Dapur lengkap untuk bilik moden

Pilih dapur dengan bijak

Dapur adalah bangunan yang paling fungsian dan bertanggungjawab di mana-mana rumah. Tiada siapa yang akan mempertikaikan populariti bilik yang dimuatkan ini. Itulah sebabnya, apabila merancang untuk membaik pulih ruang dapur atau menggantikan set perabot, kami mendekati masalah dengan penjagaan istimewa. Sekiranya anda kini berada di peringkat memilih sistem dapur penyimpanan dan permukaan kerja, maka penerbitan ini boleh menjadi sangat berguna.

Set dapur

Dalam versi salji putih

Pertama sekali, anda perlu membuat keputusan sama ada anda akan membeli penyelesaian "siap sedia" untuk ruang dapur dalam bentuk modul standard, dari mana anda boleh membuat komposisi paling sesuai untuk bilik anda atau memilih pesanan untuk membuat perabot secara peribadi untuk saiz dan ciri dapur anda. Baru-baru ini, senegara kita semakin memilih pilihan kedua. Pada kos, ia tidak jauh lebih mahal daripada pemodelan perabot modular untuk dapur, tetapi pada masa yang sama ia membolehkan anda mengambil kira semua pilihan anda untuk pilihan bahan, tekstur, palet warna dan model kabinet dapur.

Pokok gelap

Palet cahaya

Di mana untuk bermula

Sebelum berfikir mengenai skema warna dan lokasi tempat kerja, lakukan sedikit kajian ruang dapur anda, menandakannya di atas kertas atau membuat parameter dalam program pereka khas dengan kandungan berikut:

 • menilai ruang dari segi geometri untuk bentuk dan simetri standard bilik;
 • membuat ukuran yang diperlukan - mengetahui panjang dinding dan jarak di antara mereka, mengukur ketinggian siling dan panjang panjang dari lantai ke tingkap (jika ada), ukur untuk diri sendiri nilai pintu dan tingkap bukaan;
 • mengetahui saiz unsur-unsur menonjol atau niche yang tidak standard (jika ada) - tandakan utiliti, soket, flues dan sistem tambahan lain.

Headset nada putih

Nada putih dan berkayu

Susunatur dapur

Berdasarkan data yang diperoleh, ia akan dapat menentukan tata letak permukaan dapur. Bergantung pada saiz dan bentuk dapur, satu sudut, satu baris, susun atur selari, dengan atau tanpa pulau, mungkin sesuai dengan anda.

Dapur luas dan terang

Kemudian tentukan jenis perkakas rumah yang anda merancang untuk disatukan ke dalam dapur. Bagi seseorang, sebuah dapur dan mesin basuh pinggan cukup, tetapi seseorang memerlukan dapur, ketuhar dan microwave. Terdapat sejumlah besar senegara kita yang terpaksa mengorbankan ruang berguna dapur untuk memasang mesin basuh. Walaupun pada peringkat perancangan, anda boleh "mengetahui" betapa banyak ruang ini atau perkakas rumah yang akan diduduki; dimensi peralatan dapur yang paling mudah dijumpai di Internet.

Rak terbuka

Apabila merancang dapur, jangan lupa menggunakan peraturan segi tiga untuk lokasi tiga pusat kerja utama ruang dapur - sebuah peti sejuk, sinki dan dapur. Dengan menukar tiga komponen paling penting ini dengan permukaan kerja, anda boleh mencapai satu susunan yang ideal dan ergonomik bagi segmen yang paling penting di dapur.

Warna hangat

Apabila mereka bentuk dapur masa depan di atas kertas atau dalam bentuk elektronik, jangan lupa tentang lokasi kedai dan sambungkan semua komunikasi. Apabila meletakkan kabinet dapur, pertimbangkan kedudukan pintu terbuka sistem penyimpanan dan perkakas rumah sepenuhnya.

Dalam nada kelabu

Saiz set dapur

Ketinggian standard permukaan kerja, ergonomik dan selesa untuk kebanyakan suri rumah di negara kita dengan ketinggian purata 85 cm. Tetapi pengeluar boleh menukar ketinggiannya, bergantung kepada keperluan pelayan wanita (selalunya wanita yang berdiri di atas permukaan kerja dapur dan menggunakan peralatan terbina dalam). Tetapi ketinggian yang tidak standard di tingkat bawah alat dengar biasanya tidak melebihi nilai 90 cm.

Nada kelabu gelap

Fasad licin

Bagi peringkat atas dapur, pengilang Rusia biasanya menggunakan ketinggian 36, 72 atau 92 cm. Kedalaman dinding kabinet biasanya standard - 30cm. Jarak antara sistem storan dan permukaan lantai atas dan bawah biasanya terdiri daripada 50-90 cm. Ia bergantung kepada ketinggian siling bilik anda, pertumbuhan tuan rumah dan ergonomik asas - kedudukan tingkatan lebih tinggi sepertimana melindungi anda dari bangs kepala di bahagian bawah kabinet.

Kayu dan batu

Fasad berkilat putih

Kebanyakan set dapur (dibuat oleh pengeluar domestik dan asing) mempunyai ketinggian yang sama sepanjang keseluruhan permukaan kerja. Tetapi kebanyakan doktor mengesyorkan meletakkan countertop pada tahap yang berbeza, supaya beban di belakang berubah apabila menukar permukaan kerja. Beralih dari dapur ke sinki, sebagai contoh, anda memunggah belakang, menukar kedudukan badan.

Alat dengar modular

Dapur moden

Pembuat Perabot Dapur

Pada masa ini, perbezaan kos set dapur domestik dan yang dihasilkan di luar negara berkurangan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sebahagian besar perabot perhimpunan domestik dihasilkan sama ada dengan peralatan yang diimport atau bahagian-bahagian itu sendiri diimport dari Eropah. Dalam hal ini, kualiti perabot Rusia telah meningkat dengan ketara.

Tanpa kabinet peringkat atas

Warna putih dan keluli

Tetapi hanya anda yang memutuskan pengeluar untuk memilih pada akhirnya. Kebanyakan kilang Rusia menghasilkan modul dapur kompak, yang direka bentuk untuk pembungkusan di dapur kecil. Set dapur asing lebih direka untuk bilik yang luas.

Dapur klasik

Gaya berteknologi tinggi

Pertimbangkan saiz dapur anda apabila memilih pengeluar. Perabot mewah mewah Itali dalam gaya klasik, misalnya, tidak akan sesuai dengan dapur bersaiz sederhana. Bagi bilik kecil, lebih baik tinggal dalam gaya moden atau gabungan dengan gaya negara.

Ensemble dapur moden

Klasik

Memilih fasad kabinet dapur

Fasad perabot dapur adalah bahagian hadapannya, kita boleh mengatakan bahawa ini adalah pintu kabinet. Kesan keseluruhan yang dibuat oleh dapur anda akan bergantung pada bagaimana fasad set dapur kelihatan, tekstur, warna, hiasan akan ada. Anda boleh menggantung fasad yang berbeza pada bingkai yang sama dari perabot dapur dan dengan itu secara radikal mengubah rupa dapur.

Gaya negara

Dari sudut pandangan estetik, anda akan memilih fasad mengikut prinsip "suka, tidak suka". Jika anda tidak bersedia untuk membuat pembaikan lengkap dapur, tetapi anda ingin mengemas kini keadaan (atau sudah memerlukannya), dalam hal ini anda boleh menggantikan fasad kabinet dapur. Pelakon tersebut tidak akan mengambil banyak masa dan akan menjimatkan kira-kira separuh belanjawan, yang biasanya digunakan untuk penggantian alat dengar penuh. Walaupun, ia mesti diakui bahawa ia adalah fasad kabinet dapur yang menduduki tempat penting dalam membentuk kos perabot.

Perabot ensemble gelap

Pada masa ini, fasad kabinet dapur dibuat daripada bahan berikut:

 • kayu pepejal;
 • MDF;
 • Papan hitam;
 • kaca;
 • plastik;
 • gabungan pelbagai bahan.

Gaya klasik untuk dapur

Sebagai tambahan kepada kesan hiasan yang dibuat fasad, mereka mesti memenuhi keperluan teknologi tertentu. Perabot dapur tertakluk kepada beban berat - perubahan suhu, kelembapan yang cukup tinggi, kemasukan titisan lemak dan air, tekanan mekanikal yang kerap (membuka dan menutup pintu). Belum lagi fakta bahawa facade dapur, bersama dengan countertop, mengambil pukulan utama untuk melindungi perabot.

Putih

Antara keperluan utama teknologi dan operasi untuk fasad dapur, berikut boleh dibezakan:

 • rintangan kelembapan;
 • rintangan terhadap keterlaluan suhu (terutamanya berhampiran periuk, dapur atau oven);
 • kekuatan dan ketahanan (ketahanan terhadap kendur);
 • kesederhanaan dalam meninggalkan;
 • rintangan kepada tekanan mekanikal.

Reka bentuk asal

Minimalisme

Fasad kayu pepejal

Bahan semulajadi untuk pembuatan perabot akan sentiasa keluar dari persaingan dengan banyak cara. Kekurangan utama bahan mentah seperti pengeluaran kabinet dapur adalah kos yang tinggi.

Dapur terang

Untuk fasad klasik, kayu pepejal adalah pilihan yang paling sesuai. Suasana yang hangat dan selesa yang dicipta oleh warna-warna berkayu dari facade dapur boleh memulihkan sebarang bilik. Tetapi adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa alat dengar itu bukan untuk dapur kecil dan sederhana. Dalam ruang tersebut, dapur pepejal klasik akan kelihatan terlalu besar.

Kayu ringan

Analog kayu padu - fasad veneered, semakin digunakan untuk pembuatan set dapur moden.

Perabot kayu pepejal

Antara perabot yang diperbuat daripada kayu semulajadi, terdapat fasad padat dan panel. Produk keseluruhan sangat mahal untuk dihasilkan. Faktanya ialah kayu, memerlukan penjagaan khas, bertindak balas dengan ketara kepada perubahan kelembapan dan suhu. Kayu terdedah kepada keretakan dan bingkai sepanjang masa. Untuk mengelakkan akibat sedemikian, fasad yang diperbuat dari kayu padat mesti dirawat dengan antiseptik dan varnis mahal.

Klasik genre

Fasad dengan tiub dalam hal ini lebih mudah dan lebih murah. Produk seperti itu dibuat seperti berikut - bingkai fasad diperbuat daripada kayu padu, dan mengisi dalaman (pannel) dibuat daripada venir MDF atau partikel. Gabungan tersebut memungkinkan untuk mengurangkan kos proses pengeluaran dan, dengan itu, kos akhir produk. Sebaliknya, lampin menghalang ubah bentuk yang berlaku dengan kayu besar dari masa ke masa. Secara kebetulan, hampir mustahil untuk membedakan fasad besar dari panel, dan hanya profesional yang dapat melakukannya.

Kayu semulajadi

Kelebihan facade kayu pepejal:

 • keselamatan alam sekitar untuk manusia dan alam sekitar;
 • ketahanan dengan penjagaan yang betul dan sikap tidak bersandar;
 • penampilan mulia dan mahal;
 • kayu pepejal di luar fesyen dan trend.

Bahagian dalaman dapur yang luar biasa

Kelemahan fasad dapur yang diperbuat daripada kayu padu:

 • kos yang tinggi (sesetengah spesies kayu sangat mahal);
 • penjagaan yang tepat (tidak boleh sekiranya anda menggunakan bahan kimia yang agresif untuk membersihkan dan bahan yang melelas);
 • tidak ada kemungkinan pembuatan fasad bentuk kompleks (dengan lengkung);
 • reaksi terhadap pendedahan jangka panjang kepada cahaya matahari langsung (gelap permukaan);
 • penyerapan kelembapan dan bau;

Fasad klasik

Kawasan dapur kecil

Fasad MDF yang dicat

Kami dengan selamat boleh mengatakan bahawa MDF kini merupakan bahan yang paling biasa untuk pengeluaran fasad di negara kita. Dan ada beberapa sebab - Fasad MDF sangat tahan lama, mereka lebih kuat daripada kayu semulajadi, mereka mempunyai tahap ketahanan yang tinggi terhadap kelembapan dan keterlaluan suhu. Di samping itu, ciri-ciri teknologi pengeluaran MDF membolehkan anda membuat fasad hampir apa-apa bentuk.

Fasad yang dicat

Terdapat satu lagi aspek populariti MDF - kemungkinan menghadapi fasad yang dibuat dari bahan ini dengan pelbagai lapisan:

 • Filem PVC;
 • cat enamel;
 • venir semulajadi;
 • plastik.

Lukisan salji putih

Menggunakan pelbagai bahan untuk meliputi fasad MDF, anda boleh membuat produk untuk sebarang trend gaya - dari gaya klasik hingga moden.

Nada biru muda

Warna biru

Dapur dengan enamel dicat fasad kelihatan berwarna-warni, kaya dan cerah. Apabila mengecat fasad dapur, teknologi yang sama digunakan untuk lukisan automotif. Papan MDF pertama kali dipakai, kemudian beberapa lapisan cat digunakan, masing-masing dikeringkan dan digilap sepenuhnya, maka produk tersebut dipernis dan digilap. Bukan sahaja penampilan dan kemampanannya, tetapi juga kekuatan dan ketahanannya akan bergantung kepada berapa banyak lapisan cat yang akan digunakan untuk fasad.

Fasad yang dibina

Kelebihan facades dapur MDF dicat dengan cat enamel:

 • palet warna besar (mana-mana warna dan tahap kecerahan, walaupun pengisian kecerunan mungkin);
 • pilihan salutan yang besar - matte, glossy, metallic, mutiara, permukaan bunglon;
 • kemudahan penjagaan (basuh dengan span lembap menggunakan bahan kimia);
 • tahan penyerapan bau dan kelembapan;
 • keupayaan untuk menghasilkan fasad apa-apa bentuk (dengan pembulatan, cekung dan cembung);
 • ketahanan.

Alat dengar warna gelap

Kelemahan produk tersebut termasuk yang berikut:

 • kos tinggi - fasad dicat lebih mahal daripada rakan-rakan mereka dengan filem PVC dan plastik;
 • rintangan yang rendah terhadap kerosakan mekanikal - kejutan dengan mudah boleh membentuk cip;
 • cap jari boleh dilihat, jejak titisan air tulen;
 • terbakar di bawah cahaya matahari langsung.

Pada latar belakang yang terang

Gamma cahaya

Facad MDF bersalut PVC

Menyentuh fasad diperbuat daripada MDF dengan filem PVC adalah cara paling mudah dan paling murah untuk membuat perabot dapur. Fasad ini dilekatkan dengan MDF mengikut prinsip laminasi dalam media dengan penerapan komposisi pelekat. Filem PVC boleh menjadi pelbagai warna, termasuk keupayaan untuk meniru beberapa jenis kayu.

Dengan filem pvc

Salutan filem PVC

Kelebihan fasad yang diliputi dengan filem PVC:

 • kos rendah;
 • kesederhanaan dalam meninggalkan;
 • rintangan kepada lelasan dan tekanan mekanikal;
 • warna palet yang kaya;

Fasad berkilat

Garisan licin

Kekurangan fasad MDF dengan filem PVC:

 • dari gambar sebuah filem meniru kayu, ia dengan segera jelas bahawa ini bukan bahan semulajadi;
 • mengelupas filem dari dasar fasad mungkin (terutamanya berhampiran dapur, oven dan dapur);
 • di bawah matahari terbakar.

Facades dari MDF

Glossy Headset

Fasad rangka berdasarkan profil MDF

Bingkai yang diperbuat daripada MDF boleh dimasukkan mengisi yang diperbuat daripada:

 • Papan hitam;
 • kaca;
 • cermin;
 • plastik;
 • rotan.

Warna oren

Kelebihan facade dapur bingkai:

 • harga yang berpatutan;
 • fasad bingkai lebih ringan daripada analog daripada kayu padat dan MDF;
 • kemungkinan menggunakan pelbagai bahan untuk hiasan, yang menyumbang kepada realisasi imajinasi pereka dan pelanggan;
 • sesuai untuk fasad dengan sisipan kaca.

Fasad bingkai

Kelemahan fasad bingkai untuk set dapur:

 • kesukaran membersihkan;
 • profil bersama jahitan;
 • semua kelemahan salutan dengan filem PVC (jika fasad tidak dipancarkan);
 • melonggarkan fasad dengan pengancing yang lemah;
 • rintangan haus adalah yang paling rendah daripada semua pilihan yang dibentangkan.

Sisipan kaca

Dengan sisipan kaca

Pilihan warna ensemble dapur sistem penyimpanan dan permukaan kerja

Pilihan naungan untuk set dapur bergantung pada idea anda tentang hasil akhir pembaikan. Bagaimana anda ingin melihat dapur anda - tenang atau dinamik, tonik, cerah atau lembut dan terang?

Masakan Minimalis

Susun atur linear

Kami memberi perhatian kepada beberapa petua berguna daripada pereka dalam memilih palet warna untuk ensemble dapur:

 • dalam satu set dapur, jangan gunakan lebih daripada dua warna;
 • jika set dapur mempunyai dua warna, lebih baik memilih nada yang lebih ringan untuk tingkat atas kabinet;
 • hanya satu warna alat dengar yang mesti dominan (jika lebih daripada satu nada digunakan untuk perabot);
 • untuk bilik kecil adalah lebih baik untuk memilih warna pepejal tenang, warna neutral;
 • untuk dapur kecil, gamut ringan akan menjadi paling berkesan (putih dan warnanya secara visual mengembangkan ruang);
 • jika dapur cerah, hiasan dinding harus tenang, neutral dan sebaliknya.

Aksen yang terang

Dalam warna hitam

Warna memberi kesan kepada mood, keadaan, prestasi dan kesihatan. Dan di dapur kami menghabiskan banyak masa (terutama tuan rumah). Oleh itu, penyelesaian warna set dapur mesti diambil dengan serius, kerana sebahagian daripada fasad perabot untuk dapur menduduki sebahagian besar ruang untuk memasak.

Palet salji putih

Dapur terang

Berapa ramai orang - begitu banyak pendapat. Pencinta dapur salji putih telah wujud sepanjang masa dan populariti semua pilihan putih untuk perabot dapur hanya berkembang. Rakan-rakan senegara kita baru-baru ini kebanyakannya percaya bahawa dapur putih terlalu kotor dan pilihan intensif buruh. Tetapi banyak lapisan fasad dapur dalam versi cahaya menunjukkan kadar tertinggi dalam kesederhanaan dan kekerapan penjagaan.

Dapur kecil

Putih untuk saiz sederhana

Bilik sempit

Untuk dapur kecil, warna putih fasad dapur set mungkin satu-satunya cara yang mungkin untuk pengembangan visual ruang bentuk asimetris atau kompleks. Belum lagi fakta bahawa putih mudah dipadukan dengan hiasan, tekstil dan perkakas rumah dari mana-mana warna.

Biru muda

Selain putih, terdapat pelbagai warna pastel yang dapat mewujudkan suasana yang tenang dan damai untuk dapur. Pakar psikologi mengesyorkan bahawa suri rumah, yang sentiasa mengawasi berat badan dan diet, menggunakan warna lembut, lembut biru, hijau muda, pudina dan biru untuk menghias dapur mereka.

Alat dengar hitam dan putih

Perabot hitam dan kuning

Warna kontras

Versi hitam dan putih set dapur atau gabungan warna hitam dengan warna cerah lain akan membawa banyak dinamisme dan juga drama ke dapur. Tetapi memilih gabungan itu disyorkan hanya kepada pemilik kemudahan dapur yang cukup luas. Bahagian dalaman yang berbeza yang dihasilkan oleh gabungan warna gelap dan terang sentiasa kelihatan berfaedah, menarik dan moden.

Ensemble merah

Warna merah untuk set dapur biasanya dipilih oleh orang yang aktif, emosional, dan malah impulsif. Warna-warna cerah dari dapur akan membangkitkan anda setiap pagi, dan memastikan anda dalam keadaan baik sepanjang hari. Tetapi penting untuk diingat bahawa warna merah menyumbang kepada rangsangan selera makan. Jika anda sentiasa berdiet, maka warna merah cerah yang menguasai ruang dapur bukanlah pilihan anda.

Dalam kuning

Dapur kuning akan menggembirakan anda sepanjang tahun dengan suasana hangat dan cerah. Malah dalam cuaca yang mendung, bilik anda akan menjadi terang, gembira dan segar. Biasanya warna sedemikian dipilih oleh orang yang optimis.