkat, di antara mercusuar yang ditubuhkan.

Selepas memohon lapisan plaster, biarkan ia kering. Ia biasanya mengambil masa 2 hingga 4 hari bergantung kepada suhu bilik.

Apabila pengeringan, ia tidak diingini untuk membuka tingkap untuk mengelakkan draf. Ia juga tidak digalakkan untuk melakukan kerja di musim sejuk di dalam bilik yang tidak dipanaskan. Suhu yang disyorkan untuk melepa dinding adalah +10 darjah Celsius dan ke atas.

Selaraskan permukaan asas dinding dengan lembaran plasterboard

Bekerja dengan drywall kurang rumit daripada melepa. Kelebihan utama pendekatan ini adalah kerumitan kecil proses, sekurang-kurangnya kotoran dan debu, dan bahan berat yang rendah.Kelemahannya adalah kerana keperluan untuk memasang bingkai dan ketebalan lembaran drywall tertentu, terdapat penurunan dalam jumlah ruang. Jadi kaedah ini tidak disyorkan untuk digunakan di bilik kecil.

Bahan dan Alat

 • Peraturan bangunan
 • Pemutar skru
 • Gipsum plasterboard
 • Skru
 • Profil sokongan (60mm)
 • Profil panduan (27mm)

Kerja persediaanPertama anda perlu membuat bingkai dari profil. Untuk ini, penanda awal dibuat di siling dan lantai, di mana profil akan diletakkan. Berhati-hati memeriksa lokasi garisan penanda relatif terhadap satu sama lain. Untuk ini, adalah optimum untuk menggunakan garis plumbum. Selepas menandakan dan menyemak, profil panduan diikat ke permukaan menggunakan skru menegak sendiri.

Setiap 40-50 cm di dinding dalam garis menegak, sekali lagi mengikut tanda permulaan, lubang-lubang yang diperlukan untuk memasang dowels digerudi. Seterusnya, profil pendukung dipasang, pengikat yang dilakukan ke dowel, serta profil panduan atas dan bawah.

Sebelum menetapkan unsur bingkai, adalah perlu untuk memeriksa geometri dan lokasi yang betul semua komponennya berbanding satu sama lain.

Ruang antara profil boleh digunakan untuk memanaskan bilik. Ia diisi dengan bulu mineral dan di samping memperoleh permukaan yang rata, ciri-ciri penjimatan haba bilik dapat ditingkatkan dengan ketara.

Pemasangan lembaran tuala kering. Sebelum memulakan operasi ini, adalah perlu untuk membuat tanda di lantai di mana lokasi profil akan ditentukan. Lembaran kering digunakan pada profil dan dipasang di atasnya menggunakan skru mengetuk diri. Pengikat hendaklah terletak sekurang-kurangnya 15 cm dari satu sama lain. Apabila melakukan kerja pemasangan, adalah berguna untuk memastikan kepala skru berada pada satah yang sama dengan permukaan lembaran atau di bawah permukaan dengan tidak melebihi 0.5 mm.

Menamatkan kerja. Selepas memasang lembaran drywall, sendi adalah dempul. Untuk melakukan ini, gunakan campuran bangunan berasaskan gipsum khas. Ia mudah untuk acara ini disebabkan oleh peningkatan tahap keplastikan.

Untuk mengelakkan keretakan pada sendi, pelekat mesh dibuat dengan preliminarily, dan lapisan dempul telah digunakan untuknya.

Selepas itu anda boleh menghasilkan wallpapering wall atau melatih mereka untuk lukisan.