Gaya Victorian di pedalaman

Gaya Victorian di pedalaman

Dunia moden penuh dengan gaya dalaman yang banyak dan kadang-kadang sukar untuk seseorang memutuskan gaya mana yang paling disukainya. Dalam satu gaya, dia tertarik dengan palet warna klasik, yang lain - unsur-unsur eksotikisme, dalam objek ketiga - "hari yang berlalu". Dan dalam keadaan sedemikian, pedalaman gaya Victoria akan membantu dia untuk menggabungkan segala keinginannya. Walau bagaimanapun, terdapat satu "tetapi": seseorang yang ingin melengkapkan bahagian dalam apartmennya dalam gaya Victoria seharusnya mempunyai dana yang agak besar, kerana Pangsapuri gaya Victoria adalah keseronokan yang mahal. Apakah gaya Victorian asal ini?

Sejarah gaya Victorian di pedalaman

Separuh kedua abad XIX dianggap sebagai permulaan pembentukan gaya Victoria. Nama "Victorian" diberikan untuk menghormati pemerintahan Ratu Victoria dari England, yang memerintah dalam tempoh ini. Penampilannya dijelaskan oleh fakta bahawa dalam tempoh ini borjuasi Inggeris, berkat perkembangan pesat industri di negara ini, mula berkembang dengan pesat dengan laju yang cepat. Kekayaan melahirkan keperluan semulajadi untuk pangsapuri-pangsapuri mewah, sebuah ruang mahal. Peluang untuk melakukan perjalanan sepanjang tempoh ini memberi peluang kepada British untuk mengenali budaya, kehidupan, kehidupan dan seni negara-negara lain. British suka gaya asing hiasan dalaman rumah dengan keseronokan, yang merupakan tanda nada baik pemilik, kepantasan dan kemakmurannya. Akibatnya, gaya Victoria di pedalaman timbul.

Dalaman gaya Victoria

Interior dan ciri-ciri gaya Victoria

  1. kualiti tinggi, kebolehpercayaan dan kos barangan dalaman yang tinggi
  2. kehadiran di pedalaman objek klasik antik
  3. gabungan unsur-unsur beberapa gaya di pedalaman - klasik, eksotik (Cina, India), Gothic dan Rococo
  4. kehormatan, rasa perkadaran dalam semua butiran pedalaman
  5. bahagian dalam setiap bilik dibuat dengan gaya yang berasingan, tetapi yang paling sering adalah pelaksanaan barang dalam beberapa gaya pada waktu yang sama
  6. perabot warna merah-coklat dan nada coklat muda diperbuat daripada kayu halus.
  7. kehadiran bunga, tumbuhan, tidak semestinya hidup
  8. perpustakaan yang kaya
  9. tirai berat diperbuat daripada kain tirai yang terbaik, sentiasa selaras dengan langsir lace lace

Peraturan Dalam Negeri Victoria

Untuk betul-betul reka bentuk apartmen dalam gaya Victoria, pemiliknya harus mempunyai sekurang-kurangnya idea tentang unsur-unsur gaya dalaman yang dia ingin lihat di apartmen ini. Menggunakan unsur-unsur gaya eksotik tidak menjadikannya lebih utama, jika tidak ia akan menjadi apartmen gaya bukan Victoria.

Bagaimana untuk betul merancang dinding gaya Victoria

Gaya Victoria dari segi hiasan dinding berbeza dari gaya dalaman yang lain. Ia menyediakan hiasan dinding hanya dengan kain atau kertas dinding. Lebih-lebih lagi, mereka sepatutnya mempunyai corak tertentu: jalur, bunga realistik, burung, haiwan. Perhiasan volumetrik dalam bentuk pelepasan bas kurang digunakan.

Hiasan dinding kain

Kami menggunakan panel kayu yang diperbuat daripada spesies berharga, dihiasi dengan pelbagai jenis perhiasan. Tidak boleh lebih daripada satu pertiga ketinggian tembok. Selalunya digunakan seperti elemen gaya Gothic, sebagai tingkap kaca berwarna berwarna dalam bentuk lengkungan. Tingkap kaca berwarna adalah elemen paling menarik dan mudah dikenali dari gaya Gothik dalam gaya Victoria.

Unsur Gothic Victorian

Gaya klasik memberikan penghormatan kepada pusaka dan nilai-nilai. Ini ditunjukkan dalam lukisan, potret. Potret, lukisan dengan lukisan digantung pada selat khas.

Klasik Victoria

Palet warna dinding tidak kaya.Secara umumnya, keutamaan diberikan kepada warna gelap coklat gelap dan warna coklat terang. Warna kelabu cahaya dinding adalah sebahagian dan jarang digunakan.

Palet warna gaya

Selalunya di pedalaman satu bilik anda boleh menemui beberapa gaya sekaligus. Oleh itu, gaya Rococo dialu-alukan dengan cermin besar. Cermin panjang penuh pilihan, tetapi ini jarang berlaku. Gaya Gothik boleh dibentangkan dalam bentuk tingkap kaca berwarna, perapian dengan bingkai yang diukir

Gothic Victorian

Lantai Victorian

Gaya Victorian tidak menyediakan pelbagai jenis reka bentuk lantai. Selalunya, keutamaan diberikan kepada lantai parket yang diperbuat daripada spesies kayu semula jadi. Pada masa ini, linoleum dengan corak parket digunakan. Warna lantai harus digabungkan dengan warna dinding dan perabot.

Bilik persalinan

Sebagai penutup lantai, penggunaan jubin seramik artistik juga mungkin.

Lantai jubin seramik

Baru-baru ini, lantai lamina telah menjadi popular. Dalam kes ini, lantai boleh ditutup dengan sisipan corak dan warna yang berbeza, tentu saja, digabungkan dengan latar belakang warna sekitarnya.

Harmoni warna

Kepentingan para penggemar gaya Victorian akan menjadi penutup lantai dengan permaidani. Warna merah permaidani menggabungkan dengan warna klasik gaya ini - coklat muda.

Warna merah di pedalaman

Ciri-ciri reka bentuk dalaman bilik-bilik di gaya Victorian

Gaya Victoria pada peringkat pertama dalam perkembangannya adalah kawasan yang agak besar dengan banyak corak dan perhiasan yang pelik. Perabot juga mempunyai penampilan yang agak besar dan banyak hiasan yang diukir. Tetapi dari masa ke masa, gaya ini mula berbeza dalam erti perkadaran, walaupun gema motif terdahulu masih dapat dijumpai.

Ruang tamu Victoria

Ciri wajib dalaman adalah perapian. Kehadirannya adalah mandatori di ruang tamu. Unsur gaya rococo sesuai dengan sempurna. Mereka dibentangkan dalam bentuk perabot yang terbuat dari mahoni. Kaki perabot tentu melengkung; perabotnya sendiri telah menghias hiasan.

Perapian - sifat yang mesti mempunyai gaya

Perabot ini diperbuat daripada kayu semulajadi spesies berharga: walnut, mahoni, bog oak. Selalunya perabot mempunyai perhiasan ukiran, kadang-kadang dilapisi dengan batu berharga dan logam.

Perabot Walnut

Gaya Victorian tidak dapat dibayangkan tanpa perpustakaan, dan kandungannya tidak boleh meninggalkan orang yang tidak peduli terhadap siapa pun yang tidak peduli dengan kesusasteraan.

Perpustakaan - Kebanggaan Inggeris

Sejak pedalaman dalam gaya Victorian menggabungkan unsur-unsur beberapa gaya, terdapat pergantungan tertentu gaya-gaya ini untuk tujuan bilik. Unsur-unsur gaya Gothik boleh ditemui dalam cetakan stucco yang digambarkan, tingkap besar, siling tinggi, dalam ciri wajib untuk gaya Gothic - perapian. Kehadiran permaidani dengan corak mewah menunjukkan kehadiran gaya India.

Permaidani - tanda gaya India

Gaya Victorian berjalan lancar dengan unsur-unsur Rococo, yang dicirikan oleh warna-warna pastel, perabot dengan melengkung, punggung diukir. Di sini anda boleh menemui Gothic dalam bentuk sebuah kandil logam besar, pemegang kabinet yang diperbuat daripada logam.

Elemen Rococo di pedalaman dapur

Warna pastel, kehadiran bunga dan tumbuhan di dalam bilik, candelabra besar di atas meja memberikan unsur-unsur gaya India.

Palet warna di dapur

Reka bentuk gaya Victorian juga berdasarkan kombinasi dinding, siling warna pastel (krim, kuning pucat, cahaya hijau, dan lain-lain) dengan nada hangat parket, perabot, ciri gaya klasik.

Unsur gaya klasik

Bahagian dalam dapur gaya Victoria ditentukan, pertama sekali, dengan kehadiran meja besar-besaran di tengah-tengah bilik. Pencahayaan dapur disediakan oleh sebuah kandil besar dan beberapa lekapan tambahan. Dan tentu saja, dinding, perabot harus lembut, nada tenang. Terdapat sekurang-kurangnya tekstil di tingkap.

Interior dapur gaya Victoria

Kerana ruang tamu British terutama dimaksudkan hanya untuk pertemuan dengan anggota keluarga pada waktu makan malam sederhana (pihak British tidak suka kehadiran orang asing di apartmen mereka), bilik ini kelihatan sesuai. Meja adalah bulat. Di sekelilingnya ada kerusi atau sofa lembut. Dan, tentu saja, sebuah candelabrum besar di tengah meja. Sebuah pangsapuri bahasa Inggeris tanpa candelabra tidak dapat difikirkan. Sudah tentu, tanpa itu mustahil untuk mewujudkan keselesaan dan kehangatan di dalam bilik, merasakan nafas berabad-abad lamanya.

Ruang tamu Victoria

Gaya Victorian adalah gaya teladan untuk pencinta keselesaan rumah, untuk pencinta mengumpul di malam hari oleh perapian di ruang tamu mengikut tradisi keluarga. Sekiranya anda adalah salah seorang daripada mereka, jika anda seorang yang kaya, maka gaya ini pasti untuk anda.