Laminate kalis air

Laminate kalis air

Pasar pembinaan moden menawarkan pelbagai jenis lantai dengan pelbagai ciri dan ciri-ciri. Di antara semua varieti ini, lamina dianggap paling popular dan dituntut. Dan ini tidak menghairankan, kerana tidak ada bahan lantai tunggal yang mampu membandingkan dengan lamina dalam kualiti, kebolehpercayaan dan ketahanan. Laminat dianggap universal lantaikerana ia sesuai untuk hampir mana-mana permukaan. Walaupun fleksibiliti bahan, di dalam bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi ia perlu menggunakan bahan tahan kelembapan atau kalis air. Paling biasa digunakan pada dapur dan dalam bilik mandi.

Bagaimanakah laminat kalis air berbeza dari kalis air?

Tahan lembapan. Kebanyakan pengeluar lantai di dalam koleksi mereka menawarkan lamina yang tahan ligan yang dipanggil. Bahan semacam itu sangat tahan terhadap kelembapan sengit. Ini dicapai kerana hakikat asas bahan tersebut adalah papan HDF, yang dirawat dengan bahan tahan kelembapan khusus. Di samping itu, rintangan kelembapan tinggi juga dicapai kerana pemprosesan tambahan mekanisme penguncian oleh bahan silikon atau lilin, yang menghilangkan kelembapan masuk ke sendi antara plat.

Tahan air. Ciri laminat kalis air adalah ketahanan terhadap pendedahan langsung ke air. Rintangan ke atas air dijamin dengan tidak menggunakan papan HDF sebagai pangkalan, tetapi asas yang kuat dan tahan lama diperbuat daripada bahan PVC. Harus diingat bahawa ruang udara khas dibuat di dasar PVC, yang dengan ketara meningkatkan sifat kalis bunyi dan penebat haba seluruh penutup lantai. Ia adalah kerana ini bahawa lantai laminat kalis air tidak kelihatan sejuk walaupun sistem tidak dilengkapi di bawahnya "lantai panas».

Utama dan, mungkin, satu-satunya kelemahan salutan berlapis kalis air adalah kos yang agak tinggi. Ia adalah bahawa laminat kalis air itu kehilangan pesaing utama - kelembapan tahan kelembapan.

Untuk meringkaskan

Laminat kalis air adalah kualiti yang lebih baik. Komposisi bahan tersebut termasuk polivinil klorida, kerana ia mempunyai ketahanan yang lebih besar untuk menyentuh langsung dengan air. Laminat tahan lembapan, pada gilirannya, lebih murah.