Reka bentuk bilik gaya Provence

Reka bentuk bilik gaya Provence

Adakah anda masih ingat novel-novel sejarah A. Dumas, di mana wilayah-wilayah Perancis sering disebut? Provence adalah salah satu daripada mereka, terletak di selatan Perancis. Warna asal, cuaca yang selalu indah, matahari panas yang cerah, pelbagai flora yang menakjubkan, berdekatan dengan laut dan kebun anggur. Aroma aroma tumbuhan berbunga. Hari kerja yang sukar untuk penduduk luar bandar, yang akhirnya makanan kampung yang paling lazat dan tempat yang sangat berharga menunggu di rumah. Dan bekerja di pangkuan alam semulajadi sehingga menimbulkan nafsu makan!

Nama diterjemahkan - "wilayah". Seperti yang diterapkan pada gaya pedalaman, nama "Provence" bermaksud salah satu arah gaya desa (negara). Kesenangan unik keselesaan rumah, gaya perumahan wilayah di selatan Perancis.

Ciri gaya

Archaic selama berabad-abad tabiat yang ditubuhkan dan tradisi cara hidup purba, di mana inovasi dan trend masa datang dengan kelewatan ketara. Oleh itu rutin luar bandar, keadilan, kekurangan pretentiousness, kesederhanaan semulajadi, kedekatan dengan alam semula jadi, banyak bunga dan herba. Warna-warna alam, sangat pudar di bawah sinar matahari. Dan semacam daya tampung, walaupun beberapa percintaan abad lalu. Gaya Provencal diterangi oleh cap waktu dan tidak menerima sebarang inovasi, unsur-unsur kemodenan.

Hiasan gaya

Gaya Provence juga wujud dalam banyak aksesori. Bingkai cermin palsu dan jam tangan, batang tirai dan lilin, pelbagai dada tenunan, bakul. Banyak bantal kecil: atas sofa, katil, kerusi. Sejumlah bunga dalam kombinasi dengan pasu seramik atau kaca, pasu buah, patung-patung. Patung seramik ayam jantan akan sentiasa mengingatkan tanah air gaya Provencal - Perancis, sebagai lambang negara ini.

Lampu besar yang ditempah atau dilemparkan dengan lampu lampu kaca dengan harmoni sesuai dengan pedalaman. Bahagian terbuka dinding dihiasi dengan landskap Mediterranean, masih hidup, keramik hiasan dengan lukisan.

Kain - kapas dan linen nada lembut dan warna: langsir, laluan lantai, taplak meja dengan hiasan cahaya atau jalur berwarna tradisional. Produk tekstil mestilah dibuat tangan. Prasyarat - kehebatan kampung - bunga di tingkap. Dan menggantung tandan herba wangi di dapur.

Tema Mediterranean di bilik mandi juga akan berguna dalam gaya Provencal. Warna putih dan biru untuk jubin, tab mandi, langsir dan tuala. Perhatian khusus akan diambil kepada camar yang dilukis di jubin.

Warna gaya

Gaya Provence membayangkan peningkatan perhatian pada skema warna - hanya menenangkan, selesa, warna-warna cerah, tidak ada warna yang terang. Inilah yang membuatnya paling berbeza dari gaya negara biasa dengan dominasi skim warna yang bersemangat. Tenang warna pastel, mencipta kesan pelbagai permukaan yang terbakar di bawah matahari. Siling dan dinding tidak semestinya putih. Pelbagai warna yang ditawarkan untuk interior Provencal agak pelbagai: warna-warna kelopak bunga matahari yang dilenyapkan, gelombang laut, langit biru, lavender, herba, limau, tanah liat kering. Kewujudan mandatori putih, krim, krim, oren pucat. Dan tentunya unsur penuaan tiruan.

Nada yang sama digunakan untuk perabot, peralatan lukisan, dan kain.

Hiasan bilik

Dinding dan siling. Tiada kertas dinding. Hanya bahan semulajadi. Stucco bertekstur warna untuk hiasan dinding dalam gaya Provence sesuai, dan kerja yang dilakukan seolah-olah oleh seorang amatur atau pekerja hack tidak merata, dengan menetas, bintik-bintik botak, di mana di beberapa tempat batu tembok terbuka dan siling kelihatan. Ia adalah mungkin untuk menyelesaikan dengan kayu - papan yang menghadap, dicat, sebagai peraturan, dengan cat putih.Siling, paling kerap putih, dihiasi dengan rasuk warna gelap yang berbeza. Sekiranya siling tidak berwarna putih, rasuk, sebaliknya, boleh dipetik.

Senegara kita, ketika menghias pedalaman dalam gaya Provence, menggunakan warna pastel yang sama untuk melukis papan, atau meninggalkan warna dan tekstur kayu ke garisan penamat.

Pintu dan tingkap secara tradisinya putih. Pintu putih buatan boleh dicat. Dan tingkap-tingkap besar ke lantai (jelas bahawa dalam apartmen bandar ia tidak realistik, tetapi di rumah anda - mengapa tidak) adalah keratan, dipisahkan oleh pengikatan.

Langsir boleh diperbuat daripada manik atau kain ringan, ringan. Pengezonan premis Provencal dengan partisi atau bahan lantai, kisi-kisi palsu, rak kayu, pot bunga dekoratif dengan tanaman hidup dapat memainkan peranan partisi.

Tingkat Provence

Parket, linoleum, lamina, permaidani adalah tidak sesuai untuk tingkat bilik yang dihiasi dengan gaya ini. Biasanya ini adalah papan yang tidak diproses (kadang kala dicat). Untuk dapur dan koridor - kayu mentah atau jubin lantai dengan sudut serong warna teragot.

Dapur, tidak seperti bilik, selesai berbeza: dinding di sini terbuat dari batu semulajadi, mosaik berwarna, jubin batu bata atau batu bata yang sesuai. Koleksi hidangan pedesaan dan seramik halus dengan lukisan, serbet linen bersulam akan menyelesaikan penciptaan pedalaman Provencal.

Dalam kehidupan moden, anda tidak boleh melakukan tanpa peralatan rumah tangga. Di sini ia boleh dibina menjadi perabot, bersembunyi di sebalik pintu atau fasad. Dan kesan yang tidak dapat dilihat jelaga pada siling cahaya akan memperkuat hubungan dengan kehidupan luar bandar.

Perabot gaya Provence

Perabot kasar desa (kayu tempa, kayu atau rotan) dalam gaya Provencal tidak boleh mempunyai kaca, nikel atau lain-lain kemasan moden. Dia kelihatan seolah-olah dia telah berkhidmat kepada orang ramai selama beberapa generasi. Mengekalkan tekstur dan warna pokok, tetapi boleh dicat dengan warna-warna terang. Penuaan tiruan perabot dicapai oleh retak kecil, kerepek, bengkak.

Dressers, kerusi dengan kaki diukir, kabinet dengan mezzanines, katil besar yang luas. Untuk perabot, spesies kayu ringan digunakan: oak, walnut, abu, chestnut, ceri. Headboards yang ditempah dan kaki katil, kaki yang membongkok meja makan bulat yang besar di tengah-tengah bilik.

Almari terbuka adalah satu kemuncak khas gaya Provencal. Hidangan yang diletakkan di dalamnya adalah unsur tambahan dalam pedalaman. Untuk mengelakkan hidangan daripada menjadi berdebu dan kotor, kabinet dan almari boleh dibuat dengan pintu kaca.

Upholsteri perabot berlapis adalah kain lembut, warna-warna yang tenang, dengan corak warna.

Petua aturan am

Jam dan lukisan dihiasi dalam gaya Perancis klasik. Perkara-perkara semacam itu menarik perhatian pelawat dan meletakkan penekanan di dalam apartmen atau bilik dengan betul. Jika unsur-unsur dicipta dalam gaya ini sudah digunakan di dalamnya, maka jam (atau gambar) akan melengkapkan imej pedalaman.


Pendekatan yang betul untuk hiasan bilik tidur. Untuk merancang bilik tidur dalam gaya Perancis, anda perlu menggunakan butiran Provence siap sedia: langsir dibingkai oleh perhiasan, seprei, lukisan dan bantal hiasan.

Foto bilik tidur gaya Provence

Lukisan hiasan bukan kertas dinding, tumbuh-tumbuhan dalaman. Anda boleh menarik gambar di dinding cahaya dengan tangan anda sendiri: misalnya, pokok, rama-rama atau burung. Lampu retro dan bantal yang diletakkan di atas katil melengkapkan bilik dengan sempurna.

Dinding hiasan Provence

Perabot kayu. Gunakan perabot kayu lama, seperti kerusi lama yang lusuh, yang merupakan norma di pedalaman Provence.

Perabot kayu Provence

Laluan hiasan ke meja. Ia akan kelihatan hebat di ruang makan atau ruang tamu, diperbuat daripada kain yang indah dan boleh dibasuh.

Provence Tablecloth

Provence di sebuah rumah negara. Pengetahuan yang diperolehi boleh digunakan di negara ini. Sebagai contoh, di bangku yang dicat putih, lukis corak bunga dan menghiasnya dengan bantal.

Cottage Provence

Tirai yang dibingkai oleh corak bunga.Ini adalah elemen yang sangat penting dalam hiasan apartmen, jadi anda perlu memilih langsir yang diperbuat daripada tekstur suede lembut supaya mereka dibasuh dengan baik, kelihatan cantik dan melindungi bilik dari cahaya.


Penekanan pada semulajadi hiasan dan warna semula jadi. Yang paling sesuai adalah warna pastel dan semula jadi. Pada semua elemen hiasan, lukisan dengan burung, bunga, rama-rama kelihatan hebat.

Untuk sebuah apartmen moden dengan dimensi kecil, dalam reka bentuk Provence, itu tidak perlu untuk berhati-hati menggunakan semua unsur-unsur hiasan dan dekorasi yang tersenarai (dan ia tidak mungkin berjaya), hanya ambil yang utama dan tambahkan perkara-perkara kecil yang comel - dan anda akan berjaya.