Ruang tamu dengan tangga

Ruang tamu dengan tangga: jenis, jenis, susunan

Kandungan:
 1. Ergonomik
 2. Pilihan tangga
 3. Bahan
 4. Interior dan hiasan

Dalam proses merancang sebuah rumah dua tingkat atau sebuah apartmen dengan beberapa lantai, ia tidak jarang mempunyai masalah dengan lokasi yang betul dan mudah dari tangga ke tingkat atas. Dengan merujuk kepada tradisi seni bina, mungkin untuk melengkapkan tangga di bilik yang berasingan yang menghubungkan semua tingkat, seperti tangga di bangunan berbilang tingkat. Walau bagaimanapun, kaedah ini sangat tidak menjimatkan, untuk susunan tangga berasingan sel akan memerlukan banyak ruang kosong. Arkitek dan pereka moden bersetuju bahawa ruang tamu adalah ruang tamu yang paling sesuai dan estetika yang tepat untuk lokasi tangga antara muka.

Ergonomik

Salah satu sains asas yang diperlukan untuk reka bentuk ruang ruang tamu dengan tangga - ini adalah ergonomi. Apabila memilih sesuatu projek, adalah penting untuk merujuk kepada asas-asas seni reka bentuk bilik. Ia adalah perlu untuk menilai semua ciri-ciri teknikal kawasan yang digunakan - ruang tamu, dan memilih tempat yang paling praktikal untuk lokasi tangga.

Dalam perhitungan reka bentuk ergonomik, tangga dianggap sebagai elemen membina fungsional yang menyediakan komunikasi menegak antara lantai dan mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Mereka mesti dipertimbangkan semasa mereka bentuk.

Tangga standard Tangga spiral di pedalaman

Ciri-ciri dan spesifikasi tangga di ruang tamu

Kehadiran tangga di ruang tamu benar-benar mengubah sifat bilik dan tujuannya. Tidak kira jenis dan ciri reka bentuk, tangga di ruang tamu mempunyai ciri-ciri positif dan negatif:

 1. Simpan ruang. Tangga terbuka tidak memerlukan ruang untuk mengatur "kandang" dan meter persegi ini digunakan sebagai ruang tamu yang berguna, dan ruang di bawah tangga sesuai untuk perabot.
 2. Hiasan. Di dalam hiasan moden, tangga itu bukan sahaja berfungsi sebagai peranan fungsi, tetapi juga peranan unsur hiasan utama di pedalaman, mewujudkan pusat komposisi.
 3. Komunikasi. Terima kasih kepada tangga yang tidak dikelilingi oleh dinding, lebih mudah untuk membawa perabot dan peralatan bersaiz besar di tingkat atas.
 4. Sambungan logik ruang. Tangga di ruang tamu akan membantu dalam mewujudkan seni bina yang bijaksana dan holistik bilik, secara logik menghubungkan kedua dataran yang selari dengan satu sama lain.

Tangga kayu spiral

Jenis tangga yang berbeza, yang berbeza dengan bahan, pembinaan dan penampilan estetik umum, mesti memenuhi keperluan asas yang menghalang banyak masalah dalam kehidupan seharian.

Ciri Mandatori:
 1. Sudut condong. Tangga mudah dan praktikal harus mempunyai sudut kecondongan tidak lebih daripada 50 darjah.
 2. Langkah-langkah. Adalah penting bahawa treads (bahagian atas langkah) adalah luas - dari 25 cm. Lebar langkah dipilih secara individu dan harus maksimum 10% kurang daripada panjang kaki seseorang.
 3. Railing. Ketinggian pagar tidak harus lebih rendah dari tingkat paha, dan pagar harus mempunyai bentuk yang ramping, nyaman untuk tangan. Bagi orang yang lebih tua, tangga dengan pagar di kedua-dua pihak lebih mudah.
 4. Rak menegak. Susunan rak yang optimum yang memegang pagar adalah pada jarak 15 cm berbanding satu sama lain. Membangunkan reka bentuk tangga individu, memasang rak menegak dengan pengiraan 2 pcs. pada langkah.
 5. Platform.Jika tangga di antara lantai mempunyai platform (atau beberapa platform), maka ia sepatutnya mempunyai keluasan tidak kurang dari satu meter persegi dan terletak sedemikian rupa sehingga ia akan sesuai dengan dua orang dewasa penuh (ketinggian yang memuaskan adalah dari 2 m).
 6. Marches. Mac - satu siri langkah ke tapak, harus terdiri dari sekurang-kurangnya tiga langkah.

Kesilapan yang paling biasa apabila memilih reka bentuk tangga untuk sebuah rumah atau apartmen swasta adalah pautan kepada GOST yang ditubuhkan. Adalah munasabah untuk mengandaikan bahawa standard yang diluluskan akan menjadi serendah mungkin dan sesuai dengan semua tanpa pengecualian. Walau bagaimanapun, ia adalah tangga standard yang mempunyai bilangan percanggahan yang lebih besar dengan seorang sahaja - pemiliknya.

Pengiraan tangga, ciri-ciri struktur dan teknikal, dilakukan sebelum kerja pembinaan dan pembaikan. Hampir mustahil untuk menghubungkan dua tingkat dengan tangga, di mana kerja-kerja pembinaan dan penamat selesai. Untuk melakukan ini, anda perlu mengubah sepenuhnya pelan setiap tingkat dan menyusun semula jumlah keseluruhan bilik, memusnahkan kerja penamat.

Pemasangan tangga adalah peringkat terakhir, yang dilakukan selepas selesai kerja pembinaan dan hanya di kawasan yang disediakan. Sepanjang pembinaan atau pembangunan semula, tangga sementara dipasang, yang melaksanakan fungsi utama - menyambungkan lantai.

Keperluan minimum

Untuk tangga terbuka, secara purata, 5-8 meter persegi diperlukan. ruang tamu. Kos berbeza mengikut reka bentuk. Perhatian khusus diberikan kepada langkah-langkah, yang sepatutnya:

 1. Tidak lebih tinggi daripada 19 cm.
 2. Jumlah lebar dan ketinggian langkah dua hendaklah dari 60 hingga 65 cm secara keseluruhan.
 3. Lebar minimum langkahnya adalah 24.5 cm.
 4. Jarak dari pinggir dalaman ialah 30 cm.
 5. Tahap kecenderungan minimum (menegak) ialah 40.

Cara untuk meletakkan tangga

Lokasi tangga bergantung kepada ciri-ciri bilik secara keseluruhan, jadi setiap projek dianggap secara individu. Apabila memilih kaedah lokasi, pertama sekali, hasrat pemilik rumah diambil kira, yang disesuaikan dengan keupayaan struktur bangunan dan tata letak.

Tangga di ruang tamu Idea untuk tangga

Dengan susunan tangga ergonomik di ruang tamu, perlu mengambil kira asas asas yang penting:

 1. Jarak antara tangga dan pintu. Tangga di ruang tamu membuat bilik berjalan kaki, untuk mengurangkan kelemahan ini, struktur tangga terletak sedekat mungkin ke pintu, meninggalkan ruang hanya untuk mengayunkan membuka daun pintu.
 2. Kompak. Menggunakan ciri susun atur, perlu memilih struktur tangga yang memerlukan minimum kos ruang, tanpa kehilangan kualiti utama: kemudahan dan keselamatan.
 3. Arah langkah-langkah. Bergantung pada reka bentuk tangga, semua langkah, atau hanya permulaan, harus diarahkan ke pintu depan.

Penggunaan ruang di bawah tangga

Tangga dua penerbangan

Terima kasih kepada sistem penggredan tangga, ruang di bawahnya boleh dan harus digunakan. Terdapat pilihan yang terbukti untuk menggunakan ruang di bawah tangga, yang paling sering digunakan dalam hiasan dalaman dan perabot ruang tamu:

 1. Almari pakaian. Perabot yang mengulangi garis bawah tangga adalah cara yang paling mudah untuk mengisi ruang di bawah tangga. Kelebihan utama kaedah ini ialah penjimatan ruang yang boleh digunakan di dalam bilik.
 2. Closet. Jenis susunan tangga bawah ini hanya sesuai jika tangga mempunyai lebar yang mencukupi dan bentuk yang sesuai. Dengan kelebihannya, almariya setanding dengan perabot yang besar, dan juga menjimatkan ruang di ruang tamu.
 3. Bilik. Ia adalah mungkin untuk melengkapkan bilik terpencil di bawah tangga hanya jika kita bercakap tentang reka bentuk yang sangat luas dan tinggi, dan ruang tamu mempunyai persegi lebih daripada 30 sq.m. Bilik ini mungkin tidak kediaman dan mempunyai tujuan. Di dalamnya anda boleh memasang peralatan rumah, tempat untuk privasi dan bersantai, atau bilik permainan untuk kanak-kanak.
 4. Kawasan kerja. Perabot moden di kawasan kerja sesuai untuk mengatur ruang di bawah tangga.
 5. Pawagam rumah. Oleh kerana ini adalah ruang tamu, pawagam di bawah tangga adalah pilihan yang paling sesuai. Tembok tertutup akan membolehkan bukan sahaja mengatur TV, tetapi juga rak untuk cakera.

Dalam reka bentuk individu, pengaturan ruang di bawah tangga tidak terhad kepada pembangunan dan boleh digunakan untuk tujuan peribadi. Kes penggunaan kreatif dan tidak standard boleh ada: akuarium, rumah hijau, perapian, rak bar atau wain. Mana-mana bahagian reka bentuk ruang tamu boleh diatur di ruang di bawah tangga.

Pilihan tangga

Sebelum memilih tangga, adalah penting untuk mempertimbangkan keperluan asas yang akan menjadi asas bagi peringkat pemilihan seterusnya.

 1. Berapa banyak ruang yang perlu diambil tangga?
 2. Berapa kerapkah ia akan dikendalikan?
 3. Apakah jenis pengancing kepada struktur sokongan yang akan digunakan?
 4. Berapakah jumlah penduduk di rumah / pangsapuri dengan (mengambil kira umur dan kesihatan)?
 5. Gaya dalaman apa yang dipilih untuk mereka bentuk ruang tamu?

Kos kawasan untuk susunan tangga terbuka harus dikira sebelum kerja pembinaan dan pembaikan selesai. Sekiranya ruang tamu mempunyai keluasan lebih dari 40 meter persegi, maka anda boleh mempertimbangkan pilihan mengatur tangga sebagai objek utama bilik. Walau bagaimanapun, merujuk kepada keperluan penempatan ergonomik struktur tangga, lebih baik memilih lokasi tangga sedekat mungkin ke pintu depan.

Kekerapan operasi secara langsung berpengaruh terhadap pilihan reka bentuk, bahan untuk pembuatan dan lekapan. Ketahanan tangga menyediakan tempoh tertentu yang mesti diambil kira semasa reka bentuk.

Tidak kurang perhatian diperlukan oleh bilangan orang yang tinggal di rumah atau apartmen, serta usia dan keadaan kesihatan mereka. Tangga standard direka untuk orang biasa (ketinggian, berat badan dan umur) tanpa ciri dan keistimewaan peribadi, yang mesti diambil kira semasa memilih.

Lekapan dan pembinaan

Pelbagai pilihan membeli-belah tangga untuk ruang tamu membolehkan anda dengan mudah memilih reka bentuk yang memenuhi semua keperluan untuk fungsi, keselesaan dan reka bentuk. Perbezaan utama antara jenis yang dicadangkan adalah konfigurasi, kaedah rasuk pelindung, pagar dan langkah.

Tangga Mondaya Lokasi tangga

 

Pemasangan:
 1. Kosoura. (Kosoura * - rasuk) Rasuk yang dibuat dalam bentuk persegi atau bulat adalah asas untuk perarakan. Langkah-langkah diletakkan di atas pelana siap dan menguatkan mereka dengan riser akhir.
 2. Bolt. (Bolt * - bolt logam) Bolt logam dengan semua langkah dan rentang keseluruhannya dipasang pada tembok yang menyokong.
 3. Bowstring. Dengan bantuan bowstring, langkah itu disokong pada kedua-dua pihak dengan hujung bertopeng dan diperbaiki oleh rasuk beban.
 4. Skru. Tiang atau paip bertindak sebagai asas, dan tangga yang terletak di sekitar, menggambarkan bentuk lingkaran. Langkah-langkah, sebagai peraturan, mempunyai bentuk parallelepiped atau segi tiga. Untuk kekuatan yang lebih besar, pemasangan tambahan dipasang: balusters.
Pembinaan

Pilihan tangga spiral

Kriteria yang sangat penting - bilangan perarakan, bergantung bukan hanya pada kehendak pemilik, tetapi juga pada kawasan yang tersedia. Kemudahan dan fungsi setiap tangga ditentukan oleh keperluan peribadi untuk bilangan meter persegi.

 1. Perarakan langsung. Salah satu jenis yang paling mudah, memerlukan minimum ruang dalam kuadratur dan tinggi.
 2. Langsung dengan pad. Ia memerlukan ruang lebih daripada satu perjalanan, tetapi lebih sesuai untuk ruang tamu.
 3. Dua berarak lurus dengan perarakan selari. Hanya sesuai jika ketinggian siling sekurang-kurangnya 3.5 m.
 4. "G" dibentuk dengan platform. Ia menetap di sudut ruang tamu, menduduki dua dinding. Ia memerlukan menaikkan siling (lantai siling) untuk memastikan ruang penuh di atas perarakan kedua.
 5. Tiga berarak dengan dua tapak. Ketinggian siling untuk mengatur tiga tangga march dengan dua platform adalah 6.5 m Sama seperti "G" berbentuk satu, ia memerlukan menaikkan siling untuk perarakan terakhir.
 6. Satu perarakan tidak lurus dengan langkah yang berjalan di satu pihak. Penyelesaian kompromi untuk mengurangkan ruang lantai dan ketinggian siling yang tidak mencukupi. Ia tidak cukup mudah, kerana ia mempunyai lebar langkah yang berbeza.
 7. Satu perarakan langsung dengan langkah yang berjalan di kedua-dua pihak. Jenis pembinaan ini hanya digunakan jika platform atas dan bawah dengan langkah yang berjalan selari dengan satu sama lain.
 8. Lurus atas dan tangga bawah. Digunakan sebagai alternatif kepada reka bentuk berbentuk "G". Bawah bawah mengurangkan kos kawasan dan membolehkan anda meletakkan tangga di dalam bilik dengan ketinggian siling 3 m.
 9. Arc march dan rungs di kedua-dua belah pihak. Versi lebih pendek daripada reka bentuk berbentuk "G", yang membolehkan anda meletakkan tangga di dalam bilik dengan ketinggian siling sebanyak 2.5 m.
 10. Berputar dengan langkah-langkah helical. Sekiranya tiada keperluan khusus untuk lebar dan bentuk langkah-langkah, maka tangga spiral adalah pilihan yang paling mudah dan ekonomik yang boleh digunakan di ruang tamu.
 11. Spiral. Variasi sewenang-wenang tangga spiral, untuk bilik-bilik dengan siling tinggi.
 12. Dengan langkah yang berjalan dan platform perantaraan. Pilihan reka bentuk yang mudah, yang, terima kasih kepada langkah-langkah menurun, memenuhi ketinggian siling sebanyak 2.7 m.

Bahan

Kepentingan penting dalam reka bentuk tangga adalah bahan. Kualiti utama bahan, rintangan haus dan dekoratifnya diambil kira apabila membangunkan projek reka bentuk tangga. Untuk pembuatan pelbagai jenis bahan binaan digunakan, dari tradisional: kayu, logam, batu, berakhir dengan campuran bangunan moden dan bahan-bahan bukan asli.

Pokok

Membuka tangga dalaman paling kerap diperbuat daripada bahan semulajadi tahan lama - kayu. Spesies kayu menentukan rintangan haus, hiasan dan keupayaan fizikal.

Tangga kayu

Baka lembut (pain, cedar, cedar, spruce) - wakil pilihan yang paling berpatutan. Walau bagaimanapun, bahan tersebut mempunyai struktur yang sangat berserabut dan fleksibel, yang mengurangkan hayat perkhidmatan. Langkah-langkah batuan yang lembut harus terdiri dari beberapa balok untuk meningkatkan kekuatan.

Batu separa keras (birch atau maple) adalah pilihan terbaik kerana ia mempunyai kos purata dan ciri-ciri yang boleh diterima. Tangga maple mungkin mempunyai konfigurasi yang berbeza dan tidak memerlukan tetulang tambahan.

Batu keras (abu, walnut, oak, beech) - bahan elit sangat dekoratif dengan hayat perkhidmatan maksimum sehingga setengah abad tanpa pemulihan. Untuk mengurangkan bahagian yang dibuang, bahan elit hanya digunakan untuk elemen hiasan struktur tangga.

Terutama penting ialah bahan kayu yang agak baru - kayu terpaku, yang paling stabil dan tahan lama, dalam ciri-cirinya melebihi spesies elit - oak atau walnut.

Oleh kerana pokok itu adalah bahan yang fleksibel, pemasangan tangga dilakukan selepas bangunan itu sepenuhnya menyusut. Sebelum pemasangan struktur, semua elemen kayu mesti dirawat dengan bahan pelindung (cat dan varnis) untuk mengelakkan ubah bentuk dan kerosakan.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa walaupun jenis kayu terbaik yang telah melepasi semua peringkat pemprosesan memerlukan mod suhu dan kelembapan khas. Suhu udara hendaklah dikekalkan dalam lingkungan 20 hingga 25 darjah (bilik). Tahap kelembapan tidak boleh melebihi 70%. Dalam cuaca yang sangat panas, tahap kelembapan kod di bawah 60%, adalah disyorkan untuk menggunakan humidifiers dalaman.

Logam

Tangga lingkaran logam

Logam, sebagai bahan yang paling tahan lama, yang tidak tahu analog, boleh digunakan dalam bentuk asas atau pelengkap.Antara ciri-ciri positif logam bukan sahaja kekuatan dan ketahanan, tetapi juga fungsi, keselamatan kebakaran dan kekurangan keperluan penyelenggaraan yang lengkap.

Untuk struktur sokongan, keluli tahan karat, tembaga dan, dalam kes-kes yang jarang berlaku, gangsa digunakan. Jenis logam ini mempunyai kekuatan maksimum dan kurang terdedah kepada kemusnahan. Hiasan dilakukan menggunakan krom dan unsur-unsur palsu dengan penyemburan luaran atau lukisan.

Walaupun semua kelebihan yang jelas, tangga logam di ruang tamu digunakan sangat jarang, kerana mereka mempunyai satu kelemahan - tahap bunyi yang tinggi. Memandangkan kita bercakap tentang menghubungkan dua ruang tamu, lebih baik menggunakan logam dengan kombinasi kayu.

Kaca

Materi, yang paling tidak tradisional untuk tangga, kerana ia mempunyai ciri-ciri peribadi - kerapuhan. Walau bagaimanapun, pendekatan moden pembuatan kaca dengan ikatan multilayer (triplex) meningkatkan pekali kekuatan. Oleh kerana lapisan polimer, pesawat terpaku adalah tahan terhadap kesan dan sifat-sifat umum yang serupa dengan seramik.

Tangga kaca

Lapisan pengukuhan tambahan, salutan luaran untuk meningkatkan kekuatan, serta teknologi pembuatan kaca tahan kesan itu sendiri, ditunjukkan dalam berat tangga. Langkah (1000/350/25 mm) mempunyai berat sehingga 15 kg. Memandangkan kos bahan habis pakai untuk pembuatan reka bentuk seperti itu, serta kos pemprosesan, jumlah kos menentukan kaca sebagai bahan elit, mahal untuk tangga terbuka.

Batu, papak konkrit, seramik

Tangga yang dibuat menggunakan batu, produk seramik atau papak konkrit mempunyai ciri-ciri dan kegagalan yang sama dengan struktur tahan haus tahan lama dengan kualiti hiasan peribadi.

Batu semulajadi adalah bahan besar yang memerlukan perbelanjaan besar ruang untuk organisasi tangga. Reka bentuk tangga untuk ruang tamu sentiasa dibangunkan dengan pemudahan maksimum reka bentuk dengan itu mengurangkan kos meter persegi. Batu semulajadi digunakan sebagai bahan utama untuk struktur dan langkah-langkah pendukung. Pagar dan dekorasi dibuat menggunakan bahan ringan - kayu dan logam. Oleh kerana batu semula jadi merupakan bahan bangunan yang mahal, bahagian tidak galas diganti dengan batu buatan untuk mengurangkan kos pembinaan.

Tangga di dalam rumah yang diperbuat daripada batu semula jadi

Papak konkrit adalah alternatif kepada batu semulajadi, yang tidak rendah dalam parameter asas kekuatan, disebabkan oleh pengukuhan keluli. Dalam ciri perbandingan, slabs konkrit adalah lebih rendah dari segi rintangan haus dan hiasan, oleh itu mereka memerlukan pemulihan berkala dan wajib menghadap dengan bahan hiasan.

Tangga di dalam rumah konkrit

Seramik digunakan hanya sebagai bahan yang menghadap. Semua produk seramik mempunyai kekuatan tinggi, ketahanan terhadap perubahan suhu dan kelembapan. Di samping itu, permukaan lapisan lapisan seramik tidak memerlukan penjagaan khas dan mudah dibersihkan.

Tangga di dalam rumah seramik

Gabungan dan kombinasi

Setiap bahan mempunyai peribadi sendiri ciri-ciri, baik positif dan negatif. Gabungan ini akan membantu mengimbangi kekurangan dan menggunakan kualiti positif setiap bahan. Papak konkrit adalah bahan yang baik, murah, tahan lama untuk struktur beban galas asas; logam adalah bahan yang sangat baik untuk pagar; kayu keras - sesuai untuk langkah-langkah; seramik, kaca, batu tiruan dan kayu lembut - untuk dekorasi hiasan tangga.

Tangga di dalam rumah yang diperbuat daripada bahan gabungan

Pedalaman

Semua objek dalaman utama yang mewujudkan penekanan gaya utama harus dibuat terlebih dahulu, mengikut undang-undang penciptaan komposisi. Tetapi, berdasarkan keperluan pembinaan dan teknikal, struktur tangga harus dipasang pada akhirnya, dan tahap terakhir susunan tangga - pemasangan langkah-langkah dan hiasan dilakukan selepas semua pembaikan dan menghadapi langkah-langkah.

Tidak mustahil untuk mewujudkan "ruang hidup", yang dijana dalam proses pembaikan dan mengatur ruang tamu dengan tangga. Objek besar yang memerlukan hiasan peribadi dan menimbulkan penekanan gaya pada keseluruhan pedalaman tidak secara logik melengkapi kenyamanan yang telah dibuat di ruang tamu.

Reka bentuk dalaman di ruang tamu dengan tangga bermula dengan pelan terperinci. Memandangkan keperluan peribadi untuk keselesaan bilik, serta kemungkinan kawasan itu, gaya utama pedalaman dan tangga sepadan dengan gaya ini dipilih.

Jenis tangga dan gaya dalaman

Setiap gaya dalaman mempunyai persekitaran organik sendiri, dibentuk oleh warisan seni bina dan budaya, leluhur gaya. Tangga, sebagai tambahan yang membina ruang hidup, digunakan pada semua peringkat pembangunan seni hiasan dan interior. Setiap gaya dalaman mempunyai keperluan sendiri untuk bentuk, rupa dan reka bentuk holistik struktur tangga.

Gaya dalaman sejarah

Setiap wakil dari gaya dalaman sejarah menetapkan matlamat untuk mencipta teknik-teknik ekspresif dan formal asas, sepadan dengan stereotaip ke era tertentu. Semua gaya bersejarah hampir menggunakan bahan binaan tradisional: kayu, logam dan batu, serta bentuk ringkas dan ringkas.

Moden Tangga di antara lantai

Tangga gaya:
 • Mesir. Dua pilihan biasa untuk tangga, dihiasi dengan gaya Mesir: geometri, lurus dengan sudut tajam yang diperbuat daripada batu dan dilapisi dengan gypsum (putih, cahaya beige) tanpa pagar; tangga satu penerbangan dengan tiga langkah berjalan dari bahagian bawah, diperbuat daripada batu, dengan pagar logam yang palsu.
 • Yunani. Lurus, lurus (satu atau dua berarak dengan platform) tangga yang diperbuat daripada batu atau papak konkrit, dengan kerangka konkrit besar yang berdiri di atas kaki rendah yang luas, dan dengan lapisan minimum.
 • Rom. Tangga lurus, sentiasa dengan langkah-langkah pendakian, diperbuat daripada batu, dengan batu tangan batu monolitik, dihiasi dengan pola tradisional Rom.
 • Romantik. Julukan berbentuk lingkaran atau "G", dengan langkah-langkah melangkah kayu keras dan dilukis dalam warna-warna hangat warna tradisional cahaya. Kerangka terbalik yang diperbuat daripada kayu gelap atau logam dipasang pada balusters yang diukir sempit. Pastikan untuk melengkapkan permaidani bertema.
 • Gothic. Tangga spiral yang paling pelik diperbuat daripada kayu gelap, logam dan batu semula jadi. Melangkah dengan corak kerinting naturalistik dan langkah-langkah kosong.
 • Renaissance. Pembinaan dengan platform wajib dan langkah-langkah larian yang dibuat daripada spesies kayu pepejal dan separa pepejal. Kerangka besar dengan balusters berlainan simetris dibuat dari bahan yang sama seperti langkah-langkah. Dalam mana-mana variasi reka bentuk - ia dihiasi dengan permaidani fleecy padat.
 • Baroque. Reka bentuk boleh menjadi bentuk apa pun, tetapi mesti dibuat secara eksklusif dari kayu. Perhatian khusus diberikan kepada balusters buatan tangan.
 • Rococo. Sentiasa melengkung pembinaan tangga, tanpa platform yang diperbuat daripada logam. Bahan pelengkap adalah kayu, yang digunakan untuk langkah-langkah dan pegangan tangan.
 • Classicisme. Tangga satu penerbangan dengan langkah-langkah yang berjalan di kedua-dua pihak, yang boleh dibuat sepenuhnya dari satu bahan: batu (batu konkrit, batu alam), kayu. Dengan hiasan yang kecil dari balusters.
 • Empayar. Tangga batu monolitik dengan dua perarakan dan platform, tanpa langkah yang berjalan. Peranan balusters dilakukan oleh pagar kayu hiasan yang diukir. Langkah-langkah ditutup dengan permaidani kosong warna gelap.
 • Moden. Menggunakan sebarang bahan: logam, kayu, kaca atau batu, tangga melengkung yang aneh dibuat tanpa bahagian geometri kasar. Perhatian khusus diberikan kepada reka bentuk pagar, yang harus melengkung dan licin, dalam gaya Art Nouveau.
 • Art deco. Tangga yang paling mudah adalah satu perarakan. Peranan hiasan utama dimainkan oleh langkah-langkah, yang dibuat sebaliknya.Bahagian galas tangga terbuat dari batu atau tebing konkrit, dan tangga dibuat dari kayu elit. Pagar Laconic, mengulangi bentuk tangga pada balusters nipis.
 • India. Tangga satu penerbangan dengan langkah-langkah berjalan di kedua-dua pihak, diperbuat daripada batu. Langkah-langkah itu sendiri di bahagian atas dihiasi dengan kayu ringan. Unsur estetik utama dilampirkan pada pagar logam dengan keriting bulat.
 • Jepun. Fungsian dibawa ke barisan hadapan, jadi unsur paling penting dari tangga adalah langkah-langkah, yang dapat dirancang dengan cara ini, sama ada mereka digantung di udara. Bahan daripada kayu gelap hingga kaca. Pagar itu nipis tanpa unsur hiasan.
 • Negara. Hanya kayu dan reka bentuk yang paling mudah. Tanpa hiasan dan permaidani.
 • Provence. Satu tangga tunggal bentuk melengkung, dibuat secara eksklusif daripada kayu ringan. Pagar adalah besar dan mudah, dengan keriting keriting.

Gaya dalaman moden

Gaya dalaman moden bertujuan untuk mewujudkan persekitaran yang harmoni, dengan gamut warna yang seimbang, plot ringkas dan mudah diakses. Untuk penekanan kepada kemodenan, bahan bangunan baru digunakan, dalam bentuk bebas atau saling melengkapi.

Ruang tamu ruang tamu Hiasan tangga

Tangga gaya:
 • Constructivism. Borang pembinaan geometri mudah dengan tapak mandatori. Bahan utama adalah batu atau tebal konkrit, mungkin kayu. Pagar geometri yang sama dengan balusters nipis.
 • Berteknologi tinggi. Reka bentuk dipilih di bawah ruang, untuk menjimatkan ruang kosong maksimum. Tangga modular dengan pagar mudah. Langkah-langkah dari mana-mana bahan yang terletak di gaya.
 • Minimalisme. Single-marching (dalam kes-kes yang jarang berlaku dua berarak) pembinaan bentuk lurus yang mudah. Reka bentuknya terdiri daripada langkah-langkah yang menonjol dari dinding, tanpa asas dan sokongan. Pagar boleh dibuat dalam bentuk bar tunggal atau tidak sama sekali.
 • Kitsch. Reka bentuk yang paling rumit, besar dan rumit, dengan hiasan yang berlebihan dan gabungan semua bahan yang ada.

Pencahayaan tangga

Tangga batu

Lampu dibahagikan kepada jenis: tiruan dan semula jadi. Pencahayaan semulajadi adalah siang hari, pencahayaan buatan. Bergantung pada lokasi dan ciri reka bentuk tangga, satu atau lebih jenis lampu buatan dipilih.

Untuk tangga dengan struktur kaca berwarna (jurang yang besar antara langkah-langkah, pagar yang membolehkan cahaya melewati), beberapa lampu besar pada mulanya dan pada akhir satu perjam cukup. Lampu untuk tangga monolitik dan lingkaran dipilih secara individu.

Jenis pencahayaan

Pencahayaan di tangga boleh langsung, bertaburan atau digabungkan. Langsung diperlukan dalam kegelapan, untuk menerangi sepenuhnya tangga. Tersebar untuk sebahagian besar memainkan peranan tambahan, serta melaksanakan fungsi hiasan. Gabungan melibatkan gabungan harmoni pelbagai jenis pencahayaan.

Pilihan peranti pencahayaan didasarkan bukan hanya pada keperluan keselesaan, tetapi juga ciri-ciri hiasan struktur tangga.

 • Pencahayaan tempatan perlu bagi pencahayaan yang disasarkan. Ia boleh dibuat dalam bentuk lampu lantai yang dibina ke dalam fasad langkah-langkah atau di tingkat pergelangan kaki di dinding sampingan. Pencahayaan tempatan yang sama boleh dipasang tambahan di pagar. Untuk tangga spiral, lampu tempatan dipasang secara menegak pada tiang-asas.
 • Lampu hiasan menetapkan matlamat penekanan ciri-ciri gaya dan dalaman. Lampu Neon, jalur LED, lampu yang bertaburan, lampu lantai, sconce dinding, apa-apa atribut gaya digunakan untuk kontras ringan.