Gaya Biedermeier

Gaya Biedermeier: perabot, hiasan dan foto di pedalaman

Sebagai gaya pedalaman yang bebas, Biedermeier muncul pada awal abad ke-XIX, tetapi hingga ke hari ini jarang digunakan di rumah kami. Menggunakan gaya ini, anda boleh mengisi pedalaman bukan sahaja dengan suasana romantis dan agak puitis, tetapi pada masa yang sama menjadikannya praktikal dan sangat mudah untuk hidup.

Hiasan dalaman gaya Biedermeier

Apabila mencipta kawasan pedalaman dalam gaya Biedermeier yang paling sering digunakan sebagai bahan penamat utama kertas dinding kertas, cat dan plaster hiasan. Bahan-bahan ini bukan hanya tekstur yang sesuai, tetapi juga membolehkan anda membuat monophonic selesai. Apabila membentuk gaya dalaman ini, ia tidak boleh diterima dengan menggunakan lukisan dan corak; dinding mesti dipukul dengan warna biasa semestinya. Bagi palet warna, ia dibenarkan menggunakan mana-mana warna hangat dan cahaya dalam hiasan, seperti merah jambu, kuning air, biru, kuning, dan sebagainya.

Penggunaan parket sekeping alam disyorkan sebagai penutup lantai. Jika anda lebih suka bahan binaan moden dan praktikal, maka anda boleh meletakkan di atas lantai laminate flooring atau linoleum dengan pewarna sedekat mungkin ke pokok semulajadi.

Siling, seperti dinding di pedalaman Biedermeier, walaupun, halus dan membosankan, sehingga paling sering mereka hanya dicat dengan warna-warna cerah dan dipisahkan dari dinding dengan cornice kecil atau acuan stuko. Tetapi perlu diperhatikan bahawa dalam rumah moden dan lukisan pangsapuri tidak jarang digantikan oleh siling skop monophonic bentuk geometri mudah.

Di peringkat awal pembinaan semula pedalaman dalam gaya Biedermeier, orang tidak boleh melupakan butiran seperti tingkap dan pintu dalaman. Gaya ini dicirikan oleh bukaan tingkap besar dan pintu sembang dalaman dua hala.

Perabot untuk Biedermeier dalaman

Apabila memilih perabot untuk hiasan dalaman dalam gaya Biedermeier, kriteria pertama yang perlu anda perhatikan ialah ketahanan dan kemudahan. Bagi bentuk, gaya ini dicirikan oleh perabot dengan lengkungan sedikit di bahagian belakang dan kaki. Perabot itu sendiri semestinya dibuat dari jenis kayu asli dan tahan lama, seperti oak.

Ia boleh diterima untuk mempunyai perabot dengan perabot kerusi (bangku, kerusi, dan lain-lain) dan perabot kerusi di bahagian dalamnya. Ia tidak perlu menggunakan bahan biasa untuk upholstery, ia akan cukup sesuai untuk melihat di pelapis jalur atau dengan corak kecil. Di samping itu, upholsteri itu sendiri perlu diikat dengan kuku khas dengan topi hiasan yang besar. Untuk yang lain, perabot gaya Biedermeier yang menghias tidak boleh membanggakan pelbagai yang kaya. Sebagai peraturan, semua butiran kayu yang kelihatan hanya ditutup dengan varnis berwarna atau telus.

Aksesori

Pedalaman dalam gaya Biedermeier adalah mudah dan mudah, sehingga tidak tepu dengan pelbagai jenis aksesori. Sebagai hiasan dinding, lukisan saiz kecil dan miniatur boleh digunakan. Tetapi yang paling harmoni dalam pedalaman itu adalah gambar yang dibingkai dalam bingkai kayu yang agak berat dalam warna yang sama dengan warna perabot.

Jika anda suka bunga, maka ia juga boleh digunakan untuk menghiasi pedalaman. Sebagai contoh, letakkan bunga di pasu kecil sempit di atas meja kopi atau meja di tepi katil.

Tekstil

Dalam pembentukan gaya tekstil dalaman ini jauh dari peranan terakhir. Terima kasih kepada sejumlah besar permaidani tinggi, langsir, langsir, katil dan kanopi, ternyata untuk mencipta kosiness di dalam bilik.

Permaidani, sebagai peraturan, tidak mempunyai dimensi yang mengagumkan dan sentiasa meninggalkan sebahagian daripada lantai terbuka.Selalunya mereka diletakkan di tengah-tengah bilik, dengan itu memberi tumpuan kepada pusatnya. Bagi langsir dan langsir, bahan yang paling sering digunakan adalah muslin dan baldu. Pada langsir, berus digunakan sebagai hiasan.

Mari kita lihat pelbagai contoh bilik gaya Biedermeier.