Reka bentuk asal premis rumah Sweden

Idea reka bentuk moden di pedalaman sebuah rumah Sweden

Kami bawa perhatian kepada projek reka bentuk rumah dengan seni bina asli. Pemilikan rumah persendirian terletak di Sweden dan tidak menghairankan bahawa asas-asas gaya Scandinavia meninggalkan jejak pada reka bentuknya. Menambah sedikit kesederhanaan dan seni pop ke gaya Eropah Utara, pereka dan pemilik rumah mendapat pendekatan yang tidak penting untuk menggunakan bangunan kompleks dalam mewujudkan rumah yang selesa dan berfungsi.

Kami memulakan lawatan singkat kami ke pedalaman rumah Sweden dengan sebuah dewan pintu masuk. Dari langkah pertama ia menjadi jelas bahawa pangsapuri mempunyai seni bina yang sangat kompleks. Pelbagai protrusions dan bevels, niche dan nooks yang berbeza, dalam satu tangan, bilik yang sukar untuk hiasan dan perabot, dan di sisi lain, peluang untuk pasukan pereka, bersama-sama dengan pemilik rumah, untuk mewujudkan projek yang benar-benar unik.

Lorong rumah Sweden

Di bilik pertama yang luas di sebuah rumah persendirian adalah ruang tamu, digabungkan dengan ruang makan dan dapur dengan rancangan terbuka. Dalam semua bidang fungsional, satu pendekatan untuk kemasan permukaan digunakan - terhadap latar belakang salji putih, unsur-unsur gelap seni bina bangunan - balok dan siling - bertentangan sebaliknya. Kegunaan ladang tidak ditebalkan sebagai permukaan aksen membantu membawa masuk gambar bilik bukan sahaja variasi, tetapi juga nota perindustrian.

Buka ruangan ruang perancangan

Ruang duduk lounge terletak di sudut yang nyaman. Sofa yang luas pengubahsuaian sudut telah menjadi sekeping perabot yang ideal untuk menempatkan bilangan maksimum rumah tangga dan tetamu mereka di sekeping ruang kecil di tingkat pertama. Dan lampu yang selesa, dan meja kopi yang elegan, dan pendirian pouf yang selesa, dan lampu lantai dalam bentuk lampu pejabat - segala-galanya dalam segmen rumah ini dipilih dari sudut pandang kepraktisan praktikal dengan tarikan luaran.

Reka Bentuk Kawasan Hidup

Putih trim, rasuk gelap dan warna kelabu, sebagai perantara antara gabungan yang berbeza ini. Penggunaan warna abu-abu dan warna sebagai penyangga sentiasa membawa beberapa halangan kepada bahagian dalam bilik, "melancarkan sudut" dan menenangkan.

Ruang tamu ruang tamu

Di sebelah ruang tamu adalah ruang makan, yang berjalan lancar ke kawasan dapur. Kumpulan makan dari pereka terkenal sudah menjadi klasik untuk rumah Eropah dan Amerika moden. Meja makan yang luas dengan meja atas bujur putih salji dan kerusi plastik yang selesa di atas kaki kayu membentuk kesatuan yang sangat harmoni dan praktikal. Ruang makan disorot bukan hanya oleh pencahayaan individu dalam bentuk lampu loket, tetapi juga dengan permaidani berwarna-warni, yang boleh melambangkan gaya Scandinavia secara bebas di rumah moden.

Kawasan makan

Bilik ini mempunyai bentuk trapezoid yang kompleks, yang, tentu saja, tidak hanya memberi kesan kepada susun atur perabot, tetapi juga penamat untuk mewujudkan suasana harmoni, tanpa menarik perhatian seni bina kompleks bangunan. Latar belakang putih salju dalam kes ini adalah pilihan terbaik, bukan hanya kerana keupayaan untuk mengembangkan ruang secara visual, tetapi juga sifat-sifat untuk menyembunyikan (atau tidak fokus) pada ciri-ciri seni bina kompleks bilik.

Seni bina asal bangunan itu

Dapur dan honi makan mempunyai ruang yang cukup guna untuk menampung jumlah sistem penyimpanan, permukaan kerja dan perkakas rumah yang mencukupi. Tetapi walaupun dalam zon ini bentuk bilik tidak boleh dipanggil "betul" - semua jenis bevels dan protrusions membuat penyesuaian mereka sendiri kepada pembentukan set perabot. Tata letak sudut kabinet dapur dengan tier atas di satu pihak hanya menjadi pilihan terbaik untuk mengatur segmen fungsi praktikal, ergonomik dan luar yang menarik di rumah.

Ruang dapur

Di sini, di tingkat bawah ada sebuah bilik tidur dengan tingkap melengkung yang indah dan bentuk yang luar biasa dari bilik itu sendiri. Hanya hiasan dinding putih dapat menyampaikan dengan sempurna semua nuansa bangunan asal. Ruang bilik tidur kecil, tetapi ia cukup untuk melengkapkan bukan sahaja tempat tidur, tetapi juga sistem penyimpanan yang mengagumkan dalam bentuk almari gelongsor dengan pintu cermin yang secara visual menghalang ruang sempadan, meningkatkan ruang yang sederhana.

Bilik tidur tingkat bawah

Pada kemasan latar belakang putih, hiasan dinding kelihatan sangat ekspresif. Rumah Sweden mempunyai tempat khusus untuk hiasan - karya seni asli, foto dan poster dalam gaya seni pop tidak hanya menghias bilik-bilik, tetapi juga membawa estetika yang sangat berbeza ke pedalaman bilik.

Hiasan dinding - kemuncak reka bentuk

Tetapi bukan sahaja hiasan dinding telah menjadi ciri utama pedalaman seluruh rumah. Tumbuhan hidup ditemui secara harfiah di semua bilik rumah Sweden, dan ini menunjukkan bukan sahaja cinta alam, tetapi juga mengikuti tradisi reka bentuk ruang gaya Scandinavia.

Reka bentuk asal

Reka bentuk asal tingkap melengkung menjadikan reka bentuk keseluruhan bilik unik. Pangsapuri Sweden tergolong dalam jenis projek reka bentuk apabila ciri-ciri seni bina kompleks menjadi kemuncak bangunan, yang dipanggil "ceri pada kek".

Tingkap melengkung yang tidak biasa

Bilik tidur kedua, direka untuk satu orang, menduduki sebuah bilik dengan kawasan yang lebih kecil. Bevel siling yang sangat besar meninggalkan kesan khas dalam cara perabot disusun di dalam bilik ini untuk tidur dan bersantai. Tetapi pada masa yang sama, ruang kelihatan sangat selesa - bukan sahaja dermaga, tetapi juga semua aksesoris yang diperlukan untuk penempatan yang selesa mendapati tempat mereka di dalam bilik ini.

Bilik tidur geometri yang sukar

Berhampiran tingkap yang melengkung asal, ia mungkin meletakkan tempat kerja. Sebuah meja mudah, kerusi yang selesa dengan belakang dan sepasang rak terbuka - apa lagi yang diperlukan untuk menyusun sebuah pejabat kecil?

Stesen kerja tetingkap

Tidak jauh dari bilik tidur terdapat bilik mandi, dihiasi dengan kepelbagaian. Jika penggunaan kombinasi warna hitam dan putih, penggunaan keramik selesai dan dinding bata dalam satu bilik sebagai loghat, kita boleh mengharapkan untuk melihat, kemudian memerhatikan jerapah besar di dalam bilik mandi sebagai elemen hiasan sekurang-kurangnya tidak dijangka.

Dalaman bilik mandi

Dengan bantuan partition dari blok kaca, bilik utilitarian dibahagikan kepada zon prosedur air pagi dengan wastafel dan mesin basuh dan segmen mandi malam dengan tab mandi terbina dalam, dipenuhi dengan jubin persegi.

Gabungan bilik mandi kontras

Dari tingkat pertama pangsapuri Sweden kami naik tangga kayu ke tingkat atas, di mana terdapat bilik yang bersilang antara perpustakaan, tempat untuk bersantai dan membaca, dan zon cahaya untuk perhimpunan keluarga.

Tangga ke tingkat atas

Selalunya, penyelesaian paling mudah untuk pembaikan rumah adalah yang paling berkesan, praktikal dan cantik. Sebagai contoh, rak terbuka untuk menyimpan buku, alat tulis dan lain-lain. Apa yang lebih mudah? Sementara itu, seluruh dinding, dihiasi dengan bantuan sistem penyimpanan salji putih, kelihatan segar, mudah dan moden.

Sistem storan tradisional

Tingkat atas adalah bidang senibina kediaman yang luar biasa. Di sini, kedua-dua siling berkubah dengan lengkung, dan tiang asim dan rasuk lantai terletak dengan cara yang asal.

Bentuk dan garisan luar biasa.

Ruang untuk bersantai dan membaca berpagar di kedua sisi dengan grid adalah bilik bersantai, sama dengan boudoir oriental, tetapi dalam bacaan moden. Di dalam bilik yang selesa dan terang, para pemilik pasti gembira kerana setiap perabot atau hiasan membawa sentuhan kehangatan dan keindahan rumah ke atmosfera.

Reka bentuk asal bilik di bawah bumbung