Bahagian dalaman sebuah pangsapuri yang sangat kecil

Reka bentuk pangsapuri yang sangat kecil atau "mustahil mungkin"

Harga untuk pangsapuri di pusat megacities hari ini adalah tinggi. Oleh itu, selalunya mereka yang membeli perumahan di kawasan-kawasan popular menghadapi salah satu masalah yang paling mendesak - bagaimana untuk mengatur semua kawasan fungsian yang diperlukan untuk kehidupan di beberapa meter persegi. Ramai dari senegara kita menghadapi tugas yang sama di pangsapuri yang dibina pada abad lalu. Kami berharap contoh penggunaan ruang hidup yang berguna dan ergonomik dalam projek reka bentuk seterusnya akan membantu kedua-duanya. Meletakkan ruang tamu, bilik tidur, dapur dan bilik mandi di dalam satu bilik kecil tanpa melupakan sistem penyimpanan dan kemungkinan pergerakan bebas di sekitar apartmen tidak mudah, tetapi mungkin. Mari kita lihat dengan lebih dekat teknik reka bentuk yang boleh membantu kita dengan ini.

Membezakan fasad bangunan

Teras dari sebuah rumah yang cukup dihormati di kawasan yang bergaya menjanjikan bilik-bilik yang luas di sebalik pintu yang bertentangan gelap dari fasad putih salji. Tetapi pemilik rumah yang berkenaan hanya mendapat ruang kecil beberapa meter persegi.

Di atas sebuah apartmen kecil

Semua kawasan berfungsi dalam beberapa meter persegi

Setelah memasuki pangsapuri-pangsapuri kecil, kami mendapati diri kita pada waktu yang sama di lorong, dapur, ruang tamu, bilik tidur dan bilik mandi, hanya sudut kecil bilik mandi adalah bilik yang berasingan.

Segmen berfungsi dalam satu bilik

Seluruh ruang pangsapuri kecil dibuat dalam nada salji putih. Kemasan dalam nada putih membolehkan anda mengembangkan ruang secara visual dan mewujudkan suasana cahaya. Unsur-unsur perabot dan hiasan kelabu gelap membolehkan anda membuat aksen yang menekankan keputihan ruang dan garis struktur yang jelas.

Warna kelabu putih dan gelap

Tempat tidur berada pada ketinggian tertentu. Faktanya adalah bahawa katil dilengkapi dengan mekanisme mengangkat dan apabila tidak diperlukan, ia naik ke siling, membuat ruang untuk ruang lembut ruang tamu.

Memajukan dengan angkat

Reka bentuk tempat tidur

Reka bentuk tekstil tempat tidur dengan bantuan kain velor, menyenangkan untuk sentuhan, memungkinkan untuk membawa nota keselesaan rumah, kelonggaran dan kehangatan ke dalam ruang kecil. Bantal hiasan dengan cetakan cerah bukan sahaja mempelbagaikan palet warna kawasan tidur, tetapi juga membawa sikap positif terhadap imej seluruh ruangan.

Tekstil untuk katil kecil

Kawasan tidur dan berehat mempunyai sistem backlight individu. Sebagai tambahan kepada set alat pencahayaan asas, lampu dinding kecil dipasang di dekat katil untuk membaca di atas katil dan bersiap untuk tidur.

Lampu dinding di atas katil

Tempat cerun di atas katil telah menjadi sistem penyimpanan terbuka untuk satu set cawan yang cantik. Barang-barang isi rumah yang berfungsi menjadi elemen hiasan.

Rangkul cendawan untuk cawan

Berbanding kawasan tidur (yang juga boleh menjadi ruang tamu) terdapat ruang duduk oleh tingkap. Kerusi yang selesa tidak mengambil banyak ruang, tetapi pada masa yang sama mereka melakukan beberapa fungsi - mereka bukan sahaja berfungsi sebagai tempat duduk, tetapi juga sistem penyimpanan. Terdapat penutup di bawah tempat duduk yang lembut, membuka di hadapan pemiliknya terdapat kotak simpanan yang luas.

Kawasan rehat oleh tingkap

Tempat duduk dengan sistem storan di dalam

Penggelek yang selesa dan bantal hiasan yang cerah tidak hanya menyediakan penempatan mudah oleh tingkap, tetapi juga menambah hiasan ke ruang, menjadikannya lebih cerah dan lebih menarik.

Penggelek dan bantal untuk keselesaan

Bantal hiasan dan berfungsi

Terima kasih kepada beberapa tingkap dan selesai salji putih, bilik ini mempunyai pemandangan yang segar dan terang. Tetapi untuk kegelapan, sistem backlight diperlukan. Lampu loket dengan warna kaca telus bukan sahaja memberikan tahap pencahayaan ruang yang diperlukan, tetapi juga bertindak sebagai unsur hiasan.

Lampu loket di atas ruang tamu

Gabungan kontras

Pencahayaan semula jadi dan tiruan

Dinding yang merupakan sebahagian daripada reka bentuk bilik mandi, telah menjadi sokongan untuk meja persalinan dengan laci dan cermin. Kawasan fungsional ini memerlukan ruang yang boleh digunakan dengan sedikit pangsapuri yang sederhana.

Meja persalinan, sistem penyimpanan dan cermin

Apabila mekanisme katil naik ke siling, terdapat ruang untuk ruang duduk yang lembut di ruang tamu. Satu sofa raspberry yang terang bentuk bulat dan pouf yang luas untuk dipadankan membentuk persekutuan organik. Zon lembut kecil ini, bersama dengan tempat duduk tingkap, boleh menampung beberapa orang - anda boleh menerima tetamu di sebuah pangsapuri kecil.

Sofa terang dan pouf mengambil tempat katil

Jika kita bercakap mengenai penerimaan tetamu di ruang kecil sebuah pangsapuri bandar, maka kawasan dapur kecil dapat disembunyikan dari mata pengunjung menggunakan penutup gulung. Tetingkap logam salji putih menutup rapat almari terbina dalam, yang merupakan pelbagai elemen dapur - dari sistem penyimpanan ke peralatan rumah tangga.

Bilik ini bersedia menerima tetamu

Segmen dapur dilengkapi dengan ergonomik dan praktikal, yang mana set dapur kecil hanya mampu. Sistem penyimpanan cetek dengan facades salji putih, ketuhar, dapur, permukaan memotong dan wastafel kecil menjadikan keseluruhan kompleks pangkalan dapur untuk memasak dan menyimpan peralatan yang diperlukan dan perkakas lain.

Segmen dapur di dalam almari

Di dalam ruang kecil zon dapur, mungkin juga dapat memenuhi salah satu peraturan ergonomi dan keselamatan yang paling penting, mengikut jarak antara kompor gas atau hob dan tenggelam harus sekurang-kurangnya 30-40 cm.

Peralatan rumah tangga, worktops dan sistem penyimpanan dapur

Apron dapur di dalam almari kecil dibuat menggunakan panel dinding plastik dalam warna biru pucat. Seperti yang kelihatan kelihatan menarik, dan mudah dan bersahaja dalam penjagaannya.

Apron dapur plastik biru

Di pintu masuk ke apartmen, sistem storan terbina dalam terletak di sebelah kanan, dan bilik mandi mini di sebelah kiri. Kehadiran tingkap dan pintu kaca di pintu masuk ke bilik utilitarian dan gerai mandi dibenarkan untuk membuang persoalan keadaan psikologi yang selesa apabila dalam ruang yang kecil.

Di pintu masuk ke apartmen adalah bilik mandi

Sistem storan terbina di hadapan bilik mandi

Walaupun saiz yang sangat sederhana, adalah mungkin untuk meletakkan semua objek yang diperlukan untuk prosedur kebersihan-kebersihan di bilik mandi - bilik mandi, mangkuk tandas dan sink. Terima kasih kepada penamat salji putih dan penggunaan permukaan kaca, ruang utilitarian kelihatan lebih luas daripada sebenarnya.

Bilik mandi putih

Kehadiran tingkap di bilik mandi memainkan peranan penting. Ia mungkin untuk meletakkan pembukaan tingkap dan menggantung sistem storan dengan pintu cermin di atas sink, tetapi kemudian ruang kecil akan kehilangan sumber cahaya semulajadi.

Susun atur paip ergonomik dan praktikal

Sebuah tandas cantilevered dengan tangki yang tersembunyi di belakang panel bezel, rak cangkuk terbina dalam untuk penyimpanan, sinki segi empat tepat yang sangat sempit, susunan ergonomik pengadun, bilik mandi saiz kecil yang sederhana - segala-galanya dalam ruang utilitarian kecil ini dianjurkan untuk kegunaan yang paling praktis bagi meter persegi.

Tenggelam sangat sempit untuk sebuah bilik kecil

Elemen tambahan, hiasan dan lampu pangsapuri kecil

Pada masa kini, pasaran perumahan penuh dengan model lampu, lekapan paip, pelbagai aksesori dan unsur dalaman tambahan lain yang tidak akan mudah dilihat secara organik di dalam bilik kecil, tetapi juga akan membantu menyelamatkan penggunaan pelbagai sumber, menjadikan rumah anda lebih menarik dan menjimatkan ruang.

Pengadun ergonomik

Lampu dinding

Bantal hiasan yang terang

Bantal berwarna-warni

Dalam nada salji putih

Jelas warna kaca