Mosaik di pedalaman: jenis, keterangan dan foto

Mosaik di pedalaman: tontonan dan penerangan foto

Penggunaan mosaik dalam hiasan dalaman telah diketahui sejak lama. Di dunia moden, anda dapat mencari banyak variasi skema warna, bahan-bahan yang dibuat pelapis, saiz dan kaedah mengikat unsur-unsur individu ke matriks yang sama.

Jenis mosaik

  1. Moose kaca adalah jenis permukaan yang paling popular. Kosnya tidak bagus, tetapi prestasi boleh sangat berbeza: matte, telus, dengan kemasukan hiasan, emas atau platinum, terima kasih kepada lapisan foil yang sepadan. Permohonan ini adalah disebabkan oleh sifat-sifat bahan: tahan kepada pendedahan yang berpanjangan kepada air, cahaya matahari, keterlaluan suhu dan detergen, tahan lama, tahan haba. tahan fros. Dengan pertolongannya, ada hiasan bilik mandi dan kolam renang, dapur dan meja dapur, ruang partisi telus dan dinding, lantai dan perapian, perabot.
  2. Moose seramik juga tidak ketinggalan di belakang pemimpin. Ia dihasilkan oleh dua teknologi: sama dengan jubin seramik, hanya lebih kecil, dan dalam bentuk jubin porcelain dengan pemotongan berikutnya. Teknik utama dalam penyediaan perhiasan adalah penggantian kawasan berkilat dan matte dari pelbagai warna. Penyerapan air yang rendah dan peningkatan kekuatan mekanikal membolehkan anda menggunakan salutan di lorong, bilik mandi dan dapur, membuat aksen dalam bentuk panel di dinding dan lantai di mana-mana bilik.
  3. Moosa batu dianggap sebagai bahan elit. Pelbagai yang paling terkenal adalah marmar. Mereka juga menggunakan jasper, lapis lazuli, travertine dan lain-lain batu permata dan hiasan. Dengan bantuannya, dinding, lantai, kaunter bar, countertop, bilik mandi dan kolam renang dihiasi. Tangga dan dewan di bangunan awam dengan hiasan batu mosaik kelihatan hebat. Ia tidak jarang digunakan dalam hiasan luaran fasad, pintu masuk, bahkan susunan laluan.
  4. Mocha mosaik adalah pilihan eksklusif. Salah satu bahan yang paling mahal dan praktikal. Dalam penampilan, ia menyerupai kaca, tetapi dengan permukaan yang sangat licin. Warna produk sangat terang, kaya dan mendalam. Terima kasih kepada teknologi inovatif, beribu-ribu warna dengan kesan cahaya dicipta. Ia sesuai untuk menghias mana-mana permukaan, termasuk di tempat-tempat dengan beban berterusan - lantai di dapur atau di koridor.
  5. Mosaic diperbuat daripada logam. Baru-baru ini, mozek logam telah digunakan untuk hiasan dinding. Kuningan atau acuan keluli tahan karat dipasang pada asas plastik lembut. Permukaannya adalah matte, berkilat, keluli atau emas. Ia digunakan terutamanya untuk hiasan unsur-unsur atau dalam bentuk sisipan kecil. Dilakukan dalam bentuk rombus, dataran, oval dan segi empat tepat.

Kaedah dimensi dan pemasangan

Untuk kemudahan penggunaan, serpihan kecil dikumpulkan ke dalam matriks. Unsur-unsur tetap dari bahagian dalam ke grid atau dari luar ke kertas atau filem. Di kedai-kedai anda boleh mencari matriks monophonik atau dengan corak mengulangi, panel siap pakai. Komposisi dikumpulkan untuk memerintahkan dalam bentuk gambar dan landskap dalam apa jua saiz dan reka bentuk. Penumpukan dilakukan secara punggung. Untuk menetapkan penggunaan pelekat khas dan pasta grouting. Populariti pelbagai jenis mosaik dijelaskan dengan keindahan salutan, ketahanan mereka terhadap pengaruh negatif, dan serba guna. Tidak seperti versi jubin, mozek mudah membentuk permukaan melengkung, hujung, peralihan dan perbezaan.