Pemilihan warna untuk kertas dinding

Pemilihan warna untuk kertas dinding

Dekorasi kertas dinding adalah salah satu cara yang paling popular untuk menghiasi bilik. Teknologi dinding tidak tetap diam. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, jenis terkini bahan penamat ini dengan pelbagai warna telah muncul. Oleh itu, semua orang akan cuba untuk berpakaian rumah mereka dalam wallpaper yang indah, selesa dan selamat.

Tekstur kertas dinding dan warnanya mempunyai kesan yang ketara kepada penduduk rumah: prestasi, mood, kesihatan dan aktiviti. Juga, persepsi bilik secara keseluruhannya bergantung kepada petunjuk ini. Sebagai contoh, kertas dinding dalam pastel, warna tenang menenangkan seseorang, dan kertas dinding dalam warna terang, tepu - bersemangat atau mengganggu. Sekiranya corak di dinding adalah jalur menegak, ruangan itu kelihatan lebih tinggi dan sempit. Sekiranya di dinding ada lukisan dalam bentuk jalur mendatar, maka ruangan itu dirasakan lebih rendah dan lebih luas daripada yang sebenarnya.

Ciri persepsi beberapa lukisan pada kertas dinding

Corak berbentuk berlian mampu mengembangkan bilik secara visual;

Wallpaper di bilik mandi

Wallpaper dengan elemen besar dan kerap gambar boleh mengurangkan ruang;

Wallpaper di dalam bilik tidur

Corak kecil dan langka membantu mengembangkan ruang;

Kertas dinding foto di bilik mandi

Di dalam bilik kecil, ia tidak diingini untuk menggunakan corak yang terang, berbeza atau besar. Iaitu, saiz bilik yang lebih kecil, semakin kecil lukisan itu harus berada pada kertas dinding dan latar belakang kertas dinding harus lebih ringan;

Bunga Wallpaper

Lukisan dengan corak yang lebih besar harus mempunyai warna yang lebih lembut;

Wallpaper dengan lukisan

Corak halus pada wallpaper menenangkan, membantu mengekalkan ketenangan fikiran;

Wallpaper dalam reka bentuk rata

Sekiranya bilik-bilik bersebelahan, peralihan dari warna dalam satu bilik kepada warna dalam yang lain haruslah licin mungkin;

Wallpaper dalam foto rumah

Corak pelbagai huru-hara menyebabkan kebimbangan dan mempersempit ruang.

Kertas dinding yang indah di kawasan pedalaman

Adalah baik untuk menggelapkan kertas dinding dari vinil berat ke dapur, bilik mandi, tandas dan koridor, kerana ia adalah tahan lama dan tahan kelembapan. Di samping itu, corak pada kertas dinding itu membolehkan anda meniru jubin seramik atau bata.

Dan ini adalah beberapa cadangan untuk memilih kertas dinding untuk bilik kanak-kanak. Sekiranya tingkap kanak-kanak menghadap sebelah utara, di mana terdapat cahaya yang sedikit, maka adalah wajar memilih kertas dinding dalam warna-warna hangat - warna hangat kuning atau merah jambu, oren. Sekarang sukar untuk mencari banyak perkara menarik untuk bilik kanak-kanak untuk dijual - stadiometers, pelekat yang bercahaya di dalam gelap, pelbagai unsur hiasan untuk tema kanak-kanak - watak kartun, cerita dongeng, komik. Mereka boleh terpaku secara terus ke kertas dinding, lebih baik monophonic. Kanak-kanak harus menyukai penyelesaian reka bentuk yang akan membantu dia bermain dan berkembang.