Dapur bergaya Scandinavia: hiasan yang indah, pemilihan perabot dan hiasan

Kandungan:

  1. Apakah masakan Scandinavia?
  2. Pemilihan perabot
  3. Perhiasan hiasan
  4. Pencahayaan
  5. Dapur putih
  6. Reka bentuk moden

Dapur bergaya Scandinavia sentiasa luas dan bersih. Ini kerana dalam jenis warna lampu ini digunakan, yang secara optik dapat membesarkan bahkan bahagian dalaman yang paling kecil. Jika anda berminat dengan topik ini, pastikan untuk mengetahui apa perabot, hiasan dan hiasan yang akan kelihatan terbaik di dapur bergaya Scandinavia.

Cerah, ringkas dan putih - ini adalah dapur bergaya Scandinavia

Scandinavia suka putih, jadi bahagian dalam reka bentuk ini sentiasa mempunyai banyak cahaya. Mereka memikat dengan kesederhanaan, kesegaran dan susunannya. Masakan gaya Scandinavia dikenali di seluruh dunia. Tanpa hiasan tambahan, pelepasan halus atau butiran indah, mereka menggalakkan anda untuk memasak dalam suasana yang ringan dan menyenangkan.

Dapur bergaya Scandinavia tidak perlu besar dan luas, tetapi ia harus cerah dan bersih. Warna utama berwarna putih, dan bahagian yang memanaskannya adalah kayu. Warna putih muncul di sini bukan sahaja sebagai warna perabot, tetapi juga sebagai pewarna lantai dan dinding. Sebaliknya unsur-unsur kayu paling kerap digunakan pada countertop dan rak terbuka. Walau bagaimanapun, kayu sentiasa dimatikan secara sederhana supaya tidak mengganggu kesucian putih.

Dapur gaya Scandinavia: gambar perabot

Ia harus bermula dengan perabot. Masakan Scandinavia adalah tempat di mana fungsinya adalah yang paling penting. Itulah sebabnya dapur Scandinavia hanya dilengkapi, tetapi ia mengandungi semua aksesori yang diperlukan. Fasad kabinet adalah licin atau dengan bingkai kecil, sederhana, berwarna putih dengan penambahan kayu semula jadi.

Countertop

Seringkali, meja dapur kayu kelihatan di pedalaman dapur bergaya Scandinavia, biasanya dalam versi minyak. Ia berjalan lancar dengan kabinet putih, memberikan dapur suasana yang rapat dengan alam semula jadi.

Ingat, bagaimanapun, bahawa batu itu juga digunakan dalam gaya Scandinavia, jadi tidak ada yang menghalang penampilan countertop hiasan sedemikian di dalam bilik. Pedalaman dalam susunan ini akan kelihatan lebih bermaruah dan kurang selesa, tetapi pasti bergaya.

kabinet

Dalam masakan Scandinavia, perabot itu akan kelihatan baik dalam gaya moden dan tradisional. Oleh itu, tiada apa yang menghalang anda, kecuali kabinet di sepanjang satu atau dua dinding, untuk menubuhkan bufet. Ia boleh menjadi set keseluruhan atau dalam bentuk rak tergantung.

Rak

Seringkali dalam dapur gaya Scandinavia, rak gantung muncul. Mereka boleh dibuka sepenuhnya, serta mengambil bentuk penambahan pada panel sampingan. Rak biasanya ditutup dengan pintu kaca, dan di bawahnya sering cangkuk muncul di mana kain atau peralatan dapur digantung.

Rak terbuka yang diperbuat daripada kayu kelihatan hebat. Mereka adalah hiasan yang tidak dapat dinafikan, tetapi juga memenuhi fungsi penyimpanan mereka. Rak sebegini memerlukan penjagaan, kerana penempatan yang tidak menentu dari masakan Scandinavia, tin dan seramik boleh berubah menjadi kekacauan, yang, tentu saja, tidak akan menjadi hiasan. Jadi jika ada masalah dengan mengekalkan pesanan, maka pengaturan ini bukan untuk anda.

Gaya Scandinavia di bahagian dalam dapur: hiasan mana yang dipilih?

Hiasan untuk dapur dalam gaya Scandinavia boleh dibezakan dengan bentuk, warna atau corak. Itulah sebabnya di dalam bilik ini anda akan menemui pelbagai jenis tin untuk produk pukal, bakul rotan dan pot bunga dengan herba. Seperti yang anda dapat lihat, walaupun bunga di pedalaman dalam gaya ini harus memainkan peranan yang berbeza daripada yang hanya hiasan.

Dekorasi dapur tidak boleh mengganggu dalam jumlah besar. Malah tirai yang menghiasi tingkap sangat halus dan hampir tidak kelihatan.Sebaliknya, lampu lebih kelihatan, kerana ia adalah elemen hiasan yang cukup jelas. Mereka sering digantung di beberapa bahagian dan mempunyai warna yang sengit yang membezakannya daripada seluruh bilik.

Perlu diingat bahawa tugas utama perabot dalam masakan Scandinavia adalah fungsi, bukan penampilan. Ia sia-sia untuk mencari hiasan rumah yang tugasnya adalah hiasan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa dapur bergaya Scandinavia tidak mempunyai unsur-unsur hiasan.

Dapur bergaya Scandinavia: dalaman foto dengan contoh lampu

Bercakap mengenai hiasan di dapur dalam gaya Scandinavia, seseorang tidak dapat membantu tetapi menyebut lampu itu. Pencahayaan, bagaimanapun, tidak hanya hiasan, tetapi, seperti segala sesuatu dalam gaya Scandinavia, juga berfungsi. Oleh itu, di dapur dalam susunan ini, lampu muncul di tempat-tempat di mana pencahayaan yang baik adalah penting. Permukaan kerja dan jadual makanan perlu diterangi dengan baik.

Untuk lampu, lekapan tergantung pada rentetan panjang atau rantai digunakan, supaya cahaya mereka dapat dihantar terus ke ruang kerja. Lampu logam dengan naungan besar, sering putih atau hitam, mendominasi. Dari semasa ke semasa, anda juga boleh mencari lampu warna lain, tetapi ini adalah pengecualian yang mengesahkan peraturan. Terdapat juga sconce yang memungkinkan untuk mengawal rasuk cahaya.

Masakan putih Scandinavia

Gaya Skandinavia klasik kelihatan cantik. Kombinasi klasik perabot hitam dan putih, sederhana tetapi tidak minimalis dan dinding yang berlainan di atas meja dapur membuat komposisi karya. Lightness ditambah dengan kabinet putih dan pencahayaan lembut, sehingga interiornya nampaknya tidak terlalu berat. Semuanya disusun dengan sempurna.

Reka bentuk dapur gaya skandinavia moden

Anda boleh memilih versi yang lebih moden dari gaya Scandinavia di dapur. Terdapat rak terbuka, warna hitam dan putih klasik, serta kayu logam dan semula jadi. Dan lagi pedalaman ini sama sekali berbeza dari klasik. Lebih moden, walaupun masih sepenuhnya Scandinavia. Ini adalah bukti yang jelas bahawa bahan yang sama digunakan dengan cara yang berbeza dapat memberikan hasil yang sama sekali berbeda.

Galeri foto akan membantu anda membiasakan diri dengan pilihan masakan gaya Scandinavia yang menarik. Cari inspirasi untuk mencipta dapur impian anda.