Reka bentuk pagar peribadi

Kami memilih reka bentuk pagar indah dan praktikal untuk rumah persendirian

Mana-mana pemilik rumah memahami bahawa melindungi wilayahnya, sekurang-kurangnya secara kondusif, merupakan ciri mandatori pemilikan rumah persendirian. Pagar bertanggungjawab untuk melindungi laman web ini dari mata prying, pelawat yang tidak diundang dan hanya menghiasi landskap. Bergantung kepada tempat rumah persendirian - di bandar yang bising atau di luar, pagar boleh melaksanakan pelbagai fungsi dan mempunyai pilihan yang berbeza untuk ketinggian, pembinaan, reka bentuk, kaedah pembuatan dan pemasangan.

Pagar hiasan

Pagar piket logam

Apabila merancang pemasangan pagar di sekitar perimeter tapak, penting untuk mempertimbangkan beberapa aspek:

 • lokasi pemilikan rumah persendirian (di bandar, berdekatan dengan jalan yang bising, bangunan itu memerlukan pagar yang lebih tuli dan tinggi, yang dapat melindungi pemilik bukan hanya dari tetamu yang tidak diminta dan binatang kecil, tetapi juga dari kebisingan, debu jalan raya kota);
 • saiz pemilikan rumah (ada aturan yang tidak tertulis yang lebih baik untuk tidak mendirikan pagar walaupun di atas lantai pertama rumah persendirian);
 • jenis dan gaya bangunan utama - sebuah rumah persendirian atau sebuah pondok, rumah besar (pagar membentuk gambaran umum imej keseluruhan ensemble seni bina dan lebih baik jika reka bentuknya selaras dengan bangunan utama dan reka bentuk landskap halaman);
 • ciri lanskap tempatan (kehadiran air bawah tanah dan rongga di dalam tanah, berbukit dan ciri-ciri lain wilayah);
 • belanjawan kewangan untuk pembinaan pagar (pilihan bahan untuk pagar anda sebahagian besarnya bergantung kepada ini);
 • hubungan dengan negara jiran (bukan aspek penting terakhir untuk memilih jenis pagar);
 • tujuan yang anda merancang untuk membina pagar, pagar, atau simbol untuk sempadan tapak anda.

Reka bentuk asal

Pagar modal

Sebelum meneruskan dengan pilihan bahan binaan dan reka bentuk pagar untuk tapak anda, tentukan mengapa anda memerlukannya:

 • menandakan sempadan halaman;
 • perlindungan daripada pengunjung, termasuk haiwan;
 • perlindungan daripada habuk dan bunyi bising;
 • satu skrin dari mata yang prying (menghormati privasi dan beberapa pengasingan);
 • asas untuk lindung nilai masa hadapan;
 • fungsi hiasan, hiasan reka bentuk landskap.

Pagar gabungan

Pada masa ini, pilihan bahan untuk pembuatan pagar pelbagai model sangat luas, yang paling popular termasuk yang berikut:

 • kayu;
 • batu;
 • bata;
 • vinil (tahan fros);
 • logam palsu dan mesh;
 • konkrit
 • daripada bahan polimer
 • dari papan tulis dan papan beralun.

Dalam nada kelabu

Bilah kayu

Rumah saya adalah istana saya

Jika tujuan utama pembinaan pagar itu adalah perlindungan daripada orang, haiwan dan perlindungan terhadap ketidakupayaan dan privasi rumah, maka lebih baik untuk memberikan preferensi kepada batu, bata, konkrit bertetulang atau pagar gabungan dengan ukuran yang mengagumkan.

Pagar blok konkrit

Memandangkan pilihan di antara pagar pepejal yang dicadangkan, faktor tidak penting adalah kos bahan, kerja dan kerumitan pembinaan pagar.

Pagar modal

Pagar batu

Sebagai contoh, pagar yang didirikan sepenuhnya dari batu akan mempunyai penampilan cantik estetik yang menarik, ia akan bertahan tidak beberapa dekad, tetapi beberapa dekad dan akan sangat harmoni dengan bangunan batu itu sendiri atau asasnya. Tetapi kategori harga bahan sumber untuk pembinaan adalah tinggi dan kerja pembinaan dianggap agak sukar, anda tidak boleh melakukan tanpa perkhidmatan profesional, melainkan jika anda mempunyai pengalaman sebagai tukang batu. Akibatnya, pagar batu mungkin pilihan yang paling mahal. Tetapi semuanya bergantung pada panjang pagar. Bagi bahagian-bahagian kecil rumah persendirian bandar, model pagar yang sama agak boleh diterima dari sudut pandangan nilai wang.

Brickwork

Agak lebih murah dan lebih mudah dari sudut pandang pemasangan, pagar bata boleh dilakukan.Ini pagar yang cukup kukuh dan tahan lama akan kelihatan menarik jika bangunan utama dibentangkan dengan bahan yang sama. Di samping itu, pagar bata boleh dihiasi - menggunakan bahan pelbagai warna, menghiasi bukaan untuk pintu pagar atau gerbang dengan lengkungan, lajur kecil atau menara. Tiada had untuk fantasi, beratnya terhad hanya oleh kawasan halaman dan keupayaan kewangan anda.

Putih

Bagi struktur konkrit bertetulang, ini adalah pilihan yang paling berpatutan untuk pagar yang boleh dipercayai yang akan menyembunyikan rumah anda dari mata prying. Di negara kita, pagar seperti itu telah mendapat populariti yang besar bukan sahaja kerana harga yang berpatutan, tetapi juga kemampuan untuk mendapatkan pagar dengan ketinggian dan bentuk apa saja. Banyak syarikat menawarkan pelbagai pilihan kaedah untuk membuang pagar seperti mana-mana pilihan rumah pemilik. Anda sendiri boleh membuat gaya individu bukan sahaja pagar anda, tetapi juga kemunculan keseluruhan plot, kerana pagar adalah unsur penting dalam ensemble seni bina dari rumah anda.

Kombinatorik bahan

Dengan menggabungkan pelbagai bahan untuk pembuatan pagar modal di tapak, anda dapat mencapai bukan sahaja kekuatan tinggi, kebolehpercayaan dan ketahanan struktur, tetapi juga penampilan yang unik yang akan meningkatkan tahap keaslian dan kreativiti rumah anda bersama dengan laman web ini.

Konkrit dan dek

Dengan menggabungkan blok konkrit dan profil logam dalam pembinaan pagar, anda boleh mewujudkan struktur yang benar-benar boleh dipercayai dan tahan lama yang akan melindungi rumah anda dari semua jenis gangguan yang tidak diingini. Apabila melukis papan bergelombang di bawah naungan yang sesuai untuk batu konkrit, anda juga boleh mencapai penampilan estetik yang menarik pagar.

Di bawah warna fasad

Model asal

Pagar batu dengan pintu kayu

Pagar besi dan struktur gabungan

Yang seterusnya dalam julat harga, serta dari segi kebolehpercayaan dan populariti, ialah pagar modal yang diperbuat daripada struktur logam, serta profil logam atau papan bergelombang. Model sedemikian oleh pagar boleh dipasang dari unsur-unsur palsu, atau terdiri daripada kepingan logam profil pada bingkai bahan yang serupa. Jika pagar sedemikian diletakkan di atas asas batu, maka reka bentuknya tidak hanya akan bertahan lama, tetapi juga akan menjadi lebih tahan lama, boleh dipercayai.

Pagar palsu

Pembinaan Mesh

Pagar palsu adalah kuat dan boleh dipercayai, tetapi kerana "ketelusan" mereka, mereka tidak akan dapat melindungi rumah anda dari mata prying. Kecuali anda bercadang untuk menanam tumbuhan mendaki berhampiran pagar dan seterusnya mendapatkan lindung nilai gabungan dengan penanaman hidup.

Pembinaan mesh logam

Pagar besi logam kelihatan hebat dan akan bertahan lebih lama jika diletakkan pada asas konkrit atau konkrit bertetulang. Jika asas yang tinggi dihadapi dengan jubin, plastik atau bahan lain dalam nada dengan struktur logam, anda boleh mendapatkan imej yang sangat menarik dari pagar, yang akan melayani anda selama bertahun-tahun.

Dalam warna-warna terang

Pagar logam mempunyai tahap perlindungan privasi yang jauh lebih tinggi. Pagar sedemikian akan memberikan pemisahan sepenuhnya keupayaan pemilikan rumah anda. Tetapi terdapat juga keburukan kepada pagar tersebut - dari segi kebolehpercayaan dan ketahanan, pagar seperti banyak kehilangan batu dan struktur batu bata. Hakikatnya adalah bahawa kepingan logam tertakluk kepada ubah bentuk di bawah tekanan mekanikal yang berterusan (yang amat sukar untuk dielakkan). Gores dan cip boleh menyebabkan karat, yang dapat mengurangkan kehidupan struktur.

Logam dan polikarbonat

Pagar yang tinggi dengan bingkai logam dan sisipan polikarbonat bukan sahaja akan melindungi rumah anda dari mata dan pelawat, tetapi juga akan menjadi hiasan moden laman web, dengan jelas membezakannya dari jiran-jirannya di sepanjang jalan.

Mural panel langsung

Reka bentuk lajur logam yang boleh dipercayai dan ruang di antara mereka yang dipenuhi dengan papan kayu akan kelihatan asli. Trend terakhir dalam organisasi reka bentuk landskap dianggap sebagai dinding hidup, lindung nilai, panel bunga dan evergreen.Imej pagar anda akan unik, unik dan kreatif apabila menggunakan panel hidup di antara pagar.

Dalam warna gangsa

Untuk rumah persendirian bandar

Tidak lama dahulu, pagar kayu adalah hampir satu-satunya cara yang mampu untuk melindungi wilayah kita untuk senegara kita. Lagipun, kayu adalah bahan yang tersedia secara meluas, agak murah, mudah dipasang dan diproses. Di samping itu, pokok itu boleh dihiaskan dengan pelbagai cara, ditutup dengan cat atau varnis dan tidak bimbang tentang keramahan alam sekitar bahan sumber.

Pagar kayu

Struktur kayu

Pagar kayu lebih rendah daripada ketahanan dan kekuatan untuk model batu, konkrit dan bata, tetapi ia juga lebih murah. Anda boleh mendirikan pagar kayu dari papan, pagar, rak, tangkai, cawangan, apa yang dipanggil "bulat kayu" dan kayu lain.

Ciri landskap

Bergantung pada versi kayu yang anda gunakan, anda boleh mendapatkan pagar modal tinggi dan pagar kecil, pagar pagar atau pagar piket. Ia semua bergantung pada kemunculan reka bentuk rumah dan landskap anda di laman web ini dan hasil yang anda harapkan dari struktur kayu.

Untuk pemilikan rumah bandar

Pokok gelap

Pemeriksaan yang boleh dipercayai dari jiran-jiran

Bertentangan dengan kepercayaan popular, pagar kayu kelihatan harmoni bukan sahaja di luar bandar, tetapi juga sebagai cara untuk melindungi sektor swasta bandar, terutama jika terdapat batu, konkrit atau asas bata di bawah pagar kayu.

Di atas batu asas

Asas dicat

Terok belakang

Teres halaman belakang

Asas pagar gabungan boleh dibuat dari pelbagai bahan, tetapi dalam mana-mana hal itu akan terlihat lebih estetika menyenangkan jika ia dilapisi dan dicat dalam nada yang akan digabungkan dengan bangunan fasad bangunan atau elemen reka bentuk landskap plot peribadi atau halaman belakang kecil.

Lengkapkan dengan pagar rendah

Gabungan susunan papan

Reka bentuk kemasukan asal

Bergantung kepada bagaimana anda meletakkan pagar piket - secara menegak, mendatar atau dengan menggabungkan lokasi papan, anda boleh mendapatkan imej yang berbeza dari pagar anda. Pagar rendah dalam reka bentuk yang sama boleh berfungsi untuk zon ruang yang sudah ada di dalam halaman.

Reka bentuk landskap

Warna platform kayu

Jika bahan pagar juga digunakan dalam susunan pedalaman dari reka bentuk landskap halaman, sebagai contoh, sebagai dasar untuk gazebo, bangku, bangku atau platform, maka suatu imej ensemble seni bina yang sangat harmonis dapat selesai.

Kayu dan polikarbonat

Anda boleh menggabungkan versi kayu pagar dengan pelbagai bahan sintetik, seperti kepingan polikarbonat. Imej moden dan menarik pagar tidak akan lebih lemah dalam kekuatan dan kebolehpercayaan terhadap pagar kayu biasa, tetapi ia akan menambah keunikan ke laman web anda.

Pagar hiasan gaya Oriental

Reka bentuk pagar kayu sedemikian tidak akan melindungi rumah anda dari mata yang bersinar, tetapi mereka akan memainkan peranan hiasan 100%. Reka bentuk unik pagar ini bukan sahaja dapat menghiasi laman web ini, tetapi juga meningkatkan status keseluruhan ensemble seni bina rumah anda.

Kayu cerah

Sebagai peraturan, pagar diperbuat daripada kayu semula jadi tidak dicat untuk memelihara naungan semula jadi kayu. Untuk memperluaskan kehidupan pagar kayu anda, adalah perlu untuk menutup pagar atau papan dengan varnis khas untuk struktur luar dan mengemas kini salutan setiap 1.5-2 tahun.

Pagar papan kayu

Pagar dengan hiasan

Pagar kayu

Pokok dicat

Pada asasnya

Sudut untuk berehat

Model pagar popular

Terdapat banyak pilihan bahan untuk pembuatan pagar, serta kaedah untuk menggabungkan mereka dan struktur menghias. Dengan begitu banyak pilihan yang besar, pemilik rumah dengan saiz dompet dan pilihan rasa akan dapat memilih model pagarnya untuk pagar halaman atau infield.