Gaya Baroque

Gaya Baroque di pedalaman

Istana barok dan gaya berseni (gaya raja dan bangsawan) yang digunakan untuk menghiasi pedalaman berfungsi sebagai penunjuk kekayaan, prestij dan skop ruang pemilik rumah, sebagai Ia mencerminkan era abad ke-17-18. Lagipun, pada masa ini ia berasal dari Itali di bandar-bandar seperti Rom, Venice, Florence dan Mantova, di era perarakan kemenangan tamadun Barat. Keistimewaan seperti kemegahan, kemegahan, penyerapan, dinamika imej adalah wujud dalam dirinya. Baroque dicirikan oleh penggunaan bentuk melengkung dan seni bina, sebagai contoh, kehadiran tiang di pedalaman. Perhiasan mempunyai bentuk plastik florid, dan dengan bantuan perhiasan antara lain perasaan ketinggian dan kelantangan dibuat. Digunakan secara aktif emas, tembaga, perak, serta marmar, kayu berharga dan gading.

Perabot dengan kaki melengkung dan penyepit adalah perbezaan ciri gaya Baroque.Unsur-unsur Baroque yang wujud unsur-unsur kunoHiasan yang kaya dengan penyepit - semua ini adalah gaya Baroque.Kelimpahan tirai kain, pendants dan pinggan adalah tanda utama gaya barok, pendants dan pinggiranHiasan bilik makan gaya Baroquegaya barok yang hebat dan hebat

Ciri gaya

Saya harus mengatakan bahawa gaya ini suka bilik-bilik yang luas, terutama berbentuk oval, memberikan peluang untuk mencipta, sebagai contoh, bilik atau bilik tidur yang elegan. Untuk hiasan bilik-bilik kecil, barok tidak sesuai kerana fakta bahawa ia melibatkan perabot besar dan asas besar yang boleh dimuatkan dengan mudah di ruang angkasa, sementara tidak mengurangkan saiz dan rasa kelapangan, dan yang paling penting, kemegahannya. Benar, jika dikehendaki, anda boleh menggunakan hanya beberapa butir-butir gaya ini dan hadkan diri anda untuk pengkhususan kecil.
Sebagai hiasan tambahan, gaya Baroque sering menggunakan niche di dinding. Biasanya mereka dipenuhi dengan pasu, patung dan angka lain. Cermin besar, porselin, ibu mutiara, logam berharga, serta pelbagai produk gading juga relevan di sini.

Antara lain, gaya ini menentukan reka bentuk tingkap dan pintu yang kaya. Pintu itu harus menyerupai istana, iaitu. pilihan ganda pintu akan menjadi sempurna. Mereka perlu dicat sama ada untuk dipadankan dengan dinding, atau hanya mempunyai warna putih, sisipan diperbuat daripada kaca berwarna atau tekstil dibenarkan. Hiasan pintu boleh berbeza, misalnya dengan ukiran atau penyepit. Akan sesuai dan pad dengan sulaman buatan tangan, yang dibuat oleh anda sendiri atau perabot diukir yang dibuat oleh diri anda sendiri - terdapat banyak kebebasan untuk imaginasi kreatif dalam kes ini.

Hiasan dinding Baroque

Peraturan utama adalah bahawa dinding tidak harus sama sekali homogen. Ia perlu mempunyai semua jenis sisipan, sempadan, hiasan seni bina atau pencetakan stuko. Dari bahan-bahan berikut boleh digunakan: stucco, kertas dinding tekstil, panel kayu (dicat), dan lebih baik lagi, panel mahoni asli. Dan jika anda menggunakan permaidani dan brokat, maka rasa mewah akan bertambah hebat. Lukisan dan ukiran digunakan secara meluas dalam reka bentuk dinding dalam gaya Baroque. Kehadiran di dinding sangat dialu-alukan. lukisan Renaissance Penggunaan lajur, pilaster dan pelbagai acuan stuko - semua yang boleh menekankan kemewahan hiasan

Hiasan dinding Baroque yang spektakuler - tekstil tekstil dan kayu, dipisahkan oleh sempadanBahagian dalaman bilik mandi yang mewah dan kaya dengan lajur megahBahagian dalaman baroque kaya mengingatkan halaman dengan lajur mewah

Hiasan siling

Gaya Baroque benar membayangkan siling, yang merupakan kesinambungan dinding, dan sama sekali tidak berbeza dengannya. Hiasan dalam bentuk gilding dan stuko juga sesuai di siling, kedua-duanya di atas rata dan berkubah. Lebih-lebih lagi, ia akan memberikan kehebatan dan kesungguhan kepada premis. Dan siling, dihiasi dengan fresko, adalah penyelesaian yang sempurna untuk menyampaikan ciri-ciri era ini dengan penuh. Dalam reka bentuk moden, cetakan siling regangan digunakan bukannya lukisan dinding.

Penamat lantai

Pertama, warna lantai mesti digabungkan dengan warna sisa penamat. Dari segi bahan yang digunakan - ia boleh menjadi seramik atau pokok itu. Dibenarkan untuk menggunakan sekeping parket dari pokok baka mahal.Dengan cara ini, permaidani di lantai, terutamanya dicat, akan menjadi tambahan yang sesuai jika mereka menduduki bahagian yang lebih kecil dari keseluruhan permukaan lantai. Baroque membayangkan penggunaan karpet kain tanpa kain. Mereka juga menendang dinding rumah. Kemudian mereka menerima nama permaidani.

Jubin seramik seperti lantai di bilik mandiLantai parket adalah penyelesaian yang sempurna untuk ruang tamu anda

Perabot Baroque

Ciri-ciri ciri perabot Baroque adalah: upholsteri cerah yang diperbuat daripada fabrik yang kaya, kehadiran pinggiran dan pelbagai detail terukir kompleks, kaki melengkung, varnishing, serta permukaan bersalut dengan emas. Untuk sofa dan kerusi berlengan, belakang harus bengkok dan mewakili garis bergelombang. Sofa yang direka harus menyerupai kerusi berlengan disusun. Di meja, meja dihiasi dengan mosaik, marmar berwarna atau ibu mutiara, dan dalam kebanyakan kes mempunyai bentuk bulat, kerusi dilengkapi dengan punggung yang diukir. Kepingan utama perabot gaya ini adalah peti laci, kabinet dua, rak, almari, papan kaki, meja makan besar, kerusi dengan punggung tinggi, atamankas, dll.

Perabot yang dilengkapi dengan upholsteri balut adalah tipikal gaya Baroque. Perabot kayu besar dengan kerusi yang tinggi terdapat dalam baroque
Sekiranya ini bilik tidur, maka katil harus besar-besaran dengan headboard mewah, serta dengan kanopi dan pelbagai hiasan.

Katil Baroque dengan headboard mewah

Tempat tidur harus mengingatkan anda tentang khemah-kediaman oriental, dengan banyak tirai dan tirai. Warna perabot dalam kebanyakan kes menggunakan hiasan dinding yang sama. Sebagai tambahan kepada katil, perabot bilik tidur mungkin termasuk meja persalinan, laci dada dengan laci, meja almari dan meja persalinan.

Tekstil Baroque

Tekstil harus memberi rasa kekayaan dan kemewahan. Dan kesan ini dicapai dengan menggunakan langsir rimbun, pinggir emas, pendants dan berus. Langsir dapat dibuat dari kain beludru, brocade emas, satin atau sutera, bersulam dengan benang emas atau lurex. Kehadiran lambrequin yang luar biasa sangat wajar, terutamanya dihiasi dengan sulaman kaya dan pewarna yang kaya. Sebelum ini, langsir baroque diperbuat daripada bahan lapisan warna yang berbeza. Selain itu, pintu-pintu dihiasi dengan kain terbungkus yang sama yang digunakan di tingkap. Pada masa ini, kain meniru bahan semulajadi seperti onyx, marmar, malachite, kura-kura, dan sebagainya digunakan. Dengan kata lain, kain mahal mahal digunakan.

Bantal kain dengan tassels, permaidani dengan corak - semua ini adalah ciri gaya BaroqueTekstil Baroque - kelebihan langsir terbungkus thalassic

Pencahayaan

Gaya Baroque membayangkan kehadiran tingkap besar di dalam bilik supaya cahaya siang cukup terang.

Gaya Baroque Tingkap dinding penuh spektakular yang wujud dalam gaya Baroque

Juga digunakan secara meluas cermin saiz besar, mewujudkan kesan pencahayaan yang lebih besar, serta ruang peningkatan visual, yang merupakan titik utama untuk gaya ini. Kerana penciptaan buatan dalam gelap, lilin yang digunakan untuk dibingkai dalam candlesticks yang indah yang terbuat dari kayu perak atau diukir sebelumnya digunakan secara meluas. Pada masa ini, peranan lilin sempurna dilakukan oleh lampu siap sedia dalam bentuk lilin.

Kandil antik bergaya dengan lilinLampu dinding meniru lilin di kandil

Di samping itu, baroque membolehkan penggunaan candelier kristal besar-besaran. Di samping itu, dinding berkilauan lekapan (sangat baik, jika ia akan dijadikan kristal dengan penyepit) dan hebat lampu lantaimempunyai kaki diukir.