Reka bentuk Drywall

Reka bentuk dinding dan siling bergaya yang diperbuat daripada drywall

Siling yang tidak sekata, penebat bunyi yang lemah, penebat dinding yang tidak mencukupi - semua orang boleh menghadapi masalah seperti melakukan membaiki diri anda. Walau bagaimanapun, memohon lapisan tebal plaster bukan satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah tersebut, kerana terdapat bahan bangunan yang mudah seperti drywall. Dia mengambil kedudukan utama di pasaran kerana nisbah optimalnya "harga - kualiti - kos fizikal". Mengurangkan kos buruh untuk prosedur penyimenan yang membosankan, melepa dan putties digabungkan dengan masa pemasangan pendek dan kualiti yang sempurna hiasan bilik - ini adalah kelebihan pembinaan drywall.

3_min

Plasterboard gypsum adalah plat dengan teras gypsum, ditutupi di kedua sisi dengan asas kertas padat (kadbod). Lembaran standard mempunyai dimensi 2.5 * 1.2, jarang - 2 * 1.2 meter. Bergantung kepada kerja-kerja kemasan yang dirancang, anda boleh memilih ketebalan lembaran: sebagai peraturan, 12.5 mm digunakan untuk dinding dan sekatan, 9.5 mm untuk siling.

5_min 6_min

Salah satu sifat positif bahan ini adalah keupayaan untuk mengekalkan mikroklimat semula jadi di dalam bilik, menyerap kelembapan yang berlebihan dan mengeluarkan kelembapan jika udara menjadi kering. Dalam hal ini, adalah dinasihatkan untuk meletakkan drywall yang dibeli untuk beberapa waktu di dalam bilik kering untuk menghilangkan kelembapan berlebihan, jika tidak, selepas dipasang, lembaran mungkin menjadi cacat. Di samping itu, panel basah tidak boleh dilindungi cat atau kertas dinding.

7_min 9_min
Kepekaan bahan juga menentukan keperluan pemasangannya pada suhu sekurang-kurangnya + 10 darjah. Apabila memilih plasterboard gypsum sebagai pelapis, perlu diingat bahawa di dalam bilik yang diperbaiki tidak ada perubahan suhu dan kelembapan, kerana ini boleh menyebabkan kegagalan struktur, iaitu untuk sebuah pondok yang tiada siapa yang tinggal di musim sejuk, lebih baik memilih bahan penamat yang lain. Di samping itu, untuk bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi, sebagai contoh, bilik mandi dan dapur Terdapat dinding kering kalis air khas.

10_min 11_min 12_min

Sekiranya anda merancang untuk menghiasi seluruh ruangan dengan drywall, maka kerja hendaklah bermula siling, selepas selesai yang diteruskan pelapisan dinding. Pada masa yang sama, adalah penting untuk mengingati kesesuaian bahan-bahan yang digunakan untuk membaiki antara satu sama lain, oleh itu, sebatian drywall, sebagai contoh, dengan plastik, adalah dinasihatkan untuk menutup dengan pita pelekat khas khas.

13_min 14_min 15_min
Jika permukaan menghadap dengan mudah digerudi dan mempunyai kekuatan yang mencukupi, maka pemasangan panel drywall boleh dilakukan tanpa menggunakan profil, dengan menggunakan dowel atau paku panjang. Walau bagaimanapun, pilihan pemasangan ini hanya sesuai untuk dinding rata sebuah rumah yang dibina lebih daripada tiga tahun yang lalu (untuk mengecualikan kemungkinan membina kendur). Jika tidak, pembinaan drywall mungkin cacat. Lembaran Plasterboard dipasang dengan baik dengan dinding konkrit dengan dinding mortar.

1_min 2_min 4_min

Jenis pemasangan yang paling biasa ialah pemasangan bingkai yang diperbuat daripada profil aluminium. Dengan bantuan mereka, secara realistik mungkin untuk mewujudkan struktur yang paling kompleks, termasuk siling pelbagai peringkat dan niche. Untuk kaedah pemasangan ini, adalah penting untuk mengukur dengan tepat setiap elemen struktur supaya distorsi tidak berlaku. Ia berguna untuk membuat lukisan awal lokasi kepingan dan profil, serta titik lampiran, bukan sahaja di atas kertas, tetapi juga secara langsung di permukaan diperbaiki.

8_min

Panel eternit agak rapuh, tetapi berat, lembaran begitu besar tidak boleh dipasang sendiri. Perhatian khusus mesti dibayar kepada pengangkutan dan penyimpanan bahan yang betul. Biasanya dalam gudang, papan gypsum diletakkan mendatar di atas satu sama lain untuk mengelakkan kerosakan pada tepi lembaran.Jika selepas pengangkutan tepi kepingan menjadi longgar pada sentuhan, dalam bentuk ini ia tidak sesuai untuk menghadapinya. Kadang-kadang ternyata mengembalikan bahan dengan membasahkannya dengan air, dan kemudian mengeringkannya. Jika tidak, pinggir yang cacat perlu dipotong. Apabila memotong drywall, hanya alat yang tajam digunakan untuk mengelakkan gipsum runtuh di sepanjang garisan potong. Prosedur ini menyerupai kaca pemotongan. Dengan pisau yang tajam di bawah pemerintahan, dengan usaha yang besar, terlebih dahulu memotong lapisan atas kadbod secara mendalam, dan kemudian memecahkan bahan seperti kaca. Lapisan bawah kadbod kemudian dipotong dengan pisau.
Jadi, panel drywall adalah bahan kemasan yang mesra alam dan selamat, agak mudah digunakan dan berpatutan. Mengetahui ciri-ciri bekerja dengan drywall, anda boleh mendapatkan penamat sempurna tanpa usaha fizikal yang tidak perlu dan kehilangan masa, melaksanakan penyelesaian reka bentuk yang paling menarik.