Dapur gaya Empire: unsur-unsur kemegahan dan kemewahan istana di pedalaman rumah moden

Kandungan:

 1. Kisah gaya
 2. Mengapa ia popular?
 3. Ciri Reka Bentuk Utama
 4. Hiasan dalaman
 5. Hiasan dinding
 6. Aksesori
 7. Perabot

Jika anda suka mewah sedikit, maka pertimbangkan gaya Empire untuk dapur anda. Itulah bagaimana hiasan dalaman istana Louvre dan Versailles dihiasi. Tema klasikisme yang tinggi hari ini sering dijumpai di pangsapuri. Dapur bergaya ala juga merupakan tawaran untuk orang yang tinggal di sebuah bangunan pangsapuri.

Gaya Empayar: sedikit sejarah

Empayar itu muncul dalam fesyen, seni bina, lukisan dan seni semasa pemerintahan Napoleon, yaitu, pada awal abad ke-19. Oleh itu nama tengahnya adalah imperial. Gaya kekaisaran yang berat dihiasi dengan motif Mesir, yang seniman dan ahli arkeologi menemani kaisar pada ekspedisinya yang dipindahkan ke tanah Perancis. Trend ini juga terpakai untuk sejarah panjang, khususnya kepada Yunani kuno dan Rom. Memandangkan gaya Empire, ia dicirikan oleh monumentalisme dan banyak perhiasan.

Mengapa memilih hidangan a la carte hari ini?

Masakan gaya Empire popular. Hari ini, susunan rumah atau apartmen yang sombong telah menjadi lebih mustahil:

 • perubahan selera secara teratur pada selang masa yang tetap;
 • kemunculan sejumlah besar bahan moden, memperluaskan keupayaan penghias;
 • pertumbuhan kesedaran awam dan keinginan untuk memikirkan semula pengalaman terkumpul generasi.

Memihak kepada kenyataan terakhir, kita boleh menambah bahawa sempadan gaya kebangsaan telah lama kabur. Hari ini, semua orang memilih apa yang dia suka, dan tidak mengapa, itu minimalism sederhana atau empayar besar. Masakan gaya mewah mewah tiada tandingan. Siling berlapis menghiasi pencahayaan yang terpilih. Lampu LED kecil dalam kombinasi dengan pencahayaan tengah yang mencukupi menerangi kawasan memasak dan penggunaan makanan kuadrat yang besar.

Apakah ciri gaya?

Apabila anda menggunakan gaya Empire dalam reka bentuk mana-mana bilik, hasilnya akan menjadi menakjubkan. Malah masakan yang paling biasa akan menjadi istana kerajaan. Gaya imperialis ini masih dicirikan oleh klasik klasik. Dia muncul semasa Napoleon Bonaparte. Classicism memberi tumpuan kepada pemikiran tentang zaman dahulu dan dalam manifestasi akhir ketegangan yang ketat menambah keinginan untuk kemewahan dan banyak elemen hiasan. Titik paling penting ialah banyak emas, penyepit dan tembaga. Adalah jelas bahawa gaya tidak menerima permukaan bersalut nikel.

Gaya Empire dicirikan oleh kemewahan, yang menampakkan dirinya di mana-mana. Di masa lalu, dinding dihiasi dengan brokat kaya, permadani, tetapi hari ini terdapat banyak bahan murah yang meniru dan menggantikannya. Ini kertas dinding dan pelbagai cat. Walau bagaimanapun, tidak ada penggantian tingkap, dan tirai masih mencipta fabrik yang mahal, menyusunnya supaya corak itu menekankan kegembiraan. Sudah tentu, kain itu sendiri bukan sahaja berbeza dengan tekstur, tetapi juga dilengkapi dengan hiasan dalam bentuk berus, pinggiran, aksesori, dan lain-lain. Dapur yang hebat dan artistik dalam gaya Empire adalah tirai berat yang diperbuat daripada fabrik asli dan mahal, serta pencahayaan yang sesuai keperluan gaya yang ketat.

Hiasan dapur

Apa yang akan kelihatan seperti dapur gaya Empire? Sekiranya kawasan itu membenarkan, anda boleh mengedarkan bilik ke dalam zon. Dapur kecil tidak boleh dibuang dengan hiasan. Perabot terpilih yang betul akan segera menetapkan nada untuk seluruh pedalaman. Ia boleh menjadi simetri atau tidak, tetapi semestinya besar, lembut dan selesa. Bahan-bahan yang perabotnya dibuat tidak boleh murah, contohnya, esen dari kayu keras, pelapis mahal. Walaupun tiruan yang mahir hari ini dapat mengurangkan kos kewangan.Bagi skema warna, di sini anda boleh memilih warna gelap warna merah, biru, hijau, warna coklat dan warna lain. Penggunaan warna hitam dibenarkan.

Hiasan dinding di dapur gaya Empire

Sekiranya anda bercadang untuk menghiasi dalaman dalam gaya Empayar, maka anda harus menggunakan warna cahaya. Dinding boleh dicat dengan warna berikut:

 • gading
 • mutiara;
 • cat hijau muda.

Warna hijau mulia yang digabungkan dengan emas kuning seolah-olah bermanfaat di dapur. Trend ini dicirikan oleh siling yang selesai dengan stuko atau cetakan dengan corak hiasan. Dengan cara ini, anda boleh merendam sebuah bilik dan memberikan watak yang selesa. Dinding gaya empayar sering dihiasi dengan permadani dengan motif haiwan-tumbuhan atau imej adegan mitos.

Aksesori hiasan

Emas dan helang imperial, serta motif daun laurel, adalah hiasan gaya empayar asal. Gaya kepunyaan era lama dan diilhamkan di Mesir Purba, Rom dan Yunani, oleh itu, bahagian dalamannya juga dihiasi dengan caryatids dan pilasters, iaitu, patung-patung dekoratif dan lajur dalam gaya Greco-Rom. Dalam bentuk aksesori, anda boleh memilih hidangan porselin. Permaidani hiasan menjadi terima kasih kepada Empress Jozefina, yang suka menghiasi rumah mereka. Trend moden juga tergolong dalam gaya imperialis, dan perhiasan yang dibuat hari ini mempunyai perincian dan bentuk rumit. Lampu kristal digantung di siling, yang merupakan hiasan tengah dapur.

Ciri Empire perabot untuk dapur

Perabot yang diukir diwakili dengan baik dalam gaya Empayar. Peralatan eksklusif yang dekoratif adalah dek dekoratif dan kerusi berlengan Louis XVI dengan lengan kompleks yang luar biasa. Kain burgundy, hijau dan emas yang elegan menambah gaya dan berkilau. Kaki hiasan mempunyai kerusi dan meja. Agar tidak membebankan pedalaman dengan lebih banyak bentuk, anda boleh memilih model yang dicat dengan cat putih. Penyelesaian dalaman bergaya perlu dikaitkan dengan trend sejarah tertentu.

Reka bentuk dalaman yang sombong jelas mendefinisikan gaya Empayar, yang dinyatakan dalam unsur-unsur perabot dan hiasan, dipilih dengan hati-hati. Hasilnya, sofa lembut, kerusi-kerusi dan kerusi walaupun di dapur adalah atribut penting dalam pedalaman. Di samping itu, mereka mempunyai hiasan khas. Kaki mereka, sebagai peraturan, bengkok, kelihatan seperti kaki kaki binatang. Kadang-kadang anda boleh melihat motif tumbuhan, tetapi selalu dengan unsur-unsur besar dan penyepuhan tanpa perubahan.

Gaya kekaisaran Perancis, yang dibentuk pada tahun sembilan puluhan abad kelapan belas, dipanggil alat propaganda Napoleon. Trend ini bergaya di seluruh Eropah dicirikan oleh pedalaman dengan langsir mewah sutera terang, mengingatkan khemah ketenteraan yang besar, dilengkapi dengan perabot yang agak besar bentuk mudah, yang dihiasi dengan mewah dan gangsa. Hari ini adalah bergaya untuk beralih kepada sejarah, jadi orang semakin memilih gaya Empayar empayar untuk bahagian dalam dapur mereka untuk merasa seperti raja-raja hidup. Banyak idea hiasan bilik dapat dilihat di galeri foto.