Tangga - unsur yang membina dan bergaya di pedalaman

Tangga loteng atau loteng - 60 penyelesaian kreatif

Reka bentuk tangga baru-baru ini menjadi masalah mendesak bukan hanya untuk pemilik rumah persendirian, tetapi juga bagi mereka yang membeli apartmen dua tingkat atau membuat keputusan untuk melengkapkan lantai atas di bilik dengan siling tinggi. Tidaklah sia-sia bahawa pereka percaya bahawa langkah-langkah dan pagar yang membantu kita mendapatkan dari satu lantai ke tempat lain membawa bukan hanya fungsi seni bina, tetapi juga merupakan bahagian penting dalam membentuk imej rumah, keperibadian, wataknya. Untuk mewujudkan reka bentuk tangga yang menarik, selamat, tahan lama dan pada masa yang sama asal, reka bentuk tangga yang luar biasa menarik dan moden, anda mesti mempunyai maklumat mengenai kemungkinan pilihan ciri reka bentuk, bahan pelaksanaan dan idea reka bentuk asli di kawasan ini.

Tangga asal

Tangga ke tingkat atas

Susunan tangga - variasi praktikal dan selamat

Walaupun di peringkat reka bentuk rumah, anda mesti memilih pilihan untuk membuat reka bentuk tangga. Bangunan ini akan menduduki banyak ruang di dalam bilik dan tentunya akan mempunyai kesan yang signifikan terhadap pembentukan keseluruhan imej rumah. Sebelum memilih ini atau cara membina tangga, pertimbangkan berapa kerap anda akan menggunakannya (seseorang di tingkat dua bilik tidur, yang lain mempunyai loteng kecil dengan bilik permainan), sama ada anak kecil dan isteri tua akan mendaki tangga setiap hari, berapa ruang bebas boleh digunakan untuk memasang struktur dan apakah anggaran untuk projek ini.

Gabungan kontras

Reka bentuk yang luar biasa

Pembinaan logam

Tangga dua penerbangan

Salah satu pilihan yang paling tradisional untuk menganjurkan tangga ialah satu jenis struktur march. Dalam kes ini, terdapat beberapa pilihan untuk lokasi langkah-langkahnya:

 • dengan ketara menjimatkan ruang rumah, seluruh struktur terletak di sepanjang dinding beban, dan tiga langkah atas dan tiga bawah menjadi 90 darjah dalam satu arah;
 • reka bentuk yang lebih rumit dan bulat dari tangga tunggal-marah mengandaikan kehadiran langkah-langkah konvensional dan berjalan, di mana laluan yang selesa di bahagian lurus dan berputar dipastikan;
 • tangga dengan sentuhan zigzag dipasang di dekat dinding dalaman - ia kelihatan asli, tetapi ia juga memerlukan banyak ruang.

Tangga tunggal

Reka bentuk yang selamat

Perbezaan utama antara tangga dua penerbangan dan penerbangan satu penerbangan ialah kehadiran tapak. Rekaan sedemikian besar untuk kawasan kecil:

 • penjimatan ruang lantai kedua dan pergerakan selesa akan dipastikan dengan tangga berbentuk L (sudut) dengan giliran 90 darjah struktur;
 • pemasangan tangga lurus dengan dua penerbangan dianggap hanya dianjurkan jika terdapat jarak yang besar antara lantai;
 • di beberapa bilik, ia adalah logik untuk memasang pembinaan dua perjalanan dengan giliran 180 darjah dan dengan langkah yang berjalan (bukan darjah semacam itu, anda boleh memasang platform, tetapi reka bentuk seperti ini hanya sesuai di sudut bilik);
 • bangunan itu kelihatan hebat dengan peralihan yang lancar dari tangga dua penerbangan ke tangga satu penerbangan (sesuai untuk dewan besar pangsapuri yang luas).

Langkah yang sedang berjalan

Gaya amerika

Tangga spiral akan membantu anda dengan ketara menjimatkan meter persegi perumahan untuk pemasangan. Struktur lingkaran padat dan kelihatan sangat mengesankan, tetapi mereka tidak sesuai untuk semua keluarga - tidak disyorkan untuk menggunakan struktur seperti itu untuk kanak-kanak, orang tua dan orang kurang upaya. Dalam projek reka bentuk asing, tangga spiral didapati agak kerap, populariti bangunan kos efektif ini datang di negara kita:

 • yang paling meluas adalah reka bentuk dengan rak pusat dan langkah-langkah yang dilampirkan kepadanya (struktur seperti mengambil sedikit ruang);
 • menambah tapak perantaraan untuk pembinaan tangga spiral dua hala, anda boleh membawa keaslian ke pedalaman rumah;
 • Terdapat cara bulat melampirkan tangga yang tidak memerlukan paksi sokongan - dinding dan pengikat khas digunakan sebagai sokongan.

Pembinaan gabungan

Pembinaan skru

Model anggun

Satu kelebihan tangga spiral ialah ia boleh terletak di mana sahaja di dalam bilik. Untuk memasang struktur lingkaran tidak memerlukan sudut atau kehadiran dinding yang boleh digunakan sebagai sokongan. Tangga spiral boleh terletak betul-betul di tengah-tengah bilik, menjadi elemen penyelaras dalam pedalaman.

Tangga lingkaran logam

Pembinaan logam lingkaran

Di samping ciri-ciri reka bentuk lokasi keseluruhan struktur berhubung dengan ruang, terdapat perbezaan dalam kaedah melampirkan langkah-langkah:

 • tangga boleh diikat ke kerikil - keadaan utama ialah kehadiran dinding pepejal yang mana langkah-langkah yang dihubungkan dengan pengikat khas akan dipasang (struktur yang dihasilkan kelihatan ringan, walaupun lapang kerana kekurangan asas yang dapat dilihat untuk memasang langkah-langkah, tetapi strukturnya tidak kalah dalam kekuatan dan kebolehpercayaan spesies lain);
 • pengancing kosoura mengandaikan kehadiran balok sokongan, di mana unsur-unsur utama tangga dilampirkan - penaik, langkah dan pagar (struktur terletak di satu tangan di tingkat lantai pertama, di kedua - pada platform peringkat atas, bagus untuk gaya tradisional hiasan dalaman);
 • tangga pada tali busur mempunyai reka bentuk yang sama, tetapi dalam kes ini, elemen pendukung yang mana semua komponen struktur dilampirkan adalah tali busur;
 • tangga di konsol kelihatan melayang di udara kerana kekurangan balustrades dan pagar, langkah-langkah dipasang hanya ke dinding (ia harus kuat dan mempunyai ketebalan yang besar).

Langkah-langkah pada kenderaan khas

Tangga ke tingkat atas

Reka bentuk luar biasa pagar

Jelas sekali, menentukan jenis pembinaan tangga tidak mencukupi, kerana struktur itu harus memberikan pergerakan orang yang selesa dan selamat. Itulah sebabnya semua unsur tangga harus dibuat dari bahan yang berkualiti tinggi, boleh dipercayai, tahan lama dan tahan lama. Mari kita pertimbangkan beberapa pilihan.

Tangga ke loteng

Tangga ke tingkat atas

Belum lama dahulu, tangga kayu hampir satu-satunya pilihan yang tersedia untuk pemilik rumah persendirian dua tingkat. Hari ini, lebih banyak pilihan diberikan kepada struktur gabungan, di mana pokok itu bersebelahan dengan bahan lain, tetapi untuk bertemu dan struktur kayu sepenuhnya tidak sukar dan ada beberapa sebab:

 1. struktur padat dan seragam pokok ini agak mudah diproses dan membolehkan anda membuat produk pelbagai bentuk;
 2. Terdapat banyak spesies kayu yang dapat menunjukkan kekuatan tinggi, ketahanan terhadap kerosakan dan tekanan mekanikal;
 3. tekstur yang unik dan pelbagai penyelesaian warna membolehkan anda mencari pilihan terbaik untuk membuat tangga untuk pelbagai variasi gaya dalam reka bentuk rumah;
 4. Di negara kita, kayu adalah bahan yang murah dan murah;
 5. tiada yang dapat membawa tenaga semulajadi yang positif ke dalam ruang perumahan seperti kayu semulajadi.

Tangga kayu asal

Tangga paksi logam

Tangga logam adalah kuat dan boleh dipercayai, tahan lama dan tahan terhadap pelbagai jenis kesan. Reka bentuk yang dicat mampu menahan kelembapan untuk beberapa waktu. Di samping itu, logam boleh diberikan pelbagai bentuk, yang menghasilkan batu loncatan yang luas untuk tindakan pereka dan arkitek. Terdapat model tangga yang dibuat sepenuhnya dari logam, serta pilihan untuk reka bentuk gabungan. Yang paling umum ialah struktur logam dengan langkah-langkah kayu. Tidak kurang popular adalah gabungan bingkai logam dengan skrin pelindung kaca telus.

Dengan bingkai logam

Pembinaan yang teguh

Langkah-langkah telus dari kaca sangat sesuai dengan gaya moden hiasan ruang hidup. Tetapi ramai pemilik rumah masih meragui keupayaan kaca untuk menyokong berat orang dewasa, orang besar.Langkah-langkah untuk tangga dibuat daripada plexiglass yang mudah terbakar yang boleh menahan beban yang tinggi.

Dengan langkah kaca

Kaca tidak boleh menjadi satu-satunya bahan untuk pelaksanaan tangga. Sebagai peraturan, bahan tahan lama, tetapi nampaknya lapang digunakan untuk pembuatan tangga atau pagar perlindungan dengan kombinasi bingkai logam atau kayu. Untuk mengelakkan gelongsor pada langkah kaca, permukaannya beralun atau komposisi khas digunakan walaupun semasa proses pengeluaran.

Pembinaan ringan

Tangga, dalam struktur kaca yang digunakan, kelihatan mudah dan bahkan tanpa berat badan, memberikan seluruh ruang udara ke udara tertentu, secara visual memperluaskan ruang. Tetapi, tentu saja, anda perlu membayar untuk keseronokan sedemikian.

Reka bentuk berwarna-warni

Anda boleh membuat tangga dari konkrit - ini akan menjadi projek yang murah dan cukup cepat dari segi pemasangan. Tetapi malangnya, struktur seperti itu tidak boleh diletakkan di mana-mana bilik, dan reka bentuk untuk pembinaan struktur konkrit sangat terhad. Dari segi estetika, tangga konkrit lebih rendah daripada produk kayu, logam dan kaca. Mungkin itulah sebabnya mereka lebih kerap daripada yang lain yang dihiasi dengan jubin seramik atau mosaik, yang dibungkus dengan karpet.

Tangga permaidani

Dalam pelaksanaan salji putih

Warna cahaya

Reka bentuk asal tangga boleh menjadi kemuncak utama di pedalaman anda. Reka bentuk ini sangat mengagumkan dalam ukuran, pasti, akan menarik perhatian. Sekiranya anda menggunakan beberapa teknik reka bentuk untuk meningkatkan tahap keunikan struktur, maka tangga anda akan menjadi elemen koordinasi utama ruang. Contohnya, tangga tangga yang hanya berpasang pada salah satu dinding bilik kelihatan luar biasa. Reka bentuk sedemikian nampaknya melambung di udara, memberikan imej kecerahan dalaman dan tanpa berat badan.

Memperbaiki langkah ke dinding

Reka bentuk asal

Tangga yang digantung

Tangga sebagai objek seni boleh menjadi praktikal, mudah dan pada masa yang sama murah. Reka bentuk asal dalam projek reka bentuk moden adalah unsur utama dalam pedalaman, nampaknya seluruh dekorasi hanyalah latar belakang bangunan ini, yang membantu kita bergerak di antara lantai.

Tangga sebagai objek seni

Penyelesaian kreatif

Elemen utama tangga adalah langkah dan tahap keselesaan dan kegunaan struktur bergantung pada seberapa baik dan ergonomis mereka dilaksanakan. Langkah boleh lurus, berlari, melengkung dan eksentrik. Dalam satu perarakan boleh ada sekurang-kurangnya 3 langkah (sebaliknya gedung ini tidak boleh dipanggil berbaris) dan tidak lebih daripada 18 buah. Nisbah parameter langkah yang optimum, para ahli memanggil kedalaman 30 cm dan ketinggian 15 cm. Cerun ergonomik 30 darjah dipertimbangkan. Lebar darjah boleh berbeza dan adalah logik bahawa ia berbeza-beza bergantung kepada keupayaan bilik, tetapi pakar tidak mencadangkan penggunaan struktur yang lebar langkahnya kurang dari 50 cm.

Pembinaan dua tingkat

Penjimatan ruang

Kayu dan batu

Langkah melengkung menambah rahmat khas kepada reka bentuk tangga. Langkah-langkah kayu dengan bentuk bulat sempurna digabungkan dengan bingkai logam yang dibuat menggunakan garis lurus, struktur melengkung.

Dengan langkah arka

Baru-baru ini, model darjah, yang merupakan satah untuk satu kaki, semakin popular. Sudah tentu struktur seperti ini memerlukan pengiraan berhati-hati dan pelaksanaan yang bijak, supaya seseorang boleh menggunakan reka bentuk dengan keselesaan dan dengan tahap keselamatan yang tinggi.

Prestasi luar biasa langkah-langkah

Langkah luar biasa

Separuh langkah

Pandangan teratas

Dalam gaya moden

Untuk menyimpan ruang berguna bilik bersaiz kecil, tangga dengan mekanisme ditarik balik akan membantu. Struktur sedemikian sesuai untuk isi rumah yang tidak naik ke tingkat atas (loteng atau loteng) setiap hari. Sekiranya perlu, tangga, pinggirnya berada pada tahap tangan manusia yang dibangkitkan, dengan cara mekanisme merendahkan ke tingkat lantai pertama dan dengan cara yang sama dapat naik, membebaskan ruang pada tahap yang lebih rendah.

Struktur ditarik balik

Tangga ditarik balik

Mendaki tangga

Memastikan ruang tangga dengan tingkat pencahayaan yang mencukupi adalah perkara keselamatan anda.Dalam sesetengah kes, pemilik rumah menggunakan kaedah gabungan lampu bilik di mana tangga terletak - sebagai tambahan kepada candeliga pusat atau sconce dinding, mereka menggunakan lampu langkah-langkah. Lampu sedemikian akan membolehkan anda, sebagai contoh, bergerak di antara lantai dalam gelap, tidak termasuk lampu pusat lampu.

Tangga dengan cahaya

180 darjah

Cara yang asli, menarik dan berwarna-warni untuk memperkenalkan suasana positif ke bahagian dalam bilik adalah lapisan ruang di bawah langkah-langkah dengan bantuan jubin seramik berwarna-warni. Warna cerah dan perhiasan yang rumit akan menjadi perhiasan bahkan tangga yang paling biasa, menarik semua pandangan dan memperkenalkan pelbagai yang signifikan ke dalam palet warna bilik.

Kami menggunakan ruang di bawah langkah dengan bijak

Tidak banyak sistem storan - mana-mana pemilik rumah atau apartmen akan bersetuju dengan kenyataan ini. Jadi mengapa tidak menggunakan ruang di bawah tangga untuk melengkapkan kabinet, rak terbuka atau sel tertutup untuk menyimpan perkara-perkara kecil yang anda perlukan, dan kadang-kadang keseluruhan almari pakaian? Pertimbangkan beberapa cara untuk mengatur sistem penyimpanan lapang di bawah tangga, dalam ruang langkah yang tidak dapat memenuhi fungsi mereka, tetapi juga mempengaruhi pembentukan imej bilik.

Sistem simpanan asal

Rak Buku di bawah langkah-langkah

Sel storan

Ruang simpanan di bawah langkah-langkah

Bergantung kepada saiz tangga dan, dengan itu, ruang di bawahnya, ia boleh diatur sebagai laci kecil di bawah setiap langkah. Begitu juga kompleks sistem penyimpanan, yang terdiri daripada kabinet dengan pintu berengsel, rak terbuka dan rak keseluruhan.

Perabot perabot di bawah tangga

Penyimpanan di bawah tangga

Laci yang terletak di bawah langkah-langkah adalah luas dan sangat mudah dari sudut pandangan operasi sistem penyimpanan. Tetapi memilih reka bentuk ini, adalah penting untuk tidak melupakan fungsi utama tangga dan bergerak sepanjang langkahnya yang selamat dan selesa.

Laci