Cermin besar dan kecil di pedalaman pangsapuri

Cermin besar dan kecil di pedalaman pangsapuri

Kandungan:

 1. Ciri-ciri
 2. Garis Panduan Lokasi
 3. Jenis reka bentuk dalaman dan cermin

Salah satu barangan isi rumah yang paling biasa - cermin, sebenarnya, mempunyai keupayaan hiasan yang tinggi, dalam kualiti yang setanding hanya untuk pencahayaan dalaman. Menggunakan permukaan cermin, gambaran spatial reka bentuk dicipta, yang akan memeriahkan dan melengkapkan bahagian pedalaman.Cermin bilik makan Cermin bergaya

Mencipta ruang volumetrik melalui cermin dan permukaan reflektif lain memerlukan pendekatan menyeluruh. Setiap parameter yang mempunyai cermin (bentuk, warna, saiz, kuantiti) mesti dipikirkan dan dipilih berdasarkan keperluan pedalaman.

Ciri cermin

Klasifikasi utama cermin menentukan lokasi:

 1. dipasang;
 2. meja;
 3. dinding dipasang;
 4. lantai;
 5. siling.

Cermin dipasang, sebagai peraturan, mempunyai bingkai besar dan bahagian yang bergerak. Mereka secara eksklusif sesuai untuk bilik besar, kerana mereka secara visual mengurangkan ruang. Cermin meja dan lantai mempunyai salutan shockproof tambahan dan sering digunakan untuk menyerlahkan bahagian tertentu bilik (zon). Cermin siling secara visual meningkatkan sempadan siling dan membolehkan anda meningkatkan pencahayaan melalui refleksi. Dinding - yang paling biasa, mereka digunakan dalam bentuk hiasan, dan untuk peningkatan ruang ruang. Hanya dinding dan cermin dipasang digunakan untuk tujuan yang mereka maksudkan, seluruh pemandangan tidak terletak.

Jenis Cermin Cermin di gym

Bentuk cermin diklasifikasikan menggunakan bentuk geometri mudah:

 • bulatan;
 • bujur;
 • persegi;
 • segi empat tepat.

Cermin bulat lebih sering digunakan sebagai elemen hiasan, kerana mereka mempunyai janji "matahari". Oval ke tahap yang lebih besar memenuhi keperluan asas - untuk mencerminkan. Bentuk mudah memanjang tanpa sudut mencerminkan seseorang dalam pertumbuhan penuh tanpa mengambil ruang tambahan di dinding. Dataran ialah bentuk mirip cermin yang melengkapi bahagian dalaman yang ketat, tetapi secara fungsionalnya persegi adalah lebih rendah daripada segi empat tepat. Cermin segiempat panjang mempunyai kawasan pantulan maksimum dan sesuai dengan selesa ke perimeter dinding (atau pintu kabinet). Bentuk-bentuk sewenang-wenang tergolong dalam model bukan standard yang dibangunkan secara individu.

Cermin bulat di atas katil Banyak cermin Cermin luar biasa

Menggunakan cermin, anda boleh melengkapkan pedalaman, atau mengimbangi keseimbangan estetik. Untuk mengharmonikan permukaan dalaman dan cermin yang harmoni, anda perlu tahu tentang semua ciri-ciri cermin positif dan negatif.

 • cermin sentiasa berfungsi pada pengembangan dinding dinding;
 • disebabkan oleh pantulan cermin, ia akan sentiasa melengkapkan skema warna pedalaman;
 • lokasi cermin yang betul (atau cermin) akan meningkatkan kualiti pencahayaan;
 • semua jenis tambahan hiasan ke pedalaman, cermin dianggap paling relevan.

Cermin di pelbagai bilik

Cermin, sebagai elemen hiasan, boleh digunakan di mana-mana bilik nilai kediaman dan bukan kediaman. Walau bagaimanapun, terdapat peraturan untuk meletakkan cermin di pelbagai bilik.

Dapur

Cermin di dapur memainkan peranan yang sangat pelengkap. Bahan yang paling biasa digunakan untuk dinding dapur adalah keramik, yang mempunyai permukaan reflektif yang berkilat. Dengan bantuan cermin, anda boleh memberi tumpuan kepada salah satu zon atau menambah pedalaman dengan cermin dinding kecil jika gaya memerlukannya.

Perabot yang terlalu besar menduduki sebahagian besar dapur, dan konfigurasi dapur sering mempunyai kekurangan meter persegi. Dengan tujuan itu peningkatan visual dalam ruang permukaan cermin digunakan bukan sahaja dalam bentuk hiasan dinding dan aksen, tetapi juga sebagai bahagian luar perabot.

Mirror Arch

Bilik mandi

Lokasi terbaik untuk cermin dinding besar tanpa bingkai. In bilik mandi cermin secara teknikalnya penting, jadi permukaan reflektif mesti besar. Bentuk cermin bujur dan persegi digunakan untuk gaya dalaman bilik mandi standard. Jika bilik mandi dihiasi dengan gaya boudoir, cermin bulat lebih sesuai.

Cermin van Cermin di pedalaman

Koridor

Koridor adalah rumah cermin. Cermin dipilih berdasarkan keperluan praktikal. Bentuk bujur besar yang menduduki sebahagian besar dinding adalah pilihan terbaik.

Cermin hiasan jarang digunakan untuk koridor. Tetapi di bawah keadaan kawasan yang panjang dan sempit, permukaan reflektif hiasan akan membolehkan anda "menolak" dinding.

Cermin cantik Cermin di lobi

Ruang tamu

Mana-mana variasi menghias dengan cermin akan sesuai untuk ruang tamu. Cermin bulat dan persegi kecil di dinding atau cermin besar yang menduduki seluruh ruang dinding. Pilihan bergantung pada ciri-ciri kawasan dan kawasan yang dipilih. Di ruang tamu yang paling sering digunakan cermin bentuk yang tidak standard, dipersembahkan sebagai karya seni.

Cermin di dalam dewan

Bilik tidur

Dalam bilik tidur klasik, cermin memainkan peranan penambahan, mereka terletak jauh dari tempat tidur dan bersaiz kecil. Memandangkan reka bentuk pangsapuri moden, almari pakaian terbina dalam sering dipasang di dalam bilik tidur, untuk menjimatkan ruang. Dalam kes ini, pintu cermin akan menjadi pilihan terbaik.

Pintu cermin

Untuk bilik tidur yang besar, cermin boleh berfungsi sebagai "tetingkap". Cermin besar diletakkan di atas lantai di dinding, memampas kekurangan tingkap kecil.

Cermin di dalam bilik tidur Cermin besar di atas katil

Cadangan untuk lokasi yang betul


Cermin mempunyai pelbagai ciri. Bergantung pada lokasi, anda boleh memberikan bahagian dalam yang lengkap, dipenuhi atau mengganggu kawasan pedalaman, mewujudkan reka bentuk yang negatif dalam persepsi. Pereka amalan menyerlahkan beberapa cadangan untuk penempatan cermin.

 • lebar cermin minimum hendaklah 0.5 meter;
 • cermin besar harus mempunyai saiz 1.7 - 1.9 meter;
 • jarak dari cermin ke titik tontonan hendaklah sekurang-kurangnya 1.5 m;
 • cermin tidak terletak berdekatan dengan kawasan kerja, kerana di tempat sedemikian mereka tertakluk kepada pencemaran yang berterusan;
 • Kawasan rekreasi dan kawasan resepsi ditulis, dilengkapi dengan cermin besar di dalam bingkai;
 • cermin dinding kecil hendaklah terletak di atas ketinggian seseorang supaya pusat berada pada paras mata;
 • cermin hiasan tidak berada di bawah 1.5 meter dari lantai;
 • pencahayaan tiruan tidak harus menerangi cermin. Pengecualian adalah jadual boudoir.

Cermin bulat Cermin Mirror Dinding cerminCermin untuk bilik tidur

Gaya dalaman dengan cermin

Mana-mana gaya dalaman boleh ditambah dengan cermin. Setiap trend kelas utama dalam gaya dalaman mempunyai ciri-ciri sendiri dalam susunan dan penampilan cermin.

Gaya dalaman sejarah memerlukan bingkai besar untuk cermin dengan perhiasan hiasan. Gaya Renaissance, Mesir dan Yunani dilengkapi dengan cermin persegi besar dengan bingkai yang berat. Gaya Rom dan art deco juga menggunakan bingkai besar sempit, tetapi sebaiknya bulat bentuk. Romanesque, Gothic dan Baroque - menggunakan bentuk bujur dan bingkai kayu yang diukir. In Gaya empayar apa-apa bentuk boleh digunakan, kepentingan tertentu diberikan kepada saiz yang sangat besar dan bingkai indah yang diukir dengan penyepuhan. Classicisme mempunyai keperluan paling mudah untuk cermin: bentuk bujur atau segi empat tepat dengan corak bunga mengulangi kitaran. Cermin yang paling luar biasa terdapat di kawasan pedalaman, direka sesuai dengan semua undang-undang Moden - bentuk rumit yang rumit, dilengkapi dengan bingkai yang besar dengan banyak lilitan dan corak.

Cermin Khas

Gaya Interior Etniksering menggunakan bentuk yang paling mudah. Pedalaman Afrika dilengkapi dengan cermin persegi tersembunyi ke dinding. Interior dalam tradisi Daripada India menyediakan cermin segi empat yang besar, dibahagikan kepada beberapa bahagian. Hiasan di pedalaman India menggunakan bingkai kecil bulat dalam bingkai besar tanpa butiran yang tidak perlu. Gaya Jepun - laconicism sendiri, oleh itu, hanya bentuk geometrik dalam bingkai gelap nipis. Negara melengkapkan cermin segi empat tepat dengan bingkai nipis atau bulat dengan bingkai yang diukir. Lembut dan cerah provensi mencadangkan menggunakan bentuk bulat dan elips dalam bingkai yang digambarkan.

Cermin di ruang tamu

Gaya dalaman moden bahagikan keperluan hiasan untuk cermin kepada dua jenis: dengan bingkai besar dan tanpa frameless. Constructivism hi-tech dan minimalisme gunakan cermin tanpa frameless. Dalam konstruktivisme, lampu neon di belakang cermin sering digunakan. Teknologi berteknologi tinggi memerlukan bentuk dan plot yang luar biasa. Minimalisme mewakili keteguhan bentuk. Kitsch dan eklektik memerlukan lebih banyak perhatian pada bingkai daripada bentuk cermin. Untuk kitsch, tugas utama adalah untuk menekankan keberkesanan reka bentuk, jadi bingkai yang paling rumit digunakan. Eklektik mengekspresikan idea reka bentuk melalui aplikasi, jadi bingkai direka bentuk dalam bentuk matahari, bulan dan bentuk lain yang dikenali, semasa dihiasi dengan mosaik dan ukiran plot.

Cermin bercahaya Cermin lantai Cermin hiasan