Kertas dinding cecair hiasan: bahan foto dan video

Kertas dinding cecair hiasan: bahan foto dan video

Kertas dinding cecair muncul di pasaran bahan-bahan hiasan bangunan yang baru-baru ini, tetapi telah berjaya mendapatkan populariti di kalangan orang yang ingin mereka bentuk rumah mereka dalam gaya asal.

Sedikit sejarah

WallpaperSebagai bahan untuk dinding menghias, mereka dicipta oleh orang Cina dan mula-mula dibuat dari kertas beras. Teknologi pembuatan masih menjadi misteri selama beberapa abad. Hanya pada abad ke-8 kertas dinding menjadi tersedia untuk tuan Eropah. Lukisan di atasnya telah digunakan secara manual, oleh itu wallpaper seperti itu hanya tersedia untuk orang yang kaya. Tetapi sebaik sahaja matriks untuk pencetakan dicipta, pengeluaran menjadi meluas.

Pada abad ke 18, wallpaper sutera muncul - prototaip kertas dinding cecair hari ini. Asas kertas diasaskan dan permukaan basah ditutup dengan benang sutera yang halus, menghasilkan kanvas sutera yang mewah. Kertas dinding sedemikian dihiasi dengan beberapa dewan Louvre.

Jadi apakah kertas dinding cecair?

Kertas dinding cecair adalah campuran serat sutera atau kapas, bubur larut, pewarna berkualiti tinggi, cip kuar berwarna dan pelekat. Semua komponen adalah semulajadi, kerana bahan itu mesra alam. Kertas dinding cair dalam bentuk kering adalah serupa dengan serpihan saiz dan warna yang berbeza dengan pelbagai aditif. Di negara lain, kertas dinding itu dipanggil sutera sutera.

Manfaat kertas dinding cecair akan memuaskan pelanggan yang paling menuntut:

 • antistatic, tidak menarik debu;
 • mempunyai sifat pelekat dan meratakan;
 • mudah dipulihkan jika rosak;
 • mempunyai tahap kebakaran yang tinggi;
 • mudah untuk digunakan untuk dinding: tidak memerlukan pemasangan, tidak mempunyai sendi, tidak perlu pengiraan tambahan apabila "melangkau" tingkap dan pintu;
 • mesra alam;
 • jangan pudar, jangan menyerap bau;
 • mempunyai kualiti penebat haba dan bunyi;
 • tidak ubah apabila merosot di rumah baru;
 • tahan lama, boleh digunakan selama 10 tahun;
 • terdapat dalam julat harga.

Akhirnya, mereka hanya cantik dan elegan, yang membolehkan anda membuat reka bentuk tersuai untuk pedalaman anda.

Terdapat hanya satu kelemahan untuk wallpaper - mereka tidak tahan kelembapan, dan di bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi mereka boleh kehilangan bentuk mereka. Untuk mengelakkan ini berlaku, mereka dilapisi dengan varnis tanpa warna khas, sebagai contoh, "Poliver bertemu". Pernis mesti wap yang telap sehingga dinding dapat "bernafas".

Kerja persediaan dan penyediaan kertas dinding cecair

Permukaan sebelum memohon kertas dinding harus ditapis dan disusun semula. Ia dilarang keras untuk menggunakan primer ST-17, kerana bintik kuning muncul di dinding apabila berinteraksi dengan kertas dinding cecair, primer Alpina paling sesuai. Jika terdapat unsur-unsur logam di dinding, mereka dicat dengan enamel atau cat minyak untuk mengelakkan karat. Warna dinding sebelum aplikasi harus putih supaya naungan kertas dinding tidak diputarbelitkan.

Campuran, yang mempunyai bentuk habuk papan kering, diletakkan dalam bekas plastik dan dituangkan dalam bahagian 100 ml air, kira-kira 6 liter setiap beg, suhu air harus sekurang-kurangnya 30 darjah. Anda tidak boleh melakukan sebaliknya, tuangkan campuran ke dalam air, menguli tidak akan berfungsi. Komposisi itu dicampur dengan tangan, sehingga krim masam tebal, ia perlu menggunakan semua pembungkusan sekaligus, kerana permukaannya perlu disalut dalam satu langkah untuk naungan seragam bahan. Campuran dibenarkan untuk berdiri selama sehari, selepas itu ia siap digunakan.

Wallpapering dan penjagaan

Pilihan terbaik adalah untuk bekerja secara manual menggunakan roller cat atau grater plastik.Pertama, lapisan kertas dinding digunakan pada sendi dinding, maka bahan itu dituangkan ke dinding pada bahagian kecil, dan kemudian campuran itu disusun dari sudut ke sudut, sementara alat itu tidak robek permukaan sehingga lapisan tidak terbentuk. Kekuatan tekanan pada alat itu tidak boleh menjadi sangat besar, jika tidak, bahan tersebut dapat dimampatkan. Semua kerja mesti diselesaikan hingga akhir, sebelum komposisi digenggam. Wallpaper kering dalam 2 - 3 hari dan semasa pengeringan adalah perlu untuk membersihkan bilik dengan berhati-hati supaya kelembapan menyejat dari kertas dinding, sementara suhu dalam ruangan tidak boleh lebih rendah daripada 10 darjah. Selepas pengeringan, kertas dinding akan mengambil warna "benar".

Untuk kertas dinding cecair, hanya cucian kering sesuai. Sekiranya mereka dipernis, anda boleh menggunakan kain lembap. Kalau kertas dinding itu kotor atau rosak, mereka dibasuh perlahan-lahan dengan air, dibuang dengan spatula, menguli kembali dan menutup dinding sama sekali, atau hanya bahagian yang rosak.

Kertas dinding cair disyorkan untuk premis pejabat dan bangunan kediaman. Terima kasih kepada pelbagai warna, tekstur yang indah, kemudahan permohonan, mereka dalam permintaan di kalangan semua segmen penduduk. Dengan memilih kertas dinding cecair, anda boleh memastikan bahawa pedalaman rumah anda akan menjadi luar biasa.