Memilih kusyen sofa untuk ruang tamu

Memilih kusyen sofa untuk ruang tamu

Sukar untuk mengatakan apabila orang pertama memerlukan kusyen sofa. Kemungkinan besar, ini terjadi selepas "ciptaan" perabot, pada masa kulit binatang tidak lagi membawa pendekatan yang normal. Kusyen Sofa, seperti sofa sendiri, jelas datang kepada kami dari Timur Tengah, di mana mereka secara tradisinya dan dengan teliti berkaitan dengan keselesaan dan kemewahan. Sehingga penampilan bantal di rumah kita, kita berhutang Turki Janissaries, atau Persia. Dan terima kasih kerana itu.

Kusyen sofa

Bagaimana pula, untuk mengambil kusyen sofa di ruang tamu, atau di dalam dewan? Pertama sekali, ia bergantung kepada saiz bilik dan gaya dalaman. Hanya bantal yang dipilih dengan betul akan menjadikan bilik selesa. Terdapat beberapa jenis kusyen sofa. Kesemua mereka selesa dan agak praktikal. Anda hanya perlu memilihnya dengan warna dan gaya.

Foto kusyen sofa
  • Doomka. Yang paling biasa. Mereka adalah persegi, kurang kerap segiempat, biasanya format kecil dari 200 hingga 400 cm. di sebelah.
  • Bantal bantal. Juga jenis biasa. Selalunya menggantikan lengan sofa atau kerusi berlengan, serta kekang kepala katil. Selalunya mereka bertindak sebagai tambahan kepada pemikiran. Bantal berbentuk gula-gula yang baik untuk bilik-bilik.
  • Pusingan, bantal "Turki". Seperti namanya, ini adalah bantal bentuk bulat, dikumpulkan, dan agak luar biasa.
  • Perlindungan kusyen. Mereka diperbuat daripada pelbagai bahan. Ini biasanya kain. Anda boleh menemui penutup: kapas, linen, velor, sutera, baldu, guipure, permaidani. Terdapat juga dari fabrik sintetik, bulu palsu atau semula jadi, kulit. Kadang-kadang terdapat selimut dirajut, dan selipar merangkumi gabungan. Bantal dengan sarung pelbagai bahan, berbaring berdampingan, kelihatan sangat pelik, kerana gabungan tekstur yang berbeza selalu menarik.

Selain sofa, kerusi berlengan dan kerusi, serta katil, dilengkapi dengan bantal hiasan. Ia digunakan di permukaan lantai, terutama sekali di dalam bilik kanak-kanak dan bilik permainan, dan di bilik-bilik relaksasi (sejenis cili oriental).

Mungkin tidak patut bercakap tentang betapa selesa bantal, dan perlu untuk keselesaan, ini jelas. Tetapi bagaimana bantal mempengaruhi gaya bilik yang diperlukan. Jika bantal dipilih dengan betul, maka mereka sendiri boleh membuat gaya, atau sekurang-kurangnya menjadi ciri khas ruang tamu, menekankan gaya yang ada.

Ini terpakai untuk gaya oriental, arabic dan Maghribi. Di dalamnya, bukan sahaja bantal besar dengan sulaman dan tassel akan sesuai, tetapi juga banyak bantal cerah dari pelbagai warna yang berair.

Foto bantal cantik

Untuk pedalaman dalam gaya Empire dan gaya klasik, pemikiran dan penggelek dengan penutup permaidani, dengan pinggir dan berus akan menjadi tambahan yang sangat baik. Mereka akan menggabungkan dengan baik dengan lampshades, candelier dan candelabra.

Bantal yang bergaya

Dalam gaya dalaman minimalisme pemikiran kecil kecil laconic kulit akan harmoni.

Bantal foto bergaya

Untuk pedalaman glamor, untuk menegaskan kegembiraan pemilik, bantal dalam penutup yang dibuat dari bulu semulajadi atau kulit nipis akan menjadi baik. Untuk bilik dalam gaya safari tambahan yang indah akan menjadi bantal dengan sarung dan kulit, dengan imej haiwan liar.

Peranan bantalan bantal

Beberapa perkara boleh meletakkan aksen berwarna terang dan berwarna-warni sebagai kusyen sofa di bahagian dalam ruang tamu. Di samping itu, mereka biasanya tidak mahal, yang merupakan kelebihan mereka yang tidak dapat dipertikaikan. Mereka tidak perlu diubah, cukup untuk menggantikan penutup.

Bantal negara

Sudah tentu, bantal aksen "bekerja" hanya dengan latar belakang. Bantal warna-warna terang pada latar belakang neutral hanya akan bersinar, tetapi pada latar belakang yang terang mereka harus ditekankan sebaliknya.

Peranan penyambung bantal

Bantal sering digunakan untuk mengikat pelbagai keping perabot dalam pelbagai warna.Jika sofa berwarna merah terang dan kerusi berwarna kuning, maka adalah sesuai untuk meletakkan bantal kuning telur di sofa, dan merah di atas kerusi. Anda juga boleh bersatu dengan pelbagai kerusi, ottomans, katil.

Bantal sebagai pelengkap kepada pedalaman

Bagaimana untuk memilih warna bantal.

Cara yang paling mudah, tetapi tidak selalu diterima, adalah nada pada nada. Dalam kawasan biasa, kaedah ini tidak banyak digunakan, kerana kebodohannya. Tetapi dalam gaya klasik, ia sangat sesuai, kerana ia menekankan keparahan, seperti dalam minimalisme - pengekangan.

Bantal asal

Monotoni boleh diubah dengan memilih sarung untuk bantal, walaupun dengan nada dengan perabot, tetapi dengan lukisan atau sulaman dengan warna yang sangat baik. Anda boleh bermain dengan perbezaan tekstur bahan. Untuk memakai sofa velor dengan warna yang sama, tetapi bantal sutera atau kulit. Ini perlu membuat komposisi lebih menarik. Dalam gaya lain, bantal berbeza akan menarik perhatian yang luar biasa. Tetapi masih, warna bantal mestilah selaras dengan sesuatu: dengan warna tirai, dengan lampshades, candelier, pasu, dll.

Bantal terang

Hampir selalu, bantal dalam dua warna akan diterima: dalam hitam dan putih. Mereka boleh hanya berjalur, dengan corak abstrak, atau dengan corak di bawah kulit zebra. Mereka akan kelihatan sangat baik di pedalaman moden. Anda boleh menggunakan bantal dalam dua warna, tetapi perkara utama adalah tidak membuat kesilapan dalam kombinasi. Bantal merah dan biru sesuai untuk sofa ungu, dan kuning dan biru untuk sofa hijau.

Bantal berwarna

Bagi kebanyakan pedalaman, warna-warni juga sesuai. Ini amat sesuai untuk ruang tamu gaya Maghribi. Tetapi dalam kes ini, bantal besar diperlukan, dan penutupnya sangat terang.

Bantal berwarna-warni

Dan tentu saja, tidak dilarang untuk bereksperimen dengan unsur-unsur hiasan yang indah seperti kusyen sofa, menggabungkannya dalam setiap cara yang mungkin, mencuba bahan-bahan baru untuk meliputi, dan mempelbagaikan warna. Eksperimen adalah sama seperti melakukan. Dan kreativiti sentiasa cantik.

Kedai-kedai moden menjual fabrik kasual yang dipanggil. Apabila membeli kain untuk langsir, anda boleh menempah kain yang harmoni atau berbeza untuk bantal. Begitu juga untuk kertas dinding. Ia cukup untuk mempunyai sampel kecil kertas dinding dengan anda, dan di kedai para perunding akan memilih kain yang sesuai untuk bantal di atasnya.