Reka bentuk perabot taman

Kami memilih perabot taman yang berfungsi dan indah

Mana-mana pemilik rumah persendirian atau rumah besar negara lambat laun menghadapi dilema yang sukar - pilihan perabot taman. Adalah perlu untuk mempersiapkan proses ini, kerana dalam jualan yang luas kini pelbagai perabot luar cukup lebar. Sebagai tambahan kepada daya tarikan luaran dan pematuhan terhadap idea-idea anda tentang keselesaan dan kemudahan, apabila memilih perabot untuk taman peribadi atau beranda terbuka, anda perlu mengetahui banyak nuansa: ketahanan terhadap kelembapan dan suhu yang melampau (yang negara kita terkenal), kestabilan dan kebolehpercayaan, sekatan berat, sama ada ia memudar di bawah matahari dan tidak kering selepas hujan.

Perabot taman

Apabila memilih perabot jalan, penting untuk dipandu oleh pemandangan musim semi seluruh infield, reka bentuk fasad bangunan. Ia adalah logik untuk membeli perabot kayu untuk rumah negara dalam gaya negara, didirikan atau selesai dengan kayu atau tiruannya. Perabot kayu tidak murah, jadi dengan anggaran yang terbatas anda boleh membeli model plastik dengan tiruan kayu. Banyak pengeluar telah mencapai keputusan luar biasa dalam pembuatan perabot taman plastik.

Perabot luaran

Sekiranya rumah negara atau rumah persendirian di bandar anda dipenuhi dengan batu, maka perabot luaran yang diperbuat daripada batu semula jadi atau buatan adalah pilihan terbaik (walaupun tidak mahal). Sudah tentu, batu buatan untuk pembuatan perabot dengan ketara mengurangkan hayat perkhidmatannya, tetapi ia juga mengurangkan harga.

Kawasan makan di luar

Fasad bata, selesai dengan panel tepi atau plastik, akan berjalan lancar dengan perabot luaran yang diperbuat daripada kerusi dan meja plastik atau kerusi. Tetapi tidak ada canon keras, imaginasi anda, rasa perkadaran dan anggaran kewangan akan memberitahu anda pilihan terbaik perabot untuk mengatur tempat untuk berehat, bersantai, menerima tetamu, mengumpul keluarga dan rakan-rakan di kawasan pinggir bandar atau teres luaran.

Rotan putih

Tetapi mari kita perhatikan butir-butir apa sifat-sifat positif dan negatif bahan, yang mana perabot taman paling kerap dihasilkan, apa pilihan yang terbaik untuk memilih untuk iklim yang tidak stabil di negara kita dan bagaimana untuk membeli set perabot luar tanpa memusnahkan belanjawan keluarga.

Backlit

Perabot taman kayu

Apa yang lebih logik daripada tinggal di udara segar yang dikelilingi oleh perabot yang diperbuat daripada bahan semula jadi? Ia tahan lama, mesra alam, tidak membahayakan manusia dan alam sekitar dan, pada dasarnya, tahan terhadap suhu yang melampau. Tetapi apabila memilih perabot luar yang diperbuat daripada kayu, adalah penting untuk mempertimbangkan kualiti baka, lapisan pelindung dan pembuatan aksesori. Sebarang perabot taman yang diperbuat daripada kayu dirawat dengan antiseptik khas untuk mengelakkan membusuk. Permukaan perabotnya dipernis atau dicat. Jelas, selepas beberapa ketika, rawatan perlu diulang, untuk menyegarkan salutan. Berapa kerap anda perlu menjalankan manipulasi itu bergantung kepada keamatan penggunaan perabot, lokasi dan kekerapan pendedahan kepada matahari terbuka dan semasa hujan.

Perabot kayu

Perabot luar diperbuat daripada kayu

Kayu halus dan kayu jati adalah spesies kayu yang paling tahan lama dari mana perabot jalanan dibuat. Tetapi mereka akan memerlukan pengemaskinian secara berkala - pembukaan dengan varnis atau cat.

Perabot kayu boleh didapati di kedua-dua versi mudah alih dan pegun. Pandangan mudah alih pastinya lebih baik, seperti meja dan kerusi yang anda boleh letakkan dalam garaj untuk musim sejuk atau bersembunyi di musim panas semasa hujan yang kerap dan berpanjangan.

Perabot Taman yang diperbuat daripada kayu boleh digabungkan dengan unsur plastik, logam atau rotan. Bagi banyak model, gabungan itu hanya baik.

Dari segi kos, perabot kayu mahal. Hanya perabot yang diperbuat daripada batu semula jadi lebih mahal daripada itu. Tetapi pelaburan sedemikian akan dibayar dengan keseronokan yang akan anda alami pada plot peribadi anda atau di beranda sebuah rumah bandar swasta selama bertahun-tahun.

Bagi pembakaran perabot kayu di bawah matahari, mesti dikatakan. Bahawa perabot yang ditutup dengan varnis khas agak tahan terhadap matahari. Pembakaran yang perlahan akan memerlukan pengemaskinian kemunculan perabot selepas kira-kira 3-4 tahun penggunaan aktif.

Di bawah kanopi

Rintangan kelembapan

Walaupun salutan perabot kayu dengan varnis khas, seseorang tidak boleh bercakap tentang interaksi yang tenang permukaan perabot luaran dan kelembapan. Kayu itu tidak dapat dielakkan dari hujan, yang pada mulanya hanya membawa pengerasan bahan, tetapi dari masa ke masa, permukaan pokok itu ditutup dengan jaringan retak kecil. Bukan sahaja hujan menyumbang kepada ini, tetapi juga pendedahan yang panjang kepada matahari dan ujian dengan penurunan suhu tajam. Tetapi kemusnahan seperti itu boleh diperbaiki, dempul, cat atau varnis dan perabot taman seperti baru.

Di bawah teres tertutup

Penjagaan

Ia perlu mencuci perabot taman yang diperbuat daripada kayu semula jadi dengan penyelesaian sabun ringan. Juga dijual ada alat khas untuk membersihkan permukaan kayu di tempat terbuka. Di samping itu, adalah disyorkan untuk menggosok pokok itu dengan minyak khas (untuk mengelakkan pengeringan) kira-kira dua kali setahun. Menggosok minyak disarankan untuk semua jenis kayu kecuali jati. Bahan ini mempunyai cara penuaan yang cantik - sepanjang masa, ia menjadi gelap dengan ketara, ditutup dengan patina perak ringan.

Sekitar dapur

Teres kecil

Perabot luaran logam

Perabot palsu adalah pilihan sejagat dari sudut pandangan gaya untuk mengatur tempat berehat di atas plot peribadi atau beranda, ia akan sesuai dengan hampir semua reka bentuk. Perabot logam tidak tertakluk kepada ubah bentuk, ia tahan lama dan stabil. Untuk masa yang lama, ia lebih berkemampuan untuk tidak kehilangan penampilan "boleh dijual", berkat rawatan dengan bahan antikorrosif khas. Tetapi adalah penting untuk mempertimbangkan ciri perabot logam berikut - kaki meja dan kerusi dan kerusi berlengan masuk ke dalam tanah longgar. Perabot palsu perlu dipasang hanya pada kawasan venir, konkrit, dan sebaik-baiknya permukaan batu.

Perabot logam

Terdapat beberapa kelemahan yang tidak menyenangkan - dalam cuaca panas logam memanaskan sangat banyak, dalam cuaca sejuk ia menjadi sangat tidak menyenangkan, jadi substrat lembut dan peralatan tempat tidur diperlukan sebagai tempat duduk. Bantal lembut yang boleh dibersihkan, anda boleh membersihkan semasa hujan dan basuh hanya di mesin basuh.

Perabot besi tempa

Kos

Ini bukan untuk mengatakan bahawa perabot palsu adalah murah, ia mengambil tempat ketiga harga selepas batu semula jadi dan perabot kayu. Tetapi pelaburan sedemikian tahan lama. Jika anda melunaskan kos perabot selama beberapa tahun (dan ia akan memberi anda masa yang sangat lama), maka ini adalah pilihan ekonomi yang berdaya maju.

Band keluli

Burnout

Perabot luaran yang dipalsukan secara praktikal tidak pudar di bawah sinar matahari, yang pastinya boleh ditulis sebagai tambahan kepada jenis bahan ini.

Kerusi keluli ringan

Rintangan kelembapan

Perabot taman logam boleh berkarat dari masa ke semasa dari pendedahan berterusan ke hujan, serta dari embun pagi (kondensasi). Tetapi pada masa ini, kedai-kedai binaan penuh pelbagai warna, dengan menggunakan yang anda boleh melupakan masalah berkarat selama beberapa tahun (ditempa selepas 4 tahun menahan perabot palsu dengan intensiti sederhana penggunaan).

Penjagaan

Perabot taman logam boleh dengan mudah bertolak ansur dengan pembersih cecair dengan kandungan alkali yang rendah, tetapi lebih baik untuk tidak menggunakan bahan kasar sama sekali, mereka boleh meninggalkan goresan kecil pada permukaan logam, yang boleh terus berkembang.

Perabot Taman diperbuat daripada batu

Perabot batu kelihatan sangat monumental dan mewah.Bahan ini tahan lama dan tahan lama, tidak terjejas oleh pengaruh iklim dan dengan itu dapat berkhidmat dengan setia selama lebih daripada satu generasi keluarga anda. Tetapi seperti perabot logam, batu itu sangat panas di bawah matahari dan sejuk semasa kenaikan sejuk, jadi anda perlu membeli atau membuat katil lembut.

Perabot diperbuat daripada batu

Dari sudut pandangan mobiliti, kami dengan selamat boleh mengatakan bahawa perabot batu adalah yang paling monumental dan ia akan mengambil banyak usaha untuk membawanya (jika kita bercakap tentang batu semula jadi).

Perabot taman yang diperbuat daripada batu adalah yang paling mahal dan ini tidak menghairankan, kerana pelaburan sedemikian telah dilakukan secara harfiah selama berabad-abad. Di samping itu, anda tidak perlu bimbang tentang menjaga perabot batu, melindungi dari cuaca dan pembersihan, anda boleh mencuci batu secara langsung dari hos.

Perabot luaran plastik

Sudah tentu, perabot untuk rumah musim panas atau plot peribadi adalah pilihan yang paling murah. Perabot sedemikian rupa ringan, padat, mudah alih dan menarik dengan pelbagai penyelesaian warna. Pada masa ini, terdapat banyak model perabot plastik yang berjaya meniru kayu, rotan diperbuat daripada ranting atau rotan.

Perabot plastik

Mobiliti

Yang tertinggi. Kursi dan kerusi kecil boleh diletakkan di atas yang lain, meletakkannya di garaj atau pantri untuk musim sejuk. Model lipat mengambil ruang yang lebih kecil, namun kosnya sedikit lebih tinggi daripada rakan-rakan mereka yang tidak dipasang. Perabot plastik (terutamanya lipatan) boleh dibawa bersama anda dalam perjalanan, berkelah atau di pantai; sepasang kerusi yang dilipat akan sesuai dengan mana-mana batang.

Perabot salji putih

Rintangan pembakaran dan kelembapan

Perabot plastik terbakar cukup banyak di bawah matahari, tetapi ia benar-benar tenang apabila terdedah kepada kelembapan. Tetapi semasa operasi, permukaan perabot plastik dengan cepat ditutup dengan calar dan sebahagiannya kehilangan persembahannya.

Dalam warna-warna terang

Penjagaan

Boleh dibasuh terus dari hos. Tahan terhadap bahan kimia.

Sudut plastik

Perabot Taman Rotan Wicker

Perabot rotan untuk taman kelihatan mewah di beranda terbuka, dan di gazebo atau di udara terbuka di platform khusus. Tetapi adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa perabot rotan (baik semula jadi dan buatan) agak menentu dan boleh menjadi cacat selepas penggunaan berpanjangan, ia tertakluk kepada pengaruh matahari dan perubahan suhu. Pada musim sejuk, perabot itu mesti dibersihkan untuk perlindungan.

Teres perabot

Rotan warna yang berbeza

Kos

Perabot yang diperbuat daripada rotan buatan akan lebih murah daripada bahan semula jadi, tetapi ia akan menjadi lebih rendah dalam prestasinya. Kos rotan atau perabot rotan wicker berbeza-beza, bergantung kepada kaedah menenun, ketumpatan produk, pemprosesan dan pengeluar itu sendiri.

Perabot rotan

Dalam nada kelabu gelap

Burnout

Perabot rotan membakar cukup banyak, tetapi ia berlaku dengan indah. Mengenai penggunaan tahun ke-4, perabot semakin gelap, memperoleh naungan yang indah. Sudah tentu, ini tidak terpakai kepada rotan berwarna.

Kerusi rotan yang selesa

Rintangan kelembapan

Rotan, anggur dan willow agak bahan tahan kelembapan, tetapi lebih baik untuk tidak menggoda nasib dan menyembunyikan perabot dari hujan di bawah kanopi atau menutup dengan bahan kalis air.

Sebaliknya tempat berehat

Sofa dengan bumbung

Perabot rotan rotan sukar untuk bertolak ansur dengan bahan kimia rumah tangga. Adalah lebih baik untuk mencuci perabot ini dengan larutan air yang lemah dengan asid sitrik dan hidrogen peroksida. Selepas mencuci, lap semua perabot kering.

Perabot Taman Rotan Wicker kelihatan hebat dengan hampir semua skema warna. Terhadap latar belakang warna gelap tenunan, bantal cerah dan kerusi yang mudah alih kelihatan menarik. Komposisi perabot rotan rotan menghasilkan suasana ruang tamu terbuka. Di teras ini, anda boleh berehat dengan keluarga anda atau menerima tetamu. Dan pada waktu petang, tempat untuk berehat mudah diubah menjadi tempat pesta.

Ensemble salji putih

Perabot rotan luar salji putih kelihatan tidak berat dan lapang.Bergantung kepada jenis tenunan, dijual anda boleh mencari model kerusi kerusi dan kerusi berlengan, sofa dan meja sepenuhnya, yang dalam ensemble akan mewujudkan suasana yang unik dan tidak dapat dijadikan tempat untuk rekreasi pada plot peribadi anda, di gazebo atau di beranda terbuka.

Perabot taman boleh dibuat daripada kaca triplex yang tidak dapat dipecahkan, papak konkrit atau granit, polistirena, gentian basalt dan bahan lain. Perabot Taman kadang-kadang dilengkapi dengan lampu, berjubin dengan jubin seramik - tidak ada batasan untuk imajinasi dan kemungkinan ke arah ini.

Diperbuat daripada kaca

Kerusi berjemur, kerusi berjemur dan buaian

Pembelian perabot taman tidak terhad untuk membeli hanya meja dengan kerusi atau sofa yang selesa dengan meja kopi. Jualan sekarang adalah pelbagai kemudahan rekreasi luar yang tidak hanya akan mencerahkan waktu bersantai bagi anda dan keluarga anda, tetapi juga menghiasi reka bentuk landskap taman.

Dengan sunbed

Berat maksimum yang kerusi kerusi boleh bertahan bervariasi dari 60 kg (model kanak-kanak) hingga 300 kg (double chaise longue untuk orang dewasa). Ruang tamu chaise logam mampu menyokong sehingga 200 kg - ini adalah yang paling tahan lama dari semua pilihan yang mungkin. Ruang duduk kayu dan plastik pada satu akan tahan dari 120 hingga 150 kg. Kerusi dek keluli yang ditutup dengan poliester akan menampung seseorang sehingga berat 130 kg, dan analognya dengan bingkai aluminium akan menampung hanya seratus kg. Tempat tidur papan atau tempat tidur yang dibuat dari rotan dengan bingkai logam boleh menahan 115-150 kg, dan versi tanpa bingkai tidak lebih daripada 85. Tetapi sebelum membeli, pastikan untuk memeriksa butiran ini dengan penjual.

Tempat tidur semula jadi

Hammock

Apabila membeli payung atau khemah untuk kotej rumahtangga atau musim panas, cuba dipandu dengan kekuatan dan beratnya (supaya tidak memperoleh model yang mudah dibawa oleh angin). Yang lebih berat payung itu sendiri, semakin stabil ia (disyorkan untuk membeli payung yang beratnya melebihi 20-25 kg). Bingkai keluli adalah lebih baik untuk kayu atau aluminium, tetapi bingkai plastik akan bertahan sehingga ribut angin pertama yang pertama.

Di bawah payung

Belayar payung bergantung terutamanya pada saiznya, ingatlah ini, jika ia sering berangin di kawasan anda, anda mungkin memerlukan pengikat tambahan.

Kawasan rehat dengan payung

Dan akhirnya, kami memberi perhatian kepada beberapa imej tempat untuk rekreasi luar, dalam penyediaannya yang menggunakan keping perabot dari pelbagai bahan, yang membolehkan kami membuat komposisi yang menarik, mudah dan selesa dengan rupa yang menarik.

Teres asli

Perabot gabungan

Kerusi goyang

Di atas platform kayu

Buka kanopi

Reka bentuk nontrivial

Pada waktu senja