Laminate di dalam gambar dalaman

Jenis Laminate

Laminate kepunyaan lantai penamat, untuk menghargai semua kelebihan dan kekurangannya, anda perlu membiasakan diri dengannya. Bergantung pada kriteria, lamina dibahagikan kepada beberapa jenis:

Jenis lamina mengikut kelas

21, 22, 23 - Di negara-negara CIS, lamina penanda yang sama jarang digunakan. Hayat perkhidmatan purata 5 tahun. Ia hanya digunakan di pangsapuri dan di bilik lain dengan beban yang rendah.

31- dianggap kelas yang paling biasa. Besar untuk apartmen. Kurang biasa digunakan di pejabat dan kawasan awam lain dengan beban lantai ringan.

32 - biasanya digunakan di kafe kecil, restoran dengan beban purata.

33 - bahan lebih tahan lama, digunakan di bilik dengan lalu lintas yang tinggi: panggung wayang, kantin, hospital.

34 adalah kelas yang paling tahan lama. Ia digunakan di bilik dengan beban lantai maksimum: kelab malam, stesen kereta api, lapangan terbang, premis komersial yang besar.

Jenis Laminate

Dengan pemilihan yang betul, lamina mampu bertahan selama lebih dari sedozen tahun. Dengan semua rahsia pilihan, anda boleh baca di sini.

Jenis lamina dengan cara meletakkan

Laminate tidak bercampur-campur. Laminasi istana (aka glueless) diletakkan dengan menghubungkan panel antara satu sama lain. Untuk meletakkan seperti lamina tidak perlu menggunakan apa-apa alat khas, yang bermaksud kerja sedemikian boleh dilakukan dengan sendirinya. Ia boleh dibongkar tanpa banyak usaha fizikal untuk menggantikan kawasan separa atau penuh. Panel mempunyai bentuk khas pemotongan - alur dan paku yang cukup untuk merangkai bersama. Laminat tersebut tidak boleh diletakkan di dalam bilik di mana terdapat kelembapan yang tinggi. Kelembapan dalam masa yang sangat singkat akan menyebabkan lamina tidak dapat digunakan pada sendi.

Laminate gam. Kelebihan utama lamina adalah bahawa ia sesuai untuk lantai di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi. Ini kerana gam tidak membenarkan kelembapan menembusi antara lapisan. Lekatkan apabila memasang laminat ini menggunakan khas - penahan air. Hujung panel dilincirkan dengan gam dan disambungkan. Gam kelebihan mesti dikeluarkan sebelum ia kering. Kelemahan laminat pelekat adalah pembongkaran sukar untuk penggantian penuh atau separa.

Jenis lamina pada lapisan atas

  1. Tradisional - mempunyai permukaan licin licin;
  2. Asli - lebih baik daripada tradisional, kerana ia sangat mirip dengan kayu asli;
  3. Gloss - ciri khas adalah ketiadaan liang dan permukaan berkilat;
  4. "Waxed" - bersinar cahaya dan lancar, walaupun permukaan adalah ciri untuk bahan ini;
  5. Tekstur - mempunyai penyelewengan daripada kelihatan serat kayu.
Jenis Laminate

Filem laminating (overlay) dibuat daripada resin akrilik atau melamin, meliputi permukaan lamina, melindungi bahan lantai penamat ini dari lelasan. Salutan ini boleh sama ada satu lapisan atau pelbagai lapisan dengan permukaan licin atau tekstur. Lapisan hiasan terdiri daripada kerajang kertas yang diproses dan direkabentuk atau kertas tiruan seperti kayu, dan lain-lain tekstur yang mungkin. Papan serat adalah asas dari papan berlamina. Untuk pembuatan asas itu memilih bahan fiberboard atau bahan serpihan. Plat mestilah tegar, kuat, mempunyai parameter geometri malar, tidak disimpang oleh kelembapan. Lapisan kelembapan berfungsi untuk melindungi asas dari kelembapan. Lapisan ini dibuat dengan membalut kertas yang belum ditapis dengan resin.

Juga, lamina boleh tahan kelembapan dan tahan air. Dengan nama yang sama, jenis lamina ini masih ada beberapa perbezaan.

Apa yang boleh saya cadangkan

  1. Apabila membeli laminat, anda perlu mengambil kira cadangan pengeluar, contohnya, memasang jenis lamina ini, atau apa jenis gam dan dalam kuantiti apa yang perlu anda gunakan.
  2. Simpan lamina di dalam bilik kering tanpa draf pada suhu sekurang-kurangnya 180. Sebelum meletakkan plat laminat mestilah di dalam bilik selama sekurang-kurangnya 2-3 hari supaya bahan dan bilik mempunyai suhu yang sama. Buka bungkusan dengan bahan sebelum pemasangan.
  3. Pemasangan laminat hanya dilakukan secara tetap.
  4. Laminate diletakkan selari dengan cahaya kejadian tidak akan dapat lipatan lipit.
  5. Adalah lebih baik untuk tidak membasuh lamina dengan banyak air, ingat bahawa bahan pencuci kimia meninggalkan tanda keputihan pada lamina.