Hiasan dalaman rumah sendiri sentiasa dilakukan secara komprehensif dengan kerja-kerja elektrik dan paip. Dalam kes ini, anda perlu mempertimbangkan bahan-bahan dan butir-butir yang dibuat oleh bilik itu. Jika tidak, semua kerja pedalaman boleh membuang masa dan wang. Memulakan pembaikan, anda perlu tahu semua nuansa bahan penamat yang memerlukan kerja persediaan tertentu.

Bagaimanakah hiasan dalaman rumah lakukan sendiri

Kerja yang sama bermula dengan penamat yang kasar. Pertama sekali, komunikasi, pendawaian elektrik, pemanasan, pengudaraan dan pemasangan dan kerja paip lain dijalankan. Selepas itu, permukaan yang telah selesai (siling atau dinding) mesti terlebih dahulu disamakan dengan plaster dan dibersihkan. Bagi lantai: bergantung kepada bahan dari mana ia dibuat (kayu, konkrit, dan lain-lain), kerja persediaan boleh sangat berbeza.

Hasil untuk menghiasi siling

Kami akan menganalisis nuansa dan urutan tindakan. Jika anda:

1. Cat siling - patut diingat beberapa cara untuk memohon bahan ke permukaan. Mereka mungkin berbeza-beza bergantung kepada jenis cat;

2. Letakkan kertas dinding. Bergantung kepada jenis, proses perekat juga boleh berbeza-beza. Sebagai contoh, kertas dinding cecair tidak melekat pada semua, tetapi digunakan sebagai plaster.

3. Selesai dengan siling palsu - di mana kerja persediaan tidak dilakukan. Selain itu, kemasan jenis ini dapat menyembunyikan semua penyelewengan atau pendawaian. Siling palsu, sebaliknya, boleh meregang, rak, modular atau diperbuat daripada drywall.

4. Atau jenis kemasan lain: jubin, kayu, logam, kaca atau batu hiasan. Setiap bahan mempunyai kelebihan dan kekurangan. Kami mengesyorkan agar anda memilih dengan teliti pilihan anda.

Untuk meringkaskan

Setiap bahan:

  • dipilih bergantung pada permukaan;
  • Ia dipilih secara individu untuk bilik. Sesungguhnya, tidak semua jenis kertas dinding boleh digunakan di dapur atau bilik mandi.
  • untuk mengelakkan kos yang tidak perlu, perlu mematuhi urutan kerja yang betul. Jadi, sebagai contoh, pemasangan siling regangan dipindahkan ke peringkat terakhir pembaikan, apabila semua kerja penamat telah selesai.

Kemudian datang hiasan dinding

Selepas penyediaan awal dinding, anda boleh meneruskan terus ke hiasan. Jika anda:

1. Cat - bergantung kepada jenis cat, satu atau satu lagi kaedah permohonan digunakan. Sebagai contoh, cat tekstur digunakan menggunakan roller khas, yang mengubah tekstur permukaan;

2. Lekat kertas dinding - keadaan kerja tertentu mesti diperhatikan: suhu di dalam bilik adalah sekurang-kurangnya 18 darjah, ketiadaan draf. Jika tidak, kertas dinding tidak akan mempunyai masa untuk mengering dan mengupas pada hari berikutnya.

3. Lay jubin - anda perlu ingat beberapa peraturan penting: jubin di bilik mandi dan dapur mesti tahan terhadap persekitaran yang agresif. Jubin seramik sentiasa diletakkan di atas gam, tidak bereksperimen dengan mortar simen. Jenis kerja ini memerlukan penjagaan dan kesabaran: penyediaan campuran pelekat, dos dan pematuhan yang sesuai.

4. Gunakan drywall dan panel - tidak perlu menyusun dinding. Jenis kemasan ini dipasang pada profil logam yang telah disediakan. Mampu bersembunyi: kecacatan dinding, pendawaian, pengudaraan, penebat, dll.

5. Jenis lain. Ia juga mungkin untuk menyelesaikan dinding dengan bahan lain yang kurang popular: plaster hiasan, batu, gabus, kayu dan banyak lagi.

Untuk meringkaskan
  • di bilik mandi dan dapur, perlu memilih bahan penamat khas yang lebih tahan terhadap kelembapan dan persekitaran yang agresif;
  • Tidak semua bahan penamat sesuai untuk kawasan kediaman. Sebagai contoh, panel PVC di dalam bilik tidur bukanlah pilihan terbaik;
  • Setiap bahan mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri, berdasarkan pilihannya.

Langkah terakhir adalah untuk menyelesaikan lantai

Sebelum meletakkan penutup lantai, senarai lantai lantai mesti kering sepenuhnya. Kami meneruskan analisis bahan tersebut. Jika anda:

1. Letakkan lamina - dengan pemilihan yang tepat ia dapat bertahan selama bertahun-tahun. Sebagai contoh, 31 kelas di dalam bilik tidur dapat berbohong hampir selama-lamanya. Dan di bilik mandi dan dapur adalah kelembapan yang lebih baik.

2. Lay linoleum - anda boleh menggunakan dua kaedah lantai: kering dan lem. Sekiranya dipasang dengan betul, bahan akan kelihatan berkedut.

3. Lay jubin - anda mesti memilih pelbagai yang sesuai untuk bilik. Sebagai contoh, jubin kaca di bilik mandi boleh mengubah lantai menjadi "gelanggang ais" yang sebenar.

4. Lakukan lantai pukal - untuk menjimatkan wang, adalah disyorkan untuk mengadar lantai terlebih dahulu. Oleh kerana bahan itu agak mahal, pra-penyamaran membantu mengurangkan penggunaan campuran meratakan. Satu ciri penamat ini adalah keupayaan untuk menggunakan corak 3D.

5. Lain - ada pilihan lain untuk menyelesaikan lantai: parket, gabus, batu hiasan atau gelas.

Untuk meringkaskan
  • pertama anda perlu membuat pengiraan yang tepat bahan untuk kawasan tertentu;
  • Adalah disyorkan untuk membeli bahan dengan lebih sedikit dan dari satu batch. Jika tidak, bahan itu mungkin berbeza-beza;
  • faktor bilik memainkan peranan penting: suhu, kelembapan dan beban lantai sentiasa diambil kira apabila memilih bahan.
  • meletakkan beberapa bahan memerlukan pengalaman. Contohnya, jubin yang dibentang dari pintu di tengah-tengah kerja akan membawa anda kejutan yang "menyenangkan".

Kesimpulannya

Hiasan dalaman rumah sendiri adalah proses yang agak panjang dan sungguh-sungguh. Dan hanya dengan mengikuti semua arahan dan cadangan yang diperlukan, anda boleh mendapatkan hasil yang diingini (dan pada masa yang sama menjimatkan wang). Di laman web kami, anda akan mendapati semua maklumat yang diperlukan.