Mana-mana saiz dan warna

Do-yourself-pasu dari botol kaca

Kita semua suka apabila rumah kita dihiasi dengan indah, biarkan ia menjadi sesuatu yang sederhana dan kemas, contohnya, pasu. Baru-baru ini, pasu telah digunakan bukan sahaja untuk menyimpan bunga, tetapi juga sebagai elemen hiasan. Dan bayangkan bahawa anda boleh membuat pasu walaupun dengan tangan anda sendiri.

Do-yourself-pasu dari botol kaca

Pertimbangkan apa yang kita perlukan untuk membuat aksesori kaca seperti itu.

Peralatan

  1. botol kaca;
  2. pemotong kaca;
  3. sarung tangan tebal;
  4. periuk besar;
  5. kertas pasir tebal;
  6. kertas pasir nipis.
botol Cut menggunakan air panas dan sejuk

Ia mungkin kelihatan seperti seseorang yang pemotong kaca adalah mekanisme yang rumit, tetapi sebenarnya semuanya lebih mudah. Mematuhi peraturan asas, anda boleh dengan mudah menangani tugas ini.

Langkah 1

Mulakan dengan membuang label. Untuk melakukan ini, gunakan air suam, sabun dan span keras. Lap botol dengan baik. Buat periuk air masak yang besar. Dia akan dibutuhkan sedikit kemudian.

Langkah 2

Selepas botol dibersihkan, tentukan ketinggian vas anda dan laraskan saiz pemotong kaca. Selepas itu, putar botol di bawah bilah di tempat yang ditetapkan di sekeliling bulatan.

Langkah 3

Kemudian letakkan sarung tangan tebal dan celupkan botol ke dalam periuk air mendidih di sepanjang garis potong. Gulung botol beberapa kali dan biarkan ia di bawah air selama 30 saat. Hidupkan air sejuk di dalam sinki.

Langkah 4

Seterusnya, tarik botol keluar dari air panas dan turunkannya di bawah selesema sejuk di titik potong. Botol sepatutnya pecah. Sekiranya ini tidak berlaku, ulangi langkah 3 dan 4 hingga pecah botol.

Langkah 5

Selepas botol telah pecah, gunakan kertas pasir untuk melicinkan tepi potong. Pertama, ambil kertas pasir dengan lapisan tebal, ini akan menghapuskan semua kelebihan, dan kemudian kertas nipis untuk akhirnya melicinkan tepi.

Kertas pengikat untuk kelebihan tepi

Jadi, anda mempunyai pasu kaca. Anda boleh membuat mereka seberapa banyak yang anda mahu. Dan anda boleh membuat botol atau candlesticks dari pelbagai warna dan saiz dari botol.