Dalaman moden

Apartmen sebagai objek seni: trend dalam reka bentuk moden

Apartmen adalah ruang yang sama untuk kreativiti sebagai pentas atau kanvas. Kami telah belajar untuk hidup dalam keselesaan lebih kurang. Ia tetap untuk belajar bagaimana untuk hidup dengan indah, dan tidak kira di mana - di Khrushchev atau di bangunan baru elit - bagaimana ia penting!

Jika kita bercakap tentang pangsapuri biasa bangunan Soviet (bermula dari tahun 60-an), maka di sini pereka menyelesaikan sekurang-kurangnya 2 tugas:

- dapur kecil (biasanya dari 6 hingga 10 meter persegi);

- Bilik mandi gabungan yang kecil (selalunya kurang dari 3 meter persegi).

Plus, tentu saja, jumlah keseluruhan sederhana apartmen itu sendiri, di mana setiap sentimeter adalah penting. Tetapi kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan terhadap susunan sedemikian adalah watak biasa mereka. Selama dua dekad kerja, teknik telah dihasilkan oleh pereka. Gerbang di dapur, perobohan partisi "tambahan", skema warna yang berjaya, perabot modular pelbagai fungsi dan almari membuatnya mudah untuk menjadikan apartmen terkecil menjadi rumah yang selesa.

portfolioPangsapuri di rumah moden boleh menjadi susunan yang berbeza. Di bandar-bandar besar, apartmen-apartmen mini dan apartmen studio antara 10 hingga 25 meter persegi semakin ditemui. m Mereka adalah satu bilik di mana di sepanjang dinding mereka melengkapkan dapur mini, di sudut berhampiran pintu masuk terdapat bilik mandi kecil (tidak lebih dari 3 m persegi). Bahagian tengah bilik bertindak sebagai ruang tamu, dan di tingkat kedua terdapat tempat tidur (tidak lebih dari separuh dari keseluruhan kawasan bilik). Apartmen seperti ini sangat popular di kalangan orang muda dan sering digunakan untuk sewa kepada pelajar. Ini adalah alternatif yang moden dan selesa untuk sebuah apartmen komunal klasik dengan bilik mandi dan dapur berkongsi.

Jika kita menganggap pilihan untuk pangsapuri sepenuhnya, maka hari ini norma untuk pemaju adalah sebuah apartmen satu bilik 40 m persegi, Dua bilik - daripada 60 meter persegi M. Tiga, pangsapuri dan pangsapuri empat bilik dengan sebilangan besar bilik tidak mempunyai piawaian kawasan. Di pangsapuri kelas ekonomi dan keselesaan, susun atur dengan dapur-ruang makan atau ruang tamu dapur adalah popular.

Dalam apartmen dengan 2 atau lebih bilik, susun atur dengan dua bilik mandi tidak biasa. Dalam segmen premium, pangsapuri dua atau tiga tingkat adalah popular. Dan semakin, pemaju menyewa rumah-rumah dengan apa yang dipanggil perancangan bebas pangsapuri, tanpa partisi dalaman, meninggalkan ruang untuk penduduk masa depan untuk membina ruang.

Ruang bebas

Reka bentuk pangsapuri moden semakin tertumpah kepada fungsi. Iaitu, jika ada pilihan - untuk membuat satu bilik besar dengan beberapa kawasan atau dua atau tiga bilik kecil (bilik tidur, ruang tamu, belajar), maka, kemungkinan besar, akan ada zon.

Zonasi

Terdapat beberapa pilihan cara untuk melakukannya:

- skrin, rak, kabinet, apa-apa sekatan bergerak, struktur tembok bentuk yang luar biasa atau pun perapian;

- warna: apabila bahagian-bahagian bilik diputuskan dalam berbeza, sering berbeza, warna;

Sebaliknya warna di zon

- pencahayaan (kedua-dua buatan dan semulajadi).

Di bawah foto, ruang makan dan ruang tamu diserlahkan di zon berasingan. Selebihnya bilik terletak bertentangan dengan satu tetingkap, dan ruang makan bertentangan dengan yang lain. Perapian dan aksi televisyen sebagai pengikat antara zon, bingkai lampu asli di atas meja makan berkesan membezakan bahagian bilik ini, menghalangnya daripada bergabung dengan ruang yang lain.

Reka bentuk moden

Dalam foto berikut, pengezonan berkesan menekankan kelebihan dalaman moden. Permaidani mewah menyoroti ruang tamu, teknik cahaya menonjolkan perhatian tetamu dan tuan rumah pada hiasan dan perabot yang indah: meja eksklusif, abstraksi glamor, tembok bata bertekstur kelabu mulia. Pencahayaan di ruang tamu dengan lancar masuk ke dapur, tanpa menggabungkan kedua-dua zon.Tetapi pada masa yang sama, tujahan sudut nada putih yang berbeza dan pencahayaan dapur yang berasingan dengan lembut membataskannya dari satu sama lain.

Zonasi

Dalam reka bentuk moden, tiada warna "tidak sesuai". Sekatan tertentu hanya wujud untuk bilik kanak-kanak. Ia tidak mungkin sesiapa sahaja mahu merancang bilik kanak-kanak dalam warna hitam atau coklat. Selebihnya adalah kebebasan yang lengkap. Reka bentuk moden berfungsi dengan keseluruhan spektrum. Sudah tentu, tradisi menggali ke arah cahaya, warna pastel. Ia sentiasa popular kerana ia mudah dan jelas.

Penggunaan warna cahaya membolehkan anda mengembangkan ruang secara visual.

Warna gelap menang di bilik yang luas.

Warna gelap dalam reka bentuk moden

Sesetengah gaya - terutamanya glamour, avant-garde dan gabungan seperti bereksperimen dengan warna. Fungsi tidak begitu penting di sini. Di tempat pertama - kesan yang dibuat, butir-butir, keupayaan untuk menggabungkan unsur-unsur yang tidak sepadan dan kitsch. Ia kelihatan seperti perbezaan bentuk dan tekstur yang luar biasa, warna, gaya, jelas bertentangan dengan klasik tradisional, boleh membuat komposisi hiasan seperti yang akan menentukan fesyen reka bentuk moden.

Dalam pedalaman moden, terdapat kecenderungan untuk menggunakan bahan semula jadi. Walaupun linoleum, lamina, permaidani tiruan, kertas dinding vinil masih popular, tetapi kayu semulajadi, gabus dan buluh menakluk lebih banyak meter persegi di rumah. Populariti bahan penamat sintetik ditentukan terutamanya oleh kebolehaksesan: terdapat banyak daripada mereka dan mereka murah. Bahan-bahan semulajadi berada di pasaran dalam jumlah yang terhad. Sesetengah daripada mereka dihantar hanya mengikut pesanan dan jauh lebih mahal.

Gaya popular dalam reka bentuk - loteng, negara, Provence, Inggeris, Scandinavia - juga menentukan pilihan bahan. Dalam gaya bahasa Inggeris, kayu, kain semula jadi, permaidani, kulit akan menguasai; dalam gaya loteng - batu, logam; di negara, gaya provinsi dan skandinavia - kayu dan juga fabrik semulajadi.

Hari ini, trend bergaya dalaman moden semakin menjadi unsur ketidaksempurnaan dalam hiasan, suatu pernyataan tertentu dalam persepsi visual objek. Reka bentuk ini sesuai untuk personaliti yang luar biasa, terdedah kepada perubahan dan eksperimen. Kesederhanaan yang unik reka bentuk pada masa akan datang akan memungkinkan untuk mewujudkan banyak idea menarik untuk fidget emosi - mural asal, lukisan artis, arca yang menarik atau bahkan perapian kecil.

Penutup dinding asal

Pencahayaan di pangsapuri serentak melaksanakan beberapa fungsi:

  1. sebenarnya menyinari, membolehkan penduduk selesa melakukan perkara mereka sendiri;
  2. memperuntukkan zon tertentu dalam ruang yang besar (seperti sebelumnya);
  3. melakukan tugas hiasan (perabot lampu, tempat duduk, tab mandi, siling);
  4. melengkapi pedalaman (disebabkan larutan desain lampu, lampu, candelier).

Dengan mengaktifkan lampu pada ketiga-tiga tahap, anda boleh mencapai hasil yang luar biasa.

Berikut adalah contoh bagaimana penggunaan lampu siling memberikan dalaman dinamisme bilik.

Lampu siling

Walaupun sangat kerap, pereka menolak fungsi hiasan lampu dan lampu, memilih lampu tempat yang tidak mengganggu.

Jika reka bentuk apartmen bukanlah pengkolisian, maka perabot di pedalaman seperti itu akan menjadi agak mudah dan berfungsi. Trend utama dalam perabot moden: garis mudah (meja, kabinet, kabinet) dan ergonomik (kerusi, kerusi berlengan).

Perabot moden

Apa yang dimaksudkan untuk kelonggaran dibuat semudah mungkin untuk tubuh manusia. Katil adalah isu yang berasingan, di dalamnya fungsi utama dilakukan oleh tilam, yang tidak mempengaruhi gaya pedalaman. Dan apa yang sepatutnya membuat imej lengkap dibuat dengan ringkas, semata-mata, tanpa selekoh dan elemen hiasan yang tidak perlu.

Perabot moden: kesederhanaan dan kesederhanaan

Gaya reka bentuk moden yang graviti adalah minimalisme. Tetapi ini tidak bermakna bahawa pedalaman seperti ini benar-benar tidak mempunyai butiran asal. Satu lagi perkara adalah bilangan mereka satu meter persegi.Anda boleh menambah variasi kepada reka bentuk bilik tidur dengan memilih tempat tidur bentuk yang tidak standard - bulat atau bujur.

Katil pusingan

Untuk ruang tamu, anda boleh memilih beberapa meja kopi yang boleh harmoni, contohnya, dengan lukisan di dinding, seperti di sini.

Harmoni gaya

Dekorasi tetingkap dalam reka bentuk moden sepenuhnya menghilangkan langsir dan lambrequins sombong. Aperture terbuka akan mengisi rumah dengan cahaya matahari semulajadi dan keindahan alam sekitarnya, dan panel ringan yang diperbuat daripada fabrik semulajadi akan menjadi pelengkap harmoni kepada gaya.

Dalam foto-foto berikut, versi menarik dan asli dalam pedalaman moden telah berjaya dipilih. Kerusi berlengan oren pada satu panel, reka bentuk laconic lampu lantai, geometri ciri bentuk perabot dan hiasan, patung-patung yang bergaya pasti akan memainkan peranan dalam memberikan kesempurnaan dan kesempurnaan.

Sebuah pedalaman moden boleh menjadi apa-apa. Terima kasih kepada perubahan susun atur, pilihan lampu, pelbagai bahan, pelbagai perabot dan skema warna, anda boleh menjadikan apartmen anda sebagai ruang kreativiti dan keselesaan.