Pilihan dekorasi bilik

Pilihan dekorasi bilik

Tentunya setiap orang sering berfikir tentang mengubah hiasan bilik. Kemunculan rumah tidak hanya memberi kesan kepada semua penduduknya, tetapi juga kepada tetamu: setelah semua, mereka dipenuhi dengan pakaian dan diiringi, dengan cara itu juga. Dan tidak ada sesiapa pun yang ingin tinggal di sebuah bilik dengan siling berkutingan, kertas dinding Soviet dan permaidani di dinding. Hari ini, menggunakan bahan biasa dan murah, anda boleh membuat pilihan yang paling luar biasa dan luar biasa untuk menghias bilik.

Mari kita lihat pilihan yang paling popular untuk menghias bilik, bahan yang lebih baik untuk dipilih dan apa kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Di manakah mana-mana hiasan bermula?

Tidak rahsia lagi bahawa setiap bilik mempunyai kawasan fungsionalnya sendiri: tidur, rehat, penerimaan, dll. Untuk bahagian ini gunakan keping perabot dan pelbagai aksesori. Oleh itu, sebelum menghias premis, perlu memilih perabot yang sesuai, sementara itu penting untuk mempertimbangkan ciri-ciri setiap bilik. Sebagai contoh, di dapur dan bilik mandi, tidak semua bahan akan sesuai dan praktikal.

Siling

Jubin buih polistirena - Pilihan yang baik untuk membaiki kelas ekonomi, bahan ini sangat mudah dipasang, dan pelbagai pilihan warna dan tekstur boleh memberi ruang kelihatan cantik.

Siling berjubin

Drywall - dapat menyembunyikan pendawaian, komunikasi dan semua penyelewengan siling. Reka bentuk ini membolehkan anda membuat kerinting, siling pelbagai peringkat dengan pelbagai kombinasi pencahayaan.

Siling Plasterboard

Ketegangan - Satu versi moden hiasan siling, yang baru-baru ini menjadi sangat popular. Pemasangan hanya mengambil masa beberapa jam dan tidak meninggalkan sisa pembinaan. Oleh itu, siling regangan dipasang selepas semua kerja penamat telah siap dan bilik sudah siap untuk hidup.

Menyentuh foto siling

Rak dan pinion (dengan cara ini, ia dianggap sebagai jenis siling yang digantung) diperbuat daripada aluminium atau keluli tergalvani. Oleh kerana itu, ia mempunyai kekuatan tinggi, ketahanan kelembapan dan ketahanan.

Foto siling bergulir

Siling kaset - reka bentuk yang termasuk plat (dalam kes lain). Ia mempunyai gamut yang luas dan palet warna, yang memberikan pelbagai kemungkinan dalam reka bentuk bilik.

Siling kaset

Terlalu - juga sejenis siling yang digantung, mempunyai penampilan selular yang berterusan. Ia agak susah untuk dipasang, kerana semua rel mesti dipasang secara manual.

Siling terikat

Dindingnya

Wallpaper - Cara paling popular untuk menghiasi bilik. Hari ini, terdapat pelbagai wallpaper yang dibahagikan bukan sahaja oleh warna dan tekstur, tetapi juga oleh sifat teknikal (kelembapan-bukti, boleh dicat, pelekat sendiri, cecair, dan lain-lain)

Hiasan kertas dinding

Jubin - Ia paling sering digunakan di dapur dan bilik mandi, kerana ia mempunyai sifat unik: ketahanan kelembapan, kekuatan dan ketahanan terhadap persekitaran yang agresif.

Dekorasi Dinding Jubin

Lukisan - Versi dinding yang paling luar biasa di dalam bilik. Jangan lupa bahawa sebelum melukis dinding mesti diratakan dan dibersihkan. Cat dibahagikan dengan jenis, jenis, sifat dan, sememangnya, dengan warna.

Foto warna dinding

Drywall - Menyembunyikan pendawaian, komunikasi, dinding tidak sekata dan bahan penebat haba dan bunyi. Ciri drywall adalah keupayaan untuk membuat bulatan, reka bentuk penyelewengan dan keputusan lain ketika menghias bilik.

Dekorasi dinding drywall

Plaster hiasan - Ini adalah perkataan baru dalam hiasan bilik. Jika sebelum ini bahan ini hanya berfungsi untuk meratakan dinding, hari ini ia dianggap sebagai topcoat. Plaster hiasan boleh menjadikan bilik menjadi karya seni yang sebenar.

Foto stucco hiasan

Panel Pvc - Salah satu cara terpantas dan paling mudah untuk menghiasi dinding. Oleh kerana rintangan kelembapannya, bahan tersebut sering dijumpai di dapur dan di bilik mandi.

Foto panel Pvc

Batu hiasan - Walaupun cara yang jarang, tetapi sangat indah untuk menghias dinding di dalam rumah. Ia semua bergantung kepada kebolehan reka bentuk: seorang tuan yang baik akan mengkhianati bilik untuk kelihatan benar-benar asli. Selain itu, terdapat pelbagai jenis batu hiasan yang boleh melengkapkan hampir semua gaya ruangan.

Foto hiasan batu

Jantina

Jubin - sering digunakan di dapur dan bilik mandi, tetapi disebabkan oleh pemindahan haba yang buruk dari bahan, ia bernilai menghubungkan lantai panas. Atas sebab yang sama, jubin jarang ditemui di bilik lain.

Ubin pada foto lantai

Parket - lantai kayu semula jadi yang semula jadi. Ia mempunyai rupa yang menarik, artistik, tetapi sukar untuk gaya dan penjagaan lanjut.

Parket di dalam rumah

Laminate flooring - Ini adalah pilihan yang mesra alam, praktikal dan agak murah untuk menyelesaikan lantai. Selain itu, bahan ini dapat meniru tekstur hutan langka.

Laminate di dalam rumah

Lantai pukal Ia telah menjadi sangat popular sejak pengenalan gabungan diri meratakan di pasaran. Sifat tersendiri bahan adalah keupayaan untuk menggunakan spanduk 3D. Selain itu, lantai ini agak mudah dipasang.

Foto lantai besar

Linoleum - antara lain, ia boleh meniru hampir apa jenis penamat lain: batu, parket, jubin atau apa-apa penamat lain.

Gambar Linoleum di dalamnya

Permaidani - bahan hangat, praktikal dan moden. Pelbagai spesies boleh memuaskan walaupun pembeli yang paling rumit.

Permaidani di pedalaman
Kesimpulannya

Pilihan dekorasi bilik dipilih bergantung pada keupayaan reka bentuk dan kewangan. Adalah penting untuk diingat bahawa mana-mana bilik harus bukan sahaja cantik, tetapi juga berfungsi. Lagipun, tidak kira asalnya bilik itu kelihatan, jika tidak ada kesenangan dan keselesaan di dalamnya, maka pembaikan itu tidak akan membawa kegembiraan yang diharapkan.