Selesai bilik mandi

Hiasan dinding di bilik mandi

Bilik mandi untuk ramai bukan hanya tempat di mana anda boleh membersihkan diri dan melakukan kebersihan diri. Ini adalah ruang untuk banyak lagi dan tempat berehat dan bersantai. Di samping itu, dinding sentiasa terdedah kepada kelembapan dan agen asid-asas. Itulah sebabnya pilihan bahan penamat harus didekati dengan kesungguhan dan kesempurnaan.

Pilihan utama untuk menamatkan bilik mandi tetap tidak berubah - ini jubin dan lukisan. Tetapi ada juga kaedah dekorasi yang kurang popular - panel, kertas kelembapan-bukti, batu dan bahan-bahan lain. Lagipun, perkara utama dalam hiasan adalah rintangan kelembapan salutan, kebersihan, keselamatan bahan, ketahanan terhadap detergen dan, tentu saja, kemudahan penjagaan.

Tilam sebagai pilihan untuk menamatkan bilik mandi

Jubin di bilik mandi sudah menjadi klasik. Di samping itu, jubin melindungi dinding dari kelembapan, dan mengeluarkan kotoran dari permukaannya agak mudah. Ubin mempunyai kelebihannya - kepraktisan, pelbagai warna dan tekstur, selain itu, jubin pecah mudah diganti dengan yang baru. Juga, jubin mampu menahan perubahan suhu, yang, dengan cara itu, sangat berguna dalam menghias dapur. Butiran lanjut boleh didapati di sini: "Selesai dapur". Kelemahannya adalah kerumitan meletakkan dan rintangan purata terhadap kerosakan. Proses meletakkan jubin mempunyai nuansa sendiri, lebih terperinci dengan mana anda boleh baca di sini.

Lukisan dinding di bilik mandi

Lukisan dinding di bilik mandi pilihan pembaikan yang agak menjimatkan. Tetapi bilik mandi sentiasa dicirikan oleh kelembapan yang tinggi. Kerana air, bentuk kulat, sering acuan, cat mengelupas, jadi ia mesti tahan terhadap kelembapan. Sebagai pilihan, cat akrilik berasaskan air sesuai. Bahan semacam itu mudah dipakai dan kering dengan cepat, di samping itu, permukaan dicat mudah dibasuh. Cat itu mudah kering dan melindungi acuan bilik mandi, rupa gelembung dan kulat.

Pilihan lain untuk dinding lukisan di dalam bilik mandi adalah cat semi-gloss, yang dibuat berdasarkan kopolimer akrilik. Ia juga menentang kulat, kembung dan acuan. Tetapi bahan tersebut mesti digunakan hanya untuk permukaan yang disediakan. Juga, hari ini terdapat banyak pewarna yang mengandungi komponen antibakteria. Pewarna cat tersebut menghalau air dan mencegah acuan daripada berkembang.

Sebelum menggunakan cat ke dinding, ia mesti diproses dengan teliti - kering dan ditampal. Adalah lebih baik untuk menggunakan buku asas. Lukisan dinding bilik mandi bermula apabila semua salutan kering. Untuk lukisan, adalah lebih baik menggunakan roller. Ia adalah bernilai memilih dari saiz dinding, semakin besar mereka, semakin besar roller. Untuk mendapatkan dinding yang lancar, roller harus berambut pendek. Untuk mengecat sendi dan sudut, anda perlu menggunakan berus. Adalah lebih baik untuk menyimpan dengan beberapa berus saiz yang berbeza.

Lukisan dinding bilik mandi dilakukan dengan teliti, tanpa tekanan yang kuat pada alat itu. Untuk mendapatkan lapisan cat yang seragam dan seragam, ia mesti digunakan dalam dua lapisan, sebelum memohon yang kedua, anda perlu menunggu sehingga yang pertama benar-benar kering. Apabila lukisan, bilik harus kering, tidak ada draf.

Pilihan paneling untuk bilik mandi

Paneling Walaupun ia dianggap sebagai pilihan yang kurang popular untuk hiasan bilik, ia mempunyai beberapa kelebihan:

  1. kos rendah;
  2. kemudahan pemasangan;
  3. kemudahan menggantikan bahan yang rosak;
  4. pemilihan warna dan tekstur yang luas;

Tetapi seperti mana-mana bahan lain mempunyai kekurangannya:

  1. Panel PVC sering digunakan di bilik mandi, dan polyvinyl chloride bukanlah penyelesaian terbaik untuk ruang tamu;
  2. mempunyai kekuatan yang rendah, jadi mereka sering tertakluk kepada kerosakan mekanikal;
  3. Oleh kerana perbezaan suhu, permukaan panel PVC mungkin sedikit berubah.

Batu di bilik mandi

Hiasan batu tidak banyak digunakan di kalangan bilik mandi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan tersebut mempunyai kesukaran dalam kerja dan kos yang tinggi untuk batu itu sendiri dan untuk proses peletakan. Sukar untuk mencari kelemahan lain dari bahan ini. Batu hiasan mempunyai pelbagai spesies, yang membolehkan anda mengubah bilik mandi menjadi karya yang unik dan unik di dalam rumah.

Perabot di dalam bilik mandi